Μέρα με ελάχιστες ειδήσεις η σημερινή αφού τα βλέμματα έχουν στραφεί στη Βουλή και τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης μετά από αίτημα της κυβέρνησης.
Στον κόσμο βέβαια την προσοχή συγκεντρώνει η Μεγάλη Βρετανία. Μας γράφει όλα τα σχετικά ο Θύμιος Τζάλλας.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Απεργία στο Δημόσιο εξήγγειλε για τις 17 Ιανουαρίου η ΑΔΕΔΥ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Πρόβλημα στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2018 αποκαλύπτουν τα στοιχεία που δημοσίευσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το έλλειμμα είναι υψηλότερο και το πλεόνασμα χαμηλότερο από τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση κι αυτό ενώ έχουν υπάρξει περικοπές στο πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων και στις επιστροφές χρωστούμενων του Δημοσίου στους ιδιώτες.
Τα στοιχεία του ΓΛΚ αποκαλύπτουν κι άλλα πράγματα. Όπως ότι οι χριστουγεννιάτικοι μποναμάδες της κυβέρνησης χρηματοδοτήθηκαν από τις περικοπές στο Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων ενώ για τον ίδιο λόγο πραγματοποιήθηκαν λιγότερες επιστροφές φόρων κατά 963 εκατ. Ευρώ! Υστέρηση καταγράφουν και τα έσοδα από τη φορολόγηση.
+Προειδοποίηση των αναλυτών του ΟΟΣΑ για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.
ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Πρόστιμο που αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ ζητά από την Ελλάδα να πληρώσει η Κομισιόν, επειδή απέτυχε να λάβει μέτρα απέναντι σε ένα μεγάλο δίκτυο απάτης από την Κίνα που εισάγει στην Ευρώπη ρούχα και παπούτσια χωρίς να πληρώνει δασμούς και ΦΠΑ. Η έρευνα της OLAF, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης, επικεντρώθηκε στο λιμάνι του Πειραιά. Οι τελωνειακοί εκεί απέτυχαν να σταματήσουν ένα σύνθετο διασυνοριακό δίκτυο εγκληματιών, που δεν πλήρωναν δασμούς και ΦΠΑ για μεγάλες ποσότητες παπουτσιών και ρούχων που εισήγαγαν, είπαν ερευνητές στο Politico. Εκτός από την Ελλάδα, η εγκληματική οργάνωση απέφυγε να πληρώσει τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ σε τελωνειακούς δασμούς σε 5 ακόμα χώρες από το 2015. Οι απώλειες από τον ΦΠΑ είναι ακόμη μεγαλύτερες, σύμφωνα με τους ερευνητές.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Στο φύλλο 7 της εφημερίδας Κυβέρνησης της πΓΔΜ, με ημερομηνία 14 Ιανουαρίου 2019, με υπογραφή του προέδρου της Βουλής, Ταλατ Τζαφέρι, δημοσιεύθηκε ο νόμος που κυρώνει την Συμφωνία των Πρεσπών, και έτσι πλέον ολοκληρώθηκε η διαδικασία στην γειτονική χώρα.
Τώρα αναμένεται τις επόμενες ώρες να φθάσει στην Αθήνα η γνωστοποίηση της κυβέρνησης Ζάεφ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οπότε και θα ξεκινήσει στην Ελλάδα “χωρίς καθυστέρηση” η διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
+Επισπεύδει η Αθήνα; Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο, αναζητώντας τρόπους, να φέρει την Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων μέχρι το Σάββατο.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ 150 ΛΕΞΕΙΣ. Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης μετά την παραίτηση του Πάνου Καμμένου από το ΥΠΕΘΑ. Νωρίτερα το “Ποτάμι” διέγραψε από τις τάξεις του τον βουλευτή Σπ.Διανέλλη που δήλωσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σήμερα, ανέλαβε καθήκοντα ΥΠΕΘΑ ο Ε.Αποστολάκης, αν και την καθιερωμένη τελετή παράδοσης και ανάληψης καθηκόντων την αμαύρωσαν οι εντυπώσεις που προκάλεσε το πρωτοφανές “happening” απόδοσης τιμών στον Πάνο Καμμένο από πολεμικά αεροσκάφη.
“Ζητώ με ευθύνη και σοβαρότητα την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς αυτή την κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια και μπορεί να ανοίξει δρόμους προοπτικής για τον ελληνικό λαό”, είπε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός στη Βουλή.
“Αντί να συζητάμε πώς θα μειώσουμε φόρους και εισφορές και πώς θα φέρουμε νέες επενδύσεις και δουλειές, ασχολούμαστε με τα παιχνίδια εξουσίας του κ. Τσίπρα. Η Βουλή των Ελλήνων αξίζει καλύτερα από τη σημερινή συνεδρίαση”, είπε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Φώφη Γεννηματά: “Η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη”.
Στ.Θεοδωράκης: “Κατάντια της πολιτικής οι “μουσικές καρέκλες” βουλευτών”.
BREXIT. Θα γλιτώσει τη συντριβή του αιώνα;
H ώρα της κρίσιμης ψηφοφορίας για το νόμο του Brexit από τη βρετανική Βουλή πλησιάζει.
Η Τερέζα Μέι θα κλείσει τη συζήτηση στις 9 το βράδυ. Για τις επόμενες μία-δύο ώρες οι βουλευτές θα ψηφίζουν τις τροπολογίες των συναδέλφων τους -κυρίως από την αντιπολίτευση.
Η Τερέζα Μέι θα χάσει την ψηφοφορία. Για να καταλάβει κανείς τον παραλογισμό, η κυβέρνηση ενθάρρυνε τους βουλευτές της σήμερα το πρωί να υπερψηφίσουν τροπολογία της αντιπολίτευσης που θα ακύρωνε την ψηφοφορία πριν καν γίνει. Ο Εργατικός βουλευτής που την είχε καταθέσει (Χίλαρι Μπεν), κατάλαβε το κόλπο και την απέσυρε ώστε να μη γλιτώσει η Μέι τον διασυρμό.
Η εφημερίδα Sun προβλέπει ήττα με 228 ψήφους διαφορά, τη μεγαλύτερη εδώ και 95 χρόνια στη Βουλή. Οι Λόρδοι την απέρριψαν ήδη. Σε άλλες εποχές θα ήταν κύριο θέμα παντού. Τώρα η ψήφος των Λόρδων απασχολεί μόνο τους ιστοριοδίφες.
H ψηφοφορία των βουλευτών απόψε μπορεί όμως να είναι όντως σημαντική. Μεγάλη ήττα σημαίνει ότι η Μέι θα φύγει, και το Brexit θα πάρει απρόβλεπτη πορεία. Αν η πρωθυπουργός καταφέρει και συμμαζέψει η τη διαφορά (κάτω από εκατό ψήφους) τότε θα φέρει ξανά τη συμφωνία προς ψήφιση. Ήδη οι υπουργοί της άρχισαν να λένε ότι η σημερινή ψηφοφορία είναι απλώς η «πρώτη προσπάθεια» ώστε κάποια στιγμή η συμφωνία να περάσει. Θύμιος Τζάλλας
ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΡΑΜΠ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Τις “μεγάλες δυνατότητες σημαντικής επέκτασης” της διμερούς συνεργασίας ως προς την οικονομική ανάπτυξη επισήμανε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τραμπ ανέφερε πως συζήτησε με τον Ερντογάν για τις “τελευταίες 2 εβδομάδες επιτυχίας στην μάχη εναντίον των υπολειμμάτων του Ι.Κ.” και “την ασφαλή ζώνη 30 χιλιομέτρων” που θέλει να δημιουργηθεί στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας για να προστατευθούν οι Κούρδοι, σύμμαχοι της Ουάσιγκτον. Μία ημέρα νωρίτερα ο Τραμπ είχε απειλήσει και πάλι μέσω Twitter να “καταστρέψει” την οικονομία της Τουρκίας, αν επιτεθεί στους Κούρδους.
ΣΤΟ “ΣΦΥΡΙ” ΑΤΤΙΚΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΛΩΝ. Στο “σφυρί” οι κινηματογράφοι “Αττικόν” και “Απόλλων”. Επτά χρόνια μετά τον εμπρησμό του κτιρίου όπου στεγάζονται, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Χρήστου Λαδά, και έπειτα από την αποτυχία ιδιοκτητών και αρχών να βρεθεί λύση για την αποκατάστασή τους, το ακίνητο βγαίνει σε πλειστηριασμό.
ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ, ΑΥΤΗ Η ΑΓΝΩΣΤΗ. Παρ’ολο που το ενδιαφέρον για την ηλεκτροκίνηση είναι μεγάλο ξέρουμε ελάχιστα facts γιαυτήν.
Ο Θανάσης Παναγόπουλος συγκέντρωσε κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το θέμα για την Athens Voice.
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!