Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ. Συνολικά 74 θάνατοι έχουν καταγραφεί στη χώρα μας από τη γρίπη, που παρουσιάζει αυξημένη δραστηριότητα, με επικρατέστερο το στέλεχος Η1Ν1. Την τελευταία εβδομάδα πέθαναν 18 ενώ τα κρούσματα που δηλώθηκαν στις ΜΕΘ είναι 27.
Συμπτώματα γρίπης
Πώς προφυλασσόμαστε

+”Αυτές είναι οι καλύτερες λύσεις αντί των εμβολίων” (Athens Voice)

 

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ. Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη για το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη και σύμφωνα με πληροφορίες κυβέρνηση και τράπεζες ήρθαν σε συμφωνία.
Στη σύσκεψη, διάρκειας τρεισίμισι ωρών, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι των συστημικών τραπεζών και οι θεσμοί, μέσω τηλεδιάσκεψης, με ζητούμενο να γεφυρωθούν και οι τελευταίες διαφορές για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες , ίσως και αύριο, στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Ναυτεμπορική.

 

ΕΚΘΕΣΗ CITIGROUP. Εννιά χρόνια κρίσης και τρία μνημόνια μετά έχουν διατηρήσει ακέραιες όλες τις δομικές αδυναμίες του ελληνικού κράτους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σοβαρή προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας μέχρι το 2023. Σ’αυτή τη φράση συμπυκνώνεται η έκθεση της Citi Group που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας κινήθηκε κοντά στο 2% το 2018, που αποτελεί τον ταχύτερο ρυθμό από το 2007, ωστόσο παραμένει σχεδόν 25% χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από την κρίση. Η ανάπτυξη οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εξαγωγές (κυρίως τις εισπράξεις από τον τουρισμό) και τις επενδύσεις με βοήθεια των κονδυλίων της ΕΕ.
Η ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης συνεχίζει να μην υπερβαίνει το 1% σε ετήσια βάση και δεν αναμένεται να επιταχυνθεί, καθώς ο πληθυσμός συρρικνώνεται (κατά περίπου 0,4% ετησίως), οι ρυθμοί αποταμίευσης των νοικοκυριών είναι αρνητική και η τραπεζική πίστωση συνεχίζει να συρρικνώνεται.

 

29.700E ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ. Στα 29.700 ευρώ διαμορφώνεται το ποσό του χρέους με το οποίο κάθε Έλληνας επιβαρύνεται έναντι δανειστών από το εξωτερικό, ποσό διπλάσιο περίπου του μέσου όρου του ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματός του, σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΒ με βάση τη μελέτη του ΟΟΣΑ “How’s Life”.
Η βιώσιμη ανάπτυξη για όλους αύριο απαιτεί επένδυση σήμερα σε οικονομία, κοινωνία, ανθρώπους και φυσικό περιβάλλον, επισημαίνει ο ΣΕΒ στην έκθεσή του με τίτλο “Πόσο καλά θα ζούμε στο μέλλον;” όπου και η σχετική αναφορά και ο σχολιασμός στην έκθεση του ΟΟΣΑ.
.

 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ – YOU GOT MAIL. Ηλεκτρονικό μήνυμα προς όλους τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές Airbnb απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για να τους θυμίσει ότι στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την οριστικοποίηση των στοιχείων που έχουν ήδη καταχωρηθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Αν δεν το πράξουν, τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί θα θεωρηθούν οριστικά και θα φορολογηθούν με βάση αυτά.

Στο μικροσκόπιο της εφορίας και οι τραπεζικές θυρίδες.

 

30 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ. Εσπασε το φράγμα των 30 εκατ. τουριστών το 2018. Το 2018, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 10,1% σε σύγκριση με το 2017 και διαμορφώθηκαν στα 16,1 δισ. ευρώ. Τη χώρα μας επισκέφθηκαν 30,123 εκατ. τουρίστες, αυξημένοι κατά σχεδόν 3 εκατ. σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

 

ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ; Συζητείται η αύξηση της τιμής των διοδίων της Αττικής Οδού, η οποία παραμένει σταθερή στα 2,80 ευρώ ανά διέλευση, τα 12 τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και η απόφαση για την αύξηση των διοδίων δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστικά, εντούτοις είναι ένα ενδεχόμενο που παραμένει ανοιχτό και εξετάζεται από τους μετόχους που συμμετέχουν στην διαχείριση και εκμετάλλευση του οδικού άξονα.

 

ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ. Μετά την εκτενή δημοσιότητα που έλαβε το ζήτημα και την κινητοποίηση των πολιτών μέσω της συλλογής υπογραφών,  το ΥΠΠΟ ανακοίνωσε χθες ότι θα επανεξεταστούν οι άδειες των δύο 10όρφων πολυκατοικιών που παραμορφώνουν τον αστικό ορίζοντα σε βαθμό που να “κρύβουν” τον λόφο της Ακροπόλεως. Οι δύο περιπτώσεις θα επανεισαχθούν προς εξέταση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα εξετάσει την αναστολή χορήγησης αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στην περιοχή του Μακρυγιάννη έως ότου επανεξεταστεί το πολεοδομικό πλαίσιο προστασίας της.
Για το θέμα τοποθετήθηκαν χθες το πρωί και δύο από τους υποψηφίους δημάρχους Αθηναίων. Ο Κώστας Μπακογιάννης χαρακτήρισε “πολεοδομικά εκτρώματα” τα εν λόγω κτίρια, ενώ ο κ. Ηλιόπουλος μίλησε για παραμόρφωση του αστικού τοπίου.

 

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. Ο νέος Εθνικός Συντονιστής για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, Χρήστος Κουϊμτσίδης, παρουσιάστηκε σήμερα στη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, στο υπουργείο Υγείας.H ηλεκτρονική συνταγογράφηση ναρκωτικών για ιατρική χρήση, οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης και η δημιουργία των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Ένταξης, είναι τα βασικά μέτρα του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο ενός Εθνικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων.Αυτό ανέφερε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.
“ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΘΕΤΙΚΟΣ” . “Η ΝΔ αντιμετωπίζει κατ’ αρχήν θετικά την πρόταση να δημιουργηθούν εποπτευόμενοι χώροι για τους χρήστες ναρκωτικών”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με φορείς και ειδικούς για το πρόβλημα των ναρκωτικών. “Είμαστε ανοιχτοί να κάνουμε μια συζήτηση χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς στερεότυπα. Και να συζητήσουμε και την πρόταση για ελεγχόμενους χώρους χρήσης ναρκωτικών. Μια πρωτοβουλία για την οποία εγώ επί της αρχής πρέπει να σας πω ότι είμαι θετικός”, υπογράμμισε, χαρακτηριστικά, ο κ.Μητσοτάκης.
Αυτές τις ημέρες συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχέδιο νόμου για το θέμα.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΟΜΙΑΣ. Την πέμπτη του επίθεση μέσα σε πέντε ημέρες πραγματοποίησε το μεσημέρι ο Ρουβίκωνας τα μέλη του οποίου εισέβαλαν στα γραφεία εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας, πέταξαν τρικάκια και φορμόλη και αποχώρησαν χωρίς να γίνει καμία προσαγωγή.

 

ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ-ΚΙΝΑ. Σύμφωνα με το Reuters ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία καταγράφοντας βήματα προόδου προς τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου. Οι διαπραγματευτές συντάσσουν έξι μνημόνια κατανόησης σε αντίστοιχα διαρθρωτικά ζητήματα: την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας και την κλοπή στον κυβερνοχώρο, τα πνευματικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες, το νόμισμα, τη γεωργία και τα μη δασμολογικά εμπόδια στο εμπόριο, σύμφωνα με τις δύο πηγές.
Κατά τις συναντήσεις που είχαν Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν κείμενα και εργάστηκαν για την περιγραφή των υποχρεώσεων σε κείμενο, σύμφωνα με μία πηγή. Ήταν μια πραγματική εμπορική διαπραγμάτευση, σε βαθμό που  στο τέλος της εβδομάδας οι συμμετέχοντες σκέφτηκαν να παραμείνουν στο Πεκίνο για να συνεχίσουν τη δουλειά, αλλά τελικά συμφώνησαν να αφήσουν μερικές ημέρες και να ξανασυναντηθούν στην Ουάσιγκτον.
Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο τελικά οι διαπραγματεύσεις να καταρρεύσουν, υπογράμμισε άλλη πηγή στο Reuters. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε η ίδια πηγή, τα μνημόνια συνιστούν ένα σημαντικό βήμα προκειμένου η Κίνα να υπογράψει τις γενικές αρχές και συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε βασικά θέματα.

20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ
. Τον κεντρικό ρόλο, που έχει η Τεχνόπολη στο Γκάζι τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στη συνέντευξη Τύπου σήμερα στο Innovathens, χαρακτηρίζοντάς την “πόλο έλξης πολιτιστικού ενδιαφέροντος”. Η Τεχνόπολη είναι ο 2ος χώρος σε επισκεψιμότητα μετά το Μουσείο της Ακρόπολης, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες, σε περισσότερες από 900 εκδηλώσεις τον τελευταίο χρόνο.  “Bιομηχανικό παρελθόν- πολιτιστικό παρόν- καινοτόμο μέλλον είναι το τρίπτυχο που αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο το όραμά μας”, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης, Κώστας Μπιτζάνης.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!