Τετάρτη 9 Ιανουαρίου

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρα όπως τις κατέγραψαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος κι από τη Μεγάλη Βρετανία ο ειδικός αναλυτής Θύμιος Τζάλλας.

ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Δείτε εδώ ποια σχολεία θα παραμείνει και αύριο κλειστά.
ΜΜΜ: Αλλαγές στα δρομολόγια του Προαστιακού την Πέμπτη και την Παρασκευή λόγω της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα.

 

ΑΝΕΡΓΙΑ. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην  Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Τον Σεπτέμβριο του 2018 το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 18,6% έναντι 18,9% τον Aύγουστο.
Μετά την Κροατία, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην ΕΕ, μέσα σε ένα χρόνο, από 20,8% το Σεπτέμβριο του 2017 σε 18,6% το Σεπτέμβριο του 2018 παρ’όλα αυτά όμως, στη χώρα μας καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας. Στην ΕΕ η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 6,7%, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2000


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
. Καλύπτουμε συστηματικά την ειδησεογραφία που αφορά τις πολυετείς προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας να καθιερώσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μετά την απίθανη ταλαιπωρία που υπέστησαν οι πολίτες για την προμήθεια των εισιτηρίων αυτών, το σήριαλ παίρνει κωμική τροπή. Διαβάζουμε στο Economistas ότι ο ΟΑΣΑ έχει παραγγείλει… μελέτη από το ΕΜΠ προκειμένου να αντιμετωπίσει το ότι από τις πύλες εισόδου μπορούν να περνούν δύο ή περισσότερα άτομα. Η επιτροπή του ΕΜΠ θα μελετήσει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τι ισχύει σε άλλες χώρες. Η είδηση μιλάει από μόνη της.

 

ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ. Υπό το βάρος των καταγγελιών των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με την τροπολογία που αφορά στα αντισταθμιστικά ωφέλη των 230 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα αναβάθμισης 84 μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την αμερικανική Lockheed Martin  αλλά και την αμφίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή εκφράστηκε και από τον Νίκο Φίλη, ο Πάνος Καμμένος επιχείρησε έναν πολιτικό ελιγμό για να αποφύγει την απόσυρσή της. Έτσι, δέχτηκε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να συζητηθεί η τροπολογία σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών, που ορίστηκε για τις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής. Η ψηφοφορία θα γίνει τη Δευτέρα.

Αναβλήθηκε
για αύριο ή μεθαύριο η συνεδρίαση της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η οποία θα είχε ως αντικείμενο να αποσαφηνιστεί το μέλλον της συνεργασίας τους με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πάνος Καμμένος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό την Παρασκευή.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ
. Κυβερνητικές ανώνυμες πηγές της πΓΔΜ επιβεβαιώνουν την είδηση που καταγράψαμε χθες ότι δηλαδή η συζήτηση και η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας και του σχετικού εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος θα ολοκληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου.


ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
. Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης -χωρίς να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα- η πρώτη ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum στον στόχο “Δελφύνη-1” στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Παρά τις απειλές της Τουρκίας, δεν σημειώθηκε το παραμικρό, εν αντιθέσει με άλλες γεωτρήσεις, όπου η Τουρκία είχε στην περιοχή δύναμη πολεμικών πλοίων.

 

BREXIT- ΑΝΤΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟΣ.  Η Τερέζα Μέι φέρνει στη Βουλή την Τρίτη 15 Ιανουαρίου τη συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την έφερε ξανά πριν τα Χριστούγεννα,  αλλά την απέσυρε αφού θα έχανε τη σχετική ψηφοφορία. Θα χάσει και τώρα (μάλλον). Αλλά οι ήττες της πρωθυπουργού στη Βουλή δεν είναι πλέον καν είδηση.
Σήμερα ηττήθηκε σε δύο ακόμη τροπολογίες με τις οποίες απομακρύνεται το ενδεχόμενο άτακτης εξόδου από την ΕΕ. Καμία από τις δύο ήττες δεν είναι φοβερά σημαντική (αν ήταν, η Μέι θα είχε φυγεί προ πολλού, αφού έχει χάσει και άλλες τροπολογίες).
Το βασικό ερώτημα παραμένει: Έξοδος με τον τρόπο που προτείνει η Μέι ή παράταση της αβεβαιότητας (ενδεχομένως και με παράταση της ημερομηνίας εξόδου που σήμερα είναι η 29η Μαρτίου 2019);
Πάντως, όσοι και όσες δεν θέλουν το Brexit δίνουν μάχη με σαμποτάζ της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και το λένε ανοιχτά. “Έχουμε ξεκινήσει ανταρτοπόλεμο για να αποτρέψουμε την έξοδο χωρίς συμφωνία” είπε στο BBC  η Συντηρητική Σάρα Γόλαστον.  Αυτό που δεν είπε, βέβαια, είναι ότι δεν στηρίζει ούτε τη συμφωνία που έφερε η Μέι.  Θύμιος Τζάλλας

 

Ακόμα στις ειδήσεις

 

“ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”. Στην κατηγορία των “ελαττωματικών” δημοκρατικών κατατάσσεται για μία ακόμα χρονιά η Ελλάδα στην ετήσια έκθεση του Economist Intelligence Unit για το 2018, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την προτελευταία θέση της Δυτικής Ευρώπης, πάνω μόνο από την Τουρκία η οποία θεωρείται “υβριδικό καθεστώς”.
Παγκοσμίως η Ελλάδα υποχώρησε κατά μία θέση και βρίσκεται 39η θέση σε σύνολο 167 χωρών. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η χώρα μας βρίσκεται κάτω ακόμα και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Εσθονία, η Τσεχία, η Λιθουανία και η Σλοβενία
Το βασικό πρόβλημα για την Ελλάδα εντοπίζεται στην κυβερνητική λειτουργία, όπου η χώρα μας βαθμολογείται με 5,36 στα 10. Η συμμετοχή στα κοινά, με βαθμολογία 6,11, και ο πολιτικός πολιτισμός, με βαθμολογία 6,88 μονάδες, είναι τα δύο επιπλέον σημεία στα οποία πάσχει η Ελληνική Δημοκρατία.
Ο συνολικός βαθμός της Ελλάδας είναι αμετάβλητος σε σχέση με το 2017 όμως οι μετρήσεις του Economist φανερώνουν μία σταθερή διολίσθηση τα χρόνια της κρίσης. Το 2008, πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο βαθμός της Ελλάδας ήταν 8,13.

 

ΜΕΙΖΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ. Το ποσό των 330.000 ευρώ ημερησίως, από 1/1/2019, λόγω της καθυστέρησης  από την κυβέρνηση της υπογραφής και κύρωσης της Σύμβασης Παράτασης της “Σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίου”, καλείται να πληρώσει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Αυτό επισημαίνει η διοίκηση του αεροδρομίου σε επιστολή που απέστειλε προ ημερών προς το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ, ζητώντας ενημέρωση για τους λόγους της καθυστέρησης. Το θέμα αφορά την παράταση της επέκτασης της Σύμβασης Παραχώρησης του αερολιμένα “Ελ. Βενιζέλος” έως το 2046, με τίμημα που αυξήθηκε σε 1,3 δισ. ευρώ (με ΦΠΑ) από 485 εκατ. ευρώ. Η επιστολή καταλήγει αναφέροντας πως για την καθυστέρηση και επιβάρυνση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τόσο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσο και τις δανείστριες τράπεζες και για τον λόγο αυτό ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα προκειμένου να υπογραφεί η Σύμβαση και να υποβληθεί προς κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

 

ΠΟΙΟ ΘΑ ΤΟ ΛΕΓΕ! Στην κορυφή της λίστας της Eurostat για τις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους, βρίσκονται η Κύπρος και η Ελλάδα.  Σε 100.000 κατοίκους στην Κύπρο αντιστοιχούν 573 αστυνομικοί, στην Μάλτα 505 και στην Ελλάδα 492.  Όπως αναφέρεται στην έρευνα, που βασίστηκε σε στοιχεία του 2016, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι οι 318 αστυνομικοί ανά 100.000 κατοίκους.

 

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ. Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των νέων οδηγών για τη χορήγηση διπλώματος περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που υπέβαλε το υπουργείο Υποδομών στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης. Στα οχήματα εξέτασης θα τοποθετηθούν κάμερες με μικρόφωνα για να καταγράφεται η διαδικασία από κέντρο ελέγχου του υπουργείου. Στα οχήματα θα βρίσκονται μόνο οι εξεταζόμενοι (και όχι 2 εξεταστές και ο εκπαιδευτής του υποψήφιου οδηγού, όπως τώρα) και τη διαδικασία θα παρακολουθεί ένας εξεταστής. Προβλέπεται να συσταθεί ειδικό σώμα εξεταστών, στο οποίο θα ενταχθεί το σύνολο των εργαζόμενων που έχουν εκπαιδευτεί για τη διαδικασία αυτή. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και νομοθετική πρωτοβουλία για την εξόφληση των περίπου 1.000 εξεταστών οδήγησης οι οποίοι απέχουν από τα καθήκοντά τους εδώ και μήνες.  

ΕΜΜΟΝΗ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ. Στο διάρκειας εννιάμισι λεπτών διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε για μία “αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση και κρίση ασφαλείας” στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, ζήτησε από την ηγεσία των δημοκρατικών στο Κογκρέσο να εγκρίνουν τα 5,7 δισ. δολάρια για το χτίσιμο τείχους στη μεθόριο με το Μεξικό και να τερματιστεί η 18ήμερη μερική αναστολή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Είπε πως δεν υπάρχει χώρος διαθέσιμος για να κρατηθούν οι χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, ούτε υπάρχει τρόπος για να τους επιστρέψουν άμεσα στις χώρες τους. “Τα νότια σύνορά μας είναι αγωγός για εισαγωγή τεραστίων ποσοτήτων ναρκωτικών”, είπε, σημειώνοντας ότι 300 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα μόνο από την ηρωίνη. Στον πρόεδρο Τραμπ απάντησαν η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι και ο επικεφαλής των δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, κατηγορώντας τον για παρουσίαση ψευδών στοιχείων και απόπειρα τρομοκράτησης. Η ομιλία Τραμπ αποδομήθηκε από το fact-checking στο οποίο την υπέβαλαν αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε τα αμερικάνικα ΜΜΕ.  Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, απέρριψαν ως ανακριβή ή αστήριχτα τα επιχειρήματα του Τραμπ, τόσο για την προέλευση των ναρκωτικών που εισάγονται στη χώρα, όσο και για την εγκληματικότητα από τους παράνομους μετανάστες.

 

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ. Προϊόντα/υπηρεσίες αξίας πάνω από 5 δισ. ευρώ αναμένεται να αγοράσουν online το 2019 περίπου 4 εκατομμύρια Έλληνες , σύμφωνα με την ετήσια μελέτη “προοπτικών ηλεκτρονικού εμπορίου” που διεξάγει το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η αναπτυξιακή προοπτική είναι μεγάλη για τα επόμενα χρόνια αφού μόνο το 40% του πληθυσμού θα πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές αγορές, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά σε ώριμες online ευρωπαϊκές αγορές ξεπερνούν το 70-75%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, πάνω από 7.000 ελληνικές εταιρείες θα έχουν online παρουσία εκ των οποίων τα 2/3 είναι μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις (με απασχόληση πάνω από 10 άτομα) και το 1/3 είναι μικρές εταιρείες με κύριο κανάλι πώλησης το ψηφιακό.

ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ ΣΤΗ ΖΩΟΦΙΛΙΑ ΤΟ UK. Στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρασε νόμος που απαγορεύει σε καταστήματα να πωλούν κουτάβια και γατάκια. Η κίνηση υποστηρίχθηκε από το κοινό με συντριπτική πλειοψηφία και ο Ντέιβιντ Ράτλι, υπουργός Πρόνοιας των Ζώων δήλωσε ότι “Ο νέος νόμος αποτελεί μέρος της δέσμευσής μας να διασφαλίσουμε ότι τα αγαπημένα κατοικίδια ζώα της χώρας θα έχουν το σωστό ξεκίνημα στη ζωή”. Οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου που θα επιθυμούν να αγοράσουν ένα νεαρό κατοικίδιο θα πρέπει να πάνε απευθείας στο εκτροφείο ή σε ένα καταφύγιο ζώων, αντί ενός καταστήματος κατοικίδιων ζώων. Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, ο νέος νόμος θα κάνει τους εκτροφείς πιο υπεύθυνους, ενώ η απαγόρευση θα καταστήσει πιο δύσκολο για οποιονδήποτε να πουλήσει παράνομα λαθραία κουτάβια και γατάκια.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!