Η εβδομάδα 3-7 Δεκεμβρίου

Οι κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις στις χώρες που λειτουργούν ως “ζωτικά όργανα” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στη Βρετανία (Brexit), Γερμανία (αποχώρηση Μέρκελ από την ηγεσία του CDU) και Γαλλία (κρίση των “Κίτρινων Γιλέκων”), η εμπλοκή στο Μακεδονικό και η οικονομική κατάσταση, είναι τα σημαντικότερα θέματα της ειδησεογραφίας την εβδομάδα που μας πέρασε.

Το “κλου” η κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη Μόσχα από τον Αλέξη Τσίπρα ενώ η μπάντα παιάνιζε γνωστή επιτυχία της Μαρινέλας.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος, ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης και ο Θύμιος Τζάλλας.

Σήμερα, επειδή τα θέματα είναι σύνθετα, για την ιεράρχηση των ειδήσεων συμβουλευτηκαμε τον έμπειρο δημοσιογράφο των ΝΕΩΝ Μιχάλη Μητσό. Τον ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια.

 

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ
1. Ακατάσχετη… αιμορραγία ξένων κεφαλαίων πλήττει τη χρηματιστηριακή αγορά από τον Αύγουστο, πρώτο μήνα εξόδου της χώρας από το μνημόνιο.Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, συνολικά έχουν φύγει από την αγορά από τον Αύγουστο έως και τον Νοέμβριο 236 εκατ. ευρώ. “Γιατί, όμως, δεν επαληθεύτηκαν οι προσδοκίες πολλών για ένα μεταμνημονιακό ράλι στο Χρηματιστήριο, όπως έχει συμβεί και στις περισσότερες χώρες που βγήκαν από ευρωπαϊκά προγράμματα, ή από προγράμματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η ίδια η αρχιτεκτονική της εξόδου (“καθαρή” έξοδος, χωρίς προληπτική γραμμή χρηματοδότησης) δημιούργησε αβεβαιότητα, που είχε αντανάκλαση και στη διαμόρφωση του επενδυτικού περιβάλλοντος”, διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση στο Economistas. 2. Πρωταθλήτρια στην αύξηση των φόρων αναδεικνύεται η Ελλάδα, καθώς τα φορολογικά έσοδα εμφάνισαν την υψηλότερη άνοδο ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2007 – 2017. Τα φορολογικά έσοδα της ελληνικής κυβέρνησης διαμορφώθηκαν το 2017 στο 39,4% του ΑΕΠ, όταν το 2007 αντιστοιχούσαν μόλις στο 31,2% του ΑΕΠ. Προκύπτει επομένως, μία ποσοστιαία αύξηση της τάξης των 8,2 μονάδων επί του ΑΕΠ ως προς το φορολογικό βάρος των Ελλήνων πολιτών, η οποία συνιστά και τη μεγαλύτερη ανάμεσα στα κράτη του Οργανισμού
+”Κρυμμένοι φόροι σε περισσότερα από 3.700 παράβολα”, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.
3. Κατά την περίοδο της κρίσης (2009-2017) οι γεννήσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν όσο είχαν πάλι μειωθεί κατά την Κατοχή, επισημαίνει ο ΣΕΒ.
4. 48 ερωτήσεις και απαντήσεις για το Κοινωνικό Μέρισμα (Ναυτεμπορική)
5. Για ρύθμιση 120 δόσεων για όλους τους πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του.   

 

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΟΜΙΑΣ. Σε 66 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία στην Αθήνα  και σε 52 προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη στα επεισόδια για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Τρία άτομα μεταφέρθηκαν, τραυματισμένα, στο νοσοκομείο.
“Σήμερα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θρηνεί την καταστροφή και τη λεηλασία της Θεολογικής Σχολής”, δήλωσε ο αναπληρωτής πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού, καθηγητής Θεόδωρος Λαόπουλος.
Οι καταστροφές στο Αριστοτέλειο είναι τρομακτικές.

ΤΩΡΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που τέθηκε ήδη σε διαβούλευση προβλέπει τακτοποίηση αυθαιρέτων που βρίσκονται μέσα σε δάση με εξασφάλιση δικαιώματος χρήσης έως και 40 έτη. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται οι ιδιοκτήτες σε δασικές εκτάσεις μπορούν με την καταβολή προστίμου να διατηρήσουν τη χρήση του ακινήτου για περίοδο 25 ή 40 ετών.
Αυτό προκαλεί έκπληξη με δεδομένη τη ρητορική που ανέπτυξε η κυβέρνηση την επαύριο των φονικών πυρκαγιών στο Μάτι η οποία έριξε τις ευθύνες για την τραγωδία στα… αυθαίρετα που υποσχέθηκε μάλιστα να τα γκρεμίσει.

 

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ. Όταν συγκλίνουν οι προκλήσεις.
“Η βδομάδα που πέρασε λειτούργησε ουσιαστικά σαν προεισαγωγή σε μια σειρά πυκνών ραντεβού της Ευρώπης. Χωρίς αίσθηση υπερβολής, μερικά απ’ αυτά μπορεί να αποβούν ραντεβού με την Ιστορία”, γράφει στην ανάλυσή του ο Αντώνης Παπαγιαννίδης που καταγράφει “παράλληλα” τις εξελίξεις στις τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.  
ΓΕΡΜΑΝΙΑ.Νέα πρόεδρος του CDU εκλέχτηκε η Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ μετά τον β’ γύρο των εκλογών του συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).
Με 517 ψήφους και ποσοστό 51,75% η βουλευτής που αποτέλεσε την επιλογή της Άνγκελα Μέρκελ για το CDU αναδείχθηκε στον β’ γύρο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Μετά από 18 χρόνια στην ηγεσία του CDU, η Άνγκελα Μέρκελ επέλεξε να μην είναι για ακόμα μία φορά υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος.
Από την πλευρά του, ο “εκλεκτός” του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς, έλαβε 482 ψήφους και ποσοστό 48,2%.
+Ποια είναι η ΑΚΚ (όπως είναι γνωστή) (BBC)
Η Γερμανική Χριστιανοδημοκρατία είτε θα μετακινηθεί κάπως πιο συντηρητικά/δεξιά (αν επέλεγε την προτίμηση της ίδιας της Mutti Μέρκελ,, την Γ.Γ. του κόμματος Άννεγκρέτ Κράμπ-Καρενμπάουερ), είτε σαφώς δεξιότερα (αν προτιμούσε τον νυν υπουργό Υγείας 38χρονο Γιενς Σπαν, τον νεότερο των υποψηφίων – είχε εκλεγεί βουλευτής στα 22 του – που έχει την αδυναμία – για Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα σε συντηρητική κοινωνικά στροφή… – την ομολογημένη ομοφυλοφιλία του), είτε πολύ δεξιότερα (εδώ βρίσκεται ο προτιμώμενος από τον σεβαστικά ναφθαλινοποιημένο στην Προεδρία του Bundestag Βόλφγκανγκ Σώϋμπλε, 63χρονο Φρήντριχ Μερτς – αυτός έχει το μειονέκτημα, για την λουθηρανική Γερμανία, ότι είναι υπεραμειβόμενος δικηγόρος επιχειρηματικών κύκλων)” επισημαίνει στην ανάλυσή του ο Αντώνης Παπαγιαννίδης.

ΓΑΛΛΙΑ. Εμβληματικά τοπόσημα του Παρισιού που προσελκύουν πλήθος τουριστών, όπως ο Πύργος του Άιφελ, θα είναι αύριο κλειστά καθώς οι αρχές περιμένουν ένα νέο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Το γνωστό ως “Κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων” συνεχίζει τις διαμαρτυρίες του αν και η κυβέρνηση υπαναχώρησε από την απόφασή της να αυξήσει τους φόρους στα καύσιμα, κάτι που, αρχικά,είχε πυροδοτήσει τις μαζικές διαδηλώσεις. Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι δεκάδες χιλιάδες αστυνομικών (περί τις 89.000) θα βρίσκονται σε επιφυλακή σε όλη τη Γαλλία, πολλοί από αυτούς στο Παρίσι εξοπλισμένοι με ειδικά οχήματα. Περί τα 200 σχολεία σε ολόκληρη της χώρα παρέμειναν κλειστά όταν μαθητές βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν.
Σοκ προκάλεσαν οι εικόνες από τη χθεσινή σύλληψη περίπου 150 μαθητών μπροστά σε λύκειο της Μαντ-λα-Ζολί, στην Ιβελίν. Στο βίντεο των συλλήψεων υπάρχουν δεκάδες μαθητές λυκείου, με τα χέρια πίσω στην πλάτη ή στο κεφάλι, γονατιστούς ή καθισμένους στο έδαφος, τους οποίους είχαν συγκεντρώσει οι αστυνομικοί μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν κοντά στο λύκειο.

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ. Όλοι συμφωνούν πως ακόμα είναι πολύ νωρίς για να αποτιμηθεί το Κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.
Ακούστε όσα είπε ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Παναγής Παναγιωτόπουλος στην εκπομπή της Μαρίας Χούκλη στον Αθήνα 9.84 στις 3 Δεκεμβρίου. Το ακούτε από το 0.37’
Τη δουλειά του επιμελητή των αναλύσεων την έκανε για μας ο συντάκτης του blog Arun With a View. Έχει συγκεντρώσει τις σημαντικότερες αναλύσεις. Διαβάζεται εύκολα.

 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Η Βουλή πριν από τη μάχη. Οι βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν την Τρίτη τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ. Στην αίθουσα συνεδριάσεων διεξάγεται πενθήμερος διάλογος, αλλά τα έδρανα δεν γεμίζουν. Λογικό, πέντε μέρες κουβέντα για ένα θέμα που συζητείται 2,5 χρόνια, δύσκολα αντέχεται.
Το ερώτημα είναι αν θα αντέξει η Μέι τη διαφαινόμενη ήττα. Το Brexit που παρουσίασε δεν αρέσει σε κανέναν. Οι μισοί πιστεύουν ότι κρατάει τη Βρετανία μέσα στην ΕΕ, και οι υπόλοιποι ότι την βγάζει εκτός. Και όλοι μαζί γνωρίζουν ότι η συμφωνία θα καταψηφιστεί. “Ακόμη και τα σκυλιά στον δρόμο ξέρουν ότι η συμφωνία δεν θα περάσει” είπε το βράδυ της Τετάρτης η Σάρα Γόλαστον των Συντηρητικών.  
Έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων Yougov δείχνει ότι από τις 650 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας μόνο οι δύο θα ψήφιζαν υπέρ της συμφωνίας! Οι 600 μάλιστα διαλέγουν την παραμονή. Σημείωση: η Yougov χρησιμοποίησε στην έρευνα το ίδιο μοντέλο που της επέτρεψε να προβλέψει το αποτέλεσμα του 2017 κόντρα στις προβλέψεις όλων των υπολοίπων!   
Η Μέι σκέφτεται ακόμη και την αναβολή της ψηφοφορίας. Αλλά και να γίνει, και τελικά να τη χάσει, είναι προετοιμασμένη. Ήδη ηττήθηκε σε τρεις ψηφοφορίες τροπολογιών, πριν καν ξεκινήσει η κουβέντα. H ήττα είναι ο φυσικός της χώρος, αφού με έναν μαγικό τρόπο μετά από κάθε στραπάτσο συνεχίζει ακάθεκτη.  To σχέδιο της είναι να χάσει αξιοπρεπώς, και κάποια στιγμή να ζητήσει από τη Βουλή να ψηφίσει εκ νέου. (Θύμιος Τζάλλας)
“Και μ’ αυτό ακριβώς το φόντο, φθάνει στην Κορυφή της 13ης/14ης Δεκεμβρίου το πολυταλαιπωρημένο σχέδιο για ενίσχυση της Ευρωζώνης. Το οποίο ποιος θυμάται ότι ξεκίνησε με πρωτοβουλία Μακρόν; ότι συνοδεύθηκε από συμπόρευση Μέρκελ; ότι κατατέθηκε με νωπή κίνηση Ολαφ Σόλτς/Μπρυνό Λεμαίρ; Το “κρατάτε μικρό καλάθι”φαίνεται αυτήν την στιγμή η καλύτερη συμβουλή”, γράφει ο Αντώνης Παπαγιαννίδης.

 

ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΟ AQUARIUS. Τον τερματισμό των επιχειρήσεων του πλοίου Aquarius για την διάσωση προσφύγων στην Μεσόγειο Θάλασσα ανακοίνωσαν οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” (ΓΧΣ), καταγγέλλοντας εκστρατεία διαπόμπευσης και απαξίωσης από την πλευρά της Ιταλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στην ανακοίνωσή τους οι ΓΧΣ κατηγορούν ανοιχτά την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι επιτίθεται σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες, υιοθετώντας τακτικές που χρησιμοποιούν “τα πιο καταπιεστικά κράτη” στον κόσμο. Από τον Φεβρουάριο του 2016 το Aquarius έχει διασώσει σχεδόν 30.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τους ΓΧΣ. Η  δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην Μεσόγειο έχει βρεθεί στο στόχαστρο και του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι διασώστες συνεργάζονται με διακινητές για να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες σε ευρωπαϊκές χώρες.

ΠΡΟΣΩΠΑ. “Ο άνθρωπος που κατασκευάζει πιάνα σ’ενα χωριό της Χαλκιδικής”. LIFO.
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. Καλό Σαββατοκύριακο!