
«Η πορεία της ανθρώπινης Ιστορίας»
Η είδηση για τον Γάλλο Ευρωβουλευτή που ζήτησε οι Αμερικανοί να επιστρέψουν στη Γαλλία το Άγαλμα της Ελευθερίας που είχε δοθεί ως δώρο στον αμερικανικό λαό το 1886 μας δίνει την αφορμή να αναφερθούμε στο έργο ζωγραφικής που ήταν πηγή έμπνευσης για τον γλύπτη Φρεντερίκ Ωγκύστ Μπαρτολντί.

Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώρια στη Μελβούρνη της Αυστραλίας
Διαβάζουμε στις ειδήσεις ότι ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλικσμάν, από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ζήτησε να επιστραφεί στη Γαλλία το Άγαλμα της Ελευθερίας, το οποίο δόθηκε από τον γαλλικό λαό στους Αμερικανούς σε ένδειξη φιλίας και τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 28 Οκτωβρίου 1886.
«Θα πούμε στους Αμερικανούς που επέλεξαν να προσχωρήσουν στην πλευρά των τυράννων, στους Αμερικανούς που απέλυσαν ερευνητές επειδή απαίτησαν επιστημονική ελευθερία “Δώστε μας πίσω το Άγαλμα της Ελευθερίας”».
Ακούγεται μελοδραματικό ή έστω πολύ θεατρικό.
Όχι και τόσο όμως σε όσους ξέρουν ότι έμπνευση για το Άγαλμα της Ελευθερίας που έφτιαξε ο Γάλλος γλύπτης Φρεντερίκ Ωγκύστ Μπαρτολντί ήταν αυτό το ζωγραφικό έργο του William Blake, ένα από τα 102 που έφτιαξε για να εικονογραφήσει τη «Θεία Κωμωδία του Δάντη».
Μάλιστα το έργο φέρει τον τίτλο: «Η συμβολική μορφή της ανθρώπινης ιστορίας κατά τον Βιργίλιο».
Ο Blake ζωγράφισε αυτά τα έργα μεταξύ του 1824 και του 1827.
Πώς την περιγράφει, λοιπόν, ο Δάντης την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας; (Inferno XIV, 94-119).
Ο Δάντης και ο Βιργίλιος στον τρίτο δακτύλιο του έβδομου κύκλου, συναντούν ένα κόκκινο ρυάκι. Ο Δάντης εξηγεί ότι τα ποτάμια της Κόλασης σχηματίζονται από δάκρυα που πέφτουν από τον γηραιό γίγαντα που είναι εγκλωβισμένος στο Ιδαίο Άντρο στην Κρήτη, το κέντρο του γνωστού κόσμου.
Για τον Δάντη αυτή η φιγούρα ενσαρκώνει την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας. Το κεφάλι του είναι από χρυσό, τα χέρια και το στήθος του από ασήμι, το κάτω μέρος της κοιλιάς του ορείχαλκο, και το υπόλοιπο από σίδηρο, εκτός από το δεξί του πόδι που είναι φτιαγμένο από πηλό.
Αυτό υποδηλώνει τη σταδιακή φθορά του κόσμου από τη Χρυσή Εποχή πριν από την Άλωση μέχρι την εποχή του Δάντη ενώ το πήλινο πόδι αντιπροσωπεύει την εκφυλισμένη εκκλησία.
Ο Μπλέικ ζωγραφίζει τη φιγούρα με ένα στέμμα, μια σφαίρα και ένα σκήπτρο για να δείξει ότι κατά την άποψή του η αποσύνθεση του κόσμου ήταν αποτέλεσμα πολιτικής καταπίεσης – βασιλείας και τυραννίας.
Ωραίο, ε;
Αν το δούμε έτσι λοιπόν ίσως ο Ραφαέλ Γκλικσμάν να ειχε δίκιο.
Η φωτογραφία από το αρχείο της Εθνικής Πινακοθήκης της Βικτώρια στη Μελβούρνη της Αυστραλίας όπου βρίσκονται τα 36 από τα 102 illustrations του William Blake για τη «Θεία Κωμωδία».