Η δίκη της Μαρίν Λεπέν που ξεκινάει σήμερα στο Παρίσι θα κρίνει αν η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς θα μπορεί να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του 2027. Στο επίκεντρο βρίσκεται η υπόθεση κατάχρησης ευρωπαϊκών κονδυλίων άνω των 4 εκατ. ευρώ, τα οποία -σύμφωνα με την πρωτόδικη αποφαση- χρησιμοποιήθηκαν για να πληρώνονται κομματικά στελέχη του Εθνικού Συναγερμού, εμφανιζόμενα στα χαρτιά ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η Λεπέν έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε πενταετή απαγόρευση ανάληψης δημόσιου αξιώματος, χρηματική αποζημίωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόστιμο στο κόμμα της, μια δέσμη ποινών που -αν επιβεβαιωθούν σε δεύτερο βαθμό- την αποκλείουν από την κούρσα για το Ελιζέ. Η ίδια μιλά για «πολιτική δίωξη» και εντάσσει τη δίκη στο αφήγημα περί «δικαστικού πολέμου» των ελίτ απέναντι σε λαϊκιστικά και ακροδεξιά κινήματα, αφήγημα που πλέον λειτουργεί διασυνοριακά, από την Ευρώπη έως τις ΗΠΑ.
Θυμίζουμε ότι ο Τραμπ και στενοί συνεργάτες του έχουν εκφράσει δημόσια στήριξη, ενώ στο παρασκήνιο είχαν συζητηθεί ακόμη και ιδέες για κυρώσεις σε Γάλλους δικαστές -ένα σενάριο που προκάλεσε οργή στο Παρίσι και διαψεύστηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Παράλληλα, η δίκη λειτουργεί ως επιταχυντής εσωτερικών εξελίξεων στην άκρα δεξιά της Γαλλίας. Αν η απαγόρευση παραμείνει, η Λεπέν έχει ήδη φωτογραφίσει ως διάδοχο τον 30χρονο Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ικανός να διεκδικήσει την προεδρία ακόμη και χωρίς τη δική της παρουσία στην κάλπη. Euronews.