Τρίτη 18 Δεκεμβρίου

Λίγες οι σημαντικές ειδήσεις για σήμερα.
Ψηφίζεται απόψε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2019. Συνεχίζονται οι έρευνες για τους δράστες της βομβιστικής επίθεση στον τηλεοπτικο σταθμό ΣΚΑΙ. Παρέμβαση της Κομισιόν για το ζήτημα που έχει ανακύψει με την Βασιλική Θάνου ζητά με επιστολή του από την αρμόδια επίτροπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ΔΕΗ βγάζει από τη μπρίζα την Χαλυβουργική. Στη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκινά τη “μεγάλη εθνική διαβούλευση”.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

 

ΒΟΥΛΗ. Συζητείται σήμερα στη Βουλή ο Προϋπολογισμός για το 2019 ο οποίος και θα ψηφιστεί απόψε.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ. Εν αναμονή της ανάληψης ευθύνης για την τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΙ βρίσκεται η ΕΛΑΣ με τις υποψίες της να στρέφονται κυρίως προς την οργάνωση “Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών”, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άλλα ενδεχόμενα. Προβληματισμό προκαλεί η ποσότητα των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν. Οι αρχές κάνουν λόγο για “πάρα πολύ επαγγελματικό χτύπημα” καθώς η θέση όπου τοποθετήθηκε η βόμβα επιτρέπει την εκτόνωση του ωστικού κύματος μόνο προς την πλευρά του κτηρίου. Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας ατύπως τέθηκε υπόψη αρμοδίων αξιωματούχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σε αυτό φέρονται να έχουν καταγραφεί τα οχήματα που διέρχονται μπροστά από το κτίριο του ΣΚΑΪ όχι όμως και οι κινήσεις των δραστών που τοποθέτησαν το σακίδιο με τη βόμβα στο προστατευτικό κιγκλίδωμα του δρόμου. το οποίο χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως “τυφλό”. Η είδηση για τη βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΙ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και των διεθνών ΜΜΕ. Μεταξύ άλλων, το περιοδικό ΤIME αναφέρει ότι στην Ελλάδα οι τράπεζες, τα ΜΜΕ και η αστυνομία αποτελούν συχνούς στόχους ακροαριστερών οργανώσεων, ενώ η Washington Post στέκεται στο γεγονός ότι ένοπλες ακροαριστερές και αναρχικές οργανώσεις έχουν επιτεθεί κατά ΜΜΕ και στο παρελθόν.

ΘΕΣΜΟΙ: ΖΗΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΝΟΥ Η ΝΔ. Πριν ακόμα κλείσει η Βουλή για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές φέρνει η κυβέρνηση την Βασιλική Θάνου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για τον διορισμό της στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, η σχετική συνεδρίαση θα λάβει χώρα την αύριο στις 9.30 το πρωί, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που αναρτήθηκε στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια.Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή της Βουλής διατυπώνει απλά γνώμη και δεν έχει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή. Η πλειοψηφία, δε, αρκεί αφού η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν εντάσσεται στις ανεξάρτητες συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές για τις οποίες απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία και ειδικές διαδικασίες επιλογής.
Την παρέμβαση της Κομισιόν για το θέμα ζητά με επιστολή του στην Ευρωπαία Επίτροπο αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, κ. Μαργκρέτε Βεστάγκερ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην επιστολή αυτή ο κ.Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η τοποθέτηση Θάνου στη συγκεκριμένη θέση είναι ασύμβατη προς την έννοια της Ανεξάρτητης Αρχής θυμίζοντας ότι η Βασιλική Θάνου, μετά τη λήξη της θητείας της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου, τοποθετήθηκε απευθείας από τον Πρωθυπουργό επικεφαλής του Νομικού του Γραφείου και επισημαίνει ότι η θέση αυτή έχει αυστηρά πολιτικό χαρακτήρα, καθώς η κ. Θάνου μέχρι σήμερα συνδιαμόρφωνε τις πολιτικές πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα παρέχοντάς του νομικές συμβουλές και στηρίζοντας έτσι την κυβέρνησή του.

Η ΔΕΗ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΣΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ.  Χθες, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο ΑΔΜΗΕ διέκοψε την ηλεκτροδότηση της Χαλυβουργικής λόγω υπέρογκων χρεών της πρώτης στη ΔΕΗ. Είχει προηγηθεί η αδυναμία να επιτευχθεί συμφωνία για τη ρύθμιση των χρεών της επιχείρησης στη ΔΕΗ που ανέρχονται στα 31,8 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής με την παύση της ηλεκτροδότησης ο χώρος του εργοστασίου εκτιμάται ότι θα ηλεκτροδοτείται με τη βοήθεια γεννητριών που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Στο εργοστάσιο λειτουργεί πλέον μόνο το τμήμα συντήρησης, μιας και από το 2012 σταμάτησε ο ηλεκτρικός κλίβανος και το 2016 σταμάτησε η ελάχιστη παραγωγή του τμήματος της ελασματουργίας της εταιρείας. Η Χαλυβουργική είναι η ιστορικότερη ελληνική χαλυβουργία με έναν αιώνα σχεδόν εμπειρία στην παραγωγή χαλυβουργικών προϊόντων.

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Η HRW. Επιστροφές αιτούντων άσυλο και μεταναστών στην Τουρκία με συνοπτικές διαδικασίες και σε ορισμένες περιπτώσεις με τη χρήση βίας, από αξιωματικούς των ελληνικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch). Το Παρατηρητήριο τονίζει πως πήρε συνέντευξη από 26 αιτούντες άσυλο και μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Μαρόκο, το Πακιστάν, τη Συρία, την Τυνησία και την Υεμένη, που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Περιέγραψαν περιστατικά απωθήσεων στον Έβρο, τα περισσότερα από τα οποία έλαβαν χώρα μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου. Όλοι όσοι παραχώρησαν συνέντευξη ανέφεραν εχθρική ή βίαιη συμπεριφορά από την Ελληνική Αστυνομία και από αταυτοποίητες δυνάμεις που φορούσαν στολή και μάσκες χωρίς διακριτικά σήματα.
ΣΧΟΛΙΟ. Όλα αυτά βέβαια μεγενθύνονται από το γεγονός ότι ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαιτέρως καταγγελτικός για το θέμα των παράνομων επαναπροωθήσεων στον Έβρο και το Αιγαίο χωρίς να φείδεται χαρακτηρισμών για τους αξιωματικούς του Λιμενιού αλλά και τους αρμόδιους των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Παρ’όλα αυτά όμως, καταγγελίες από ανθρωπιστικές οργανώσεις του κύρους της HRW τότε δεν είχαμε.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ. Την ένταξη του ανεξάρτητου βουλευτή κ.Χάρη Θεοχάρη στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα ανακοίνωσε σήμερα η Νέα Δημοκρατία.
Ο Χάρης Θεοχάρης εξελέγη βουλευτής με το Ποτάμι για πρώτη φορά στις εκλογές Ιανουαρίου 2015. Επανεξελέγη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Το 2011 έγινε Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων. Aπό από τις αρχές του 2013 ως και τον Ιούνιο του 2014 ήταν Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο Υπουργείο Οικονομικών.

ΓΑΛΛΙΑ: “ΜΕΓΑΛΗ ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ”. Τους όρους διεξαγωγής της “μεγάλης εθνικής διαβούλευσης” που υποσχέθηκε στα “Κίτρινα Γιλέκα” στην ομιλία του της 10ης Δεκεμβρίου, θα ανακοινώσει σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Ο κ.Μακρόν σήμερα το απόγευμα ξεκινά κύκλο επαφών με υπουργούς της κυβέρνησής τους και με τον Πρωθυπουργό προκειμένου  να οριστικοποιηθούν και να αποσαφηνιστούν οι κανόνες αυτής της εθνικής δημόσιας συζήτησης ώστε να τους ανακοινώσει στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο.  Η διαβούλευση αυτή θα διαρκέσει ως την 1η Μαρτίου σε όλη τη Γαλλία. Η συζήτηση αυτή θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στους δημάρχους, οι οποίοι είναι οι αιρετοί που βρίσκονται πιο κοντά στα κοινωνικά αιτήματα των Γάλλων, και θα περιλάβει πολλά τοπικά ραντεβού.Τέσσερα μεγάλα θέματα (οικολογική μετάβαση, φορολογία, οργάνωση του κράτους, δημοκρατία και κοινωνία των πολιτών) έχουν οριστεί για τις συνομιλίες αυτές κατά τις οποίες μπορεί να θιγεί και το θέμα της μετανάστευσης.
Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να παρουσιαστούν ως σχέδιο νόμου την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο, προτού περάσουν την Πέμπτη από την Εθνοσυνέλευση και την Παρασκευή από την Γερουσία με στόχο να μπορέσουν να εφαρμοστούν την 1η Ιανουαρίου.
+Κατά πέντε μονάδες μέσα σε έναν μήνα, υποχώρησε η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν (27%), διολισθαίνοντας στο χαμηλότερό της επίπεδο αφότου άρχισε η θητεία του στην προεδρία της Δημοκρατίας της Γαλλίας τον Μάιο του 2017, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ BREXIT. Το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της Τερέζα Μέι πριν από τα Χριστούγεννα που πραγματοποιείται σήμερα, 100 μέρες πριν το Brexit, εξετάζει το κατά πόσο η βρετανική κυβέρνηση θα επιταχύνει τις προετοιμασίες για μία έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Οι υπουργοί έχουν ήδη λάβει ενημερώσεις για τα σχέδια μιας μη συμφωνίας, αν και το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αρκετές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους αυτού του ενδεχόμενου, τόσο από το υπουργείο Εσωτερικών για την Ασφάλεια, όσο επίσης από το υπουργείο Οικονομικών για τα δημοσιονομικά, αλλά και από τους κλάδους των τροφίμων και των φαρμάκων για τις προμήθειες.
Αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις βρίσκεται η Τερέζα Μέι, καθώς ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, χθες το βράδυ κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου.Αφορμή για τη νέα πρόταση μομφής αποτέλεσε η πρόταση της Μέι να διεξαγάγει την ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit τη γ’ εβδομάδα του Ιανουαρίου -και όχι πριν το τέλος του 2018. Πλέον, επαφίεται στην κυβέρνηση το πότε θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία επί της πρότασης του Κόρμπιν, παρότι η ετυμηγορία της κάλπης δεν είναι δεσμευτική.

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ.  Σχεδόν 2.000 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη στην Τουρκία σε δίκες που σχετίζονται με την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, μετέδωσαν σήμερα κρατικά ΜΜΕ. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε εκκαθαρίσεις πρωτόγνωρου μεγέθους, στοχοθετώντας κυρίως τους φερόμενους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα που κατηγορεί η Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος. Περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και 140.000 απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Από τις 289 δίκες που διεξήχθησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος σε ολόκληρη τη χώρα, οι 239 έχουν ήδη ολοκληρωθεί, με 1.934 καταδίκες σε ισόβια κάθειρξη, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Επιπλέον, 1.123 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης από ένα έως 20 έτη, σύμφωνα με την ίδια πηγή. (Ναυτεμπορική)

“ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ” ΕΊΝΑΙ Η ΛΕΞΗ. Όσοι παρακολουθείτε το τουίτερ σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει την ωραία και χρήσιμη παρουσία εκεί των ανθρώπων του λεξικού Merriam-Webster οι οποίο “σχολιάζουν” την επικαιρότητα ανακοινώνοντας τη σημασία αλλά και τη χρήση των λέξεων που αναζητούν οι χρήστες του διαδικτύου. Οι αναζητήσεις των χρηστών στην πλατφόρμα “παρακολουθούν” την ειδησεογραφία. Έτσι, το 2018, η αναζήτηση της λέξης “Δικαιοσύνη” αυξήθηκε κατά 74%.Η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η λέξη χρησιμοποιείται σε σύνθετους νομικούς όρους, όπως στο “obstruction of justice” (παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης), φράση που είχε την τιμητική της στο διαδίκτυο μετά το μήνυμα στο Twitter του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χρησιμοποιήσει την φράση τον περασμένο Αύγουστο, λέγοντας πως ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς θα έπρεπε να σταματήσει την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Μεταξύ των λέξεων που αναζήτησαν συχνότερα οι χρήστες του Merriam-Webster φέτος ήταν επίσης τα “εθνικισμός”, “πανσεξουαλικός” και “πολικός αστέρας”. LIFO.