Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ Α’ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. Σήμερα λήγει η ισχύς του νόμου Κατσέλη για την προστασία της α’κατοικίας. Αργά χθες τα απόγευμα, κυβέρνηση και τράπεζες κατέληξαν στο νομοθετικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το Ν.Κατσέλη. Η συμφωνία επετεύχθη λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της 2ης μεταμνημονιακής έκθεσης της Κομισιόν όπου οι δανειστές εξέφρασαν αρκετές ενστάσεις, εννιά συγκεκριμένα. Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, αν και ήδη έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορες επικίνδυνες πτυχές του σχεδίου αυτού.

 

1 ΣΤΟΥΣ 3 ΣΕ ΘΕΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΟΥ. Όπως προκύπτει από έρευνα του ΣΕΒ περισσότεροι από τρεις στους δέκα εργαζόμενους υψηλών προσόντων καλύπτουν σήμερα θέσεις χαμηλότερου επιπέδου.Η αναντιστοιχία αυτή είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο επίμονα προβλήματα της ελληνικής αγοράς εργασίας.
Η αναντιστοιχία αυτή οφείλεται σε δύο παράγοντες: πρώτον στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, κυρίως, σε τομείς της οικονομίας που δεν είναι έντασης γνώσης και δεύτερον στην απουσία σύνδεσης μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, το πρόβλημα της υπερεκπαιδευμένης απασχόλησης είναι εντονότερο σε τομείς της οικονομίας που παράγουν διεθνώς μη-εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως η δημόσια διοίκηση και το χονδρικό και λιανικό εμπόριο ή σε τομείς που παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες που δεν είναι έντασης γνώσης, όπως είναι ο ξενοδοχειακός κλάδος και ο κλάδος της εστίασης.
Η καθιέρωση του επαγγελματικού προσανατολισμού και της συμβουλευτικής σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης και η σύνδεση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας είναι κάποιες από τις προτάσεις του ΣΕΒ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Διαβάζετε την έκθεση εδώ.

 

ΕΓΙΝΕ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ EXXONMOBIL. Την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση για τις προκαταρκτικές έρευνες για την ανεύρεση κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ έκανε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση και η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ποσότητα Φυσικού Αερίου ανέρχεται σε 5-8 τρις κυβικά πόδια (142-227 δις κυβικά μέτρα) και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκόσμια τα τελευταία τρία χρόνια.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ: “ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ”. Είπε πολλά για τη Συμφωνία των Πρεσπών  ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς στην καθημερινή ενημέρωση των ανταποκριτών του ΟΗΕ, στην οποία βρέθηκε ως καλεσμένος. Εμείς, συγκρατήσαμε αυτό που κάποιοι μπορεί να θεωρούν ως το πιο “πεζό”. Ο κ.Νίμιτς παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αγκάθια στη συμφωνία όπως η εμπορική χρήση του ονόματος “Μακεδονία” και “Μακεδονικός”, πράγμα που σημαίνει ότι τα ελληνικά προϊόντα που φέρουν το όνομα στην επωνυμία τους θα έχουν πρόβλημα.

+ Οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Βόρεια Μακεδονία, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), του Ζόραν Ζάεφ και του αλβανικού BDI, του Αλί Αχμέτι, συμφώνησαν σήμερα να συμμετέχουν με κοινό υποψήφιο στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα, που θα διεξαχθούν στις 21 Απριλίου (α΄ γύρος) και 5 Μαΐου (β΄ γύρος). Το όνομα του κοινού υποψηφίου των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.

ΔΙΑΚΟΠΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΗΠΑ-Β.ΚΟΡΕΑΣ. “Όλα έγιναν εξαιτίας των κυρώσεων”. Αυτή είναι η δήλωση που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενώ αποχωρούσε από τη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν εξαιτίας των απαράδεκτων αξιώσεων του δεύτερου για πλήρη άρση των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στη χώρα του χωρίς προηγουμένως εκείνος να έχει προχωρήσει στον πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό της Β.Κορέας.”Κάποιες φορές πρέπει να φεύγεις”, είπε χαρακτηριστικά.  Η συνάντηση διακόπηκε αιφνιδιαστικά και πριν την ολοκλήρωσή της και το γεύμα εργασίας μεταξύ των δύο ανδρών δεν πραγματοποιήθηκε.  Παρ’όλα αυτά ο Τραμπ εξήρε το φιλικό κλίμα που υπήρχε ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες και έκανε λόγο για επικοδομητικές συνομιλίες. Τις επόμενες ημέρες που θα δημοσιευθούν (και θα διαβάσουμε) τις σχετικές αναλύσεις θα ξέρουμε περισσότερα και βέβαια θα επανέλθουμε δεδομένου ότι τις προσπάθειες του πυρηνικού αφοπλισμού της Βόρειας Κορέας τις παρακολουθούμε συστηματικά από τότε που ξεκινήσαμε το FACT.

“Ο Κιμ μπορεί και να διέσωσε τον Τραμπ από τον εαυτό του κάνοντας την παρακινδυνευμένη κίνηση να ζητήσει πλήρη άρση των αμερικανικών κυρώσεων. Οι ΗΠΑ πρέπει να συνδέσουν κάθε άρση των κυρώσεων με την υπόδειξη από την πλευρά της Β.Κορέας όλων των σημείων όπου διατηρεί πυρηνικά, την κατάθεση πλήρους προγράμματος αποπυρηνικοποίησης αναφέροντας τα συγκεκριμένα στάδια μέχρι την ολοκλήρωσή της καθώς και τον έλεγχο ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς”, έγραψε ο Richard Haas στο twitter.

 

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΟΕΝ. “Ρατσιστής, δόλιος και απατεώνας” είναι κάποιοι μόνο από τους χαρακτηρισμούς για τον Ντόναλντ Τραμπ που εκστόμισε χθες, ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσο (η συνεδρίαση μεταδόθηκε από την τηλεόραση) ο πρώην δικηγόρος και στενός συνεργάτης του αμερικανού προέδρου, Μάικλ Κοέν. Ο Κοέν κατέθεσε ακόμα ότι ο Donald Trump γνώριζε εκ των προτέρων για τη διαρροή των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δημοκρατικού Κόμματος από τα WikiLeaks. Σήμερα ο Michael Cohen θα καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου που ερευνά τη φερόμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.
+ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΟΕΝ. Το αλιεύσαμε από το Hyperallergic και μας φάνηκε χαριτωμένο. Φαίνεται ότι μέσα σε όλα ο Ντόναλντ Τραμπ σκηνοθέτησε δημοπρασία τέχνης με τρόπο τέτοιο ώστε πορτρέτο του να καταφέρει πολύ υψηλό τίμημα, κάτι για το οποίο στη συνέχεια παινεύτηκε, πού αλλού; Στο τουίτερ!

 

ΜΟΛΙΣ ΕΞΙ ΧΩΡΕΣ! Σε μια νέα έκθεση, η Παγκόσμια Τράπεζα εξέτασε 35 δείκτες για το βαθμό που οι νόμοι αντιμετωπίζουν ισότιμα άνδρες και γυναίκες σε 187 χώρες. Οι δείκτες αφορούν από τη νομοθεσία για την ιδιοκτησία, την κληρονομιά και την αγορά εργασίας μέχρι το γάμο και την προσωπική ασφάλεια. Σε αυτή την έκθεση διαπιστώθηκε ότι άνδρες και γυναίκες απολαμβάνουν τα ίδια εντελώς νομικά δικαιώματα σε 6 μόνο χώρες παγκοσμίως. Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Λετονία, Λουξεμβούργο και Σουηδία σκόραραν το απόλυτο 100. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μια δεκαετία, καμία χώρα δεν πληρούσε όλα τα κριτήρια της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η Ελλάδα τα πήγε σχετικά πολύ καλά, βρίσκεται στην δεύτερη ομάδα χωρών με σκορ 97,5, πάνω από χώρες όπως η Γερμανία και η Νορβηγία. Στην τελευταία θέση όπως ήταν αναμενόμενο βρίσκεται η Σαουδική Αραβία με σκορ 25,63.

 

ΟΙΝΟΡΑΜΑ 2019. Το Σαββατοκύριακο διοργανώνεται στο Ζάππειο η μεγαλύτερη ελληνική έκθεση κρασιού, το Οινόραμα. Μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα μπορείτε να προεγγραφείτε ηλεκτρονικά ώστε να μην ταλαιπωρηθείτε στην είσοδο της έκθεσης.
Αύριο θα σας προτείνουμε έναν “οδικό χάρτη” μέσα στη μεγάλη αυτή έκθεση για να μην χαθείτε στις εκατοντάδες ετικέτες και να γίνει η επίσκεψή σας μια ωραία εμπειρία.

 

Το αποψινό δελτίο επιμελήθηκαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!