Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

 

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ. Σε περιβάλλον απόλυτης αβεβαιότητας έχει εισέλθει από χθες η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Στο χθεσινό FACT εξηγήσαμε την εμπλοκή που προκάλεσε στη διαδικασία η μεθόδευση της κυβέρνησης με αιχμή το άρθρο 32 που αφορά τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αργά χθες το βράδυ, η κυβέρνηση διέψευσε ότι σκοπεύει να καταψηφίσει ή να απέχει από την ψηφοφορία της ίδιας της της πρότασης. Τα σχετικά σενάρια είχαν πυροδοτήσει πολιτική αντιπαράθεση αλλά προκάλεσαν και τις κατηγορίες της κυβέρνησης στους διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς συντάκτες των ΜΜΕ ότι διακινούν fake news.
Νωρίς το μεσημέρι η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε να προσδιορίζεται δεσμευτικά η κατεύθυνση των υπό αναθεώρηση διατάξεων στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Σύσσωμη η αντιπολίτευση απείχε από την ψηφοφορία, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη μια τέτοια διαδικασία. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση άλλωστε διαφωνούν για το κατά πόσο η παρούσα Βουλή μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη για το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων.

“Ο λαός και η επόμενη πλειοψηφία θα καθορίσει το περιεχόμενο της επόμενης αναθεώρησης” σημείωσε από τη Νέα Δημοκρατία ο Κ. Τασούλας και συνέχισε λέγοντας πως “δεν μπορούμε να δεσμεύσουμε από τώρα την επόμενη Βουλή”.

Κατηγορηματικός ότι η δεύτερη Βουλή σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύεται από την κατεύθυνση της πρώτης, γιατί μεσολαβεί η έκφραση της Λαϊκής Κυριαρχίας, εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Χαρακτήρισε ασέβεια στο εκλογικό σώμα τυχόν δέσμευση της επομένης Βουλής και προειδοποίησε ότι ναρκοθετείται η Συνταγματική νομιμότητα, προσθέτοντας πως “είναι απαράδεκτες προτάσεις κομμάτων που εισάγονται στην Ολομέλεια με κατεύθυνση”.

 

ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. Δόθηκε σήμερα στα μέλη της Επιτροπής Διαλόγου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου το δεκασέλιδο σχέδιο της Συμφωνίας Εκκλησίας-Πολιτείας.
Το σχέδιο στην πραγματικότητα αφορά ένα νομοσχέδιο το οποίο θα αποτελείται από τρία μέρη εκ των οποίων το πρώτο θα κυρώνει αυτούσιο το κείμενο της Συμφωνίας στο οποίο θα καταλήξει η επιτροπή διαλόγου ενώ τα άλλα δύο θα αφορούν τις εφαρμοστικές διατάξεις της συμφωνίας για τη μισθοδοσία των κληρικών και λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος και την ίδρυση και λειτουργία του Ταμείου Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

ΤΟ “ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ” ήταν η μισθοδοσία των κληρικών. Η κυβέρνηση προκειμένου να δείξει ότι “αδειάζουν 10.000 θέσεις στο Δημόσιο οι οποίες θα συμπληρωθούν με νέες προσλήψεις” (βλ.σχετική δήλωση Κυβερνητικού Εκπροσώπου 7/11/2018) ήθελε να “βγάλει” τους κληρικούς από το Μητρώο Δημοσίων Υπαλλήλων αν και το Δημόσια θα συνέχιζε να τους μισθοδοτεί. Αυτό είχε προκαλέσει τεράστιο σάλο με την Ιερά Σύνοδο να απορρίπτει τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου.

ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ που είδε το φως της δημοσιότητας χθες οι κληρικοί θα συνεχίσουν να είναι μόνιμοι και να πληρώνονται από το κράτος ως εκκλησιαστικοί λειτουργοί αλλά όχι ως δημόσιοι υπάλληλοι ενώ η καταβολή της μισθοδοσίας των κληρικών θα γίνεται με βάση τις κείμενες διατάξεις που διέπουν τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, την ίδια ημέρα και με τον ίδιο τρόπο.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ. Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος απορρίπτει τη νέα πρόταση για συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας καθώς θεωρεί ότι το μόνο που άλλαξε από το προηγούμενο σχέδιο είναι η ορολογία.

 


ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
. Μετά από τις αντιδράσεις των δημάρχων και ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών, η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω, στην υλοποίηση της απόφασης για μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε λογαριασμό του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Έτσι εκπρόσωποι κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης συμφώνησαν  να ανασταλεί έως τις 30 Ιουνίου 2019 η υποχρέωση των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 


ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
. Τοποθετήθηκε, στη μεγαλύτερη συνοριακή δίοδο της χώρας, πινακίδα με το νέο όνομα της χώρας, “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.   Η πινακίδα τοποθετήθηκε λίγο μετά το μεσημέρι στη συνοριακή δίοδο της Γευγελής, απέναντι από το τελωνείο των Ευζώνων. Πρόκειται για την πρώτη πινακίδα με το νέο όνομα της χώρας, από χθες το βράδυ που τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών.  
Επισήμως Βόρεια Μακεδονία και για το ΝΑΤΟ από σήμερα η πΓΔΜ. Πλέον θα σας λέω με το νέο σας όνομα: Βόρεια Μακεδονία, ανέφερε ο ΓΓ του Νατο Γενς Στολτενμπερκ στην συνάντησή που είχε με την υπ. Άμυνας της χώρας Ραντμίλα Σεκέρινσκα. Πρόσθεσε δε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης της ένταξής της Βόρειας Μακεδονίας στη Συμμαχία, η χώρα θα συμμετέχει ως προσκεκλημένη του ΝΑΤΟ.

 


ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το πρώτο 11μηνο του 2018 η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 11,9% με βάση τον αριθμό των αδειών συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Κυκλάδες, Αττική, Ιόνια Νησιά και Κρήτη πρωταγωνίστησαν στην αύξηση του όγκου της οικοδομικής δραστηριότητας.

 

“ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ” ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ “ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ”. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σήμερα το νέο κατάλογο με τις 23 χώρες οι οποίες παρουσιάζουν ανεπάρκειες  στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Ο νέος κατάλογος που δημοσιεύτηκε σήμερα αντικαθιστά αυτόν που ισχύει από τον Ιούλιο του 2018. Στη  “μαύρη λίστα” υπάρχει πλέον η Σαουδική Αραβία και ο Παναμάς και οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να διεξάγουν πρόσθετους ελέγχους πριν εμπλακούν σε συναλλαγές με μία από τις 23 χώρες.

ΔΕΝ “ΠΕΡΑΣΕ” Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΌΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ. Πολύ πιθανές πλέον οι πρόωρες εκλογές στην Ισπανία. Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Πέδρο Σάντσεθ ηττήθηκε στην σημερινή ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, μετά την άρνηση των δύο αυτονομιστικών καταλανικών κομμάτων να υπερψηφίσουν το σχέδιο.  Οι σοσιαλιστές έχουν 84 από τις 350 έδρες της κάτω Βουλής και κυβερνούν λόγω της στήριξης των Ποδέμος και περιφερειακών αυτονομιστικών κομμάτων και παρατάξεων από την Καταλονία. Πιθανότερες ημερομηνίες θεωρούνται, για την ώρα, η 14η και η 28η Απριλίου, αν και δεν έχει αποκλειστεί η παράλληλη διεξαγωγή με τις ευρωεκλογές, στις 26 Μαΐου. Σημειώνεται ότι τόσο το ERC όσο και το PDeCat είχαν διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουν θετική ψήφο όσο η κυβέρνηση αρνείται να ανοίξει επισήμως διάλογο για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

 

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. Η απεσταλμένη του Χουάν Γκουαϊδό στη  Βραζιλία η οποία έχει αναγνωριστεί από την κυβέρνηση εκεί ως η πρέσβειρα της Βενεζουέλας, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα δημιουργήσει κέντρο συγκέντρωσης της ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Βενεζουέλα στη βόρεια παραμεθόρια πόλη Μπόα Βίστα. Η Μαρία Τερέζα Μπελάνδρια διαβεβαίωσε ότι δεν θα εμπλακούν Βραζιλιάνοι στρατιωτικοί στη μεταφορά βοήθειας πέραν των συνόρων, στην επικράτεια της Βενεζουέλας, παρά μόνο πολίτες της χώρας της. Η ίδια απαίτησε από τον στρατό, ο οποίος παραμένει πιστός στον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, να επιτρέψει να μπει στη χώρα η ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό δήλωσε σήμερα ότι η ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ θα εισέλθει στη χώρα στις 23 Φεβρουαρίου, παρά την απόφαση του Νικολάς Μαδούρο να μην το επιτρέψει
Στο διεθνές επίπεδο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο ενάντια σε οποιαδήποτε ανάμειξη, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής επέμβασης, στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο αξιωματούχων.Λίγο νωρίτερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ τόνισε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να διευκολύνει το διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας.

 

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Τουλάχιστον 260.000 νέους μετανάστες ετησίως έως το 2060 έχει ανάγκη η γερμανική αγορά εργασίας, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κόμπουργκ, διαβάζουμε στην “Καθημερινή”. Οι μελετητές εκτιμούν ότι δεν θα προκύπτουν πάνω από 114.000 νέοι μετανάστες στη Γερμανία κάθε χρόνο από χώρες της ΕΕ με αποτέλεσμα να προκύπτει μεγάλη ανάγκη για μετανάστες από χώρες εκτός ΕΕ. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η γήρανση του γερμανικού πληθυσμού είναι ραγδαία με αποτέλεσμα η χώρα να χάσει 16 εκατομμύρια εργαζόμενους έως το 2060, αν δεν υπάρξει μετανάστευση.

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Απ’ ό,τι φαίνεται, η “μυθική” αφρικανική μαύρη λεοπάρδαλη υπάρχει πραγματικά. Την απαθανάτισε μία ομάδα βιολόγων στην Κένυα, η οποία φωτογράφισε το ζώο για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 100 χρόνια, αναφέρει σε δημοσίευμα του το CNN. Η τελευταία φορά που είχε φωτογραφηθεί το ιδιαίτερο και σπάνιο αυτό ζώο στην αφρικανική ήπειρο ήταν το 1909 στην Αιθιοπία, δηλαδή πριν από 110 χρόνια.
Παρότι το χρώμα της σπάνιας αυτής λεοπάρδαλης μοιάζει απολύτως μαύρο κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τη χρήση υπέρυθρης νυχτερινής όρασης κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι δυνατόν να διακριθούν οι χαρακτηριστικές βούλες του αιλουροειδούς.
Μάλιστα, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, είναι πιθανόν όλα αυτά τα χρόνια που υπήρχαν αναφορές εμφανίσεων του ζώου στην Κένυα, αυτό να περνούσε για πάνθηρας, καθώς δεν υπήρχαν τα κατάλληλα οπτικά μέσα, για να γίνει ορατό το πραγματικό ιδιαίτερο χρώμα του. Δείτε το βίντεο της νυχτερινής λήψης.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα! Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!