Ενώ τα Μουσεία στις πόλεις της Ελλάδας συνεχίζουν το εκθεσιακό τους πρόγραμμα, προτείνουμε κάποιες σημαντικές εκθέσεις και εκδηλώσεις σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς: Χανιά, Ηράκλειο, Κουφονήσια και Σάμο.

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 

Κουφονήσια

 

«ΙΧΝΗ. Η Αρχαιολογία των Κουφονησίων» (Φωτογραφία εγκατάστασης)

 

 

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κουφονησίου άνοιξε και πάλι από την Πέμπτη 8 Αυγούστου με την έκθεση «ΙΧΝΗ. Η Αρχαιολογία των Κουφονησίων», που οργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. 

Η έκθεση επιδιώκει την ανασύσταση του αρχαιολογικού τοπίου των δύο νησιών των Μικρών Κυκλάδων, Άνω και Κάτω Κουφονησίου, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των ανασκαφών που πραγματοποιούνται εκεί από τη δεκαετία του 1960.

Οι ανασκαφές στα Κουφονήσια ξεκίνησαν από την αείμνηστη αρχαιολόγο Φωτεινή Ζαφειροπούλου και συνεχίστηκαν τις επόμενες δεκαετίες από τους αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή. 

Οι έρευνές τους αποκάλυψαν σημαντικά κατάλοιπα της κατοίκησης από την πρώιμη φάση της Εποχής του Χαλκού έως τους Μεταβυζαντινούς χρόνους. Ειδικότερα, καταδεικνύουν τη σημασία των νησιών κατά την Πρωτοκυκλαδική περίοδο (3η χιλιετία π.Χ.), η οποία προκύπτει από τις ανασκαφές σε οικισμούς και νεκροταφεία.

Αυτά τα δεδομένα της αρχαιολογικής τοπογραφίας των Κουφονησίων αναπτύσσονται στην έκθεση συνοδευόμενα από ευρήματα των σημαντικότερων ανασκαμμένων θέσεων.

Την εισαγωγή σε αυτή την περιήγηση αποτελεί το ιστορικό των πρώτων ερευνών στην Κέρο, που ξεκίνησαν ως συνέπεια της εκτεταμένης αρχαιοκαπηλίας κατά τη δεκαετία του 1950 και 1960. Οι έρευνες αυτές έγιναν στη συνέχεια η αφορμή των ανασκαφών στα Κουφονήσια και προξένησαν το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον, το οποίο παραμένει ισχυρό ως σήμερα.

Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο κάθε μέρα Κυριακή, Δευτέρα, Τετάρτη: 8.30-15.30
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο:  14.30-21.30
Την Τρίτη το μουσείο παραμένει κλειστό.
Κείμενο και φωτογραφία από τη σελίδα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στο facebook. 

 

Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας (Νομός Ρεθύμνου)

Pablo Picasso Μινώταυρος 28 Απριλίου 1958 Λάδι σε μουσαμά 130 x 97 εκ. Ιδιωτική συλλογή

«Ο Πικάσο στην Κρήτη: η χαρά της ζωής» είναι ο τίτλος της περιοδικής έκθεσης που φιλοξενείται στο Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας από τις, 5 Ιουλίου έως τις 20 Οκτωβρίου.
Πρόκειται για 62 πικασικά έργα, κεραμικά, ζωγραφικά, μικρά γλυπτά «παραδείγματα» (boccetti), σχέδια και χαρακτικά μέσα και έξω από προθήκες, τοποθετημένα σε αγαστή συνομιλία με τις αρχαιότητες σε βάθρα και στηρίγματα ή κρεμασμένα σε τοίχους.

 

Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας
Eλεύθερνα Μυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη.

 

 

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

 

Ηράκλειο

Ιστιοφόρα καταπλέουν στο λιμάνι, 1880-83, λάδι σε καμβά, 63 x 115 εκ., Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη P36– Βασιλική Αγίου Μάρκου«Κωνσταντίνος Βολανάκης – ‘Ισαλος γραμμή».

 Για πρώτη φορά διοργανώνεται έκθεση με έργα του εμβληματικού Έλληνα θαλασσογράφου στη γενέθλια πόλη του, το Ηράκλειο.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική έκθεση με 52 μοναδικές ελαιογραφίες του Κωνσταντίνου Βολανάκη, από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στο χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου που διαμορφώθηκε ειδικά για να φιλοξενήσει την έκθεση.

Μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

 

Χανιά

‘Εργο της Λαμπρινής Μποβιάτσου από την έκθεση «Τάναϊς»

 

«Τάναϊς. Η Ιστορία ως τραύμα», Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Μοναστήρι Αγ. Φραγκίσκου) στην οδό Χάληδων.

Η Συναγωγή Ετς Χαγίμ προσκάλεσε επτά εικαστικούς καλλιτέχνες «να μιλήσουν» για την καταστροφή της εβραϊκής κοινότητας των Χανίων, με τη βύθιση του ατμόπλοιου «Τάναϊς» το 1944, φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από το τραγικό αυτό γεγονός. Οι Ναζί συγκέντρωσαν τους Εβραίους της πόλης μαζί με αντιστασιακούς και Ιταλούς αιχμαλώτους με προορισμό το Χαϊδάρι κι από εκεί το Άουσβιτς. Όμως το ατμόπλοιο που τους μετέφερε τορπιλίστηκε από βρετανικό υποβρύχιο, υπό αδιευκρίνιστες, μέχρι σήμερα, συνθήκες. Πνίγηκαν σχεδόν όλοι. 

 

Μέχρι τις 15 Αυγούστου

 

Σάμος

 

Hera Büyüktaşcıyan The Dream of a Fallen Star , 2019 – 2023 (στιγμιότυπο) Μονοκάναλο βίντεο, έγχρωμο με ήχο, 13’ 37 ’’ Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και της γκαλερί Green Art. στο Ελ Culture.

Art Space Pythagorion: “Flying too close to the sun”.

Tο Ίδρυμα Schwarz ανακοινώνει την έκθεση “Flying too close to the sun”, την ετήσια καλοκαιρινή έκθεση στο Art Space Pythagorion, τον εκθεσιακό χώρο του ιδρύματος στη Σάμο από το 2012. Η έκθεση παρουσιάζει από τις 6 Αυγούστου δύο καλλιτέχνιδες σε συνομιλία, την Hera Büyüktaşciyan (Ήρα Μπουγιουκτασιάν) και τη Μαρία Τσάγκαρη, το έργο των οποίων βασίζεται στην έρευνα και αφορά κυρίως την ιστορία και τη μνήμη της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα της Ελλάδας και της Τουρκίας στον απόηχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της παγίωσης της ιδέας του έθνους-κράτους.

Το πολυμεσικό έργο και των δύο –που περιλαμβάνει βίντεο, γλυπτική και εγκαταστάσεις¬– είναι επικεντρωμένο σε μια αναμέτρηση με το παρελθόν· μέσω μιας διεπιστημονικής προσέγγισης, συνυφαίνουν αναμνήσεις, στοχασμούς και διηγήσεις με σκοπό να δείξουν πώς το προσωπικό και το ιστορικό στοιχείο συγκλίνουν και διασταυρώνονται.

Την έκθεση έχουν επιμεληθεί η Κατερίνα Γρέγου και η Ιόλη Τζανετάκη. El Culture

 

PERFORMANCE

 

Ηράκλειο

Georgia Petrali
photocredit: Νίκος Σίμος.

 

«Songs of Body»

H επιμελήτρια Όλγα Χατζηδάκη, με την υποστήριξη του οργανισμού ΝΕΟΝ, διοργανώνει την πρωτότυπη δράση «Songs of Body». Πρόκειται για μία σειρά παραστάσεων χορού σε εμβληματικά τοπωνύμια της περιοχής, όπως το Φρούριο Κούλες, ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη και η Κρήνη Μοροζίνη στην Πλατεία Λιονταριών.

Δείτε το πρόγραμμα των περφόρμανς εδώ.