Τρίτη 5 Φεβρουαρίου

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

Εφόσον επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας απαντάτε σ’αυτό το εμέηλ. Κάποιοι το κάνετε συχνά κι αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδαίτερα.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ. Στην Άγκυρα βρίσκεται από τις 3.30 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στην ελληνική αποστολή, εκτός του πρωθυπουργού, συμμετέχουν ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος και ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας. Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύει η σύντροφός του, Περιστέρα Μπαζιάνα.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν, άρχισε λίγο μετά τις 16:30 στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα.
Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών και ακολούθως συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους.

 

ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ ΔΕΚΑΕΤΕΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα το Economistas,  η ηγεσία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είναι έτοιμη για την “πραγματική” έξοδο στην αγορά ομολόγων αυτή την φορά με την έκδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς (benchmark bond), που, εφόσον ευοδωθούν οι σχεδιασμοί, θα “βγει στον αέρα”  στις 5 Μαρτίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του economistas.
Η πρόσφατη έκδοση 5ετούς ομολόγου ήταν μόνο ένα τεστ των διαθέσεων των επενδυτών, που είχε μεν καλό τελικό αποτέλεσμα, αλλά όχι αρκετό για να θεωρηθεί ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει στην αγορά ομολόγων μετά τη λήξη του μνημονίου. Για να συμβεί αυτό, απαραίτητη είναι η διάθεση 10ετών ομολόγων, που αποτελούν το βασικό σημείο αναφοράς για το κόστος δανεισμού κάθε χώρας.

Θυμίζουμε ότι η ημερομηνία της φημολογούμενη έκδοσης του δεκαετούς ομολόγου συμπίπτει με την ολοκλήρωση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και είναι αυτονόητο ότι θα προχωρήσει εφόσον αυτή ολοκληρωθεί με επιτυχία.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ- ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Στο 10% της ετήσιας τουριστικής δαπάνης και άνω του 1,9 δισ. ευρώ υπολογίζεται το μέγεθος της οικονομίας του διαμοιρασμού (τύπου Airbnb) σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα από τη Grant Thornton.  Στη μελέτη, που έγινε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας εκτιμάται ότι τα μεγέθη της οικονομίας του διαμοιρασμού καταγράφουν κάε χρόνο αύξηση κατά 25%. Οι αρνητικές συνέπειες είναι η απώλεια δημοσίων εσόδων που κατά την τριετία 2016-2018 υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ περίπου, η απώλεια θέσεων εργασίας (36.560 την τελευταία τριετία) και η αύξηση των τιμών ενοικίασης για τις μακροχρόνιες μισθώσεις (8,3%-9,3% αύξηση ετησίως).

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Την Πέμπτη θα εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την Παρασκευή θα συζητηθεί και ψηφιστεί από την Ολομέλεια. Μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου, θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το ΥΠΕΞ της Ελλάδας στο ΥΠΕΞ της γείτονος. Τα Σκόπια θα ενημερώσουν στη συνέχεια την Ελλάδα και τον ΟΗΕ πως τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και θα αποστείλουν επιστολές σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς πως το νέο όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία. Θα ακολουθήσει η δημοσίευση του πρωτοκόλλου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και θα ενημερωθεί επισήμως η Γραμματεία της Ατλαντικής Συμμαχίας.

 

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ “ΟΚΤΩ”. Ενώ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Τουρκία για επίσημη επίσκεψη τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα επικήρυξε η τουρκική κυβέρνηση, με 700.000 ευρώ για τον καθένα. Η Άγκυρα ενέταξε τους οκτώ στη λίστα των τρομοκρατών, καθώς τους θεωρεί πραξικοπηματίες και μέλη της οργάνωσης FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν.

 

Η ΙΤΑΛΙΑ ΠΩΛΕΙ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Όπως μεταδίδει το Bloomberg η Ρώμη ετοιμάζεται να πουλήσει κρατικά ελεγχόμενη ακίνητη περιουσία αξίας έως και 1,8 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει να προσδιορίζει τα ακίνητα εκείνα του κράτους ή των περιφερειακών και τοπικών διοικήσεων που μπορούν να πωληθούν. Πρόκειται για χώρους γραφείων, νοσοκομεία και στρατόπεδα, που δεν είναι πια σε χρήση, όπως ανέφεραν οι πηγές. Tο τριετές σχέδiο προϋπολογισμού, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο, περιλαμβάνει στόχο για έσοδα ύψους 950 εκατ. ευρώ από πωλήσεις ακίνητης περιουσίας μέσα στο 2019 και 150 εκατ. ευρώ για κάθε μία από τις δύο επόμενες χρονιές.
Τις κινήσεις της ιταλικής κυβέρνησης φαίνεται να επισπεύδει το γεγονός ότι το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους η ιταλική οικονομία βρέθηκε σε τροχιά συρρίκνωσης, για πρώτη φορά από το 2013.

 

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. Ο Νικολάς Μαδούρο απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές σύντομα στη Βενεζουέλα. “Στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει έλλειψη εκλογών” ανέφερε σε συνέντευξή του στο δίκτυο RT Spanish και ξεκαθάρισε ότι οι μοναδικές εκλογές που αναμένονται, θα είναι οι κοινοβουλευτικές  που θα γίνουν το 2020.
Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι η πΓΔΜ, ευθυγραμμιζόμενη με τους ευρωπαίους εταίρους της, υποστηρίζει και θεωρεί τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γουαϊδό, ως προσωρινό Πρόεδρο της χώρας προκειμένου να οργανώσει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές.
Τη στήριξή του στην κυβέρνηση Μαδούρο εξέφρασε εκ νέου ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύοντας πυρά κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Ξέρουμε τώρα τι είναι η ΕΕ. Από τη μια πλευρά μιλάτε για εκλογές και για δημοκρατία και μετά, με τη βία και την πανουργία, θα ανατρέψετε μια κυβέρνηση”, είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

 

“ΥΠΑΡΧΕΙ, ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΤΟ EUROGROUP;”. Η Διεθνής Διαφάνεια επικρινει σε έκθεση της την αδιαφάνεια του Eurogroup, του συμβουλίου των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. “Για έναν θεσμό οι αποφάσεις του οποίου επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων Ευρωπαίων υπάρχουν πολλά μυστηριώδη πράγματα στο Eurogroup” αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση στην έκθεσή της. Αναφέρει ότι οι ισχυρότερες χώρες μέλη, κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία, είναι αυτές που έχουν την εξουσία, παρόλο που οι αποφάσεις λαμβάνονται θεωρητικά ομόφωνα. Ως λύση η Διεθνής Διαφάνεια προτείνει το Eurogroup να λογοδοτεί άμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να έχει έναν κανονικό πρόεδρο και όχι έναν υπουργό Οικονομικών που αναλαμβάνει χρέη προέδρου.

 

5 TIPS ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ. 5 χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς περιηγήσεις στο ίντερνετ παρουσίασε η Google με αφορμή τη φετινή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Οι Έλληνες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν σε ποσοστό 49% ότι έχουν λάβει μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing). Το 23% έχει εκτεθεί σε κακόβουλο λογισμικό, το 13% έχει πέσει θύμα μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης του προφίλ του στα social media, ενώ σχεδόν 1 στους 10 έχει υπάρξει θύμα ηλεκτρονικής απάτης.

 

ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΩΝ. Με αφορμή τα 15α γενέθλια του Facebook o Μαρκ Ζούκερμπεργκ υπερασπίστηκε το δημιούργημα του. “Τα δίκτυα των ανθρώπων αντικαθιστούν τις παραδοσιακές ιεραρχίες και αναδιαμορφώνουν τους  θεσμούς… από τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις μέχρι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης”, γράφει ο CEO του Facebook στη σελίδα του. Απαντώντας στους επικριτές του κοινωνικού δικτύου είπε ότι δίνουν υπερβολική έμφαση στα “αρνητικά”.

 

ΠΟΛΗ. “ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΦΥΛΛΑ ΔΑΦΝΗΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΡΟΔΑΚΕΣ”. Τα δύο ερειπωμένα σπίτια στους αριθμούς 30 και 36 της οδού Αχιλλέως στο κέντρο της Αθήνας που “θύμιζαν κορμούς δένδρων σε καψαλισμένο δάσος” μας προτρέπει να παρατηρήσουμε αν βρεθούμε στην περιοχή του Μεταξουργείου ο Νίκος Βατόπουλος στο τελευταίο του χρονογράφημα στην “Καθημερινή”. “[Το σπίτι στον αριθμό 36] Εχει δέκα γεισίποδες κάτω από τη στέγη και πάνω από τα παράθυρα έχει ταινία με φύλλα δάφνης και τρεις ρόδακες. Αυτή η ευγένεια, κρεουργημένη σήμερα από τον χρόνο και την έλλειψη οποιαδήποτε φροντίδας, φθάνει με τον αέρα με μία χάρη πένθιμη. Είναι ένα από τα τελευταία λάβαρα του αστικού κόσμου της Αχιλλέως”. Καθημερινή.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!