Η εβδομάδα 26-30 Νοεμβρίου

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος και ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης.

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη διαβάστε τη χθεσινή ανταπόκριση του Θύμιου Τζάλλα από τη Βρετανία αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μέι στην επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit από τη Βουλή.

 

ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Την Κυριακή διοργανώνεται ο 32ος Γύρος της Αθήνας. Δείτε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εδώ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Το θηριώδες υπερπλεόνασμα που προέκυψε από την περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η εκτόξευση των χρεών των πολιτών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, η αύξηση αντί για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η διανομή κοινωνικού επιδόματος και η μείωση του ΕΝΦΙΑ αποκλειστικά για τις μικρές και ελάχιστης αξίας ιδιοκτησίες, είναι οι σημαντικότερες οικονομικές ειδήσεις την εβδομάδα που μας πέρασε.
Το σύνολο των νέων οφειλών (που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους) των πολιτών προς το κράτος αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 1,4 δισ. ευρώ (στα 7,838 δισ. ευρώ από 6,418 δισ. ευρώ τον Αύγουστο). Αξιοσημείωτο είναι ότι τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 510.428 οι οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι ανήλθαν σε 4.3 εκατομμύρια έναντι 3.8 τον Αύγουστο.

Την τετραετία Τσίπρα τα χρέη προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 45%.
Αυξημένες εμφανίζονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΚΕΑΟ, από την αρχή του χρόνου (2018) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 3,1 δισ. ευρώ και οι νέοι οφειλέτες κατά 195.485. Την ίδια στιγμή, μόνο το τρίτο 3μηνο του 2018, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 493 εκατ. ευρώ.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΠΡΟΣ ΔΕΗ. Να μην προχωρήσει η ΔΕΗ σε χρέωση με 1 ευρώ των λογαριασμών σε χαρτί αλλά, αντιθέτως, να προχωρήσει στη μείωση κατά 1 ευρώ κάθε λογαριασμού κατανάλωσης, εφόσον ο πελάτης επιλέξει την ηλεκτρονική αποστολή, καλεί την εταιρεία ο Συνήγορος του Καταναλωτή. Στην επιστολή προς την εταιρεία υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη πρακτική ακολουθήθηκε και στον τομέα της παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.


ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΕ-ΙΤΑΛΙΑΣ
. Πρόοδο στις συζητήσεις με τη Ρώμη για τον ιταλικό προϋπολογισμό βλέπει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ προανήγγειλε πως το Σάββατο θα έχει συνάντηση για το ζήτημα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Σε δηλώσεις του, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι “είμαστε με την Ιταλία αν η Ιταλία είναι μαζί μας”. Την Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του στόχου για το έλλειμμα κάτω από το 2,4%. “Δεν είναι γραμμένο στη Βίβλο ότι το έλλειμμα πρέπει να είναι 2,4%”, δήλωσε ο επικεφαλής της Λέγκα.


ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
. Την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης και των βουλευτών να απορρίψουν το Παγκόσμιο Σύμφωνο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Μετανάστευση.


ΑΝΑΛΥΣΗ: ΤΑ ΑΥΓΑ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΠΑΣΟΥΝ
Ενώ όλα τα μάτια μένουν στραμμένα στην “Ευρωπαϊκή περιπέτεια” της Ιταλίας, θα συνιστούσαμε στον αναγνώστη να καταγράψει πρώτα δυο χαμηλότερου προφίλ επεισόδια που – ωστόσο- έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους.
Πρώτον, η Πολωνία ανέστειλε την εφαρμογή της νομοθεσίας με την οποία προχωρούσε (de facto, με την μείωση του ορίου ηλικίας των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου στα 65) σε επέμβαση που ισοδυναμούσε με περιορισμό της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Δεν είναι μεν βέβαιο ότι θα υπάρξει ευθυγράμμιση με τα Ευρωπαϊκά στάνταρντ -όποιος ανώτατος δικαστής πλησίαζε τα 65 έπρεπε να ζητήσει παράταση της θητείας του, και τελικά η έκβαση του αιτήματός του κρινόταν από απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας … – όμως το γεγονός ότι η Πολωνία (μετά, βέβαια, από καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου ΕΕ), έκανε ένα βήμα πίσω έχει την σημασία του. Το watch, που λένε.
Δεύτερον, και εδώ το πράγμα είναι πολύ πιο δυσάρεστο, πλήθυναν- φάνηκε αυτό σε επίπεδο Κορυφής- οι χώρες της ΕΕ οι οποίες απορρίπτουν (ή πάντως αρνούνται την συμμετοχή τους) την υπό οριστικοποίηση διεθνή συμφωνία για την μετανάστευση. Ενώ το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Τακτική και Ομαλή Μετανάστευση (ο πλήρης τίτλος) ετοιμάζεται να υιοθετηθεί σε Διάσκεψη του ΟΗΕ στο Μαρόκο -10/11 Δεκεμβρίου – συνεχώς προστίθενται χώρες της ΕΕ που δηλώνουν ή αφήνουν να διαφανεί μη-συμμετοχή. Στις (αναμενόμενες) Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, έχει προστεθεί η Σλοβακία (κλείνοντας έτσι την ομάδα Βίζεγκραντ), αλλά και η Αυστρία, η Κροατία και η Βουλγαρία. Η “Ευρώπη του φράχτη” βρίσκεται υπό δημιουργίαν… (Βέβαια, οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ είναι η πρώτη χώρα που κρατά την σκυτάλη της μη-συμμετοχής στο Σύμφωνο).
Σημειώνοντας πόσο λίγο προσέχθηκαν αυτά τα γεγονότα – κι εμάς πήγαν να μας ξεφύγουν – περνάμε στα Ιταλικά. Όπου θα συμβουλεύαμε τον αναγνώστη να διαμορφώσει αργά-αργά άποψη. Το λέμε αυτό επειδή υποχώρηση (ένα βήμα) της Ρώμης από το Σχέδιο Προϋπολογισμού 2019/από το έλλειμμα κατά παράβασιν του Συμφώνου Σταθερότητας, έλλειμμα που ήδη απέρριψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έγινε δεκτή στην τσουρουφλισμένη Ελληνική γνώμη με αναφορές σε “κωλοτούμπα” των Ιταλών κατά το Ελληνικό πρότυπο (άλλωστε και ο Ιταλικός Τύπος πήρε ανάλογη γραμμή, εν πολλοίς). Μετά την αρχική ένδειξη υποχώρησης -την πήρε πάνω του ο Αντιπρόεδρος της Ιταλικής Κυβέρνησης, επικεφαλής των 5 Αστέρων, και «δεύτερος ΥΠΟΙΚ- Ντι Μάϊο -μιλώντας για “λιγότερο υψηλό έλλειμμα” – έσπευσε να συνεισφέρει την δική του δήλωση “εξακολουθούμε να τείνουμε το χέρι [στην Ιταλία]” ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αρμοδιότητα στα Οικονομικά, Πιερ Μοσκοβισί.  Ας σημειωθεί ότι περιθώριο συζήτησης για συζήτηση προτού προχωρήσουν οι Βρυξέλλες στην διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος υφίσταται και για έναν τεχνικό λόγο: η Ρώμη μιλάει για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι (με τις Ιταλικές παραδοχές) αυτό θα ήταν ήδη 2,9%…
Καθώς την ίδια στιγμή μένει ανοιχτό μέτωπο στην σχέση ΕΕ- Ιταλίας το Μεταναστευτικό – εδώ τον χορό οδηγεί ο Ματέο Σαλβίνι, ο άλλος Αντιπρόεδρος και ηγέτης της Λέγκας – το παίγνιο μάλλον προχωράει παρά ξεκαθαρίζει. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι κανείς δεν θέλει να σπάσει αυγά, οριστικά, με την συμφωνία για το Brexit να συνεχίζει να βαραίνει – και τους χειρισμούς πλασαρίσματος ενόψει σχηματισμού μετώπων για τις Ευρωεκλογές. Πάλι.  Αντώνης Παπαγιαννίδης.

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Ο επικεφαλής της Συνοριοφυλακής της Ουκρανίας Petro Tsygykal ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπεται πλέον στη χώρα η είσοδος Ρώσων πολιτών ηλικίας 16-60 ετών επικαλούμενος φόβους ότι η Μόσχα σχεδιάζει εισβολή πλήρους κλίμακας μετά το επεισόδιο στην Αζοφική Θάλασσα.

ΟΙ G20 ΣΤΟ ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. Οι ηγέτες των οικονομικά ισχυρότερων χωρών συγκεντρώνονται το επόμενο διήμερο στην Αργεντινή για τη Σύνοδο των G20. Οι εντάσεις που έχει προκαλέσει ο εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ, η κρίσης στην Ουκρανία και η φερόμενη εμπλοκή (ΝΥΤ-paywall) του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας στη δολοφονία του δημοσιογράφου της WaPo Τζαμάλ Κασόγκι είναι τα γεγονότα που δημιουργούν “κλίμα” στη Σύνοδο.
Χτες, ο Πρόεδρος Τραμπ και κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς το Μπουένος Άιρες ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν προφασιζόμενος την κρίση στην Ουκρανία. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τα διακυβεύματα είναι τεράστια (South China Morning Post όπου καταγράφεται η έιδηση και η ανάλυση) , αναμένεται η συνάντηση του προέδρου Τραμπ με τον πρόεδρο Σι της Κίνας. Θέμα: ο εμπορικός πόλεμος. Τέλος, τόσο ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όσο και η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχουν υποσχεθεί ότι θα συζητήσουμε με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν το θέμα της δολοφονίας Κασόγκι.


ΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΝΤΕΜΙΡΤΑΣ
. Στη φυλακή θα παραμείνει (Reuters) ο πρώην ηγέτης της τουρκικής φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σύμφωνα με δικαστική απόφαση, ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος του μέσω του Twitter, παρά το γεγονός ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. είχαν ζητήσει την περασμένη εβδομάδα την άμεση απελευθέρωση του πολιτικού.

Πριν από δέκα ημέρες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είχε καλέσει την Τουρκία να επισπεύσει τη δικαστική υπόθεση του Ντεμιρτάς, υπογραμμίζοντας πως η προφυλάκισή του διαρκεί περισσότερο απ’ ό,τι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί.
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε επίσης την απελευθέρωσή του στη διάρκεια επίσκεψής της στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα.
Ο Τούρκος υπουργος Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ωστόσο αρνήθηκε οποιαδήποτε παρέμβαση, σχολιάζοντας ότι η Μογκερίνι προχώρησε περισσότερο απ’ ό,τι έπρεπε.


“ΣΔΙΤ” ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
. Η NASA ανακοίνωσε ότι επέλεξε 9 αμερικανικές εταιρείες ως δυνητικούς συνεργάτες της σε ένα νέο διαστημικό πρόγραμμα 2,6 δισ. δολαρίων. Το 10ετες πρόγραμμα θα οδηγήσει τους αστροναύτες αρχικά ξανά στη Σελήνη και στη συνέχεια στον Αρη. Η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να εμπλακούν πολλές επιχειρήσεις, ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ τους και να επιταχυνθούν οι εξελίξεις. Οι 9 εταιρείες είναι οι: Astrobotic Technology, Deep Space Systems, Draper, Firefly Aerospace, Intuitive Machines, Lockheed Martin Space, Masten Space Systems, Moon Express και Orbit Beyond. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: H Οδύσσεια του Διαστήματος. Το β’μέρος της σειράς άρθρων του Θανάση Παναγόπουλου στην Athens Voice όπου καταγράφει με τη μορφή Q&A όσα έχουμε καταφέρει στις αποστολές μας στο διάστημα.


ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΤΟΠΟΙ
.  Αν δεν το έχετε κάνει ήδη διαβάστε την αφήγηση της ταξιδιωτικής εμπειρίας του Ρωμανού Γεροδήμου στην Αργεντινή. Είναι πολύ ωραία κείμενα με πλήθος μετα-πληροφοριών για βιβλία, ταινίες, δίσκους. Σε δύο μέρη. Διαβάζετε το πρώτο μέρος εδώ και το δεύτερο εδώ.
Οι λάτρεις της φωτογραφίας δείτε και την ψηφιακή έκθεση “Το αστικό τοπίο του Μπουένος Άιρες” με φωτογραφίες του Ρωμανού Γεροδήμου.
Ο Πύρρος Δήμας, μίλησε στην Κατερίνα Ανέστη και στη LIFO. Ένας εμπνευσμένος άνθρωπος που τα λόγια του σε γεμίζουν αισιοδοξία. Διαβάστε την. “Η νέα ζωή του Πύρρου Δήμα στην Αμερική”.
H Βίβιαν Ευθυμιοπούλου επισκέφθηκε το Κτήμα Καζάκη στη Χαλκιδική.


ΔΙΑΤΡΟΦΗ
. Είναι το πρωινό το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας; Το BBC εξετάζει επιστημονικά μια από τις πιο γνωστές “διατροφικές δοξασίες”.


ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
. Το Σαββατοκύριακο διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη η μεγάλη και σημαντική οινική και δευτερευόντως γαστρονομική έκθεση “Χάρτης των Γεύσεων”. Στο Βελλιδειο. Δείτε τα σχετικά εδώ.
Αυτά για σήμερα! Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. Καλό Σαββατοκύριακο.