Τρίτη 9 Οκτωβρίου

Σε ελεύθερη πτώση πλέον οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο. Ναι μεν αλλά για την ανάπτυξη της Ελλάδας στην έκθεση του ΔΝΤ. Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό ενώ ανησυχία προκαλεί η αύξηση των ροών από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Προχωράει στη συνταγματική αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ ο Ζάεφ με αβέβαιο αποτέλεσμα. Ανταρσία Βρετανών βουλευτών. Το viral video ήταν ρωσική προπαγάνδα.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Το FACT μπορείτε πάντα να το διαβάζετε και online πατώντας τη λέξη “browser” πάνω από το λογότυπο,
Την Πέμπτη και την Παρασκευή δεν θα εκδώσουμε δελτίο.
Επικοινωνείτε μαζί μας απαντώντας, απλώς, σε αυτό το εμέηλ.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ. Η αναβάθμιση των τραπεζών από τη Fitch καθώς και οι αλλεπάλληλες υπομνήσεις (με τη μορφή δηλώσεων) θεσμικών παραγόντων ότι οι ελληνικές τράπεζες, πρόσφατα, πέρασαν τα stress tests δεν κατόρθωσαν να συμβάλλουν έστω και στην μικρή ανάκαμψη του ΧΑΑ το οποίο και σήμερα σημείωσε πολύ μεγάλη πτώση. Σύμφωνα με αναλυτές η αγορά πλέον περιμένει ουσιαστικές κινήσεις για την αναβάθμιση των τραπεζών όπως συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Πάντως, για την ώρα, η μόνη δράση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για το θέμα είναι η συντονισμένη επίθεση στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα γεγονός που προκαλεί μεγάλη έκπληξη.

ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ. Αναθεωρεί προς τα πάνω την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ελλάδας το 2019 το ΔΝΤ, το οποίο προβλέπει πλέον ανάπτυξη 2,4%. Η πρόβλεψη είναι αναθεωρημένη κατά +0,6% καθώς τον Απρίλιο του 2018 το Ταμείο εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη θα ήταν στο 1,8%.
Όμως, παρόλο που το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα πάνω την εκτίμησή του για το 2019, σε μακροχρόνιο επίπεδο εμφανίζεται απαισιόδοξο για τη μακροχρόνια ανάπτυξη της χώρας και αλλάζει τις προβλέψεις του εκτιμώντας πως η άνοδος του ΑΕΠ το 2023 θα κινηθεί στο 1,2% έναντι του 1,9% που είχε υπολογίσει στις εαρινές του προβλέψεις.
Για το θέμα της υπογεννητικότητας, οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν ξανά ότι η μείωση των γεννήσεων θα επηρεάσει την εισροή εργατικού δυναμικού και θα εξασθενήσει την αναπτυξιακή πορεία σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ. Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ για το προσφυγικό. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των ΝΕΩΝ το ΚΕΕΛΠΝΟ προχωρά σε χιλιάδες προσλήψεις στα hot spot εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Το ρεπορτάζ επικαλείται καταγγελίες των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, που φανερώνουν μια σειρά προβληματικούς χειρισμούς μέσω του προγράμματος ευρωπαϊκού προγράμματος “PHILOS” για κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.Η δαπάνη για τη συνέχιση του προγράμματος ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ και βαραίνει πλέον τον κρατικό προϋπολογισμό.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αποκάλυψη της σημερινής “Καθημερινής” φαίνεται ότι η Άγκυρα έχει χαλαρώσει την φύλαξη των περασμάτων στον Έβρο με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι ροές από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φαίνεται πως έχει διακοπεί η επικοινωνία των ελληνικών αρχών με τις τουρκικές σε τοπικό επίπεδο, γεγονός που επιδεινώνει το πρόβλημα, με τα κυκλώματα των διακινητών να κάνουν “χρυσές δουλειές”.
Η Ελλάδα ήδη προέβη σε διάβημα στις Βρυξέλλες αλλά και στην Άγκυρα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος με βάση την συμφωνία των Πρεσπών έκανε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Σε έκτακτη συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το κείμενο της κυβερνητικής εισήγησης και το προώθησε στην Βουλή και η συζήτηση του θα ξεκινήσει στις 16/10, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA. Η προτεινόμενη αναθεώρηση αλλάζει το όνομα της χώρας σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία” και τροποποιεί τα άρθρα 3 και 49, τα οποία αναφέρονται στο αμετάβλητο των συνόρων και στην προάσπιση των δικαιωμάτων της διασποράς αντίστοιχα. Η αναθεωρημένη εκδοχή των δύο άρθρων θα καθιστά σαφές πως η ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις σε βάρος οποιουδήποτε γείτονά της και ότι το ενδιαφέρον για την διασπορά δεν υποκρύπτει παρέμβαση σε ξένες υποθέσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποζνακόφσκι.
ΚΑΙ Ο ΣΑΛΟΣ. Ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας εμπορίας ηλεκτρισμού EDS (ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζάεφ, επιχειρηματία κ. Κότσο Ανγκιούσεφ) από τη ΔΕΗ έναντι 4,8 εκατ. ευρώ καθώς η δημοσιοποίηση του ισολογισμού της δείχνει ότι πρόκειται για μια προβληματική επιχείρηση. Με αφορμή τα οικονομικά στοιχεία της EDS  η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, κ.Σπυράκη, ζητά από την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα “με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια επέλεξε να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα”.

ΩΡΑΙΟ ΜΟΥ “ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ”. Φαίνεται ότι η Ελλάδα ευνοεί το ξέπλυμα χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες σύμφωνα με την πρώτη σχετική έκθεση που δημοσιοποιεί το υπουργείο Οικονομικών με τίτλο “Εκτίμηση Εθνικού Κινδύνου για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας”. Το μέγεθος της παραοικονομίας, εκτιμάται στο 20% του ΑΕΠ, δηλαδή τουλάχιστον 35 δισ. ευρώ. Οι κλάδοι που κάνουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος  είναι των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, λογιστών και μεσιτών ακινήτων. Υψηλά στις σχετικές… επιδόσεις βρίσκεται και ο κλάδος των παρόχων υπηρεσιών εμβασμάτων, με τον τραπεζικό κλάδο να έπεται.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΟΥ ΝΟΜΟΥ. Με τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου παρατείνεται, με αλλαγές, έως την ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα ο περίφημος “νόμος Παρασκευόπουλου”. Μέσα σε άλλα προβλέπεται ότι για τις πρόωρες αποφυλακίσεις -τύπου Φλώρου- ο νόμος αυστηροποιείται, οι δικαστές θα έχουν πλέον την δυνατότητα να ερευνούν με πραγματογνωμοσύνες την εγκυρότητα των ιατρικών πιστοποιητικών ενώ όπως ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός, αυτή τη στιγμή το υπουργείο Εργασίας, το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Δικαιοσύνης κάνουν έλεγχο όλων των αποφυλακίσεων για λόγους υγείας που έχουν γίνει από το 2015 μέχρι σήμερα.
+ Κι ένα παράδοξο. Σήμερα στη Βουλή, ο Νίκος Παρασκευόπουλος μίλησε με τόνους σχεδόν διθυραμβικούς για την παράταση της ισχύος του νόμου του. Πριν από λίγους μήνες βέβαια, έλεγε ότι ο νόμος έπρεπε να αλλάξει.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Υπόμνημα των δικηγόρων που εκπροσωπούν τα θύματα της Χρυσής Αυγής υποβλήθηκε στον νέο προϊστάμενο του Εφετείου της Αθήνας, Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο, με αίτημα τη λήψη μέτρων για επιτάχυνση της δίκης που συνεχίζεται για τέταρτη χρονιά. Οι δικηγόροι των θυμάτων ζητούν τη μόνιμη διεξαγωγή της δίκης σε αίθουσα του εφετείου Αθηνών -τώρα γίνεται στο εφετείο αλλά και σε ειδική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού- αλλά και την απαλλαγή των μελών του δικαστηρίου από άλλα καθήκοντα. Η δίκη ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015 έχει συμπληρώσει ήδη 253 συνεδριάσεις και έχουν εξεταστεί 247 μάρτυρες του κατηγορητηρίου ενώ έχουν προταθεί για εξέταση και 230 μάρτυρες υπεράσπισης. Με το πιο αισιόδοξο σενάριο η δίκη προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2020.

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ. Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να διεξάγουν έρευνα εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της έρευνας για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Αν και δεν το έχουν δηλώσει επισήμως, οι τουρκικές αρχές έχουν διαρρεύσει ότι θεωρούν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε εντός του Προξενείου λόγω της συστηματικής κριτικής που διατύπωνε για την κυβέρνηση του Ριάντ η οποία απορρίπτει κατηγορηματικά τις σχετικές κατηγορίες. Το θέμα είναι σοβαρό γιατί ο Κασόγκι ήταν έγκριτος αναλυτής της Washington Post που από πέρυσι αυτοεξορίστηκε στην Ουάσινγκτον φοβούμενος τις δυνάμεις καταστολής στη Σαουδική Αραβία. Στις ΗΠΑ έχει προκληθεί πολύ μεγάλη αναστάτωση για το θέμα για το οποίο έκανε δηλώσεις και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ-ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ. Νεκρό ενώ βρισκόταν υπό κράτηση σε φυλακή του Καράκας βρέθηκε στέλεχος της αντιπολίτευσης η οποία κάνει λόγο για δολοφονία ενώ η κυβέρνηση Μαδούρο ισχυρίζεται ότι αυτοκτόνησε. Σύμφωνα με το Reuters o 56χρονος Φερνάντο Άλμπαν, δημοτικός σύμβουλος στην πρωτεύουσα για το κόμμα “Πρώτα Δικαιοσύνη”, είχε οδηγηθεί στην φυλακή την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία ότι ήταν αναμεμειγμένος στην απόπειρα δολοφονίας του Νικολάς Μαδούρο τον περασμένο Αύγουστο. Οι συνθήκες υπό τις οποίες έχασε την ζωή του ο Φερνάντο Άλμπαν παραμένουν αδιευκρίνιστες με τις επίσημες αρχές να υποστηρίζουν πως αυτοκτόνησε πηδώντας από παράθυρο του 10ου ορόφου της φυλακής, ενώ η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως δολοφονήθηκε.
Ο επικεφαλής του κόμματος “Πρώτα Δικαιοσύνη”, Χούλιο Μπόρχες, υποστήριξε ότι το πτώμα του Άλμπαν πετάχτηκε στον δρόμο από το αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών (Sebin), σύμφωνα, πάντα, με το Reuters.

BREXIT. Τουλάχιστον 40 βουλευτές στο Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι προτίθενται να καταψηφίσουν την πιθανή συμφωνία της για το Brexit, αν αφήνει το Ηνωμένο Βασίλειο “κατά το ήμισυ έξω” από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα  στο ραδιόφωνο του BBC ο Στιβ Μπέικερ, ο οποίος διετέλεσε υφυπουργός αρμόδιος για το Brexit μέχρι που παραιτήθηκε επειδή ήταν αντίθετος με τα σχέδια της Μέι.

MEDIA-FAKE NEWS. Τελικά, ήταν ρωσική προπαγάνδα! Το βίντεο που έγινε viral και στο ελληνικό διαδίκτυο και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που έδειχνε μια νεαρή στο μετρό να ρίχνει ένα αραιό διάλυμα χλωρίνης στους άντρες επιβάτες που κάθονταν με ανοιχτά πόδια. Το βίντεο είχε προκαλέσει πλήθος συζητήσεων και σε έντονο ύφος για το κατά πόσο η πράξη αυτή ήταν δικαιολογημένη, συνιστούσε απρόκλητη επίθεση ή όντως είχε ένα νόημα καταδίκης της αντρικής επιβολής στη δημόσια σφαίρα. Η γνησιότητα του βίντεο είχε μεν αμφισβητηθεί από κάποιους αλλά μόλις χθες έγινε γνωστό, μετά από έρευνα, ότι όντως ήταν κατασκευασμένο από τα ρωσικά χαλκεία. Γιατί το κατασκεύασαν; Μα, για να εξυπηρετήσουν τη στρατηγική της Μόσχας που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να δημιουργεί πολωτικές συζητήσεις, εντάσεις και διχασμούς στα μέλη των δυτικών κοινωνιών. Προσοχή λοιπόν!

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!