Τετάρτη 21 Νοεμβρίου

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος ενώ τις εξελίξεις για τη σύγκρουση ΕΕ-Ιταλίας σχολιάζει ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης.

 

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2019 από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιάρακη. Προηγουμένως εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% για το 2019 μετά τη μη περικοπής των συντάξεων.
Η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,5% ενώ η απασχόληση αναμένεται να τονωθεί κατά 1,4%.
Το χρέος στο τέλος του 2018 θα έχει σκαρφαλώσει στα 357,25 δισ. ευρώ , δηλαδή στο 192,4% του ΑΕΠ, με το υπουργείο Οικονομικών να κάνει λόγο για “προσωρινή αύξηση”, που οφείλεται στη δημιουργία των ταμειακών διαθεσίμων ασφαλείας (cash buffer).
Οι δαπάνες για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα είναι μειωμένες.  Για να μην περικοπούν οι συντάξεις και να δοθούν κάποια επιδόματα η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή κυρίως αναπτυξιακά μέτρα αφού κόβει από επενδύσεις σε υποδομές στον τομέα της ενέργειας, στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, τον αναπτυξιακό νόμο, τα προγράμματα ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση και την επιδότηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Η κυβέρνηση περικόπτει αναπτυξιακές δαπάνες για να ποτίσει τα λεφτόδεντρα.

“Μέτρια η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις”, καταλήγει η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Ο  ΣΕΒ προειδοποιεί: ο σοβαρότερος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι ο εγκλωβισμός και η καθήλωση της οικονομίας της στις χώρες περιορισμένης παραγωγικής βάσης, χαμηλής προστιθέμενης αξίας, χαμηλών ειδικοτήτων και  βέβαια χαμηλών μισθών. Όπως τονίζει ο ΣΕΒ, από στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” τα οποία ανέλυσε επιβεβαιώνεται ότι την περίοδο 2014-2017 η ελληνική αγορά εργασίας εμφανίζει τα συμπτώματα αυτής της καθήλωσης καθώς η πλειονότητα των νέων θέσεων εργασίας που έχει δημιουργηθεί εντοπίζεται σε χαμηλά αμειβόμενη απασχόληση στο εμπόριο και την εστίαση.

 

ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ. Η ΤτΕ ανακοίνωσε τα στοιχεία του τουριστικού ισοζυγίου. Τα 25,9 εκατομμύρια έφτασε ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβριου. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 10,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ενισχύθηκαν 9,1% στα 14,205 δισ. ευρώ. Από τις χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 16% οι εισπράξεις από τους Γερμανούς τουρίστες ενώ έπεσαν αυτές από την Γαλλία και τη Βρετανία. Εκτός ΕΕ οι εισπράξεις από τη Ρωσία έκαναν βουτιά ενώ αυξήθηκαν αυτές από τις ΗΠΑ.

ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ Η ΑΘΗΝΑ. Τελευταία και καταϊδρωμένη, με βαθμολογία πολύ κάτω από τη βάση, έρχεται η Αθήνα στον τομέα της εργασίας, σύμφωνα με έρευνα της γερμανικής εταιρείας Movinga για το 2018. Στις πρώτες 100 πόλεις ανά τον κόσμο από τις 200 που εξετάζει η έρευνα, η Αθήνα είναι η χειρότερη για να αναζητήσει κανείς δουλειά, συγκεντρώνοντας συνολική βαθμολογία 3,7 με άριστα το 10.
Η έρευνα εξετάζει τρεις βασικούς τομείς, την οικονομική ισχύ για τις επιχειρήσεις, το βιοτικό επίπεδο, περιλαμβανομένου του διαθέσιμου εισοδήματος και των παροχών υγειονομικής περίθαλψης, και την ένταξη των γυναικών, των νέων και των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό. Σε αυτές τις κατηγορίες αναλύθηκαν 14 μικρότεροι παράγοντες, περιλαμβανομένων των δαπανών για υγειονομική περίθαλψη, των επιπέδων μετανάστευσης και του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, προκειμένου να οριστεί βαθμολογία για κάθε κατηγορία.
Οι βαθμολογίες της Ελλάδας είναι αποκαρδιωτικές: 1,93 βαθμοί για την οικονομική ισχύ, 0,94 για τις ευκαιρίες στους νέους, 4,56 βαθμοί για το επίπεδο διαβίωσης, 5,9 για τις ευκαιρίες για εργασία στις γυναίκες και 1,93 για τη μετανάστευση.
Στις καλύτερες χώρες για να αναζητήσει κανείς εργασία βρίσκεται πρώτη η Βοστώνη, χάρις στην ισχυρή οικονομία, το υψηλό εισόδημα και τις καλές ευκαιρίες για τις γυναίκες. Το Ντουμπάι επίσης είναι η καλύτερη πόλη για να αναζητήσουν οι νέοι άνθρωποι εργασία.
Μετά τη Βοστώνη, την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Μόναχο, το Κάλγκαρι, το Αμβούργο, η Στουτγάρδη, το Λονδίνο, η Σιγκαπούρη, το Όσλο, η Φρανκφούρτη, το Εδιμβούργο.  Πηγή: Ναυτεμπορική.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ. Την μετατροπή της προκαταρκτικής εξέτασης σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση διέταξε αργά χθες το βράδυ ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας για την υπόθεση των αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εννέα αστυνομικοί θα αποσπαστούν από την ομάδα ΔΙΑΣ στο επιτελείο της ΓΑΔΑ όσο θα είναι σε εξέλιξη η ένορκη διοικητική εξέταση. Επίσης έχει ζητηθεί η ένορκη διοικητική εξέταση να ολοκληρωθεί άμεσα, μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο.

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το ελαφρώς διορθωμένο προσχέδιο προϋπολογισμού που είχε υποβάλλει η ιταλική κυβέρνηση πριν από μια εβδομάδα. Επιπλέον, σύμφωνα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων (ANSA), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ξεκινήσει πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον της Ιταλίας για υπέρβαση του στόχου για το χρέος.
Ματέο Σαλβίνι: “Έφτασε το γράμμα τον Βρυξελλών; Εντάξει, περιμένουμε εκείνο του Άι Βασίλη”.

Τι  περιμένουμε: Μέχρι σήμερα, στην ιστορία της ΕΕ δεν έχει ξανασυμβεί να απορρίπτεται προϋπολογισμός κράτους-μέλους. Εφόσον κηρυχθεί η διαδικασία που προβλέπεται για την επιβολή προστίμου, εφόσον οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία, υπάρχει η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων, μεταξύ αυτών,  πάγωμα των κοινοτικών πόρων και η υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ανάλογο με αυτό, στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα.
Διαβάστε τις κρίσιμες ημερομηνίες για την έκβαση της ιταλικής υπόθεσης στο ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής.

ΣΧΟΛΙΟ. Σιγά-σιγά ανεβαίνει η ένταση στις σχέσεις Ιταλίας-ΕΕ, μετά την επίσημη/ευθεία απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού “στο νήμα” να ανοίγει μια σειρά – μακρότερων από τις νομιζόμενες-διαδικασιών. Θα ανοίξει η Κομισιόν τη διαδικασία των κυρώσεων; Θα προσέλθει σε αυτή το Eurogroup; Θα απειληθεί στραγγαλισμός μέσω της πρόσβασης της Ρώμης στα ευρωπαϊκά κονδύλια; Θα φτάσει (προσοχή: σε 3ημη ορίζοντα, που μας πάει δίπλα στις Ευρωεκλογές του Μαίου) μέχρι το υποτιθέμενο πρόστιμο 10 διςΕ (γιατί τόσο είναι το 1% του ΑΕΠ) που απειλείται; Όποιος νομίζει ότι θα διανυθεί ο δρόμος αυτός, μιλάει για μιαν άλλη “Ευρώπη”. Αντώνης Παπαγιαννίδης

ΥΕΜΕΝΗ. Περίπου 85.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πιθανόν να έχουν πεθάνει από υποσιτισμό στα 3 χρόνια πολέμου στην Υεμένη σύμφωνα με την ΜΚΟ Save the Children. Ο αριθμός αυτός είναι ίσος με όλα τα παιδιά κάτω των 5 ετών στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου, το Μπέρμιγχαμ, προσθέτει η οργάνωση. Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν τον περασμένο μήνα ότι έως και 14 εκατομμύρια άτομα στη χώρα βρίσκονται στο κατώφλι του λιμού.

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΡΑΜΠ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Πρόεδρος Τραμπ, δηλώνει την πρόθεσή του να διατηρήσει τις σχέσεις τη χώρα του με τη Σαουδική Αραβία άσχετα από το βαθμό εμπλοκής της βασιλικής οικογένειας της χώρας με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Στην ανακοίνωση, ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίζεται να αμφισβητεί τα αποτελέσματα του πορίσματος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του το οποίο είχε καταλήξει ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εμπλέκεται ευθέως στη δολοφονία. “Μπορεί να το έκανε, μπορεί να μην το έκανε”, σχολιάζει σχετικά ο Τραμπ τονίζοντας τις συμφωνίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία καθώς και τις σαουδαραβικές επενδύσεις στη χώρα του. “Το βασίλειο είναι ένας σπουδαίος σύμμαχός μας”, επισημαίνει.
Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Βουλευτές και απο τα δύο κόμματα επέκριναν την ανακοίνωση με κορυφαία μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας να υπογράφουν επιστολή με την οποία ζητούν περαιτέρω έρευνα σχετικά με την ενδεχόμενη εμπλοκή του πρίγκιπα Σαλμάν στη δολοφονία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ. Το άρθρο του εξαιρετικά έγκριτου για θέματα διεθνών σχέσεων Richard Haas στο Project Syndicate ο οποίος αναλύει τις επιπλοκές που θα επιφέρει στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο τυχόν ανοχή Τραμπ στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας. Η ανάλυση είναι εξαιρετική. The inconvenient truth about Saudi Arabia.

ΥΠΑΝΑΧΩΡΕΊ Η ΠΟΛΩΝΙΑ. Οι δικαστές που υποχρεώθηκαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση στην Πολωνία θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Ο νόμος του Ιουλίου μείωνε το όριο συνταξιοδότησης των δικαστικών από τα 70 στα 65 χρόνια και περισσότεροι από 20 δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου (το ένα τρίτο) αναγκάστηκαν να συνταξιοδοτηθούν.Το κυβερνών Κόμμα του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS) της Πολωνίας κατέθεσε τροπολογία με την οποία υποχωρεί στην επίμαχη μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που προκάλεσε τη διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Οκτώβριο, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε αποφασίσει ότι η Πολωνία πρέπει να αποσύρει άμεσα την επίμαχη μεταρρύθμιση.

ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ. Η Αυστραλία προστέθηκε στις χώρες που δεν θα υπογράψουν το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση του ΟΗΕ. Το σύμφωνο, που θα υπογραφεί τον επόμενο μήνα στο Μαρόκο, υπάρχει “κίνδυνος να ενθαρρύνει την παράνομη είσοδο στην Αυστραλία”, αναφέρεται σε ανακοίνωση  του πρωθυπουργού Μόρισον. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το σύμφωνο “δεν κάνει επαρκή διάκριση ανάμεσα στους ανθρώπους που μπαίνουν στην Αυστραλία παράνομα και εκείνους που έρχονται στην Αυστραλία με τον σωστό τρόπο”. Η Πολωνία, η Αυστρία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Εσθονία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα το υπογράψουν γιατί δεν συμφωνούν με το ότι αντιμετωπίζει τη μετανάστευση για οικονομικούς λόγους ως ανθρώπινο δικαίωμα.

ΝΕΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΗΝ INTERPOL. Δεν ξέρουμε πλέον τι να σκεφτούμε για την ασφάλεια του πλανήτη με αφορμή όσα συμβαίνουν στην Interpol.Νέος επικεφαλής της Interpol εκλέχθηκε ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Γιονγκ-γιανγκ. Αυτό παρά τη θέληση της Μόσχας να προωθήσει τον Ρώσο υποψήφιο Αλεξάντερ Προκόπτσουκ, αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών και αντιπρόεδρο της Interpol για τη θέση. Ο Κιμ επελέγη από τις 194 χώρες-μέλη σε ψηφοφορία που έγινε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού στο Ντουμπάι. Αντικαθιστά τον Μενγκ Χονγκγουέι ο οποίος αγνοείται από τον Σεπτέμβριο όταν επισκέφτηκε την Κίνα. Το Πεκίνο έχει ανακοινώσει ότι ο Μενγκ παραιτήθηκε κατηγορούμενος για δωροληψία και ότι είναι υπό κράτηση.
ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Στη διοργάνωση προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ προχωράει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μάρνυς Παπαματθαίου στα Νέα. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει σε 12 μήνες και οι φοιτητές που θα επιλεγούν με κριτήρια αριστείας θα παίρνουν κοινά πτυχία (joint degree) που θα δίνονται από τα δύο ιδρύματα μαζί. Η φοίτηση θα διαρκεί 4 χρόνια στην Ελλάδα και 1 χρόνο στις ΗΠΑ για τους Έλληνες φοιτητές, ενώ για τους Αμερικανούς φοιτητές το αντίστροφο. Το ΕΜΠ έχει εξασφαλίσει ότι το κόστος των σπουδών στις ΗΠΑ δεν θα επιβαρύνει τους φοιτητές καθώς θα καλύπτεται είτε από δωρεές του ιδρύματος είτε με υποτροφίες.

ΔΕΚΑΕΞΙ ΝΕΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Σε λίγες ημέρες πιστοποιούνται και παραδίδονται στα παιδιά της Αθήνας, δεκαέξι ακόμη σύγχρονες παιδικές χαρές στους Αμπελόκηπους, στα Πατήσια, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στα Σεπόλια, στο Κουκάκι, στα Πετράλωνα, στον Νέο Κόσμο στο Θησείο, στην Κυψέλη, στου Γκύζη και στη Λαμπρινή. Στις δεκαέξι καινούργιες παιδικές χαρές πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων γενική ανάπλαση και εκ βάθρων αντικατάσταση των υποδομών τους και αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου να λάβουν πιστοποίηση, με τις προδιαγραφές ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ισχύουσα νομοθεσία.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!