Τρίτη 29 Ιανουρίου 2019

Τα βλέμματα του πλανήτη στραμμένα στη Μεγάλη Βρετανία απόψε. Ο Θύμιος Τζάλλας μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την αποψινή ψηφοφορία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. Η Ελλάδα πιο διεφθαρμένη από την Κούβα, τη Μαλαισία και τη Μποτσουάνα.  Άναψαν τα κομπιουτεράκια από τους υπολογισμούς για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα.  Και ελληνική εμπλοκή στην κρίση στη Βενεζουέλα. Μια πρόσφατη ανακάλυψη χάρις στο υλικό που έστειλε στη Γη το Cassini μας θυμίζει πόσα λίγα ξέρουμε για το Διάστημα.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος και ο Θύμιος Τζάλλας.

 

ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ. Στο 3,6% διαμορφώθηκε το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου στην έκδοση του οποίου προχώρησε σήμερα η Ελλάδα. Στην πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ ενώ η ζήτηση ξεπέρασε τα 10 δισ. Ευρώ.

+Γ.Προκοπάκης στο Liberal: “Χωρίς πολλαπλές εξόδους στις αγορές ξεχάστε την κανονικότητα”.

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΑΝΑΙΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Ρυθμό ανάπτυξης περίπου 2% προβλέπει για το 2019 το ΙΟΒΕ. Επισημαίνει ωστόσο ότι η ανάπτυξη αυτή στηρίζεται περισσότερο στην κατανάλωση παρά στις επενδύσεις με αποτέλεσμα να μην είναι μεσοπρόθεσμα διατηρήσιμη ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ. Κατά οκτώ θέσεις υποχώρησε η θέση της Ελλάδας το 2018 στη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας που εξετάζει τα ζητήματα κρατικής διαφθοράς. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 67η θέση σε σύνολο 180 κρατών, ενώ στην ΕΕ η μόνη χώρα που σημειώνει χειρότερες επιδόσεις είναι η Βουλγαρία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (CPI -Corruption Perception Index) το 2017 η Ελλάδα ήταν στην 59η θέση σε σύνολο 180 κρατών συγκεντρώνοντας 48 βαθμούς, ενώ φέτος συγκέντρωσε μόλις 45 και υποχώρησε στην 67η θέση.
Στην έκθεσή της η Διεθνής Διαφάνεια, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι “ο πρόσφατος διορισμός της επικεφαλής στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία εποπτεύει την εφαρμογή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, εγείρει ανησυχίες για σύγκρουση συμφερόντων, δεδομένου ότι υπήρξε διορισμένη, στενή σύμβουλος του πρωθυπουργού. Ο διορισμός τελικά αμφισβητεί την ίδια την ανεξαρτησία του θεσμικού οργάνου”.
Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς χρησιμοποιεί κλίμακα από το 0 έως το 100, όπου το 0 αναφέρεται σε ένα εξαιρετικά διεφθαρμένο κράτος και το 100 σε ένα αδιάφθορο κράτος.

 

ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ. Με την αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό 10,92% ή από τα 586 στα 650 ευρώ, ο εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης θα εισπράττει 54 ευρώ επιπλέον σε μηνιαία βάση, μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών. Ο εργοδότης του θα πρέπει να πληρώσει 80 ευρώ επιπλέον καθώς, εκτός από το καταβλητέο ποσό στον εργαζόμενο, ανεβαίνει και το ύψος των εργοδοτικών εισφορών. Μάλιστα, στις περιπτώσεις εργαζομένων ηλικίας κάτω των 25 ετών -όπου η αύξηση του μικτού μισθού διαμορφώνεται στα 139 ευρώ με την καθαρή μεταβολή να ανέρχεται στα 117 ευρώ-, το εργοδοτικό κόστος ανεβαίνει κατά 174 ευρώ τον μήνα.
Αξιοσημείωτο: Μέρος των εργαζομένων που σήμερα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα βρεθούν να υφίστανται και παρακράτηση φόρου, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι τώρα, δεδομένου ότι τους κάλυπτε, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ (μεταφράζεται σε αφορολόγητο συνολικού ύψους 8.636 ευρώ). Μετά τη διψήφια αύξηση στον κατώτατο μισθό, θα υπάρξουν εργαζόμενοι που θα βλέπουν και την εφορία στο μηνιαίο εκκαθαριστικό. Πρόκειται για τους άγαμους με συμπληρωμένες τις δύο τριετίες αλλά και τους παντρεμένους που βρέθηκαν να διανύουν τη δεύτερη τριετία πριν “παγώσει” ο χρόνος σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των προσαυξήσεων. Πηγή: Καθημερινή.

+ΕΩΣ ΚΑΙ 300Ε ΕΤΗΣΙΩΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ.Μια νέα σημαντική επιβάρυνση που για μεγάλο ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων μπορεί να αγγίξει τα 300 ευρώ τον χρόνο, κρύβει η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά σχεδόν 11%. Και αυτό γιατί ο κατώτατος μισθός αποτελεί τη βάση υπολογισμού για τα όρια των ανώτατων και κατώτατων εισφορών που βάσει των δηλώσεών τους καλούνται να πληρώσουν περίπου 1 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. Αυτό αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της Ρούλας Σαλούρου στην Καθημερινή.

 

ΣΤΕ: ΑΝΑΣΑ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ. Το Β΄  Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι οι  ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι είχαν μεν προβεί, κατά το παρελθόν, σε έναρξη εργασιών, πλην, όμως, σε επάγγελμα διαφορετικό από αυτό που ασκούν τώρα και στη συνέχεια διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εξαιρούνται επί πενταετία από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για την άσκηση του νέου επαγγέλματός τους. Και αυτό ανεξάρτητα εάν ο επαγγελματίας είχε συμπληρώσει πέντε χρόνια άσκησης της αρχικής επαγγελματικής δραστηριότητας.

 

BREXIT:  Tο βράδυ έχει θρίλερ
Το Βρετανικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται για μία πολύ σημαντική ψηφοφορία απόψε στις 21.00 (ώρα Ελλάδας). Οι βουλευτές απέρριψαν πριν από δύο εβδομάδες τη συμφωνία εξόδου από την ΕΕ, και πλέον καταθέτουν τις δικές τους τροπολογίες για το πώς πρέπει να γίνει η διαπραγμάτευση.
Δύο είναι οι πιο σημαντικές τροπολογίες απόψε (θα ψηφιστούν συνολικά εφτά).
Με την πρώτη, Συντηρητικοί βουλευτές ζητάνε από τη Μέι να επιστρέψει στις Βρυξέλλες ώστε να διαπραγματευτεί καλύτερη λύση σε σχέση με τον μηχανισμό ασφαλείας (backstop) που προβλέπει σήμερα η συμφωνία. Το backstop κρατάει επ’ αόριστον τη Βρετανία στην τελωνειακή ένωση, εφόσον δεν υπάρξει στο μέλλον νέα εμπορική συμφωνία.
Η δεύτερη τροπολογία, από την αντιπολίτευση, αν περάσει, θα στείλει τη Μέι στις Βρυξέλλες προκειμένου να ζητήσει παράταση του Brexit μέχρι τέλος του χρόνου (κανονικά θα συμβεί στις 29 Μαρτίου).
Η Τερέζα Μέι έκανε δήλωση στην αρχή της συζήτησης στη Βουλή, και είπε ότι στηρίζει την τροπολογία των φιλοκυβερνητικών βουλευτών. Χρειάστηκε δηλαδή δύο χρόνια για να πετύχει συμφωνία, την έφερε στη Βουλή ως τη “μόνη πιθανή συμφωνία με την ΕΕ”  και τώρα επιστρέφει στις Βρυξέλλες για νέες διαπραγματεύσεις. Μικρή λεπτομέρεια που διαφεύγει της προσοχής των Βρετανών: Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμήνυσε χθες ότι δεν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου καμία διαπραγμάτευση.
Η ψηφοφορία της νέας συμφωνίας (αν αυτή ποτέ προκύψει) θα γίνει στις 13 Φεβρουαρίου. Θύμιος Τζάλλας

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. Οι ΗΠΑ επέβαλαν χθες νέες κυρώσεις στη Βενεζουέλα, τις σοβαρότερες μέχρι σήμερα αφού αφορούν το πετρέλαιο και την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλα PDVSA. Οι αμερικανικές εταιρείες θα μπορούν μεν να προμηθεύονται πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα αλλά το ποσό της πληρωμής για το αγαθό θα καταλήγει σε ειδικό λογαριασμό στον οποίο η κυβέρνηση Μαδούρο δεν θα έχει πρόσβαση.
Οι κυρώσεις είναι σοβαρές αφενός επειδή η οικονομία της Βενεζουέλας εξαρτάται αποκλειστικά από τις εξαγωγές πετρελαίου. Οι ΗΠΑ αν και έχουν αυτονομηθεί ενεργειακά τα τελευταία χρόνια η Βενεζουέλα συνεχίζει να είναι ο κυριότερος προμηθευτής τους σε πετρέλαιο.
Η κίνηση αυτή βέβαια δηλώνει το μέγεθος της στήριξης των ΗΠΑ στον Χουάν Γκουαϊντό.
Αντιδρώντας το Κρεμλίνο, ανακοίνωσε σήμερα πως οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας ισοδυναμούν με παράνομη και ανοιχτή ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας αυτής της λατινικής Αμερικής.
Δεν λείπει και η Ελλάδα από την κρίση στη Βενεζουέλα και θα ήταν δύσκολο δεδομένων σχέσεων του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ με το καθεστώς Μαδούρο και τη στήριξη την οποία του παρέχουν.
Χθες, ο Χουάν Γκουαϊντό προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στη Βενεζουέλα για να διαπιστώσει από μόνος του την καταστροφική πολιτεία του Μαδούρο: “Καλώ τον έλληνα πρωθυπουργό και οποιοδήποτε μέλος του κόμματος του, να έρθει στη Βενεζουέλα όσο πιο σύντομα γίνεται. Αύριο,  μεθαύριο αν θέλει. Και να πάμε μαζί σε νοσοκομεία, σε φαρμακεία, ή σε σχολεία της Βενεζουέλας. Ή να μείνει μια εβδομάδα για να ζήσει με τον κατώτατο μισθό της Βενεζουέλας, και να δούμε τι γνώμη θα έχει για το καθεστώς του Μαδούρο”.
Στο θέμα παρενέβη σήμερα με δική του δήλωση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν. Ο κ.Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στην παρέμβαση που έκανε η ελληνική κυβέρνηση στην ΕΕ ώστε να αποφευχθεί η αναγνώρισή του ως προσωρινού μεταβατικού προέδρου ενώ αναρωτήθηκε “τι ακριβώς είναι αυτό που συνδέει τον κ. Τσίπρα με τον δικτάτορα της Βενεζουέλας;”

+ΟΗΕ: Τουλάχιστον 40 οι νεκροί, 850 οι συλληφθέντες στη Βενεζουέλα.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ. “Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Είναι τόσο απλό. Ή τουλάχιστον, θα έπρεπε να είναι” αναφέρει το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, που ξεκίνησε καμπάνια με αίτημα να αναθεωρηθεί το άρθρο 336 του Ποινικού Κώδικα ώστε να τροποποιηθεί ο ορισμός του βιασμού. Σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας για τη σχετική νομοθεσία στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, επικρατεί η ατιμωρησία και η κουλτούρα κατηγορίας των θυμάτων του βιασμού. Από τις 31 ευρωπαϊκές χώρες της έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας μόνο η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Γερμανία, η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο και η Σουηδία ορίζουν τον βιασμό ως σεξ χωρίς συναίνεση. Ο ελληνικός ποινικός κώδικας, και συγκεκριμένα το άρθρο 336, ορίζει ως βιασμό την συνουσία η οποία προκύπτει μετά από εξαναγκασμό με τη χρήση σωματικής βίας ή την απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου.

 

 

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα το Facebook, το Google και το Twitter να “εντείνουν τις προσπάθειές τους” κατά της παραπληροφόρησης ενόψει των ευρωεκλογών. “Οφείλουμε να προχωρήσουμε περισσότερο και ταχύτερα πριν από τον Μάιο” είπε ο ευρωπαίος επίτροπος Τζούλιαν Κινγκ, αρμόδιος για τα θέματα ασφαλείας, κατά την παρουσίαση του πρώτου απολογισμού του μη δεσμευτικού κώδικα συμπεριφοράς ο οποίος υπογράφηκε το 2018 από Facebook, Google, Twitter και Mozilla. “Αν τα αποτελέσματα αποδειχθούν μη ικανοποιητικά, η Επιτροπή θα μπορούσε να προτείνει άλλες δράσεις, ακόμη και κανονιστικής φύσεως”, δηλαδή να εγκαταλείψει τον εθελοντικό χαρακτήρα του μέτρου, προειδοποίησε.

 

ΟΘΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, που έγινε σε 2.441 παιδιά,  τα παιδιά 2 έως 3 ετών που περνούν υπερβολικά πολύ χρόνο μπροστά από μία οθόνη, εμφανίζουν πιο αργή ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, όπως γλωσσικής επικοινωνίας με τους άλλους, κοινωνικών δεξιοτήτων, επίλυσης προβλημάτων και συντονισμού κινήσεων. “Ο χρόνος που αφιερώνεται σε μια οθόνη, είναι συνήθως μια καθιστική και παθητική συμπεριφορά, με πολύ λίγες ευκαιρίες μάθησης”, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Σέρι Μάντιγκαν. Όπως είπε, ο εγκέφαλος ενός νηπίου δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά, ώστε να μπορεί να εφαρμόσει στην πραγματική τρισδιάστατη ζωή αυτά που μαθαίνει στην εικονική δισδιάστατη πραγματικότητα. Έτσι, πρόσθεσε, “αν τα νήπια βλέπουν κάποιον να φτιάχνει κάτι με τουβλάκια στην οθόνη, αυτό δεν τα βοηθά να κάνουν το ίδιο στην πραγματική ζωή”.

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΡΟΝΟ; Για δεκαετίες το πόσο διαρκεί μία ημέρα στον Κρόνο αποτελούσε ένα μεγάλο μυστήριο για την επιστημονική κοινότητα. Η απάντηση “κρυβόταν” στα δαχτυλίδια του. Οι επιστήμονες μελετώντας δεδομένα από τους δακτύλιους του πλανήτη κατάφεραν να αποδείξουν ότι μία μέρα στον Κρόνο διαρκεί 10 ώρες, 33 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα. Θεωρητικά ο υπολογισμός της διάρκειας μιας ημέρας σε έναν πλανήτη είναι απλός. Αρκεί να μετρήσεις πόσο χρόνο χρειάζεται για να γίνει μια πλήρη περιστροφή ενός σταθερού σημείου στην επιφάνεια του πλανήτη. Αυτό όμως στην περίπτωση του Κρόνου, του πιο όμορφου πλανήτη του ηλιακού συστήματος, ήταν αδύνατο. Μπορεί να τον είχαμε παρατηρήσει από την προϊστορική εποχή, μπορεί ο Γαλιλαίος να ήταν πρώτος που είδε τα εντυπωσιακά του δαχτυλίδια από το 1610 αλλά αυτό το φαινομενικά εύκολο ερώτημα ήταν αναπάντητο.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ – ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Η νεοϋορκέζικη γκαλερί του Eric Allouche σε συνεργασία με τον Ελληνοαμερικανού George Benias έχουν βρει στέγη από το προηγούμενο καλοκαίρι σ’ένα εμβληματικό νεοκλασικό μέγαρο της Αθήνας, το Μέγαρο Δεληγεώργη, Ακαδημίας και Κανάρη κτισμένο το 1880 σε σχέδια Ερνέστου Τσίλλερ. Η Allouche Benias ξεκίνησε τις υψηλές της πτήσεις με τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης “In Total Light” στην οποία συμμετέχουν αγαπημένοι καλλιτέχνης του FACT όπως ο Βασίλης Καρούκ, ο Στέλιος Φαϊτάκης και ο Ηλίας Καφούρος. Διαβάστε το σχετικό υπέροχο κείμενο του Νίκου Βατόπουλου που φυσικά αναφέρει πολλά και το Μέγαρο Δεληγιώργη. Η έκθεση διαρκεί έως τις 31 Μαρτίου.
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!