Jeff Koons: Moon Phases
Το enfant-terrible της σύγχρονης τέχνης τα κατάφερε και πάλι!
Ο γνωστός (και αγαπητός) Αμερικανός καλλιτέχνης Τζεφ Κουνς, φαίνεται ότι βρήκε, για άλλη μια φορά, τον τρόπο να εκτοξεύσει την αξία των έργων του, αυτή τη φορά των NFT που έχει δημιουργήσει και εμπορεύεται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Verso που έχει αναπτύξει η ιστορική νεοϋορκέζικη γκαλερί Pace.
Γιατί αλλιώς, όσα λέει στο βίντεο και στο δελτίο τύπου της γκαλερί για το πρότζεκτ Moon Phases είναι μάλλον παιδαριώδη.
Το concept του πρότζεκτ όμως είναι πάρα πολύ εντυπωσιακό ως εύρημα:
Το Moon Phases είναι μια ορθογώνια κατασκευή σαν θήκη που περιέχει 125 σφαίρες των 2.5cm που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές φάσεις του κύκλου της Σελήνης και κάθε μία συνδέεται και με μια ιστορική προσωπικότητα όπως ο Γαλιλαίος, ο Μότσαρτ, ο Ντέιβιντ Μπάουι, η Κλεοπάτρα, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι.
Για κάθε ένα αυτά τα φεγγάρια-μινιατούρα υπάρχει ένα NFT από τη συλλογή «Moon Phases» του Jeff Koons τα οποία πωλούνται από την ψηφιακή γκαλερί Pace Verso.
Δεν σταματάει όμως εδώ.
Την ώρα που πληκτρολογούμε αυτές τις γραμμές, το έργο Moon Phases είναι καθ’οδόν προς τη Σελήνη με την τελευταία αποστολή του SpaceX για να εγκατασταθεί εκεί.
Έτσι λοιπόν το φυσικό έργο θα βρίσκεται στη Σελήνη και στη Γη θα πωλούνται οι ψηφιακές του αναπαραστάσεις.
Το Moon Phases λανσάρεται ως το πρώτο «εγκεκριμένο από καλλιτέχνη έργο» που θα εγκατασταθεί στη Σελήνη.
Κι εκεί βρίσκεται το «κλου» της ιστορίας γιατί στην πραγματικότητα έχει προηγηθεί η μεταξύ θρύλου και ιστορίας αποστολή στο Φεγγάρι του Moon Museum. Ήταν ένα πλακίδιο, ένας κεραμικός ημιαγωγός, το οποίο περιείχε έργα τέχνης έξι γνωστών Αμερικανών καλλιτεχνών από τα τέλη της δεκαετίας του ‘60 και το πλακίδιο αυτό είχε τοποθετηθεί στο Apollo 12, το δεύτερο σκάφος που προσεληνωθηκε, το 1969 και υποτίθεται ότι έκτοτε βρίσκεται εκεί.
Ο Jeff Koons κατάφερε πάλι να συναρπάσει.
Η φωτογραφία είναι από το λογαριασμό του καλλιτέχνη στο Instagram.