Πέμπτη 4 Οκτωβρίου

Όλα λάθος στην επικοινωνιακή διαχείριση της τραπεζικής κρίσης. Αυξήθηκαν, πάλι, τα χρέη του κράτους προς τους ιδιώτες. Πέραν των φόρων οι Έλληνες πληρώνουν πολλά για την εκπαίδευση των παιδιών τους, αποκαλύπτει νέα έρευνα. Σαφές το πόρισμα για τα αίτημα του ναυαγίου του Αγία Ζώνη που προκάλεσε την περιβαλλοντική καταστροφή στο Σαρωνικό.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις μέχρι αυτή την ώρα όπως τις κατέγραψαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Σύμφωνα με το playbook της επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσης στις αγορές, αυτό που πρέπει να γίνει για να ανατραπεί η αίσθηση ότι η αγορά κατέρρευσε είναι οι κρατικοί αξιωματούχοι να αποφεύγουν τις δηλώσεις.  Λοιπόν, από χθες είχαμε μόνο δηλώσεις κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων για το sell-off στις τραπεζικές μετοχές.
Αν κάτι μας δίδαξαν τα οκτώ χρόνια που καταγράφουμε την ελληνική κρίση είναι ότι οι εταίροι/δανειστές θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για ν’αποφύγουν αυτό που λέγεται “πιστωτικό γεγονός” σε οποιαδήποτε. Η Ελλάδα έχει στοιχίσει πάρα πολλά χρήματα για να αφεθεί τώρα στην τύχη της. Όμως, την ίδια στιγμή, αυτό δεν έχει επιλύσει κανένα, απολύτως, πρόβλημα της χώρας η οποία σέρνεται από κρίση σε κρίση.
Από τις σημερινές δηλώσεις και τα ρεπορτάζ θεωρούμε ότι αξίζει να κρατήσετε μόνο δύο.
1. Bloomberg: Η Ελλάδα εξετάζει τη λύση της bad bank για τα “κόκκινα” δάνεια. Η λύση της δημιουργίας μιας κεντρικής bad bank, που θα συγκεντρώσει όλα τα “κόκκινα δάνεια” με σκοπό να “καθαρίσουν” τα βιβλία των τραπεζών, επανέρχεται στο προσκήνιο. Η “Bad Bank” καταγράφεται στην ειδησεογραφία και ως “όχημα ειδικού σκοπού” ή SPV.  Άπαξ και δημιουργηθεί ο μηχανισμός αυτός εκδίδει ομόλογα μέρος των οποίων έχει την εγγύηση του δημοσίου και τα οποία πωλούν στους επενδυτές.
Ενδιαφέρουσα στο ρεπορτάζ του Bloomberg, η κατακλείδα: “Το ΤΧΣ, το οποίο είναι μέλος και στις 4 τράπεζες, βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κομισιόν και την ΕΚΤ, για να αντιμετωπιστεί το θέμα της κρατικής ενίσχυσης”. Ας ετοιμαστούμε οι φορολογούμενοι ν’ανοίξουμε, πάλι, τα πορτοφόλια μας.
2.In.gr: Νέο Fake news του ΑΠΕ για τις τράπεζες και τους Financial Times. Την ώρα που το ζητούμενο είναι η ανάκτηση, με κάθε τρόπο, της εμπιστοσύνης, το κρατικό ΑΠΕ προσπαθεί να “φτιάξει κλίμα”, διανέμοντας “πειραγμένα” ρεπορτάζ από τον ξένο Τύπο. Αυτό το ανθολογούμε ως δηλωτικό της κυβερνητική αντίληψης η οποία έρχεται σε ευθεία “κόντρα” με τον τρόπο που λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα  από το οποίο εξαρτόμαστε.

+Πρόεδρος ΣΕΒ: “Το κλίμα στην οικονομία έχει χαλάσει και η κατάσταση θα επιδεινώνεται όσο θα πλησιάζουμε στις εκλογές”.

ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΌΤΗΤΑ. Πτώση του δείκτη γονιμότητας (του αριθμού των παιδιών που γεννάει, κατά μέσο όρο, κάθε γυναίκα) από το 1,5 στο 1,3, παρατηρήθηκε στην Ελλάδα από το 2008 έως το 2016, σύμφωνα με το ΔΝΤ που σημειώνει πως αυτό θα οδηγήσει σε εξασθένηση του ρυθμού ανάπτυξης μακροπρόθεσμα. Το ΔΝΤ έχει αναδείξει το δημογραφικό ως μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα και εξαιτίας αυτού πιέζει για περικοπές συντάξεων.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ. Κατά 306 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τον Αύγουστο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους θεσμούς για μηδενισμό των οφειλών έως τα τέλη του έτους. Εντύπωση επίσης προκαλεί και το γεγονός ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν υπάρχει αναφορά για πλήρη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων, παρά μόνο η επισήμανση ότι οι φορείς πρέπει να μειώσουν περαιτέρω τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έως τα τέλη του 2018.

1,5 ΔΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Πέρα από τους φόρους, οι ελληνικές οικογένειες πληρώνουν ετησίως επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ από την τσέπη τους για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των παιδιών τους, όπως προκύπτει από τη μελέτη “Παιδεία: Τι πληρώνουν οι Έλληνες; Υπολογισμός κόστους ανά μαθητή στην εκπαίδευση στην Ελλάδα” που παρουσίασε σήμερα το ΚΕΦΙΜ σε συνέντευξη τύπου.
Τα βασικά πορίσματα της μελέτης είναι τα ακόλουθα:
1. Η συνολική ιδιωτική δαπάνη για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα (1,5 δις ευρώ) αντιστοιχεί στο 38% της αντίστοιχης δημόσιας  (3,9 δις).
2. Η μέση ετήσια δημόσια δαπάνη ανά μαθητή (νηπιαγωγείο έως και λύκειο) το 2015 εκτιμάται σε περίπου 3.200 ευρώ.
3. Η Ελλάδα βρίσκεται λίγο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ ως προς το ποσοστό των δαπανών για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση επί του ΑΕΠ.
4.Οι ελληνικές οικογένειες, πέρα από τους φόρους που καταβάλλουν, πλήρωσαν το 2016 επιπλέον από την τσέπη τους 1,5 δισ. ευρώ για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των παιδιών τους, ή 0,85% του ΑΕΠ.
5. Η μέση ετήσια ιδιωτική δαπάνη ανά μαθητή δημοτικού σχολείου (εξαιρουμένων των διδάκτρων για ιδιωτικά σχολεία) το 2016 ήταν 315 ευρώ. Από αυτό το ποσό, το μεγαλύτερο μέρος αφορά ξένες γλώσσες (82%) και ακολουθούν τα φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα (12%), και οι λοιπές δαπάνες (4%).
6.Η μέση ετήσια ιδιωτική δαπάνη ανά μαθητή γυμνασίου ή λυκείου (εξαιρουμένων των διδάκτρων για ιδιωτικά σχολεία) το 2016 ήταν 1.548 ευρώ. Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα (65%), ξένες γλώσσες (34%) και άλλες δαπάνες (1%).

ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, αποφάσισε να αποπέμψει τον διευθυντή της υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων, Ανδρέα Ηλιόπουλο, λόγω των δηλώσεων του στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” ότι “έχει χαθεί ο έλεγχος και είναι ώρα να παρέμβουν εισαγγελείς”.
Από την πλευρά του ο κ. Βίτσας, αιτιολογώντας την απόφαση του αναφέρει ότι ο κ. Ηλιόπουλος δεν ασκούσε με επάρκεια τα καθήκοντά του και αυτός είναι ο λόγος που την προηγούμενη Παρασκευή του είχε δώσει τη δυνατότητα να παραιτηθεί, ενώ χαρακτήρισε ψευδή όσα ανέφερε ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας.
Ανταπαντώντας ο Ανδρέας Ηλιόπουλος κάλεσε τον κ.Βίτσα να υποδείξει που είναι τα ψέματα σε όσα είπε.

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ”. Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη ΙΙ” δεν έχει σχέση με τα ρήγματα που εντοπίστηκαν από τον έλεγχο του πλοίου. Εάν την ώρα που άρχισε η εισροή των υδάτων υπήρχε πάνω στο πλοίο το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία πλήρωμα, και όχι μόνο 2 ναυτικοί, τότε θα είχε αποτραπεί η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, είναι το συμπέρασμα της πραγματογνωμοσύνης που διενεργήθηκε από 2 πραγματογνώμονες, οι οποίοι ορίστηκαν από την Εισαγγελία Πειραιά – και αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο επόμενο διάστημα (ίσως και σήμερα) στον 5ο τακτικό ανακριτή Πειραιά.

GREXIT ΑΠΌ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ. Προς αποβολή από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών οδεύει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, καθώς εχθές το απόγευμα, υψηλόβαθμα στελέχη του κλιμακίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου ενημέρωσαν τον πρόεδρο της Οργάνωσης, Νικόλαο Οικονομόπουλο και τα μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου, ότι “ξεπαγώνουν” τις διαδικασίες για την αποβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από την Διεθνή Ομοσπονδία.
Η κίνηση αυτή έρχεται ως απόρροια της αδυναμίας της διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να βάλει τέλος στην κακοδιαχείριση και να συμμορφωθεί με όσα επανειλημμένα του έχουν ζητηθεί. Συγκεκριμένα, έχουν παραβιασθεί όλες οι εθνικές και διεθνείς συμφωνίες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Σημειώνεται  ότι η αποβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τη Διεθνή Ομοσπονδία (Ερυθρών Σταυρών), συνεπάγεται την αναστολή όλων των εν εξελίξει προγραμμάτων της Οργάνωσης στην Ελλάδα.
+ Με ανακοίνωσή που εκδόθηκε σήμερα το απόγευμα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διαψεύδει τα σχετικά δημοσιεύματα.

ΣΤΟ ΜΑΤΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ. Τρισάγιο στην Αργυρά Ακτή, στο Μάτι, τέλεσε σήμερα το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στη μνήμη των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου.
Σε κλίμα συγκίνησης, αμέσως μετά το τρισάγιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης πέταξε στη θάλασσα ένα μπουκέτο λευκά τριαντάφυλλα, πλάι σε στεφάνια συγγενών και φίλων.
ΔΩΡΕΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ.Άμεσα προσωπικά επιδόματα στους κοντινότερους συγγενείς των θανόντων από τις φωτιές στην ανατολική Αττική ανακοίνωσε σήμερα το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου. Το συνολικό ποσό της δωρεάς υπολογίζεται σε 500.000 ευρώ.
Ειδικότερα, θα δοθεί εφάπαξ οικονομική βοήθεια ύψους 5.000 ευρώ με τραπεζική κατάθεση στον λογαριασμό του κοντινότερου, μέχρι δευτέρου βαθμού εν ζωή, συγγενή του κάθε θανόντος.

“ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ”. Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα δεχθεί φέτος κανέναν πρόσφυγα από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που προωθεί ο ΟΗΕ, εξηγώντας ότι προτιμά να επικεντρωθεί στην ενσωμάτωση όσων προσφύγων έχουν φτάσει πρόσφατα στη χώρα. Από το 1989 η Δανία δεχόταν ετησίως περίπου 500 πρόσφυγες βάσει του προγράμματος μετεγκατάστασης που οργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Όμως μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015 στη χώρα υποβλήθηκαν 20.000 αιτήσεις για την παροχή ασύλου και η Κοπεγχάγη ανακοίνωσε ότι θα πάψει να δέχεται πρόσφυγες μέσω του προγράμματος του ΟΗΕ, ενώ το 2016 ανέστειλε τη συμμετοχή της σε αυτό.

  • The Times: Σε απελάσεις τζιχαντιστών από προσφυγικούς καταυλισμούς προχωρά η Ελλάδα.

    ΟΙ “SELFIES” ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ. Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Family Medicine and Primary Care καταγράφει ότι 259 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο, προσπαθώντας να φωτογραφίσουν τον εαυτό τους. Ερευνητές από τις ιατρικές σχολές του Νέου Δελχί κατέγραψαν δημοσιεύματα που αφορούσαν θανάτους λόγω σέλφι από το 2011 έως το 2017. Όπως προκύπτει από την έρευνά τους, τα περισσότερα δυστυχήματα καταγράφηκαν στην Ινδία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και το Πακιστάν, με την πλειονότητα των θυμάτων (72%) να είναι ηλικίας κάτω των 30 χρόνων. Οι πνιγμοί αυτών που πέφτουν από σκάφη ή παρασύρονται από κύματα είναι η κύρια αιτία των θανάτων με δεύτερη τις οδικές μεταφορές, όταν κάποιος δηλαδή προσπαθούσε να αυτοφωτογραθηθεί μπροστά από κινούμενο τρένο ή μέσα σε αυτοκίνητο.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΞΩΔΟΡΥΦΟΡΟΣ. Εντοπίστηκε το πρώτο φεγγάρι έξω από το ηλιακό σύστημα. Οπως οι πλανήτες του ηλιακού συστήματος έτσι και οι εξωπλανήτες (όπως ονομάζονται οι πλανήτες των άλλων συστημάτων) διαθέτουν δορυφόρους, όπως η Σελήνη. Μέχρι σήμερα δεν είχε εντοπιστεί κανένας “εξωδορυφόρος” ώσπου ομάδα ερευνητών με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση “Science Advances” υποστηρίζει ότι κατάφερε να εντοπίσει ένα δορυφόρο εξωπλανήτη. Πρόκειται για ένα διαστημικό σώμα που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 8.000 ετών φωτός από τη Γη μεγέθους όσο ο Ποσειδώνας. Η ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια των διαστημικών τηλεσκοπίων Χαμπλ και Κέπλερ της NASA και ο εξωδορυφόρος κινείται γύρω από τον γίγαντα πλανήτη Kepler 162b.

ΨΗΛΑ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΥΖΩΙΑΣ Η ΑΘΗΝΑ. Ανακοινώθηκε χθες στο Λονδίνο η λίστα με τα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου. Στη λίστα φιγουράρουν και μάλιστα αρκετά ψηλά δύο αθηναϊκά μπαρ. Στη θέση 7 το The Clumsies και στη θέση 22 το Baba au Rum. Στη θέση 25 βρίσκεται το Lost and Found στη Λευκωσία.
Σημειώνουμε ότι το The Clumsies είναι το μοναδικό αθηναϊκό μπαρ που σερβίρει ποτά χωρίς καθόλου αλκοόλ.  

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!