Την είδηση την ανθολογήσαμε στην έκδοση 19=24 Αυγούστου. Μπορείτε να τη διαβάσετε ολόκληρη εδώ.

Μόλις διαβάσαμε την είδηση στο τουίτερ από κάποιους κλασικιστές που παρακολουθούμε αρχικά πιστέψαμε ότι ήταν αυτό που στη σοσιαλμηντιακή αργκώ λέμε «τρολιά». Όμως όχι.

Όταν ο Daniele Liquori μπήκε σε διαμέρισμα στη Ρώμη με σκοπό να κλέψει, είδε στο κομοδίνο του υπνοδωματίου ένα βιβλίο που του τράβηξε την προσοχή γιατί αφορούσε τη μεγάλη του αγάπη: την Ιλιάδα.

Αμέσως το πήρε στα χέρια του και βυθίστηκε στην ανάγνωσή του με αποτέλεσμα, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που ήταν σε άλλο δωμάτιο να καταλάβει ότι είχε μπει μέσα στο σπίτι του ληστής, να καλέσει την αστυνομία η οποία και τον συνέλαβε ενώ επιχειρούσε να το σκάσει!
Το «Gli dèi alle sei. Το L’Iliade all’ora dell’aperitivo» (Οι θεοί στις έξι. Η Ιλιάδα στην ώρα του κοκτέιλ) του Giovanni Nucci εξετάζει το ομηρικό έπος μέσα από μια σειρά διαλέξεων από έναν φανταστικό Γάλλο καθηγητή και μια αναζωπυρωμένη ιστορία αγάπης από τα νιάτα του καθηγητή.

«Οι θεοί δεν βλέπουν τους ήρωες να πολεμούν ενώ παίρνουν ένα απεριτίφ», λέει ο Nucci για το έργο του. «Μπαίνουν στις μάχες τους, στέκονται δίπλα τους, είναι μέσα τους».

Ο συγγραφέας του βιβλίου που τυχαίνει να κατοικεί 300 μέτρα από το διαμέρισμα που έγινε η απόπειρα διάρρηξης δηλώνει ενθουσιασμένος.

«Είναι φανταστικό! Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να βρω το άτομο που συνελήφθη και να του δώσω ένα αντίγραφο του βιβλίου, γιατί η ανάγνωση του θα έχει διακοπεί και θα ήθελα να μπορέσει να το τελειώσει», είπε στην εφημερίδα Il Messaggero. «Είναι μια σουρεαλιστική ιστορία, αλλά γεμάτη ανθρωπιά».

Ο Nucci προσέθεσε ότι ο θεός Ερμής, ο αγαπημένος του, ήταν ο προστάτης της λογοτεχνίας και των κλεφτών. «Οπότε είναι ξεκάθαρο, όλα έχουν νόημα».

Κι εδώ που τα λέμε, αγαπητοί αναγνώστες, σε ένα κόσμο που παράγει τόσο αδιανόητα παράλογα γεγονότα, η είδηση για ένα επίδοξο κλέφτη που συνελήφθη γιατί απορροφήθηκε από ένα βιβλίο για ένα αριστούργημα της ανθρωπότητας είναι η μόνη που βγάζει νόημα. Ποιος τον αδικεί;

  • Πιστέψαμε την είδηση μόλις τη διαβάσαμε και στους Times.

Γράψαμε τη σημερινή έκδοση του FACT ακούγοντας στο ErtEcho την όπερα «Το Χρυσάφι του Ρήνου» του Ρίχαρντ Βάγκνερ, όπως ηχογραφήθηκε στο φετινό φεστιβάλ του Bayreuth.
Η όπερα ξεκινάει με το τραγούδι των νηρηίδων του ποταμού Ρήνου, της Βογκλίντε, της Βελγκούντε και της Φλοσχίλντε που είναι επιφορτισμένες με τη φύλαξη του θησαυρού του ποταμού.

Επηρεασμένοι λοιπόν από την όπερα επιλέξαμε ως εικονογράφηση της είδησης αυτής, μια από το πλήθος των πασίγνωστων  απεικονίσεων στα αρχαία αγγεία σκηνών από την Ιλιάδα: την παράσταση από μια υπέροχη, ερυθρόμορφη πελίκη της Απουλίας που απεικονίζει τις νηρηίδες του Αιγαίου Πελάγους, να καλπάζουν βιαστικές κατ εντολήν της Θέτιδας, πάνω σε θαλάσσια όντα, πραγματικά και φανταστικά, κουβαλώντας τα νέα όπλα του Αχιλλέα. Τα σχετικά με τα περίφημα αυτά όπλα τα διαβάζουμε στη ραψωδία Σ της Ιλιάδας.