fbpx

«Αζήτητοι»

Όλοι μιλάνε για το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Οι Αζήτητοι» και αφού το είδαμε θεωρούμε ότι δικαίως έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και συζήτηση.

Ευχαριστούμε και την αναγνώστριά μας που μας το υπέδειξε πριν από δέκα μέρες ζητώντας μας να γράψουμε κάτι σχετικό εδώ.

«Οι αζήτητοι» δεν είναι άλλοι από τους Έλληνες που πέθαναν μόνοι, μακριά από τις οικογένειές τους, από φυματίωση, στο Νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ και στη συνέχεια τάφηκαν σε μαζικούς τάφους σε περιοχή του νοσοκομείου που και σήμερα παραμένει άγνωστη.

Το 2015 ανακαλύφθηκαν, τυχαία, σε χώρο του νοσοκομείου, κάποιες παλιές βαλίτσες. Περιείχαν φωτογραφίες και γράμματα, τυλιγμένα σε χαρτί εφημερίδων.

Αυτό το υλικό, πάλι από τύχη, έπεσε στην αντίληψη της σκηνοθέτιδας και αποφάσισε να αφηγηθεί τις ιστορίες κάποιων εξ αυτών, μέσα από τα δικά τους γράμματα και τις φωτογραφίες τους. Ανακάλυψε μάλιστα και συγγενείς των ανθρώπων αυτών που αγνοούσαν το υλικό και έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με αυτό μέσω τις σκηνοθέτιδας.

Μέχρι να ανακαλυφθεί το φάρμακο για τη φυματίωση, από το 1945-1975, οι ασθενείς παρέμεναν «σε καραντίνα» στο Σωτηρία. Κάποιοι είχαν μείνει μέχρι και για δέκα χρόνια. Μικρά παιδιά, γυναίκες και άντρες την ασθένεια των οποίων η οικογένειά τους κρατούσε κρυφή γιατί ήταν στίγμα.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά για το ντοκιμαντέρ, δημιουργεί άλλωστε πολύ έντονα συναισθήματα αλλά στο πλαίσιο των εορτασμών των 50 χρόνων της Γ’Ελληνικής Δημοκρατίας επισημαίνουμε μόνο τούτο: αξίζει κανείς να το δει για να συνειδητοποιήσει τα άλματα που έχει κάνει η χώρα και να θυμώσει με όσους πολιτεύονται «πουλώντας νοσταλγία» για την Μεταπολεμική Ελλάδα της απίστευτης φτώχειας, της αδικίας, της «καχεκτικής δημοκρατίας», σύμφωνα με τον όρο του αείμνηστου Ηλία Νικολακόπουλου.

Σας συστήνουμε θερμά να το δείτε. Οι προβολές, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, πήραν παράταση μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Προβάλλεται στον κινηματογράφο Δαναό. Προσοχή: Απαιτείται προαγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Η στρατηγική στη διαχείριση του χρέους

H Ελλάδα στοχεύει να μειώσει το χρέος της κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες στην επόμενη τετραετία, κοντά στο 130% του ΑΕΠ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Το χρέος το 2020 έφτασε στο 207% του ΑΕΠ και ο στόχος είναι, μέχρι το 2028, να φτάσει στο 130% δηλαδή να μειωθεί και από αυτό της Ιταλίας.

Ο ΥΠΟΙΚ προέβλεψε ακόμα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα είναι μεγαλύτερο από τον στόχο, δίνονται περιθώρια για πρόσθετες δαπάνες.

Αυτό εδώ μας προβλημάτισε.

Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι όντως μεγαλύτερο από το στόχο εξαιτίας της ακρίβειας και των εσόδων από το ΦΠΑ αν και το ΥΠΟΙΚ πιθανολογεί (!) ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στη συγκράτηση των δαπανών. Ενώ είναι κοινή γνώση ότι ο πληθωρισμός γεμίζει κρατικά ταμεία.

Επίσης δεν μας είναι σαφής η φράση «Χάρη στις καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις του προϋπολογισμού, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις».

Δηλαδή αύξηση των δαπανών σε τι; Επιδόματα τύπου pass;

Αναζητήσαμε κάποια σχόλιο έγκριτου αναλυτή αλλά μέχρι τη στιγμή που πληκτρολογούμε αυτές τις λέξεις, δεν έχουμε βρει κάτι. Οι περισσότεροι γράφουν μόνο καθ υπαγόρευση της κυβέρνησης ενώ οι λίγοι που γνωρίζουν περί άλλων τυρβάζουν.

Θα επανέλθουμε. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, κυριολεκτικά υπαρξιακό για τη χώρα.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Από τα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις για τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ερντογάν, στο γνωστό αγοραίο ύφος τα περισσότερα ανθολογούμε αυτή των Λένα Αργύρη

Βασίλης Νέδου, Μανώλη Κωστίδη στην Καθημερινή. Ο τίτλος συνοψίζει πολύ ωραία τη συνάντηση: «Βήματα σημειωτόν στα μεγάλα με την Αγκυρα».

Η έκτη, από τον Ιούλιο του 2023, συνάντηση των δύο ηγετών, κράτησε μόλις μισή ώρα. Επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα, δεσμεύτηκαν για στενότερη και ουσιαστικότερη συνεργασία στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων εκατέρωθεν (μεταναστευτικό), ενώ ο πρωθυπουργός έθεσε και το Κυπριακό κατά το έθιμο.

Για τα δύσκολα δηλαδή για το ζήτημα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν «θα εκτιμήσουν πότε θα μπορέσουν να ανοίξουν τη συζήτηση».

Διαβάζετε ολόκληρη την παρουσίαση της Καθημερινής εδώ. 

Τραμ παρέσυρε 15χρονο με πατίνι

Φαίνεται ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα παιδιά καθημερινά με μεγαλύτερο τη βία δεν είναι αρκετοί και ορισμένων οι γονείς τους αγοράζουν και ένα πατίνι να κυκλοφορούν με αυτό στην πόλη που καθημερινά συμβαίνουν πλήθος τροχαίων ατυχημάτων.

Έτσι σήμερα, ένας 15 χρονος προσέκρουσε πλαγιομετωπικά σε συρμό του τραμ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του.

Δημόσια Υγεία

∆ιαθέσιμο και στην Ελλάδα το εμβόλιο κατά του RSV, διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του Βασίλη Βενιζέλου στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.

Αφορά τους 60+ και αποζημιώνεται ασφαλιστικά.

Διαβάστε για τα συμπτώματα και τις οµάδες υψηλού κινδύνου.

Μέση Ανατολή: Λίβανος

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε για πρώτη φορά πύραυλο στο κεντρικό Ισραήλ. Η οργάνωση δήλωσε ότι στόχευε την κεντρική διοίκηση της Μοσσάντ στο Τελ Αβίβ. Ο πύραυλος εξουδετερώθηκε.

Ακόμα, η οργάνωση δήλωση ότι από την επίθεση στους βομβητές και τα γουίκι-τόκι την προηγούμενη εβδομάδα, 1500 μαχητές της είτε ακρωτηριάστηκαν ή τυφλώθηκαν, όμως έχει ακόμα άλλους 40.000-50.000

Το Ισραήλ με τη σειρά του ανακοίνωσε ότι από το πρωί έπληξε περί τους 100 στόχους της Χεζμπολάχ στο Νότιο Λίβανο, σκοτώθηκαν 10 άτομα.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράκ, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι «σπρώχνει την περιοχή προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο», προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει την κλιμάκωση, καταδικάζοντας, ταυτόχρονα, τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα και τον Λίβανο.

Επιστήμη: Εμείς και το μηδέν

Επιστήμη: Εμείς και το μηδέν

Prof. Florian Mormann and Esther Kutter© Image: UniversityHospital Bonn (UKB) / Alessandro Winkler

Παρά τη σημασία του για τα μαθηματικά, η νευρωνική βάση του αριθμού μηδέν στον ανθρώπινο εγκέφαλο μας ήταν άγνωστη.

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης (UKB) και το Πανεπιστήμιο του Tübingen ανακάλυψαν ότι τα μεμονωμένα νευρικά κύτταρα στον έσω κροταφικό λοβό αναγνωρίζουν το μηδέν ως αριθμητική τιμή και όχι ως ξεχωριστή κατηγορία «τίποτα». Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Current Biology».

Η μελέτη εντόπισε συγκεκριμένους νευρώνες που ανταποκρίνονται στον αριθμό μηδέν, υποδεικνύοντας ότι αυτά τα κύτταρα αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου συστήματος αριθμητικής αναπαράστασης εντός του εγκεφάλου!

Αυτό υποδηλώνει ότι το μηδέν αντιμετωπίζεται παρόμοια με άλλους αριθμούς στη γνωστική επεξεργασία, αντί να είναι μια μεμονωμένη ή ξεχωριστή κατηγορία.

Η έρευνα αφορούσε την καταγραφή της δραστηριότητας από μεμονωμένους νευρώνες σε ασθενείς με επιληψία στους οποίους είχαν εμφυτευθεί ηλεκτρόδια για κλινικούς λόγους. Αυτό επέτρεψε την άμεση παρατήρηση των νευρωνικών αποκρίσεων κατά τη διάρκεια αριθμητικών εργασιών, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης και επεξεργασίας διαφόρων αριθμών.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται και επεξεργάζεται το μηδέν μπορεί να ενισχύσει τις γνώσεις για την αριθμητική κατανόηση, οι οποίες είναι θεμελιώδεις για προηγμένες μαθηματικές έννοιες και εφαρμογές. Πολύ ωραίο. 

Ελβετία

Η ελβετική αστυνομία προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις μετά τη λειτουργία της πρώτης στο είδος της, ολλανδικής κατασκευής, «κάψουλας αυτοκτονίας»—που απελευθερώνει αέριο άζωτο μέσα στον κλειστό θάλαμο. Η πρώτη που τη «χρησιμοποίησε» ήταν μια Αμερικανίδα. Η ελβετική νομοθεσία επιτρέπει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία υπό όρους. Ξερό σχετικό ρεπορτάζ από τη Deutsche Welle, χωρίς τις απαράδεκτες «σάλτσες» των ελληνικών σάιτ. 

Ζελένσκι στις ΗΠΑ

Μιλώντας στη ΓΣ του ΟΗΕ ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία πρέπει να «αναγκαστεί σε ειρήνη» για να σταματήσει την εισβολή της στην Ουκρανία. Αύριο Πέμπτη, ο Ουκρανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν, και ενδέχεται να παρουσιάσει αυτό που περιγράφει ως «σχέδιο νίκης». Ο ίδιος ο Μπάιντεν μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι η Αμερική «δεν θα εγκαταλείψει την υποστήριξή μας στην Ουκρανία». Economist Espresso. 

ΑΙ στην υπηρεσία της Αρχαιολογίας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yamagata (Ιαπωνία), σε συνεργασία με την IBM, ανακάλυψαν νέα γεωγλυφικά στην έρημο Nazca του Περού χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

Η πρόσφατη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, αναφέρει τον εντοπισμό 303 νέων γεωγλυφικών, διπλασιάζοντας ουσιαστικά το προηγουμένως γνωστό σύνολο περίπου 430 γεωγλυφικών.

Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ικανό να ανιχνεύει αχνά γεωγλυφικά, αναλύοντας εναέριες εικόνες υψηλής ανάλυσης που καταγράφηκαν από drones.

Αυτή η μέθοδος τους επέτρεψε να εντοπίσουν σχέδια που μπορεί να χάσει η παραδοσιακή έρευνα, από αέρος.

Η AI εκπαιδεύτηκε σε υπάρχουσες εικόνες γεωγλυφικών, επιτρέποντάς του να αναγνωρίζει μοτίβα και χαρακτηριστικά ενδεικτικά νέων σχεδίων.

Τα γεωγλυφικά που ανακαλύφθηκαν περιλαμβάνουν αναπαραστάσεις ανθρώπων, εξημερωμένων ζώων και αφηρημένες μορφές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες φιγούρες απεικονίζουν μια φάλαινα δολοφόνο με μαχαίρι (!) και άλλα άγρια ​​ζώα.

Η έρευνα δείχνει ότι πολλές από αυτές τις νέες φιγούρες είναι μικρότερες και πιο περίπλοκες από αυτές που τεκμηριώθηκαν προηγουμένως, υπογραμμίζοντας την ποικιλομορφία και την πολυπλοκότητα της τέχνης της Nazca.

Λίγο context:

Οι Γραμμές Nazca δημιουργήθηκαν από τον πολιτισμό Nazca μεταξύ 200 π.Χ. και 700 μ.Χ. Αυτά τα σχέδια μεγάλης κλίμακας φαίνονται καλύτερα από τον αέρα και έχουν από καιρό ιντριγκάρει τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς λόγω των μυστηριωδών σκοπών τους, που μπορεί να σχετίζονται με θρησκευτική ή αστρονομική σημασία.

Κάποιοι, βεβαια, τα θεωρούν έργο εξωγήινων.

Ό,τι μπορείτε να ξέρετε για τις Γραμμές Nazca.