Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρα όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

Αύριο και μεθαύριο δεν θα εκδόσουμε FACT για τεχνικούς λόγους.

 

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Σήμερα, ο Πρωθυπουργός, επισκέφθηκε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και δήλωσε ότι η επαναλειτουργία της θα λειτουργήσει ως μήνυμα φιλίας, αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού ενώ τόνισε ότι η υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας δεν είναι κάτι που τίθεται από το διαπραγμάτευση αλλά μια αυτόβουλη πράξη των δύο κρατών.
Βέβαια, να θυμίσουμε ότι το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν άπτεται των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων αλλά είναι διεθνές θέμα που σχετίζεται με τη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
“Παράλληλοι μονόλογοι” χαρακτηρίστηκαν, επιτυχώς πιστεύουμε γιαυτό και το υιοθετούμε, οι χθεσινές δηλώσεις Τσίπρα-Ερντογάν μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών και τις συναντήσεις των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Φαίνεται ότι αυτό που και οι δύο χώρες έχουμε θεμελιώσει “ως κατάκτηση” είναι το δικαίωμα ο ένας να διατυπώνει τις θέσεις του και τις διαφωνίες του μπροστά στον άλλον.

Κατά τα λοιπά, δύσκολα θα βρει κανείς πολιτικό και διπλωματικό περιεχόμενο στην επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία ενώ όπως επισημαίνει πλήθος αναλυτών η επιτυχία της επίσκεψης θα κριθεί, τελικά, στο προσεχές διάστημα και μάλιστα εάν μειωθούν οι εντάσεις στο Αιγαίο.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ. “Εάν δεν προσέξουμε μπορεί να οδηγηθούμε σε λύσεις για τις οποίες θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια για τις τράπεζες και τα κεφαλαία αυτά ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει ο Έλληνας φορολογούμενος”, προειδοποίησε την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης για να δεχθεί εκ νέου σφοδρή κριτική ότι επηρεάζει αρνητικά το κλίμα.
Την ίδια στιγμή βέβαια, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Economistas “Λίγες ημέρες πριν σταλεί στην Κομισιόν το ελληνικό σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το χάσμα κυβέρνησης – τραπεζών βαθαίνει αντί να κλείνει, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να επεκτείνει την προστασία σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, με “θολά” περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια”. Στόχος, η δημιουργία “τεχνητής έντασης” και η προσφυγή στις κάλπες με την κυβέρνηση ως “αντιμνημονιακή” αυτή τη φορά.
Πολύ σοβαρές πηγές του FACT όμως, μας διαβεβαιώνουν ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι απίθανο και ότι έχουμε άλλη μια “επικοινωνιακή φούσκα” που θα σκάσει οσονούπω με άλλη μία άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης.

 

ΝΑ ΚΑΙ Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ. Την ανησυχία των Βρυξελλών για την πορεία των μεταρρυθμίσεων εξέφρασαν κύκλοι της Κομισιόν οι οποίοι, όπως ενημέρωσαν του δημοσιογράφους, στο Eurogroup του Μαρτίου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) στη βάση της αξιολόγησης από τους θεσμούς για την εφαρμογή των συμφωνημένων δράσεων. Για το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας (11/02), ο ευρωπαίος αξιωματούχος ενημέρωσε ότι σε γενικές γραμμές η ατζέντα της συνεδρίασης  θα είναι “μικρή” και ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς θα είναι ο ξεχωριστός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη. Η συζήτηση αναμένεται να γίνει σε «υψηλούς τόνους» καθώς το συγκεκριμένο έργο δεν έχει προχωρήσει σημαντικά, εκτίμησε ο ίδιος. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας η Ελλάδα δεν θα είναι στην ατζέντα.

 

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Στα 1,533 δισ. έκλεισαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους πολίτες το 2018.  Υποχώρησαν κατά 1,023 δισ. ευρώ μέσα στο έτος καθώς τον Δεκέμβριο του 2017 είχαν διαμορφωθεί στα 2,556 δισ. ευρώ. Παρά την αισθητή μείωση είναι ακόμα μακριά ο στόχος του μηδενισμού κάτι που είχε τεθεί ως στόχος τόσο από τους θεσμούς όσο και από την κυβέρνηση.

 

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ.  Ένα από τα προβλήματα που παρακολουθούμε στο FACT φέρνουν στη Βουλή 54 βουλευτές της Αντιπολίτευσης. Στην ερώτησή τους στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, οι βουλευτές τονίζουν ότι η κυβέρνηση εσκεμμένα δίνει την εντύπωση εύρυθμης λειτουργίας του ΕΦΚΑ, και καταγγέλλουν ότι στην πραγματικότητα επικρατεί κατάσταση πλήρους απορρύθμισης. Ειδικότερα, αναφέρουν ότι το Υπουργείο εφαρμόζει μεθόδους τεχνητής απόκρυψης του πραγματικού ύψους των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, ενώ επισημαίνουν ότι τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν ειδικά στα πρώην ταμεία Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ καθώς και στο ΕΤΕΑΕΠ επιβεβαιώνουν τη σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού έκδοσης οριστικών συντάξεων σε σχέση με το 2014.

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΟΜΙΑΣ. Κατάληψη στο Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο στην Αθήνα, πραγματοποίησαν με έφοδο 20 μέλη του Ρουβίκωνα στην Νέα Ερυθραία.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Υπεγράφη σήμερα το πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από τους πρέσβεις των 29 κρατών-μελών. Η υπογραφή του πρωτοκόλλου σημαίνει ότι θα μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Συμμαχίας ως παρατηρητής, μέχρι την επικύρωση του πρωτοκόλλου από όλες τις συμμαχικές χώρες.

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Την αθώωση της καθαρίστριας, που είχε κρατηθεί στις φυλακές γιατί προσκόμισε για την πρόσληψή της παραποιημένο απολυτήριο Δημοτικού και αντιμετώπισε αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος και  για απάτη σε βάρος του δημοσίου, πρότεινε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ολγα Σμυρλή κατά την εκδίκαση της αίτησης αναίρεσης της απόφασης.

 

BREXIT- ΤΩΡΑ “ΣΥΝΟΜΩΤΟΥΝ”. Υπουργοί της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου διεξάγουν μυστικά συνομιλίες σχετικά με ένα σχέδιο για την αναβολή της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 8 εβδομάδες, στις 24 Μαΐου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας The Telegraph.

Σαρκαστικός ο Ντόναλντ Τουσκ σε ανάρτησή του στο Twitter για το Brexit. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγραψε ότι “Αναρωτιέμαι πώς θα είναι αυτή η ειδική θέση στην κόλαση, γι’  αυτούς που προώθησαν το Brexit, χωρίς ένα σχέδιο για το πώς θα γίνει με ασφάλεια”.

 

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΠΑΠΑ. Σε μια ομολογία πρωτοφανή για τα δεδομένα της Καθολικής Εκκλησίας προχώρησε ο Πάπας Φραγκίσκος. Κατά την επιστροφή του από το ιστορικό ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου ιερείς και καρδινάλιοι κακοποιούν σεξουαλικά μοναχές, ενώ δεσμεύτηκε να γίνουν περισσότερα για να καταπολεμήσει το πρόβλημα.

 

ΚΟΣΟΒΟ. Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι εμφανίστηκε πρόθυμος να αποδεχθεί “μικρή διόρθωση των συνόρων” στο πλαίσιο του διαλόγου με τη Σερβία. “Εάν η μικρή διόρθωση των συνόρων θα είναι το τίμημα για την επίτευξη της τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Σερβία, τότε θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή”, δήλωσε ο Θάτσι, στην ομιλία του σε φόρουμ για τα Βαλκάνια, που διοργάνωσε το Συμβούλιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής στην Ουάσιγκτον.

 

Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ BANKSY ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Μια έκθεση αφιερωμένη στον πιο διάσημο street artist του κόσμου έρχεται στην Ελλάδα. Από τις 27 Φεβρουαρίου έως και τις 26 Μαρτίου τα έργα του Banksy “ζωντανεύουν” στο χώρο της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων. Όλα τα κέρδη της έκθεσης θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου της Διεθνούς Αμνηστίας.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
.Απονεμήθηκαν χθες τα βραβεία FNL Best Restaurant Awards 2019 του έγκριτου οδηγού γαστρονομίας και ευζωίας FNL που χρησιμοποιούμε κι εμείς ως πηγή ειδήσεων. Τα βραβεία που αφορούν εστιατόρια, σεφ και προσωπικότητες του κλάδου της γαστρονομίας μπορείτε να τα δείτε εδώ.
Τα βραβευθέντα εστιατόρια της Αθήνας εδώ.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!