27 Φεβρουαρίου

Μέρα με λίγες ειδήσεις όπου κυριαρχεί η έκθεση της Κομισιόν για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Σχετικά με το περιεχόμενο δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Όλοι λίγο-πολύ γνώριζαν τι θα αξιολογούνταν θετικά και τι αρνητικά. Αυτό που περιμέναμε να δούμε είναι τους “τόνους” που θα υιοθετούσε η Κομισιόν στην έκθεση αυτή. Οι ερμηνείες για τους τόνους ποικίλουν. Στο FACT υιοθετούμε τη μετριοπαθέστερη, της αποτίμησης των τόνων ως γλυκόπικρων.

Το αποψινό FACT επιμελήθηκαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.
Συνοπτικά:
Η Κομισιόν βλέπει πολλά προβλήματα με το σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη για την προστασία της α’κατοικίας και κριτικάρει τις καθυστερήσεις για την εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από τα “κόκκινα δάνεια”.
Κριτική διατυπώνει και για τις καθυστερήσεις στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις και βέβαια για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων (ειδικά των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ).
Γκρινιάζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την αύξηση στις προσλήψεις στο δημόσιο και εκφράζει ανησυχία για τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά.
“Κόβει” τη συζήτηση για τις 120 δόσεις στην εφορία αποδίδοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή καταγράφει πρόοδο της Ελλάδα προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την χώρα μας απομακρύνονται ακόμα περισσότερο.

Η δόση του 1 δις; Στον αέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ.Εκτός από τις αναλύσεις του Liberal που έχουμε συνδέσει ως πηγή, μπορείτε να διαβάσετε (τις αντιδιαμετρικά αντίθετες) αναλύσεις του Economistas και της Ναυτεμπορικής.

 

ΕΚΘΕΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ.  Η τελευταία έκθεση για την πορεία των οικονομιών που παρουσιάζουν “ανισορροπίες”,  μια έκθεση που θυμίζουμε ότι καθιερώθηκε να εκδίδεται από την Κομισιόν, κατ’εντολήν του Ecofin, με αφορμή τη δημοσιονομική εκτροπή της χώρας μας και ό,τι επακολούθησε από το 2010 και μετά, αυτή τη φορά “βγάζει στη σέντρα” για υπερβολικές ανισορροπίες  τρεις χώρες: την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία. Ενώ για κάποιες ανισορροπίες τις οικονομίες δέκα ακόμη χωρών: Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Κροατία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σουηδία.
Όσον αφορά την Ελλάδα οι “υπερβολικές ανισορροπίες” συνδέονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, το υψηλό ποσοστό των κόκκινων δανείων και των κακών προοπτικών για την ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΟΜΙΑΣ. Μέλη του Ρουβίκωνα εισέβαλαν το βράδυ της Τρίτης σε γραφείο γιατρού και τον προπηλάκισαν κατηγορώντας τον ότι ζήτησε φακελάκι από καρκινοπαθή ασθενή.

+ Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου απέρριψε το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για χορήγηση άδειας κάνοντας δεκτή τη σχετική εισαγγελική εισήγηση.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΜΕ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ. Αυτοψία τη Δευτέρα στα δύο ακίνητα κάτω από την Ακρόπολη αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έπειτα από χθεσινή τετράωρη συνεδρίαση. Το ΚΑΣ αποφάσισε να γίνει αυτοψία τόσο στο οικόπεδο όπου σχεδιάζεται ανέγερση εννιαώροφου κτιρίου όσο και στο δεκαώροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου που έχει σχεδόν αποπερατωθεί.
ΓΙΑΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ. Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και ειδικά τον Τουρισμό. Ειδικά για την Αθήνα ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης λειτουργεί για τους περισσότερους τουρίστες ως ο μοναδικός λόγος για να μείνουν στην πόλη. Όταν μάλιστα η Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι αρκετά αυστηρή στην εφαρμογή του Αρχαιολογικού Νόμου η εξέλιξη της υπόθεσης αυτής θα λειτουργήσει και ως προηγούμενο.

+ Υπέρ του τέλους εισόδου στους επισκέπτες της Βενετίας, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος για τη συντήρηση της πόλης, ψήφισε το δημοτικό της συμβούλιο.
Περίπου 25 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την πόλη κάθε χρόνο, από τους οποίους περίπου τα 14 εκατομμύρια περνούν εκεί μόνο μία ημέρα.
Οι επισκέπτες θα πρέπει να καταβάλουν φέτος 3 ευρώ έκαστος για να μπουν στη Βενετία. Το ποσό θα αυξηθεί στα 6-10 ευρώ από τις αρχές του 2020, ανάλογα με την τουριστική περίοδο.

 

ΣΤΟ ΑΝΟΪ ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ. Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Προέδρου Τραμπ με τον Πρόεδρο της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Η πρώτη κατ’ιδίαν συνάντησή τους και πριν το επίσημο δείπνο διήρκεσε 20 λεπτά και σήμερα θα πραγματοποιηθεί σειρά συναντήσεων ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες σε χώρο που δεν έχει ανακοινωθεί. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι δεν σκοπεύει να υπαναχωρήσει από το αίτημα του για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Β.Κορέας ενώ ο Ουν αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι χρειάστηκε να υπερβούν αρκετές δυσκολίες για να πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση στο Ανόϊ, οκτώ μήνες μετά τη Σιγκαπούρη.
Είναι γνωστό ότι η Βόρεια Κορέα έχει κάνει ελάχιστα για να προχωρήσει στον πυρηνικό της αφοπλισμό ενώ τυχόν επίτευξη συμφωνίας θα πρέπει να περάσει από τον εξονυχιστικό έλεγχο των αιρετών οργάνων στις ΗΠΑ όπου διατυπώνονται πλήθος ενστάσεων για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των συνομιλιών.


Την ίδια στιγμή στην Ουάσινγκτον καταθέτει σήμερα ενώπιον του Κογκρέσο ο στενότερος συνεργάτης και νομικός σύμβουλος του Τραμπ Μάικλ Κοέν. Αναμένεται να δώσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2016 ο Τράμπ γνώριζε εκ των προτέρων ότι θα διέρρεαν τα εμέηλ της αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον ενώ διαπραγματευόταν ο ίδιος για λογαριασμό των εμπορικών του επιχειρήσεων με τη Μόσχα ενώ δήλωνε ότι δεν διατηρεί καμία επιχειρηματική σχέση στη Ρωσία.
Πριν την κατάθεσή του ο πρόεδρος Τραμπ έσπευσε να τον “πυροβολήσει” μέσω τουίτερ λέγοντας πως ο Κοέν ψεύδεται για να μειώσει την ποινή φυλάκισής του.

 

ΤΟ ΚΑΣΜΙΡ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ. Δύο ινδικά μαχητικά υποστηρίζει ότι κατέρριψε το Πακιστάν, στον εναέριο χώρο του στο Κασμίρ. Τα χτυπήματα αυτά έγιναν σε απάντηση της χθεσινής ανακοίνωσης της ινδικής κυβέρνησης ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιχειρήσεις σε “τρομοκρατικά στρατόπεδα” ισλαμιστών στο έδαφος του Πακιστάν. Οι επιχειρήσεις της ινδικής αεροπορίας πραγματοποιήθηκαν έπειτα και από την επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο Κασμίρ, στις 14η Φεβρουαρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότερα από 40 στελέχη των ινδικών σωμάτων ασφαλείας και είχαν στόχο το στρατόπεδο της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης του βομβιστή-καμικάζι.
Ινδία και Πακιστάν είναι δύο χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα και είναι η πρώτη φορά που εμπλέκονται σε πολεμικές επιχειρήσεις από αέρος. Η αμερικανική κυβέρνηση δια του ΥΠΕΞ της Μάικ Πομπέο ζήτησε από την Ινδία αυτοσυγκράτηση και από το Πακιστάν να θέσει υπό έλεγχο τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στο έδαφός του.

 

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝΟΥ ΥΠΕΞ. Με επίσημη ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί ξεκαθάρισε ότι δεν αποδέχεται την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Ο Ζαρίφ, ο οποίος ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χθες την παραίτησή του μέσω instagram προσωποποιεί την πολιτική του Ρουχανί για την χαλάρωση της έντασης με τη Δύση, την οποία εχθρεύονται οι υπερσυντηρητικοί.

 

“ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ BREXIT; ΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ;”.Eνδεχόμενη καθυστέρηση της βρετανικής εξόδου θα ήταν δυνατή, υπό την προϋπόθεση ότι οι Βρετανοί θα εξηγήσουν πώς θα χρησιμοποιήσουν τον επιπλέον χρόνο που θα τους δοθεί, τόνισε σήμερα ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. Θυμίζουμε ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα θέσει σήμερα υπό την έγκριση των βουλευτών πρόταση για την παράταση των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, προτείνοντας παράλληλα έναν μηχανισμό αναβολής της ημερομηνίας της εξόδου σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών.
Θύμιος Τζάλλας: “Γιατί το Brexit δεν θα συμβεί στις 29 Μαρτίου”.

 

ΟΛΟΙ ΔΩΡΗΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ. Δωρητές οργάνων όλοι οι κάτοικοι της Αγγλίας. Σύμφωνα με το νέο νόμο όλοι οι ενήλικες που ζουν στην Αγγλία, με μικρές εξαιρέσεις, θα θεωρούνται δυνητικοί δωρητές οργάνων εάν δεν δηλώσουν το αντίθετο.
Η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη σε δωρητές οργάνων και μεταμοσχεύσεις, αφού την τελευταία πενταετία, για κάθε ένα εκατομμύριο του ελληνικού πληθυσμού αντιστοιχούν από 3 μέχρι 6 δότες, ενώ χρειάζονται περίπου 200 για να φτάσουμε το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

 

YOUTUBE ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ. Το YouTube σταματάει να δίνει διαφημίσεις σε βίντεο που που προωθούν θεωρίες κατά του εμβολιασμού μετά από διαμαρτυρίες εταιρειών οι οποίες ανακάλυψαν πως οι διαφημίσεις τους εμφανίζονταν σε τέτοιο περιεχόμενο. Εκτός από αυτό η πλατφόρμα ανέφερε πως προσπαθεί να κάνει ευκολότερη την εύρεση “πιο αξιόπιστου περιεχομένου” πάνω στα οφέλη του εμβολιασμού, ενώ σταματά και την εμφάνιση των αντιεμβολιαστικών βίντεο στις λίστες των προτεινόμενων βίντεο.

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ 2019. Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2019. Το παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου στο Ωδείο Αθηνών, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα! Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!