Morning Briefing: Τί παρακολουθούμε στις ειδήσεις σήμερα 03/04/2017

Ο Γιώργος Σεφέρης όπως τον “ζωγράφισε” ψηφιακά ο Δημήτρης Χαντζόπουλος για το Φεστιβάλ των Φιλίππων. Φωτογραφία που τραβήχτηκε με το κινητό.

Επισκόπηση απογευματινού Τύπου.
Οι διεξαγόμενες μετ’ εμποδίων διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι ενδοκομματικές τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει λήψης νέων μέτρων, η σιωπή του Υπουργού Νικ. Παππά για το ταξίδι του στη Βενεζουέλα και σε νησί της Καραϊβικής, η πρόταση των δανειστών για νέες περικοπές στις συντάξεις των ενστόλων, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για πληρωμή δανείων, οι καταγγελίες του φοιτητή που χτυπήθηκε από υπάλληλο του Νίκου Μιχαλολιάκου της “Χρυσής Αυγής” και η σύγχυση που επικρατεί σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αποτελούν τα κυρίαρχα θέματα του σημερινού απογευματινού Τύπου.
Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων εδώ.

Τί παρακολουθούμε σήμερα στο Newsroom του FACT.

*Χωρίς να έχει σημειωθεί κάποια ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές παρακολουθούμε τις διαρροές που γίνονται εκατέρωθεν, χωρίς στην πραγματικότητα να περιμένουμε κάτι ουσιαστικό.
* Στο επίπεδο της παραπολιτικής μας εντυπωσιάζει το πώς η σκανδαλολογία δεν καταφέρει να διεμβολίσει επί τη ουσίας τον κύκλο της ενημέρωσης άσχετα από το ποιος την παράγει.
* Ο ΕΦΚΑ δηλώνει πλεόνασμα διμήνου, ελέγχουμε τα σχετικά στοιχεία.
* Τα νέα από τη Ρωσία είναι φρικιαστικά. Το καθεστώς Πούτιν συνεχίζει την καταστολή των διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς ενώ στο διεθνή Τύπο εμφανίζονται δημοσιεύματα ότι στο ρωσικό τμήμα της Τσετσενίας οι αρχές απάγουν ομοφυλόφιλους άντρες για να τους σκοτώσουν.
* Στη Σερβία πρόεδρος εξελέγη ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και έχει ένα ενδιαφέρον δεδομένου του τρόπου που τοποθετείται απέναντι στα δύο “υπαρξιακά ερωτήματα” της Ευρώπης.
* Η Trump Administration βγάζει μερικές ειδήσεις σήμερα. Από το σοκαριστικό μέγεθος του πλούτου που συγκεντρώνουν οι συνεργάτες του, μέχρι την επίσκεψη του Προέδρου Σίσι στο Λευκό Οίκο. Θα αξιολογήσουμε μέσα στην ημέρα τί θα περιλάβουμε στο δελτίο.
* H Μαρία Χούκλη παρακολουθεί τις εκλογές στην Κεντρική Ευρώπη.
* Brexit. Μιλάμε για διαζύγιο ή για απευθείας ρήξη;
* Στο Ιράκ μετράνε αμάχους, σοκαριστικό το βίντεο του BBC που απεικονίζει μαχητές του ISIS να τραβάνε μαζί τους παιδιά για να τη χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες.
* Στην Ουγγαρία διαδηλώσεις κατά των νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης Όρμπαν που θα οδηγήσει στο κλείσιμο του Πανεπιστημίου που ίδρυσε ο Τζωρτζ Σόρος. Έχουμε γράψει τα σχετικά.
* Μετά την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης για την επανέναρξη των εποικισμών, μετά από 25 χρόνια, η οργάνωση HRW καταγγέλλει ότι το Ισραήλ δεν επιτρέπει την είσοδο ερευνητών στη Λωρίδα της Γάζας για να καταγράψουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
* Αναζητούμε προτάσεις για την Politics-Free Zone.