H εβδομάδα 16-20 Απριλίου

Από σήμερα ο δημοσιογράφος Άλκης Κούρκουλας θα καταγράφει για το FACT, από την Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται, όλα όσα πρέπει να ξέρουμε  για τις τουρκικές εκλογές.
Ο Άλκης Κούρκουλας ήταν ο επικεφαλής του γραφείου του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Τουρκία, που ο ίδιος ίδρυσε το 1984. Αρθρογράφησε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το ΒΗΜΑ και συνεργάσθηκε ως σχολιαστής στην τηλεόραση (ERT ANTENNA) και το ραδιόφωνο BBC Greek service). Το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο δημοσιογραφίας ΜΠΟΤΣΗ. Την ίδια χρονιά δημοσίευσε το “Ίμια, μια κριτική προσέγγιση της ελληνοτουρκικής κρίσης”, ΣΙΔΕΡΗΣ ΑΘΗΝΑ 1997. Από το 2004- είναι ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η συνεργασία μας εντάσσεται στην προσπάθεια να προσφέρουμε σε εσάς, τους αναγνώστες μας, την πιο έγκριτη ματιά στα γεγονότα φιλτράροντας θορύβους και fake news. Ευχαριστούμε τον κ.Κούρκουλα που στηρίζει το εγχείρημά μας κι εσάς που μας διαβάζετε. 
Μας στηρίζετε όταν γράφετε για το FACT στα κανάλια σας στα social media προτείνοντας σε φίλους και γνωστούς να εγγραφούν. 

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις που πρέπει να κρατήσετε από την εβδομάδα που μας πέρασε όπως τις επέλεξαν  η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Άλκης Κούρκουλας από την Τουρκία, ο Θανάσης Παναγόπουλος κι από τη Μεγάλη Βρετανία ο Θύμιος Τζάλλας.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ-ΟΙ ΔΥΟ ΣΥΡΙΖΑ. Συνεδριάζει σήμερα το Washington Group στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και όπως μάθαμε από ανάλογες συνόδους και διασκέψεις όλα αυτά τα χρόνια, οι ισχυροί παίκτες, επιδίδονται σ’ενα μπρα ντε φερ μέσω δηλώσεων και τοποθετήσεων που γίνονται στα στρογγυλά τραπέζια της Συνόδου. Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που θα έχει σειρά επαφών, το ΥΠΟΙΚ έχει δώσει στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των συναντήσεων του.
Κι αν ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται στην Ελλάδα (στο Καστελόριζο) αμετανόητος στον τρόπο που αντιμετωπίζει την ελληνική κρίση (συνεχίζει να λέει ψέματα στους πολίτες με τελευταίο αυτό το περί “καθαρής εξόδου” ετοιμάζοντας, μάλιστα, για το καλοκαίρι, “φιέστες εξόδου”) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  εμφανίζεται πολύ διαφορετικός από αυτό που έχουμε καταγράψει σε προηγούμενες εαρινές συνόδους εδώ στο ΔΝΤ. Έχει δηλαδή απομακρυνθεί από τις επικοινωνιακές τακτικές ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να επηρρεάσει αποφάσεις μέσω δηλώσεων το οποίο αν το κάνει η Λαγκάρντ που κρατάει το μαχαίρι είναι κατανοητό αλλά όταν το κάνουν αξιωματούχοι της ελληνικής πλευράς που όχι μόνο δεν κρατάνε το καρπούζι αλλά είναι τα “προς σφαγήν” προβατάκια πάει πολύ.
Στην εικόνα της εβδομάδας προσθέτουμε μια λεπτομέρεια, σημαντική πιστεύουμε.  Στο βίντεο λανσαρίσματος του EquiFund του υπερταμείου επενδύσεων για τις ελληνικές start-ups και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης εμφανίζεται μαζί με γνωστές προσωπικότητες από τον κόσμο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και μιλάει μια γλώσσα που αν δεν ξέραμε ποιος είναι θα παίρναμε όρκο ότι πρόκειται για κάποιον υπουργό της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα από τους φιλελεύθερους.
Αυτό κάτι λέει και βέβαια όχι ότι ο Αλέξης Χαρίτσης έχει βάλει πλώρη για τη Νέα Δημοκρατία.
Βέβαια στην περίπτωση του EquiFund υπάρχει και πολιτική ουσία που οφείλουμε να επισημάνουμε. Όπως σχολιάστηκε από παράγοντες της κοινότητας της νεοφυούς επιχειρηματικότητας είναι προς τιμήν του Αλέξη Χαρίτση και του Κώστα Φωτάκη που ανέθεσαν την διαχείριση των κεφαλαίων και την επιλογή των fund που θα χρηματοδοτηθούν στο European Investment Fund ενώ θα μπορούσε να την κάνει η ίδια η κυβέρνηση αφού πρόκειται για εθνικούς πόρους.

Ένα δεύτερο πεδίο παραγωγής πολιτικής και εξελίξεων την εβδομάδα που μας πέρασε ήταν το συνέδριο της ΚΕΔΕ για την Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση. Εκεί τα πράγματα δεν πήγαν πολύ καλά για την κυβέρνηση. Βέβαια ήταν ένα προνομιακό πεδίο για τη Νέα Δημοκρατία γιατί ο φιλόδοξος Γιώργος Πατούλης το είχε στρώσει με ροδοπέταλα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά ο Γιώργος Σκουρλέτης ένα πρόσωπο που όσο και να ψάχνει κανείς δεν μπορεί να βρει να πει κάτι θετικό έδειξε το δεύτερο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει καμία σχέση με τη νέα εικόνα που λανσάρει το οικονομικό επιτελείο και για πολλούς το μόνο αληθινό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση για την απλή αναλογική για να “εκδημοκρατίσει την αυτοδιοίκηση” και να “υποβοηθήσει της συναινέσεις”, ένας άνθρωπος που πρωταγωνίστησε στην παραγωγή διχαστικού λόγου μίσους, αποκαλύπτει την πραγματική ιδιοσυγκρασία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που  κάποιοι τη συγκρίνουν με αυτή του “μπαχαλάκια”. Δηλαδή, βλέπουν ότι χάνει την εξουσία και θέλει να προκαλέσει χάος.
Η Ρένα Δούρου στην ίδια εκδήλωση που υπέστη διάφορες απρέπειες από την υπερπροσπάθεια και τον κομματικό ζήλο του Γιώργου Πατούλη, προσπάθησε να υπερασπιστεί την απλή αναλογική σε άλλη βάση, πιο πολιτική. Όμως η θολή εικόνα που τελικώς παράγει ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ των ριζοσπαστικών υποθέσεων που έχουν διαψευστεί την κάνει στόχο επιθέσεων, κάποιες φορές άδικων και κατά τη γνώμη μας, όχι και τόσο έξυπνων από την πλευρά της αντιπολίτευσης στο πεδίο της στρατηγικής. Η Ρένα Δούρου θεωρητικώς θα έπρεπε να στοιχηθεί με το πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να φτιάξει το οικονομικό επιτελείο αλλά είναι εγκλωβισμένη στην ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που παλεύει να διατηρήσει την εικόνα των ριζοσπαστών μπαχαλάκηδων.
Όσοι ενδιαφέρονται για τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αξίζει να διαβάσουν το λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη  και όσα είπε εκεί. Μπορεί κανείς να διαφωνεί σε όλα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά το μόνο που δεν μπορεί ποτέ να πει για εκείνον είναι ότι δεν ξέρει τι του γίνεται.
Μας συγκίνησε η αναφορά στον Αντώνη Τρίτση.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Η προκήρυξη  πρόωρων εκλογών στην Τουρκία αιφνιδίασε στο εσωτερικό της χώρας. Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ συζητείτο το ενδεχόμενο,  και ο στρατηγικός εταίρος του Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπεχτσελί, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) λειτούργησε όντως ως “λαγός”, αλλά η τουρκική κοινή γνώμη δεν έχει συνηθίσει σε αυτές τις τακτικές. Το AKP τηρούσε -μέχρι σήμερα- τις εκλογικές θητείες. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών , προστίθεται λοιπόν σε όλα όσα έχουν αλλάξει τον τελευταίο καιρό. Η οικονομία είναι βέβαιο θα απαιτήσει -πολύ σύντομα- δραστικές και αντιδημοφιλείς πολιτικές.  Καλό ήταν λοιπόν να γίνουν οι εκλογές όσο διατηρείται η επιτυχία στο Αφρίν, και πριν εκδηλωθεί η επόμενη κρίση.  Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις -που θεωρήθηκαν στην Ελλάδα ως βασικός ύποπτος στην απόφαση για τις πρόωρες εκλογές- εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν επηρεάζουν ουσιαστικά. Το κουρδικό και η οικονομία,   πρυτανεύουν.
Αιφνιδιάστηκαν όλοι. Περισσότερο απ’ όλους όμως η αντιπολίτευση η οποία βρίσκεται χωρίς προφανή υποψήφιο αλλά και χωρίς προγραμματικό λόγο απέναντι στον Ερντογάν, που για την ώρα αναδεικνύεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί.  Αδιαφιλονίκητο φαβορί στον στον αγώνα που θα φέρει τον νικητή αντιμέτωπο με προκλήσεις πραγματικά ηράκλειων διαστάσεων. Αυτά που εξασφαλίζουν το πλεονέκτημα του Ερντογάν – σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση-, δεν εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για να λυθούν τα τεράστια προβλήματα,  χαρακτηρίζουν την συγκυρία. (Α.Κ)

H ΑΥΣΤΡΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ. Η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Κεντροδεξιάς – Ακροδεξιάς, η οποία είναι σφόδρα αντίθετη στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα απαγορεύσει στους Τούρκους πολιτικούς να πραγματοποιούν προεκλογική εκστρατεία στο έδαφός της ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, ανακοίνωσε ο καγκελάριος της χώρας.
Θυμίζουμε ότι πριν από το τουρκικό δημοψήφισμα, Τούρκοι υπουργοί είχαν επιχειρήσει να αποσπάσουν την υποστήριξη χωρών με μεγάλες τουρκικές κοινότητες, όπως η Ολλανδία και η Γερμανία. Οι χώρες αυτές επέβαλαν ανάλογες απαγορεύσεις επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, οι οποίες προκάλεσαν την οργή της Τουρκίας, με τον Ταγίπ Ερντογάν και κάποιους από τους συμμάχους του την περίοδο εκείνη να συγκρίνουν την κυβέρνηση του Βερολίνου με το ναζιστικό καθεστώς.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. Οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας στην απόφαση του ΣτΕ να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ένας εκ του οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι “εχθροί της Τουρκίας” βλέπουν την Ελλάδα ως “καταφύγιο”.  Η Αθήνα “προστατεύει πραξικοπηματίες” σχολίασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

+Από την 1η Απριλίου μέχρι και σήμερα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου πέρασαν 2.006 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 1.184 πέρασαν στη Λέσβο, 435 στη Χίο και 387 στη Σάμο.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Στη Βιέννη θα επαναληφθούν την ερχόμενη Τετάρτη 25 Απριλίου οι επαφές των δύο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

BREXIT. Ο βιογράφος του Τόνι Μπλερ και δημοσιογράφος στον Independent Τζον Ρέντουλ έχει δώσει μέχρι στιγμής σε ένα tweet την πιο πειστική πρόβλεψη για την κατάληξη του Brexit: “το πρόβλημα θα λυθεί “γλωσσικά”. Θα πούμε την Τελωνειακή Ένωση ή τα σύνορα στη Βόρεια Ιρλανδία κάπως αλλιώς”.
Είναι πλέον γενική η αίσθηση στη Βρετανία ότι ο πολιτικός κόσμος διαπραγματεύεται με τη λαϊκή ετυμηγορία του δημοψηφίσματος την πλειοψηφική και ανομολόγητη επιθυμία του: το ηπιότερο δυνατό Brexit.
Το να μην υπάρχουν δασμοί στα σύνορα λύνει  καταρχάς το πρόβλημα της Βορείου Ιρλανδίας και του σκληρού συνόρου με την ΕΕ πάνω στο νησί. Χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι οι Βρυξέλλες απορρίπτουν τους ευφάνταστους σχεδιασμούς των Βρετανών περί δήθεν ηλεκτρονικού αόρατου συνόρoυ. Δεύτερον, η συμμετοχή σε ενιαίο σύστημα δασμών εξασφαλίζει συνέχεια και σιγουριά στις βρετανικές επιχειρήσεις. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο “αλλά”. Είναι οι φιλελεύθεροι ή κατά το κοινώς λεγόμενο “σοβαροί” Brexiteers. Εκείνοι δηλαδή που δεν ζήτησαν το Brexit εν εξάλλω, αλλά πρότειναν την έξοδο ως ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη. Αν η Βρετανία παραμείνει στην Τελωνειακή Ένωση, δεν θα μπορέσει να υπογράψει τις δικές της συμφωνίες με χώρες εκτός ΕΕ. Με άλλα λόγια, το βασικότερο οικονομικό επιχείρημα της εξόδου θα πάει περίπατο. Το Brexit ως μηχανισμός ελέγχου των μεταναστευτικών ροών είναι “το λάθος Brexit“, όπως λέει o Φρέιζερ Νέλσον του συντηρητικού Spectator.
Οι υπόλοιπες πράξεις του δράματος θα παιχτούν στα δύο σώματα της βρετανικής Βουλής. Οι φιλοευρωπαίοι Λόρδοι στέλνουν διαρκώς τροπολογίες-τρικλοποδιές στη Μέι και οι δέκα Remainers Τόρις βουλευτές τις περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες για να τις υπερψηφίσουν. Η πρωθυπουργός φοβούμενη ανταρσίες από τους φιλοευρωπαϊστές, έχει πάει πίσω όλους τους επικίνδυνους νόμους που αφορούν το Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Κατά τα άλλα, χθες ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ είπε ότι “απομένει να γίνει το 25% για να ολοκληρωθεί στο Brexit“. Το υπόλοιπο έχει γίνει, ή καλύτερα, έχει ειπωθεί όπως θα έλεγε και ο Ρέντουλ, αφού γραπτή συμφωνία δεν έχουμε δει ακόμη. (Θ.Τζ.)

GREXIT ΓΙΑ ΤΗ UNICEF. Με ανακοίνωσή της η Unicef ενημερώνει ότι διακόπτει τη συμφωνία της με την υπάρχουσα Εθνική Επιτροπή στην Ελλάδα επειδή υπάρχουν ανησυχίες έπειτα από έλεγχο από ανεξάρτητο φορέα, υπονοώντας οικονομικές παρατυπίες. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση,, διεκόπη η συμφωνία και η οργάνωση θα επανέλθει με συμφωνία με νέο φορέα, καθώς δεν ήταν δυνατόν να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον υφιστάμενο φορέα.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες υπέρογκοι μισθοί, προσλήψεις συγγενών και φίλων και κακοδιαχείριση στο Ελληνικό Τμήμα της UNICEF διαπίστωσαν δύο πορίσματα. Το πρώτο προέκυψε με πρωτοβουλία της νέας προέδρου της UNICEF Ελλάδας Σοφίας Τζιτζίκου, η οποία όπως αποκάλυψε στο tvxs.gr προβληματίστηκε βλέποντας τους υψηλούς μισθούς των στελεχών. Κατόπιν, το πόρισμα εστάλη στα κεντρικά της UNICEF στην Γενεύη απ’όπου και διατάχτηκε νέα έρευνα η οποία έδωσε επιπλέον ευρήματα.
Σήμερα ο φάκελος είναι στον εισαγγελέα ο οποίος θα αποφασίσει για το αν και ποιες διώξεις θα ασκήσει.

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
* Πού έκρυψαν οι Βρετανοί τους θησαυρούς της πολιτιστικής τους κληρονομιάς κατά τη διάρκεια του Β’Παγκόσμιου Πολέμου για να τους προστατεύσουν από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών; Για παράδειγμα, πού είχαν κρύψει τα Ελγίνεια. Αυτό το ωραίο άρθρο στο BBC απαντά σχετικά.
Θυμηθήκαμε ένα ανάλογο, παλαιότερο άρθρο από τη LIFO που περιγράφει μια ανάλογη επική επιχείρηση στο Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το διαβάζετε εδώ.
* Στο  Inside Story διαβάσαμε το άρθρο του Αλέξανδρου Μασσαβέτα για τον πόλεμο που κάνει η Ρωσία στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο στο Φανάρι.
* Διαπιστώσαμε πως έκανε εντύπωση το βίντεο της Μπιγιονσέ από την Coachella. Το Atlantic δημοσιεύει κάποιες εντυπωσιακές φωτογραφίες από το φεστιβάλ.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για την εβδομάδα που μας πέρασε. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.
Εφόσον βρίσκετε το FACT χρήσιμο προωθείστε το στους φίλους σας με την προτροπή να εγγραφούν. Καλό Σαββατοκύριακο!