
Βασίλης Βενιζέλος: «COVID-19: Οι σημαντικές στιγμές που κατέγραψα ως δημοσιογράφος»
Ο συντάκτης Υγείας στις εφημερίδες «Παραπολιτικά» και «Απογευματινή», ανθολογεί τα ορόσημα της πανδημίας για τη χώρα μας.

Παιδιά φορούν πλαστικά μπουκάλια ως αυτοσχέδιες μάσκες ενώ περιμένουν να κάνουν check-in σε μια πτήση στο αεροδρόμιο του Πεκίνου τον Ιανουάριο του 2020. –Kevin Frayer/Getty Images
Γράφει ο Βασίλης Βενιζέλος*
Πέρασαν κιόλας πέντε χρόνια! Πέντε χρόνια με ψυχική ένταση, καμπές και κορυφαίες στιγμές, πέντε χρόνια τα οποία ξεκίνησαν στις 26 Φεβρουαρίου 2020. Πέντε χρόνια παρέα με τον αόρατο εχθρό…
Ιδού, λοιπόν, τι θα περιελάμβανε ένα κείμενο στο οποίο θα κατέγραφα τις – κατά τη γνώμη μου – πλέον συγκινητικές, δραματικές, δύσκολες, κρίσιμες, δυσάρεστες, ευχάριστες, αισιόδοξες, μα πάντα μαχητικές «στιγμές», τις οποίες ζήσαμε, μαζί με τα πρόσωπα, τα οποία σημάδεψαν εκείνη την πρωτόγνωρη εμπειρία στη χώρα μας.
Είναι το πρώτο χρονικό διάστημα, από το πρώτο κρούσμα της νόσου COVID – 19 στη χώρα μας και μετά, έως το πρώτο lockdown στη χώρα μας. Τότε, που όλα ήταν άγνωστα, πρωτόγνωρα, ακατανόητα, τρομακτικά και ουδείς είχε τολμήσει ακόμη να αμφισβητήσει τον κίνδυνο, με το θράσος και την κοινωνική αναλγησία, την οποία επέδειξαν, στη συνέχεια, διάφορες – όχι μικρές, όπως αποδείχθηκε – ομάδες των λεγόμενων “ψεκασμένων”, των αντιεμβολιαστών, των αρνητών της πανδημίας – όπως θέλετε πείτε τους.
Ήμασταν στο 2020
26 Φεβρουαρίου: Μία 38χρονη Ελληνίδα, η οποία μόλις έχει επιστρέψει στη χώρα από τη Βόρεια Ιταλία, αποτελεί το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα της νόσου COVID – 19 στην Ελλάδα. Νοσηλεύεται με πολύ ήπια συμπτώματα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας «ΑΧΕΠΑ». Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοινώνει την είδηση από το υπουργείο Υγείας, σε εθνικό δίκτυο.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έχει συγκαλέσει και προεδρεύει, μαζί με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στην πρώτη έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, η οποία πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
27 Φεβρουαρίου: Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοινώνει ότι «στο πλαίσιο γενικότερης προστασίας του πληθυσμού αποφασίζουμε τη ματαίωση των καρναβαλιών σε όλη την Ελλάδα». Η χώρα «μετρά» μόλις 3 καταγεγραμμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, ενώ η γειτονική Ιταλία «φλέγεται» ήδη…
10 Μαρτίου: Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοινώνει την αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών μονάδων όλων των βαθμίδων στη χώρα.
11 Μαρτίου: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κηρύσσει παγκόσμιο συναγερμό – πανδημία από την εξάπλωση του νέου κοροναϊού στον πλανήτη, καθώς «τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS – COV 2 εκτός Κίνας έχει αυξηθεί 13 φορές και ο αριθμός των χωρών που έχουν πληγεί έχει τριπλασιαστεί».
12 Μαρτίου: Ανακοινώνεται ο πρώτος θάνατος ασθενή από επιπλοκές της νόσου COVID – 19 στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν 66χρονο Έλληνα, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020 στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ρίου.
21 Μαρτίου: Η μέρα που «λύγισε» ο Σωτήρης Τσιόδρας. Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πανδημία στη χώρα μας κι ενώ η Ελλάδα «μετρούσε» ήδη 13 νεκρούς, ο καθηγητής ανέφερε συγκινημένος και με «σπασμένη» φωνή:
«Μου έγραψε κάποιος γνωστός μου, πολύ σοβαρός επιστήμονας, από τους παγκόσμια καταξιωμένους ανθρώπους, πως κάνουμε πολλή φασαρία για λίγους ηλικιωμένους και ανίκανους από τα χρόνια νοσήματα συμπολίτες μας. Η απάντηση που δίνω εσωτερικά μέσα μου και την αφήνω στην κρίση σας, είναι πως το θαύμα της ιατρικής επιστήμης του 2020 είναι η παράταση της ποιοτικής επιβίωσης αυτών των ατόμων, πολλοί από τους οποίους είναι μανάδες και πατεράδες μας, είναι γιαγιάδες και παππούδες. Η απάντηση είναι πως τιμούμε όλους, σεβόμαστε όλους, προστατεύουμε όλους αλλά κατ’ εξοχήν αυτούς. Δε μπορούμε να υπάρχουμε, ούτε να έχουμε ταυτότητα χωρίς αυτούς. Το αν θα έχουμε λιγότερους θανάτους σε αυτό τον πληθυσμό μπορεί να αλλάξει γρήγορα. Δείτε την Ιταλία και την Ισπανία και θα σας πω δυο λόγια παρακάτω για αυτό».
22 Μαρτίου: Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνει, με τηλεοπτικό μήνυμά του, την εφαρμογή καθολικού και αυστηρού lockdown σε όλη τη χώρα. Είναι μία απόφαση, η οποία χαρακτηρίστηκε διεθνώς και από την πρώτη στιγμή ως η πιο έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση κυβέρνησης του δυτικού κόσμου για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας. Η Ελλάδα «μετρά» ήδη 15 θανάτους, τη στιγμή που η γειτονική μας Ιταλία θρηνεί πάνω από 5.000 νεκρούς.
Αυτά με σημάδεψαν ως υγειονομικό συντάκτη. Αυτά με καθοδήγησαν στο ρεπορτάζ της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Αυτά με “υποχρέωσαν” από τότε να σέβομαι την τεκμηριωμένη πολιτική, την συνειδητοποιημένη επιστήμη, την αξιόπιστη και μάχιμη δημοσιογραφία.
Δεν θα έλεγα τίποτε άλλο.
*Ο Βασίλης Βενιζέλος είναι δημοσιογράφος, συντάκτης για θέματα υγείας στις εφημερίδες «Παραπολιτικά» και «Απογευματινή».