fbpx

9η Συμφωνία: 200 χρόνια

Εκείνη την μέρα του Μαΐου του 1824, πριν από 200 χρόνια, ο μόνος που δεν αντιλήφθηκε πόσο είχε ενθουσιαστεί το κοινό που παρακολούθησε την Ενάτη Συμφωνία του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν στην πρώτη εκτέλεσή της στη Βιέννη, ήταν ο ίδιος ο δημιουργός της, που ήταν πλέον εντελώς κωφός. Διακόσια χρόνια μετά, το κορυφαίο έργο της λόγιας μουσικής γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο. Σ’ αυτό είναι αφιερωμένο και το νέο podcast του Φώτη Απέργη.

Εξίσου συναρπαστική και η πολιτική ιστορία του έργου. Από έμβλημα της ναζιστικής Γερμανίας, μέχρι την καθιέρωσή του ως ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περνώντας από την ανακήρυξή του σε εθνικό ύμνο της ρατσιστικής δημοκρατίας της Ροδεσίας, και τη σημαντική παρουσία του στους εορτασμούς για την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ο Ύμνος στη Χαρά, το χορωδιακό άσμα του φινάλε της 9ης Συμφωνίας άλλαξε πολλές φορές ερμηνείες.

Η μοναδική και τραγική ιστορία του Ύμνου της Χαράς από τον Classic FM.

German composer Ludwig van Beethoven (1770 - 1827) composing the 'Missa Solemnis', February-April 1820. Oil painting by August Klober. (Photo by Universal History Archive/Getty Images)

Αυτό λέγεται κερδοσκοπία

Οι τράπεζες μας δανείζουν με επιτόκιο 6,24% και όταν τις δανείζουμε εμείς, με τις καταθέσεις μας, το επιτόκιο είναι 0,53%.

Έτσι απλά, νέτα και σκέτα γράφεται η σημαντικότερη είδηση της ημέρας αλλά και της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας.

Τα στοιχεία τα έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως εξηγούν στο FACT σοβαροί παράγοντες της αγοράς αυτό οφείλεται στο ότι οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται με πολύ μεγάλα επιτόκια από τις χρηματαγορές αντί να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Σε απλά Ελληνικά: οι υπάρχοντες μέτοχοι των τραπεζών δεν θέλουν να επενδύσουν άλλα χρήματα και φυσικά το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι μηδενικό. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφού ο τρόπος λειτουργίας των τραπεζών παραμένει αρχαϊκός λόγω της γραφειοκρατικής τους αντίληψη.

Όπως μας εξήγησαν μια ελληνική τράπεζα χρειάζεται οκτώ μήνες για να εκταμιεύσει ένα στεγαστικό δάνειο ή ένα δάνειο για την ανακαίνιση σπιτιού κι αυτό γιατί οι απαιτήσεις τους σε δικαιολογητικά είναι απλώς εξωφρενικές.

Ζητήσαμε να πληροφορηθούμε αν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης από το Κράτος ή την Κεντρική Τράπεζα και η απάντηση ήταν αρνητική. Η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα παρεμβασης. Μπορεί όμως να μην θριαμβολογεί για τα πάντα στην Οικονομία, λέμε εμείς. 

80.000 κενές θέσεις εργασίας στον Τουρισμό

Όπως όλα δείχνουν φέτος, είναι εξαιρετικά πιθανό ο ελληνικός Τουρισμός να σημειώσει νέο ρεκόρ αυξήσεων και εισπράξεων. Όμως το πρόβλημα της έλλειψης ενδιαφερομένων να εργαστούν στον συγκεκριμένο κλάδο παγιώνεται και ως εκ τούτου να επιδεινώνεται.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 80.000 κενές θέσεις εργασίας. Ακόμα και επιχειρήσεις που δίνουν υψηλότερους μισθούς και τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους.

Ο κλάδος των εργαζόμενων στον Τουρισμό (αριθμεί περί τις 400.000 άτομα) το αποδίδει στις πολύ κακές συνθήκες εργασίας και στο εξαιρετικά υψηλό κόστος ζωής για τους εργαζόμενους στους δημοφιλείς τουριστούς προορισμούς.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό αναζητούν πλέον δουλειές ακόμα και με κατώτερο μισθό που να προσφέρουν όμως ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι τα επόμενα 24ωρα θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα JobMatch όπου ενδιαφερόμενοι να εργαστούν στον Τουρισμό θα συνδέονται με επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό. Euro2day

Δημόσια Υγεία-Πρόληψη

Ξεκίνησε από χθες 8 Μαΐου, η αποστολή των πρώτων ενημερωτικών SMS στις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού «Φώφη Γεννηματά». Οι νέες ηλικιακές ομάδες αφορούν γυναίκες 45-49 ετών και 70-74 ετών, με το σύνολο των νέων δικαιούχων να ανέρχεται στις 566.494.

Καθημερινά γυναίκες, οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν σταδιακά το άυλο παραπεμπτικό για δωρεάν προληπτική μαστογραφία με μήνυμα (SMS). Οι γυναίκες δικαιούχοι ηλικίας 45-74 ετών που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. (Οι δικαιούχοι μπορούν να δουν τα συνεργαζόμενα κέντρα στην περιοχή τους στην ιστοσελίδα mastografia.gov.gr).

  • Γνωρίζουμε στον κοινωνικό μας κύκλο δύο γυναίκες που σώθηκαν επειδή χάρις στο πρόγραμμα αυτό είχαν έγκαιρη διάγνωση για καρκίνο του μαστού.Αν είστε δικαιούχος μην το αμελήσετε. Ο καρκίνος του μαστού αν διαγνωστεί νωρίς είναι ιάσιμος.

Κανένα θέμα με το εμβόλιο της AstraZeneca

Αν και οι αναγνώστες του FACT δεν πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίες και στην ψευδοεπιστήμη επισημαίνουμε την σειρά των τουίτ που έκανε ο επιδημιολόγος και Αναπ.Καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας (ασχολήθηκε κατεξοχήν με την πανδημία Covid 19 και ως συνεργάτης του Δημήτρη Τσιόδρα) απαντώντας στην παραπληροφόρηση που παρατηρείται μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ΑΖ ότι αποσύρει από την κυκλοφορία το εμβόλιο για το κορονοϊό.

Μπορεί να χρειάζεστε αυτές τις πληροφορίες για να ενημερώνεται το περιβάλλον σας.

Ξεχωρίζουμε μέσα σε όλα την εξής πληροφορία: «Καμία παρενέργεια από κανένα εμβόλιο στην ιστορία δεν έχει ποτέ παρατηρηθεί πέραν των 4-6 εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό.

Αν κάνατε εμβόλιο πριν 3 χρόνια, και δεν είχατε εκδηλώσει παρενέργεια τότε, δεν έχετε να φοβάστε κάτι σήμερα».

Όλη η σειρά των τουίτ εδώ.

Σάρωσαν οι εθνικιστές στη Βόρεια Μακεδονία

Η Γκορντάνα Σιλιανόφσκα – Ντάβκοβα του δεξιού VMRO κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, συγκεντρώνοντας το 64,52% των ψήφων.

Αλλά και στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν μαζί με τις προεδρικές το VMRO είναι πολύ κοντά στην αυτοδυναμία.

Με καταμετρημένο άνω του 70% των ψήφων, το VMRO- DPMNE συγκεντρώνει ποσοστό 42%, ενώ το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) καταποντίζεται, λαμβάνοντας ποσοστό μόλις 14,5% και κινδυνεύει να χάσει ακόμη και τη δεύτερη θέση από το κυρίαρχο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώνει η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας.

  • «Η επικράτηση του εθνικιστικού VMRO στις κάλπες της Βόρειας Μακεδονίας προκαλεί ανησυχία για τις επιπτώσεις στις σχέσεις των Σκοπίων με Σόφια και Αθήνα, αν και αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί η συμφωνία των Πρεσπών», σημειώνει στην ανάλυση του στην Καθημερινή, ο καλός γνώστης του θέματος Σταύρος Τζίμας. 
Συνέδριο: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης

Συνέδριο: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης

Ο Κύκλος Ιδεών σας προσκαλεί στο συνέδριο για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης:

Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης

(1974-2024)

στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία (Βασ. Γεωργίου 1, Σύνταγμα)

12-14 Μαΐου 2024

Έναρξη: Κυριακή 12 Μαΐου 2024 ώρα 17.00 με παρουσίαση έρευνας της Metron Analysis

αλλά και με μιά έκπληξη !

Αναλυτικά για το πρόγραμμα.

Η καταχώρηση είναι χορηγία επικοινωνίας του FACT.

  • Η Χαμάς αποχώρησε από το Κάιρο όπου γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz οι συνομιλίες έχουν καταρρεύσει.
  • Νέες δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν μετά την εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Ράφα αποτυπώνουν εκτεταμένες καταστροφές στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εκτάσεων που έχουν ισοπεδωθεί. Σε ορισμένα σημεία φαίνονται τεθωρακισμένα του Ισραήλ.
  • Ο πρόεδρος Μπάιντεν ξεκαθάρισε με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο ότι αν το Ισραήλ δεν σταματήσει την επιχείρηση στη Ράφα δεν πρόκειται να στείλει αμερικανικά όπλα. Προκλητικά τουίτ από τον ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο του Νετανιάχου Ben-Gvir. «Η Χαμάς αγαπάει τον Μπάιντεν», έγραψε ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε ομιλία που έκανε στα Αγγλικά δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό του έστω και μόνο του.
  • Η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία και η Μάλτα πιστεύεται ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος στις 21 Μαΐου, σύμφωνα με την ιρλανδική δημόσια τηλεόραση «RTE News». Ναυτεμπορική.

Η ανάλυση της ημέρας

Ο εγκυρότατος διπλωματικός αναλυτής της κεντροαριστερής εφημερίδας Haaretz Zvi Bar'el υποστηρίζει ότι αν και η κατάληψη του περάσματος Κερέμ Σαλόμ στη Ράφα μπορεί στρατιωτικά να έχει νόημα, συνιστά παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της χώρας του με την Αίγυπτο. Στην έκδοση στο newsletter το άρθρο, διατίθεται εκτός paywall. Γραφτείτε για να έχετε πρόσβαση σε όλη την ύλη μας!

Πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία

Νέα σημαντική κατάκτηση για τις εξατομικευμένες γονιδιακές θεραπείες σημειώθηκε στη Βρετανία.

Κοριτσάκι 18 μηνών που γεννήθηκε με μία γενετική νόσο, μία ακουστική νευροπάθεια, που προκαλείται από την διατάραξη της μεταβίβασης των νευρικών σημάτων του έσω ωτός προς τον εγκέφαλο απέκτησε ακοή μετά από μια μικρή επέμβαση διάρκειας 15 λεπτών.

Σε τέσσερις εβδομάδες μετά την εγχείρηση, που συνίσταται σε ένεση στον κοχλία (τμήμα του έσω ωτός) υπό γενική αναισθησία, η Οπαλ αντιδρούσε στους ήχους.

Η 18μηνη σήμερα Οπαλ ανταποκρίνεται στην φωνή των γονιών της και μπορεί να διατυπώνει λέξεις όπως «μπαμπάς» και «γεια». ErtNews.

Σχόλιο

Οι γονιδιακές θεραπείες είναι αυτόλογες. Δηλαδή λαμβάνεται γενετικό υλικό από τον ίδιο τον ασθενή και τροποποιείται, γενετικά, στο εργαστήριο, συνήθως με τη βοήθεια κάποιου ιού και στη συνέχεια με μια ένεση εγχύεται στον οργανισμό που κάνει την υπόλοιπη δουλειά… μόνος του.

Η εξατομικευμένη ιατρική είναι βέβαια το μέλλον της επιστήμης όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι το κόστος τους είναι τεράστιο.

Χρέος των κρατών και των δημόσιων συστημάτων υγείας να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε αυτές οι σωτήριες θεραπείες να είναι διαθέσιμες σε όλους.

Η δημοκρατία της υγείας είναι ένα από τα ζητούμενα του 21ου αιώνα.

Τρεις ακόμα συναρπαστικές επιστημονικές ειδήσεις

  • Το DeepMind, η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης της Google ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα AlphaFold επιτρέπει πλέον στους ερευνητές να προβλέπουν τις πρωτεϊνικές δομές όταν αλληλεπιδρούν με άλλα μόρια. δυνατότητα, επί του παρόντος υπό περιορισμένη πρόσβαση, που είναι πιθανό να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανακάλυψης νέων φαρμάκων (Περισσότερα)
  • Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τον πρώτο γνωστό εξωπλανήτη παρόμοιο με τη Γη με πραγματική ατμόσφαιρα. Ο 55 Cancri e, περίπου 41 έτη φωτός μακριά, είναι πολύ ζεστός για να διατηρεί οργανική ζωή, αλλά μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για την πρώιμη ανάπτυξη της Γης (Περισσότερα)
  • Ερευνητές ανέπτυξαν τροποποιημένη χημική ένωση με βάση το ψυχεδελικό δηλητήριο του φρύνου του ποταμού Κολοράντο που μειώνει το άγχος και το στρες χωρίς να προκαλεί παραισθήσεις (Περισσότερα)