Umberto Eco «Σκέψεις πάνω στα WikiLeaks»
Σήμερα και με αφορμή την επέτειο του θανάτου του, θυμόμαστε ένα εμβληματικό κείμενο του Ουμπέρτο Έκο. Να, τι σας προτείνουμε να ακούστε και να δείτε.
Σαν σήμερα, το 2016, πέθανε ο Ιταλός φιλόσοφος, καθηγητής και αρθρογράφος Ουμπέρτο Έκο.
Όταν αυτό συνέβη όλοι σχεδόν οι οικείοι και οι φίλοι μας τηλεφώνησαν για να μας συλληπηθούν. Το αναφέρουμε ως δηλωτικό της σχέση μας με το έργο του. Παρόλα αυτά, διατρέχοντας στο αρχείο μας τον όγκο των άρθρων και των συνεντεύξεων που έχουμε κρατήσει δεν δυσκολευτήκαμε ιδιαιτέρως να επιλέξουμε τι θα σας προτείνουμε να διαβάσετε απόψε.
Η πιο πρόσφατη αναφορά στο έργο και τη σκέψη του Έκο έγινε από τον καθηγητή πολιτική θεωρίας David Runciman στο podcast του Past Present Future, στο β’κύκλο της σειράς History of Ideas όπου συζητάει εμβληματικά κείμενα παλαιότερων και σύγχρονων στοχαστών.Ο Ράνσιμαν αναλύει το κείμενο «Σκέψεις πάνω στα WikiLeaks», περιλαμβάνεται στη συλλογή άρθρων με τον τίτλο «Κατασκευάζοντας τον Εχθρό», έχει εκδοθεί και στα Ελληνικά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός με αυτό ακριβώς τον τίτλο.
Στο άρθρο αυτό ξετυλίγεται ολόκληρη η ευφυία του Έκο για ένα θέμα που έχει απασχολήσει και την ελληνική κοινή γνώμη τους τελευταίους μήνες, με αφορμή τις υποκλοπές, γι αυτό και σας το προτείνουμε πάρα πολύ θερμά με την επισήμανση ότι κάποιοι μπορεί να στεναχωρηθείτε γιατί ο Έκο καταρρίπτει, κατεδαφίζει είναι η πιο σωστή λέξη, τις «ιερεμιάδες» για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας.
- Τι είναι αποκάλυψη; Πότε μια αποκάλυψη προκαλεί πολιτική κρίση; («Σίγουρα όχι όταν μας αποκαλύπτουν κάτι που ξέρουμε ήδη ότι συμβαίνει»)
- Τι αλήθεια σημαίνει «ξεβρακώνω την εξουσία;».
- Τι σημαίνει «αποκαλύπτω όλα τα στοιχεία;»
- Γιατί ο σύγχρονος κόσμος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τους αφηγητές και τους news curators (εμάς, στο FACT εννοεί) γιατί χωρίς αυτούς είναι αδύνατον να πληροφορηθείς ακόμα και τα βασικά;
- Γιατί ο Ασάντζ δεν μας αποκάλυψε απολύτως τίποτα;
- Γιατί η υπόσχεση της ψηφιακής τεχνολογίας ότι θα αναγκάσει την εξουσία να είναι διαφανής και να λογοδοτεί αποδείχθηκε ψευδής.
Είναι συγκλονιστικό podcast.
Το δεύτερο που σας προτείνουμε για απόψε είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.
Είναι η συζήτηση του Ουμπέρτο Έκο με τον Πιέρ Μπερζέ, CEO του οίκου Yves Saint Laurent και επί χρονια συντρόφου του μεγάλου σχεδιαστή που είναι γνωστός συλλέκτης σπάνιων βιβλίων όπως και ο Έκο, ως γνωστόν.
O Πιερ Μπερζε (Pierre Bergé) έχει βιντεοσκοπήσει για λογαριασμό του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s μια σειρά συνεντεύξεων με διασημότητες κύρους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εφάπτονται της δραστηριότητας του οίκου, εν προκειμένω τη δημοπράτηση σπάνιων βιβλίων.
Ο Έκο βέβαια κοροϊδεύει τον συλλέκτη-εαυτό του και λίγο και τον συνομιλητή του, χαρακτηρίζοντας τη μανιώδη συλλογή βιβλίων έως και πνευματικό αυνανισμό ενώ ο Πιέρ Μπερζέ είναι πιο μειλίχιος και αβρός.
Στυλ, ευφυΐα, χιούμορ. Αξίζει το χρόνο σας!