Νέα δεδομένα για το Stonehenge

 

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα γιατί χτίστηκε το Stonehenge. Η συλλογή των θρύλων για τους ανθρώπους που το κατασκεύασαν περιλαμβάνει μυθικούς Γίγαντες, τον Μάγο Μέρλιν αλλά και …εξωγήινους.

Το παγκοσμίου φήμης μεγαλιθικό μνημείο στην πεδιάδα του Salisbury, στο Wiltshire, είναι ευθυγραμμισμένο με τις κινήσεις του Ήλιου και της Σελήνης και πιστεύεται ότι ανεγέρθηκε για να τιμήσει τη μνήμη των νεκρών, καθώς στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο έχουν βρεθεί πλήθος κτερισμένων (με αφιερώματα) ταφών.

Αποτελείται από έναν εξωτερικό δακτύλιο και ένα εσωτερικό πέταλο από μεγάλες πέτρες από αμμόλιθο, και έναν εσωτερικό κύκλο και ένα πέταλο από μικρότερες «μπλε πέτρες». Χτίστηκε σε διάφορες φάσεις, μεταξύ 5.000 και 4.200 ετών από σήμερα.

Η περίφημη «Πέτρα του Βωμού» είναι ένας από τους πιο αινιγματικούς λίθους στο Στόουνχεντζ και οι επιστήμονες τον έχουν κατατάξει μαζί με τις «μπλε πέτρες». Παρά το όνομά του που προτάθηκε το 1620 από τον σημαντικότερο Βρετανό αρχιτέκτονα των αρχών της Νεοτερικότητας, Inigo Jones, η χρήση του στο χώρο παραμένει άγνωστη.

Αυτή η ορθογώνια πέτρα, το Altar Stone που έχει μήκος πέντε μέτρων και ζυγίζει έξι τόνους, είναι ένας γκριζοπράσινος ψαμμίτης, πολύ μεγαλύτερος και διαφορετικός στη σύνθεσή του από τους άλλους «μπλε λίθους».

Από πού λοιπόν προήλθε;

Για έναν αιώνα, οι ερευνητές πίστευαν ότι ο βράχος εξορύχθηκε από την κοντινή Ουαλία, αλλά μια νέα έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη ανατρέπει δραματικά τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Χρησιμοποιώντας μια παγκόσμια βάση δεδομένων σχηματισμού βράχων, οι ερευνητές ταύτισαν την Πέτρα του Βωμού με τη Λεκάνη Ορκαδιών στη βορειοανατολική Σκωτία.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα λοιπόν, η κεντρική Πέτρα του Βωμού του Στόουνχεντζ προήλθε από τη βόρεια Σκωτία, περίπου 740χλμ από τον αρχαιολογικό χώρο.

Η απόσταση είναι τρομακτική, αν σκεφτούμε ότι μιλάμε για μια περίοδο που ακόμα δεν είχε εφευρεθεί ο τροχός!

  • Δείτε ένα πολύ ωραίο μονόλεπτο explainer που εξηγεί πως κατασκευάστηκε το Στόουνχεντζ.

Αν και κάποιοι πιστεύουν ότι ο λίθος μεταφέρθηκε μέσω θαλάσσης η νέα ανακάλυψη υποδηλώνει ότι οι λαοί που κατοικούσαν στα βρετανικά νησιά πριν από περισσότερα από 4.600 χρόνια πρέπει να είχαν μεταξύ τους κάποια μορφή συνεργασίας. Εκπληκτικό!

National GeographicBBCNBC News.


Κι όμως, γίνεται!

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε προχθές τις μειωμένες τιμές 10 συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους δικαιούχους του προγράμματος φαρμακευτικής και νοσοκομειακής κάλυψης Medicare που καλύπτει πολίτες άνω των 65 και νέους με χρόνιες παθήσεις ή αναπηρία.

Οι μειώσεις στις τιμές των συγκεκριμένων 10 φαρμάκων είναι αποτέλεσμα των πρώτων απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και του Medicare κατ εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση Μπάιντεν το 2022 για τη μείωση του πληθωρισμού (Reduction Inflation Act),ένα νομοθέτημα που αφορούσε πλήθος άλλων ζητημάτων.

Τα δέκα αυτά φάρμακα χορηγούνται σε μια σειρά παθήσεων από τον καρκίνο του αίματος έως τον διαβήτη και είναι γενικά υψηλού κόστους χωρίς να κυκλοφορούν εναλλακτικά γενόσημα.

Οι νέες τιμές, μειωμένες σχεδόν κατά 80% σε ορισμένες περιπτώσεις (βλ. λίστα), θα τεθούν σε ισχύ το 2026.

Υπολογίζεται ότι το Medicare θα εξοικονομήσει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε ετών, ενώ οι δικαιούχοι συνολικά 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια με το  πιθανό ετήσιο ανώτατο όριο εξοικονόμησης από τις ατομικές δαπάνες υγείας να ανέρχεται στα 2.000 $.

Ο νόμος Μπάιντεν (IRA) προβλέπει ότι κάθε χρόνο, μια νέα ομάδα 15 έως 20 φαρμάκων θα είναι επιλέξιμη για διαπραγματεύσεις τιμών.

Από το 1960, οι τιμές λιανικής των φαρμάκων στις ΗΠΑ κατά κεφαλήν και προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, έχουν αυξηθεί πάνω από 1.000%. Το κόστος στις ΗΠΑ είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό σε άλλες χώρες υψηλού εισοδήματος. Αυτό κυρίως οφείλεται στο μεγάλο κόστος της φαρμακευτικής έρευνας γι αυτό και οι επικριτές του νόμου Μπάιντεν επισημαίνουν ότι το μέτρο θα πλήξει τη φαρμακευτική έρευνα και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Χαρακτηριστικό αυτής της άποψης είναι το κύριο άρθρο της εφημερίδας Wall Street Journal που δημοσιεύθηκε στις 14 Αυγούστου.

Ήρθε όμως η ώρα όλες οι μεγάλες βιομηχανίες να λειτουργούν με μικρότερα περιθώρια κέρδους.

Πυρκαγιά στην Βορειοανατολική Αττική

Στις 104 ανέρχονται, μέχρι τώρα, οι ακατάλληλες προς χρήση κατοικίες σε οκτώ πυρόπληκτους δήμους της ΒΑ Αττικής, 34 από αυτές κατεδαφιστέες ενώ οι υπόλοιπες μπορούν να ξανακατοικηθούν εφόσον επισκευαστούν. Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν.

Η αστυνομία περιπολεί στις πυρόπληκτες περιοχές για να προλάβει νέα κρούσματα πλιάτσικου σε καμένες κατοικίες και επιχειρήσεις.

Τα αίτια

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και δύο ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που όρισε η Εισαγγελία Αθηνών θα διερευνήσουν τα αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής 11 Αυγούστου στο Βαρνάβα Αττικής και στοίχισε τη ζωή στην 65χρονη, εργαζόμενη σε επιχείρηση στο Χαλάνδρι, Νάντια Ποντούμπναγια από τη Μολδαβία που τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, οι μαρτυρίες για τα αίτια της φωτιάς είναι αντικρουόμενες και η υπόθεση ότι ξεκίνησε από πυλώνα του ΔΕΔΔΗΕ αμφισβητείται, αν και επ αυτού θα αποφανθούν οι εμπειρογνώμονες.

Το πόρισμα αναμένεται να δημοσιευθεί σε ένα μήνα

Η επιχείρηση κατάσβεσης

Δύο drones της Πυροσβεστικής κατέγραψαν την έναρξη της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τα data, η καταγραφή ξεκινά δύο λεπτά μετά τις 3 το μεσημέρι και μέσα σε 21 δευτερόλεπτα, το drone με τη θερμική ανίχνευση εντοπίζει την εστία της φωτιάς στην περιοχή του Βαρνάβα.

Μέχρι τις 3:06, δεν έχει καταγραφεί δεύτερη εστία.

Τέσσερα λεπτά μετά τον εντοπισμό της εστίας, όπως καταγράφει το drone, καταφθάνει το πρώτο ελικόπτερο, ενώ ένα μόλις λεπτό αργότερο πραγματοποιεί την πρώτη ρίψη νερού.

Επτά λεπτά μετά έχουν  καταφtάσει οι πρώτες επίγειες δυνάμεις.

Παρ’ολα αυτά δεν κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά που οι πολύ ισχυροί άνεμοι που έπνεαν από την Κυριακή, με ριπές που έφταναν τα 70-80 χιλιόμετρα την ώρα,  εξάπλωσαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Στάλθηκαν τουλάχιστον 30 μηνύματα μέσω του 112 και πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές εκκενώσεις οικισμών, αλλά και νοσοκομείων όπως το Παίδων Πεντέλης και το «Αμαλία Φλέμιγκ».

Το γιατί η πυρκαγιά, ενώ εντοπίστηκε αμέσως και στη συνέχεια ρίχτηκαν στη μάχη κατάσβεσής της μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής μαζί με τον Στρατό και τους εθελοντές, ξέφυγε σε τόσο μεγάλη έκταση, είναι το ερώτημα που αφορά την επιχειρησιακή της διαχείριση και έχει γίνει βέβαια και το αντικείμενο της πολύ έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.

Τι συνέβη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στην Καθημερινή όλα τα σχέδια της Πυροσβεστικής για την ανάσχεση της πυρκαγιάς «ακυρώθηκαν» στο πεδίο.
Γράφει ο Γιάννης Σουλιώτης:
«Οπως φαινόταν από την πορεία της φωτιάς, το παράδοξο ήταν ότι ο κίνδυνος επέστρεφε σε περιοχές από όπου είχαν ήδη περάσει οι φλόγες αρκετές ώρες νωρίτερα. […]Μία εξήγηση για τις αναζωπυρώσεις είναι ότι λόγω της έκτασης του φαινομένου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν επιχειρούσαν σε ένα σημείο με μεγάλη δυναμική, γιατί αναγκάζονταν να κυνηγήσουν τις νέες εστίες σε άλλες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής. Εχοντας ανοίξει πλέον πολύ η φωτιά, δεν γινόταν έλεγχος στα μέρη από όπου ήδη είχε περάσει, με αποτέλεσμα να ξεσπούν νέες αναζωπυρώσεις εντός της περιμέτρου της».

Τα ίδια περίπου καταγράφει και ο έμπειρος Τάσος Τέλλογλου, στο ρεπορτάζ που έκανε για το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 στις 13 Αυγούστου. Το βλέπετε εδώ από το 0:25.

Σύμφωνα με τον Τάσο Τέλλογλου ενώ η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν μεγάλη (επιχείρησαν 200 οχήματα και πάνω από 700 πυροσβέστες) το ερώτημα είναι αν ήταν κατανεμημένοι στα σωστά σημεία.
Ο Τέλλογλου θέτει κι άλλα ζητήματα:
– Εαν είχαν επαρκώς καθαριστεί οι διάφοροι χώροι στους Δήμους και όχι μόνο τα οικόπεδα των ιδιωτών αλλά και των επιχειρήσεων που αποδείχθηκε ότι είχαν αποθηκευμένα εύφλεκτα υλικά, όπως φιάλες υγραερίου, ενώ η δραστηριότητά τους δεν το προβλέπει.

– Χρησιμοποιήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις οχήματα και πληρώματα από άλλες περιοχές της χώρας που είχαν δυσκολία να περιηγηθούν στις περιοχές Πεντέλης και Χαλανδρίου.

– Αναδείχθηκε η ανάγκη για στενότερη συνεργασία κεντρικού κράτους με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αποδείχτηκαν ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο στα όρια του Δήμου τους.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αμέσως μέτρα για πυρόπληκτους ιδιώτες και επιχειρήσεις ενω ο πρωθυπουργός, που θα προΐσταται σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τρίτη στο Χαλάνδρι, δεσμεύτηκε ότι η καταβολή των αποζημιώσεων θα είναι άμεση.

Τα κόμματα

ΠΑΣΟΚ: «Είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι από την τραγική απώλεια ενός συνανθρώπου μας. Δυστυχώς και φέτος είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Πυρκαγιές και καταστροφές ακόμη και λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας.

Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα άμεσα στα σχέδια πολιτικής προστασίας και δασοπροστασίας, με ενεργότερο ρόλο της δασικής υπηρεσίας και αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών στην πρόληψη κατά τους χειμερινούς μήνες.

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε χωρίς κομματικές παρωπίδες πως η χώρα μας θα αποκτήσει ισχυρή πολιτική προστασία.

Δεν μπορεί κάθε χρόνο να βιώνουμε τόσο τραγικές συνέπειες. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και μάλιστα το συντομότερο δυνατό».

Νέα Αριστερά: «Οι προειδοποιήσεις υπήρχαν, τα επιστημονικά δεδομένα ήταν σαφή και οι προβλέψεις ξεκάθαρες. Το φετινό ανεξέλεγκτο ολοκαύτωμα είναι αποτέλεσμα της όξυνσης της κλιματικής κρίσης και της συνειδητής πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη να μην πράξει το παραμικρό για την πρόληψη, την θωράκιση και την προστασία των περιοχών που θα βρίσκονταν στο κόκκινο.

Όπως αποκαλύπτει εξάλλου η έκθεση του ινστιτούτου ΕΝΑ η απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πολιτική προστασία με βία αγγίζει το 1%. […] Καλούμε τους πολίτες να συνδράμουν εθελοντικά όπου χρειαστεί και πάντα σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές. Να στηρίξουμε τους πυροπαθείς και τα ζώα που διασώθηκαν.

Απέναντι σε μια πολιτεία που έχει αφήσει απροστάτευτους τους πολίτες μόνη λύση η αλληλεγγύη».

Δημόσια Υγεία: Ευλογιά πιθήκων (mpox)

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την  επιδημία του ιού mpox, μιας ιογενούς λοίμωξης που εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής αλλά χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταδίδεται εύκολα μέσω του αέρα. Τα συμπτώματα του ιού είναι ίδια με αυτά της γρίπης και η νόσηση, κατά κανόνα, είναι ήπια.  Ακόμα κι αν εξελιχθεί σε κάτι σοβαρότερο, σε περιοχές με οργανωμένο σύστημα υγείας, αντιμετωπίζεται. Στην Ελλάδα υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο από τις 22 Ιουλίου. Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε επικαιροποιημένες οδηγίες για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

  • Κορονοϊός: 35 νεκροί, 20 σε ΜΕΘ στο 7ήμερο – 817 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

 


© Enric Adrian Gener / Ocean Photographer of the Year

Ανακοινώθηκαν οι φιναλίστ στον διαγωνισμό Ocean Photographer of the Year 2024, με μερικές από τις καλύτερες παράκτιες, από drone και υποβρύχιες φωτογραφίες που επιλέχθηκαν από περισσότερες από 15.000 που υποβλήθηκαν. Την πλήρη συλλογή μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Επιλέξαμε αυτή την υπέροχη φωτογραφία στην κατηγορία Fine Art.

Σχολιάζει ο φωτογράφος Enric Adrian Gener: «Ένας γλάρος στηρίζεται πάνω σε μια θαλάσσια χελώνα λίγο πριν συνεχίσουν και οι δύο το δικό τους μονοπάτι. «Ο εντοπισμός της πελαγικής ζωής στη Μεσόγειο Θάλασσα μπορεί να είναι δύσκολος, γιατί συνήθως περνάς ώρες χωρίς να δεις ούτε ένα πιτσίλισμα», είπε ο φωτογράφος, Enric Adrian Gener. «Μετά από περίπου πέντε ώρες αναζήτησης, εντοπίσαμε αυτόν τον γλάρο και παρατηρήσαμε ότι τα πόδια του δεν ήταν κάτω από το νερό. Πλησιάσαμε αργά με το σκάφος και ξαφνικά καταλάβαμε ότι στεκόταν πάνω σε μια θαλάσσια χελώνα. Αποφάσισα να πηδήξω στο νερό, νομίζοντας ότι θα έβρισκα τη χελώνα νεκρή, γιατί δεν κινούνταν. Όταν πλησίασα αρκετά, είδα το πρόσωπό της κάτω από το νερό και συνειδητοποίησα ότι η θαλάσσια χελώνα ήταν ζωντανή. Τι σουρεαλιστική σκηνή!».

 


Πόλεμος στην Ουκρανία
Σε σημερινό, αποκλειστικό της δημοσίευμα, η εφημερίδα Washington Post αναφέρει ότι Ρωσία και Ουκρανία ήταν έτοιμες να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις, με τη μεσολάβηση των Καταριανών, ώστε να συμφωνήσουν από κοινού να απέχουν από χτυπήματα σε μονάδες παραγωγής Ενέργειας. Τα ρωσικά χτυπήματα στις ουκρανικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού έχουν «γονατίσει» ενεργειακά την Ουκρανία και αν συνεχιστούν, προοικονομούν ένα χειμώνα πραγματικά ζοφερό για τη χώρα.
Η αιφνιδιαστική επίθεση στο Κουρσκ όμως προφανώς «βάζει τελεία» στο σχέδιο, για την ώρα τουλάχιστον.

Περισσότερο από την ίδια την είδηση, εμείς αναρωτιόμαστε ποιος και γιατί έκανε τη διαρροή στην εφημερίδα.
Η ίδια απορία βέβαια μας δημιουργήθηκε και την Πέμπτη, όταν η Wall Street Journal δημοσίευσε ένα γλαφυρού ύφους αποκλειστικό ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο οι Ουκρανοί, με γνώση του Ζελένσκι, βρίσκονται πίσω από τη δολιοφθορα στον αγωγό Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022. Το Κίεβο διέψευσε, κατηγορηματικά, το ρεπορτάζ.

Στα πεδία των μαχών τώρα.

Ενώ τα ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στο ρωσικό έδαφος στο Κουρσκ, (εκτιμάται ότι ελέγχουν περί τα 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα), η Ρωσία προελαύνει σταθερά στην περιοχή του Ντόνετσκ, στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν δώσει σήμα εκκένωσης στους κατοίκους των πόλεων σε αυτές τις περιοχές του λεγόμενου ανατολικού μετώπου καθώς η Μόσχα συνεχίζει με ένταση τη δική της επίθεση 10 ημέρες μετά τη διασυνοριακή εισβολή των Ουκρανών στο Κουρσκ.

Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε την Πέμπτη το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου «οι Ρώσοι διατηρούν την σχετικά υψηλής έντασης επίθεση στην περιοχή του Ντόνετσκ, αποδεικνύοντας ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στις στρατιωτικές της επιτυχίες στην ανατολική Ουκρανία».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ένας από τους στόχους της διασυνοριακής εισβολής του Κιέβου που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου ήταν να εκτραπούν τα ρωσικά στρατεύματα από το Ντόνετσκ, αλλά παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί. Η Ουκρανία μετέφερε μερικές από τις πιο επίλεκτες δυνάμεις της από το ανατολικό μέτωπο στο Κουρσκ, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά της να διατηρήσει τις περιοχές στο Ντόνετσκ.

«Δεν ξεχνάμε ούτε ένα δευτερόλεπτο το ανατολικό μας μέτωπο», δήλωσε ο Ζελένσκι για να καθησυχάσει τους ανησυχούντες.

 

Μέση Ανατολή
Αν και η ειδησεογραφική ροή βρίθει «ατάκτως ερριμένων» ειδήσεων από τη Μέση Ανατολή (τα ελληνικά ΜΜΕ απλώς δημοσιεύουν τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων και ό,τι μεταφράζουν άτσαλα από Διεθνή ΜΜΕ χωρίς, τις περισσότερες φορές, να έχουν ιδέα τι αφορούν) στην πραγματικότητα δεν αφηγούνται «καμία νέα ιστορία» για την περιοχή.

Η αιματοχυσία συνεχίζεται, οι βομβαρδισμοί της Χεζμπολάχ στο Βόρειο Ισραήλ δεν σταματούν, η ισραηλινή κοινωνία παραμένει διαιρεμένη περισσότερο από ποτέ, η ισραηλινή ακροδεξιά βία των εποίκων στα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης, συχνά με τον ισραηλινό στρατό να παρακολουθεί αμέτοχος, είναι καθημερινή και οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων και πλήθη Ισραηλινών συνεχίζουν τις καθημερινές μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις απαιτώντας τον τερματισμό του πολέμου και την επιστροφή των αμάχων ομήρων.

Οι εμπλεκόμενοι στον πόλεμο και οι «μεγάλες δυνάμεις» κρατούν την αναπνοή τους για τις ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκίνησαν τον Δεκαπενταύγουστο στο Κατάρ, στην πραγματικότητα από το φόβο ότι το πιθανότερο είναι να καταλήξουν σε αδιέξοδο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δηλώνει αισιόδοξος ότι μπορεί και την άλλη εβδομάδα να υπάρξει συμφωνία αλλά η Χαμάς χαρακτήρισε την αισιοδοξία Μπάιντεν «πλάνη».

Οι νεκροί στη Γάζα έφτασαν τους 40.000. Τον αριθμό τον επιβεβαιώνει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz μετά από πολύμηνη εξέταση των διαθέσιμων πηγών.
Πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε σχολιάσει στο τουίτερ ότι αντίθετα από τους Ισραηλινούς νεκρούς, οι Παλαιστίνιοι μένουν ανώνυμοι.
Ισραηλινοί δημοσιογράφοι, έχουν αρχίσει να καταγράφουν τις ιστορίες και των Παλαιστινίων νεκρών και τις δημοσιεύουν στη Haaretz. Ανθρωπισμός.

 

ΗΠΑ: «Opportunity Economy»
Την πρώτη ομιλία της για την Οικονομία έκανε χθες η υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις στη Βόρεια Καρολίνα παρουσιάζοντας όσα θα κάνει αμέσως μόλις αναλάβει το αξίωμα, εφόσον, βέβαια, εκλεγεί.

Η Χάρις δεσμεύτηκε να χτυπήσει τον πληθωρισμό στα τρόφιμα απαγορεύοντας τις «υπερτιμολογήσεις» των αγαθών, να χτίσει σπίτια, να μεγαλώσει το αφορολόγητο για κάθε παιδί που γεννιέται σε οικογένεια μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, να μειώσει τους φόρους για τα μεσαία εισοδήματα και να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων.

Αν κάτι μας εντυπωσίασε διαβάζοντας τα σχετικά στον αμερικανικό Τύπο είναι η έντονη αντίδραση των φιλικών προς το Δημοκρατικό Κόμμα ΜΜΕ, όπως η αριστερή Washington Post η οποία με το κύριο άρθρο της σήμερα την κατηγορεί ευθέως για οικονομικό λαϊκισμό και έλλειψη σοβαρότητας.
Ανάλογη κριτική, με πιο συγκρατημένο ύφος, κάνουν και οι NYT που δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι πλέον τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί αναγνωρίζουν στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση το δικαίωμα να παρεμβαίνει στην οικονομία, άσχετα αν ο καθένας ορίζει με διαφορετικό τρόπο τα πεδία των παρεμβάσεων.

Σκεφτόμαστε βέβαια ότι στη φτωχότερη Ελλάδα, κάθε φορά που η κυβέρνηση ανακοινώνει οριζόντια επιδόματα λαϊκίστικου χαρακτήρα, κανείς δεν αναρωτιέται για το δημοσιονομικό τους αποτύπωμα σε βάθος χρονου κι ας ζούμε ακόμα και σήμερα με τις συνέπειες της βαθιάς, δεκαετούς οικονομικής κρίσης.

Διαβάστε

  • Το editorial της Washington Post.
  • Την κριτική παρουσίαση της υπόσχεσης Χάρις για την απαγόρευση των υπερτιμολογήσεων στα τρόφιμα στους New York Times.

 

 

Βουλγαρία: Κατάφωρη παραβίαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ αρνήθηκε την Πέμπτη να ανατρέψει ένα νέο νόμο που απαγορεύει την «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα» στα σχολεία και προχώρησε στην επικύρωση του. Ο νόμος, που χωρίς να το περιμένει κανείς, υποστηρίχθηκε και από πολλά φιλο ευρωπαϊκά κόμματα στη χώρα στη Βουλγαρία, απαγορεύει την «προπαγάνδα, προώθηση ή υποκίνηση» των ΛΟΑΤΚΙ+ «ιδεών και απόψεων» στα σχολεία.

Δάκτυλος του Πούτιν: «Ο νόμος δεν αφορά αποκλειστικά τη Βουλγαρία– πρόκειται για τον ρωσικό νόμο που βρήκε τρόπο να επιβληθεί στην καρδιά της Ευρώπης», δήλωσε ο Rémy Bonny, εκτελεστικός διευθυντής της Forbidden Colours, ομάδας που υποστηρίζει τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρέμβει και να απαιτήσει από τη Βουλγαρία να λογοδοτήσει». Politico Europe.

 

Ιατρική: Δεν γερνάμε σταδιακά
Αν κάποιες φορές αισθανόμαστε ότι τα πάντα στον οργανισμό μας καταρρέουν συγχρόνως, δεν είναι η ιδέα μας! Μια νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ απέδειξε ότι στη δεκαετία των 40 και μετά πάλι στα 60 χιλιάδες μόρια και μικρόβια του οργανισμού αυξάνονται ή μειώνονται, προκαλώντας ραγδαίες αλλαγές στην λειτουργία του καρδιαγγειακού και ανοσοποιητικού συστήματος.

Το μεγάλο σύμπλεγμα αλλαγών που διαπίστωσαν στις ηλικίες γύρω στα 45, ήταν μεγάλη έκπληξη για τους επιστήμονες. Αρχικά, υπέθεσαν ότι η εμμηνόπαυση ή η περιεμμηνόπαυση αφορούσε μόνο τις γυναίκες. Όμως, όταν ανέλυσαν τα ευρήματα της μελέτης κατά φύλο, διαπίστωσαν ότι η αλλαγή συνέβαινε και σε άντρες στα 40 τους.

Είναι πιθανό ορισμένες από αυτές τις αλλαγές να μην συνδέονται με βιολογικούς παράγοντες αλλά με τον τρόπο ζωής ή με τις καθημερινές μας συνήθειες. Για παράδειγμα, δυσλειτουργία στον μεταβολισμό του αλκοόλ θα μπορούσε να προκαλέσει η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ στα μέσα της δεκαετίας των 40, που συχνά είναι μια αγχωτική περίοδο της ζωής των ανθρώπων.

Η ομάδα θα ερευνήσει τώρα τι προκαλεί αυτές τις μεγάλες, δραματικές αλλαγές στον οργανισμό.

Όποια και αν είναι όμως τα αίτια τους, η ύπαρξη αυτών των «συστάδων αλλαγών», όπως τις ονομάζουν οι επιστήμονες, επιβάλλει την ανάγκη να προσέχουμε την υγεία μας στα 40 και μετά πάλι στα 60.

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Να αυξήσουμε την άσκηση για την προστασία της καρδιάς και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στις δύο ηλικιακές φάσεις και να μειώσουμε την κατανάλωση αλκοόλ στα 40 καθώς σε αυτή την ηλικία η ικανότητά του οργανισμού να μεταβολίζει το αλκοόλ επιβραδύνεται.

 

Εφευρέσεις για ένα δύσκολο 21ο αιώνα
Ερευνητές ανέπτυξαν τα πρώτα θερμικά μονωμένα, «έξυπνα» ρούχα που μπορούν να προσαρμοστούν στις κυμαινόμενες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. Η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των εργαζομένων σε ζεστά περιβάλλοντα. Βέβαια, αν η θερμοκρασία συνεχίσει να ανεβαίνει με αυτούς τους ρυθμούς, θα καταλήξουμε να τα φοράμε όλοι. Περισσότερα.

 

Διάστημα: Νερό στον πλανήτη Άρη
Νερό ποσότητας ενός ωκεανού μπορεί να κρύβεται κάτω από την επιφάνεια του Άρη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη, τα ευρήματα της οποίας αλλάζουν τις υποθέσεις για τη γεωλογική εξέλιξη του πλανήτη. Δυνητικά, στο νερό αυτό, θα μπορούσε να υπάρχει ζωή, βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί.

Η έρευνα βασίζεται σε σεισμικές μετρήσεις που κατέγραψε το όχημα εδάφους Mars InSight της NASA το διάστημα 2018-22, οι οποίες υποδηλώνουν την ύπαρξη υδάτινης δεξαμενής 12 έως 20 χλμ κάτω από τον εξωτερικό φλοιό του κόκκινου πλανήτη (δείτε το σχετικό γραφικό). Οι γεωφυσικοί εκτιμούν ότι η ποσότητα των πιθανών υπόγειων υδάτων θα μπορούσε να «βυθίσει» όλο τον Άρη σε βάθος περίπου 1,6 χλμ. Όμως, η πρόσβαση στο νερο θα μπορούσε να είναι δύσκολη, καθώς η διάνοιξη μιας τρύπας ακόμη 500μ βάθους από το έδαφος δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο Άρης είχε νερό πριν από 3 δισεκατομμύρια χρόνια περ- όπως αποδεικνύεται από αρχαίες λίμνες και κανάλια ποταμών – έως ότου η ατμόσφαιρά του έγινε πολύ αραιή. Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι αυτή ακριβώς η αραίωση της ατμόσφαιρας προκάλεσε την κατάψυξη μεγάλου μέρους του νερού, να εξατμιστεί στο Διάστημα ή να απορροφηθεί σε ορυκτά.

 


 

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων και 18 φάροι ανά την Ελλάδα θα είναι ανοιχτοί στο κοινό.

Στη φωτογραγία βλέπετε μια ακουαρέλα του Γήση Παπαγεωργίου από το βιβλίο του «Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι».

Ακούστε τον ίδιο τον αείμνηστο Γήση Παπαγεωργίου να μιλάει για την ιστορία των πρώτων ελληνικών φάρων.

Η επίσημη ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.

 


 

Φωτογραφία του 1898 με τον πραγματικό φάρο στο Σαν Χουάν δελ Σαλβαμέντο.

 

More Than A Book: Ο Φάρος στην άκρη του κόσμου

Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι όσοι αγαπούν τους φάρου,ς χωρίς να έχουν υπηρετήσει στο Πολεμικό Ναυτικό ή να έχουν μεγαλώσει κοντά σε έναν, είναι γιατί ως παιδιά, διάβασαν και μαγεύτηκαν από την περιπέτεια του Ιουλίου Βερν «Ο Φάρος στην άκρη του κόσμου» (Le Phare du bout du monde).

Ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία.

Ο Βερν έγραψε το προσχέδιο του μυθιστορήματος το 1901 αλλά πρωτοεκδόθηκε το 1905, μετά τον θάνατό του. Την έκδοση επέβλεψε ο γιος του, Μισέλ Βερν.

Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από την επιβίωση, υπό ακραίες συνθήκες και γεγονότα σε έναν απομονωμένο φάρο.

Ο Βερν εμπνεύστηκε από τον πραγματικό φάρο στη νήσο Ίσλα δε λος Εστάδος της Αργεντινής, στη Γη του Πυρός, κοντά στο Ακρωτήριο Χορν, χωρίς να τον έχει επισκεφθεί ποτέ. Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1884 για να βοηθά τα πλοία να επιπλέουν τα επικίνδυνα νερά της περιοχής και έγινε σύμβολο ελπίδας και καθοδήγησης εν μέσω κινδύνου. Η εμμονή του Βερν με τον συγκεκριμένο φάρο και την ιστορία του, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων ιστοριών ναυαγίων που σχετίζονται με την περιοχή, επιβιώνουν στο σκηνικό και την πλοκή του μυθιστορηματος του.

Το μυθιστόρημα μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο το 1971, με τον ίδιο τίτλο και πρωταγωνιστές τους Γιουλ Μπρίνερ και Κερκ Ντάγκλας.

Ο Ιούλιος Βερν είχε εμμονή με το φως και με τα οπτικά φαινόμενα και στα μυθιστορήματά του, συμβολίζει πάντα το καλό που μάχεται το κακό. Με μια εξαίρεση: το αισθηματικό μυθιστόρημά του «Η Πράσινη Αχτίδα» (Le Rayon vert), που γράφτηκε το 1882 πήρε το όνομά του από ένα σπάνιο οπτικό φαινόμενο που παρατηρείται κατά τη δύση του ηλίου.

Η αφήγηση παρακολουθεί χαρακτήρες που αναζητούν τη φευγαλέα πράσινη λάμψης, που ο θρύλος θέλει όποιον την αντικρίσει να καταφέρνει αμέσως να δει τη δική του καρδιά και τις καρδιές των άλλων για να καταλάβει τι πραγματικά επιθυμούν.

Ο Βερν συνδυάζει μοναδικά τον ρομαντισμό με την επιστημονική περιέργεια των φαινομένων του φωτός,τον ορθολογισμό της επιστήμης με τον έρωτα, φανερώνοντας τη γοητεία που του ασκούσαν τα οπτικά εφέ και τα συναισθήματα που δημιουργούνταν σε όποιον τα παρατηρούσε.

Ναι, «Η Πράσινη Αχτίδα» του Βερν ήταν και η πηγή έμπνευσης για την ομώνυμη ταινία του Ερίκ Ρομέρ που κέρδισε το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 1986.

Μπορείτε να δείτε την υπέροχη αυτή ταινία – ορόσημο για το γαλλικό σινεμά- στην πλατφόρμα Cinobo. Να και η χαρακτηριστική σκηνή όταν οι ήρωες αντικρίζουν την περίφημη πράσινη αχτίδα.

  • Οι Έλληνες φυσικοί στο σάιτ τους Physicsgg εξηγούν το φαινόμενο της Πράσινης Αχτίδας.