Τετάρτη 3 Οκτωβρίου

Βαριά η σημερινή ειδησεογραφία.
Φόβο προκαλεί το σημερινό sell-off των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑΑ. Η Μέρκελ  κοντά στο να επιτρέψει τη μη περικοπή των συντάξεων με αντάλλαγμα την εσαεί δέσμευση στα παρανοϊκά υψηλά πλεονάσματα. Η Ρωσία παρεμβάνει ανοιχτά στο Μακεδονικό.  Η αντιδικία για το μάθημα των Θρησκευτικών ελαφραίνει λίγο το βαρύ ειδησεογραφικό κλίμα.
Αποκλειστικά στο FACT ο Θύμιος Τζάλλας κάνει μια εξαιρετική σύντομη ανάλυση όσων είπε η Τερέζα Μέι στο κλείσιμο του συνεδρίου των Συντηρητικών.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας μέχρι αυτή την ώρα όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος και ο Θύμιος Τζάλλας.

SELL-OFF ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών υποχώρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης των τραπεζικών μετοχών εξαιτίας των ανησυχιών που υπάρχουν για την πραγματικά κατάσταση που βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα της χώρας εξαιτίας του όγκου των “κόκκινων δανείων” που παραμένει πολύ μεγάλος. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του ΧΑΑ ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να υποχωρεί μέχρι και 11% με το “χορό” να σέρνει η Τράπεζα Πειραιώς η μετοχή της οποία βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση.
Το Capital.gr καταγράφει σχόλιο αρμόδιου παράγοντα στην Τράπεζα της Ελλάδος ο οποίος επιμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κεφαλαιακό πρόβλημα και ότι τα σημερινά είναι αποτέλεσμα της δράσης κερδοσκόπων. Φυσικά, ο ρόλος της ΤτΕ είναι να καθησυχάζει και να συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης ωστόσο όλοι παραδέχονται ότι στο άμεσο μέλλον δεν συντρέχει κανένας από τους λόγους που θα επέτρεπαν αισιοδοξία ενώ πλέον επανέρχονται σενάρια για την ενεργοποίηση εργαλείων όπως η “Bad Bank”, εγγυήσεις δημοσίου για κεφαλαιακή στήριξη,  που ορισμένοι δε τα συνδέουν με την απομάκρυνση του Γιάννη Δραγασάκη από τη θέση του επόπτη του τραπεζικού συστήματος και την αντικατάστασή του από τον Αλέκο Φλαμπουράρη, στην πραγματικότητα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν διαφωνεί με αυτό που επισημαίνει στην ανάλυση του το Liberal.gr ότι δηλαδή το ΧΑΑ το σαρώνει ένα τυφώνας αναξιοπιστίας “μετά το σκάνδαλο-μαμούθ της Folli Follie και την υπόθεση με τα “λογιστικά λάθη” της ΔΕΗ που μόλις άνοιξε, οι ανησυχίες για τη στάση της κυβέρνησης στα δημοσιονομικά ενόψει εκλογών, το γενικότερο κλίμα στις διεθνείς αγορές αλλά και οι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα”.

ΤΕΛΙΚΑ Η ΜΕΡΚΕΛ ΛΕΕΙ ΤΟ “ΝΑΙ”; Σύμφωνα με δημοσίευμα της σημερινής “Καθημερινής” η γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται κοντά στο να κάνει αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Όμως για να γίνει το αίτημα δεκτό θα πρέπει να αποδειχθεί ότι θα διατηρηθούν ψηλά τα πλεονάσματα και η αναστολή του μέτρου θα πρέπει να ενταχθεί σ’ενα γενικότερο αφήγημα για την καλυτέρευση του οικονομικού κλίματος στη χώρα και όχι ως απαρχή “ξηλώματος” των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Νέα Δημοκρατία έχει ενημερωθεί. Το ερώτημα βέβαια είναι κατά πόσο θα δεσμεύεται από αυτή την απόφαση δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απορρίψει ως λανθασμένη την εμμονή στα υψηλά πλεονάσματα και έχει εξαγγείλει ένα πλέγμα φοροελαφρύνσεων.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο στη Συμφωνία των Πρεσπών στον ΟΗΕ αφήνει η Ρωσία με ανακοίνωση τουΥΠΕΞ. Σε αυτή αναφέρει ότι “Η προσέλευση σε ποσοστό 36,8% των ψηφοφόρων σημαίνει ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο. Πρόκειται για καθαρή ένδειξη του ότι οι Μακεδόνες ψηφοφόροι επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις λύσεις που επιβάλλονται στα Σκόπια και την Αθήνα έξωθεν”. Κλείνει λέγοντας ότι “ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Το γεγονός ότι σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών θα κριθούν από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας” αφήνοντας έτσι ανοιχτό ουσιαστικά το ενδεχόμενο του βέτο.

ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΠΑΛΙ Η ΜΟΡΙΑ. New York Times και Guardian με σημερινά του δημοσιεύματα ανεβάζουν πάλι ψηλά στην ειδησεογραφία το στρατόπεδο προσφύγων στη Μόρια. Χρησιμοποιώντας τη χαρακτηριστική φράση “Following the money”, οι ΝΥΤ στο άρθρο τους αναφέρονται στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις ευρωπαϊκές αρχές για τα κονδύλια ύψους 1,6 δισ. ευρώ που έχει διαθέσει η ΕΕ στην Ελλάδα για το προσφυγικό, από τα οποία το 1,1 δισ. ευρώ έχει ήδη απορροφηθεί από την Αθήνα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται οι ΝΥΤ. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα ο υπερπληθυσμός είναι τόσο ακραίος που οι αιτούντες άσυλο περνούν έως και 12 ώρες την ημέρα περιμένοντας στην ουρά για τρόφιμα, τα οποία μάλιστα κάποιες φορές είναι μουχλιασμένα. Υπάρχουν περίπου 80 άτομα για κάθε ντους και περίπου 70 ανά τουαλέτα, ενώ οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την διαρροή λυμάτων σε σκηνές όπου ζουν τα παιδιά. Οι σεξουαλικές επιθέσεις, οι επιθέσεις με μαχαίρια και οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι κοινές, συμπληρώνουν οι ΝΥΤ.
Μετά τους NY Times και ο Guardian με σημερινό του δημοσίευμα περιγράφει το εφιαλτικό σκηνικό που επικρατεί στη Μόρια. Το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας επικεντρώνεται στα 3.000 παιδιά που ζουν στον καταυλισμό κάνοντας λόγια για ένα “βαθύ τραύμα” που έχουν υποστεί.
Με τίτλο “Βρήκαμε την κόλαση: το τραύμα είναι βαθύ για τα παιδιά στο κέντρο της Μόριας”, το άρθρο του Guardian αναφέρει ότι η ζωή στη Μόρια είναι μια καθημερινή μάχη για τους επιζώντες, με διενέξεις που συχνά εξελίσσονται σε συμπλοκές ανάμεσα στις διάφορες εθνικές ομάδες για κάτι τόσο απλό όσο ένα γεύμα. Επίσης η βρετανική εφημερίδα σημειώνει τις πληροφορίες από διάφορες οργανώσεις για συμμορίες βιάζουν γυναίκες μέσα στις τουαλέτες.

ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ. Χωρίς επιβάρυνση θα μπορούν στο εξής να διακόπτουν τα συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας (τις συμβάσεις αορίστου χρόνου και τις συνδέσεις καρτοκινητής τηλεφωνίας συγκεκριμένα) οι συνδρομητές με βάση τον νέο κανονισμό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που τέθηκε σε ισχύ από 1/10/2018. Στον ίδιο κανονισμό υπάρχει μια σειρά και άλλων ρυθμίσεων που καθορίζουν τις υποχρεώσεις των παρόχων τηλεπικοινωνιών, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των συνδρομητών.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ. Ας ανθολογήσουμε και κάτι πιο ελαφρύ. H Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) καλεί τους εκπαιδευτικούς να μη διδάξουν το μάθημα των Θρησκευτικών με βάση τα νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών. Για αυτό το λόγο έστειλε επιστολή στους διευθυντές των σχολικών μονάδων στην οποία σημειώνει ότι  “η ύλη ασκεί προσηλυτισμό στα παιδιά”. Στην επιστολή προτρέπει τους εκπαιδευτικούς να μη διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών σύμφωνα με το νόμιμο πρόγραμμα σπουδών λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία πειθαρχική ή ποινική συνέπεια σε όσους αρνηθούν να εφαρμόσουν τα νέα προγράμματα. Αντίθετα, προειδοποιεί ότι γονείς προτίθενται να ασκήσουν μηνύσεις σε όσους συμβάλλουν στη διδασκαλία των νέων προγραμμάτων στα θρησκευτικά. Αντιδρώντας το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για αναχρονιστικές, σκοταδιστικές και παράνομες προτροπές και προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί παράνομες ενέργειες που επισείουν πειθαρχικές ευθύνες.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ. Συνήθως είμαι πιστός
Λίγα λεπτά πριν η Τερέζα Μέι ξεκινήσει την ομιλία της, ο Τζέιμς Ντάντριτζ, βουλευτής των Τόρις κατέθεσε γράμμα στην επιτροπή 1922 του κόμματος, ώστε να κινηθεί η διαδικασία για την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της αρχηγού.Συνήθως είμαι πιστός, αλλά έχει και η τυφλή υπακοή τα όρια της”, αναφέρει στη σχετική του δήλωση. Για να υπάρξει πρόταση δυσπιστίας πρέπει να γράψουν όμως και άλλοι, 47 συνολικά, όσοι αντιστοιχούν στο 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η αρχή όμως έγινε.
Ενώ ο Ντάντριτζ κατέθετε το γράμμα του, η Τερέζα Μέι έμπαινε στην αίθουσα υπό τους ρυθμούς των Abba, χορεύοντας και σκορπώντας αμηχανία με τις αδέξιες φιγούρες της.Αυτό δεν είναι φυσιολογικό” συνόψισε στο Τουίτερ ο Ματ Χόρλει των Times.

Ορίστε και τι είπε η πρωθυπουργός για το Brexit, αλλά και τι εννοούσε.
Μη συμφωνία
Τι είπε: Κάποιοι μου λένε ότι πρέπει να αποκλείσω το ενδεχόμενο μη συμφωνίας με την ΕΕ, αλλά αυτό θα με αποδυνάμωνε ως διαπραγματεύτρια. Η Βρετανία δεν φοβάται λοιπόν να φύγει χωρίς συμφωνία, εφόσον χρειαστεί. Όμως, η μη συμφωνία θα είναι δύσκολη για τη χώρα μας.
Τι εννοούσε: Διαπραγματεύομαι πολύ σκληρά και σας το λέω, αλλά στο τέλος θα συμβιβαστώ γιατί είναι προς το συμφέρον της χώρας. Το ίδιο ελπίζω να σκέφτεστε κι εσείς.
Ενότητα και Brexit
Είπε: Αν δεν υπάρξει ενότητα στο κόμμα μας, ρισκάρουμε να καταλήξουμε χωρίς καθόλου Brexit.
Τι εννοούσε: Brexiteers, είμαι η μόνη σας ελπίδα για να δείτε το Brexit, έστω και αν δεν είναι όπως το φαντάζεστε.
Δεύτερο δημοψήφισμα
Είπε: Λένε πως θα είναι η”ψήφος του λαού”, αλλά θα είναι η ψήφος των πολιτικών που δεν τους άρεσε η άποψη του λαού την πρώτη φορά.
Τι εννοούσε: Remainers, είμαι η μόνη σας ελπίδα για να δείτε το Remain, έστω και αν δεν είναι όπως το φαντάζεστε.
Εθνικό Σύστημα Υγείας
Είπε: Όταν σας λένε ότι το Συντηρητικό Κόμμα δεν ενδιαφέρεται για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να τους θυμίζετε ότι η κυβέρνηση θα δώσει κονύλιο ύψους 394 εκατομμύριων την εβδομάδα.
Τι εννοούσε: Brexiteers, θυμάστε που είχατε υποσχεθεί στον κόσμο 350 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα στο ΕΣΥ, αν φύγουμε από την Ευρώπη, αλλά τελικά δεν υπάρχουν; Θα τα βάλω εγώ για να μην σας κοροϊδεύουν ξανά στον δρόμο. Να σταματήσουμε όμως παρακαλώ τα γράμματα στην Επιτροπή 1922.
Επιχειρήσεις:
Τι είπε: Όλοι ξέρουν τι θα κάνουμε εμείς οι Συντηρητικοί στις επιχειρήσεις. Είναι λέξη με αγγλοσαξονική προέλευση, μονοσύλλαβη και τελειώνει σε k: We will back businesses.
Τι εννοούσε: Κάθε φορά που σας λένε ότι το Brexit αλά Τόρις= fuck businesses, εσείς να απαντάτε με αυτό το χαριτωμένο αστείο με το οποίο ήδη βλέπω ότι δεν γελάει κανείς.
Τι δεν είπε καθόλου: Τη λέξη Τσέκερς. Είναι το πλάνο της για το Brexit που έχει διχάσει το κόμμα. Δεν το θέλουν οι Brexiteers γιατί θεωρούν ότι ισοδυναμεί με remain. Δεν το θέλουν ούτε οι Remainers γιατί το θεωρούν Brexit. Δεν το άκουσε τελικά κανένας.

Γενικό συμπέρασμα: Η ομιλία πήγε καλά, πολύ καλύτερα από την περσινή καταστροφή. (Θύμιος Τζάλλας)

ΙΤΑΛΙΑ: ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ. Στην Ιταλία είχαμε πρωτοφανή επίθεση Σαλβίνι σε Γιούνκερ. “Μιλώ μόνο με άτομα που δεν πίνουν”  είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι στη χώρα του “κανείς δεν πιστεύει τις απειλές του Γιούνκερ, ο οποίος παραλληλίζει την χώρα μας με την Ελλάδα”.
Την ίδια στιγμή όμως, ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία δήλωνε ότι η Ιταλία θα περιορίσει το δημοσιονομικό ελλειμμα της αλλά από το 2020, στέλνοντας μήνυμα στις αγορές πως η Ρώμη θέλει να αποφύγει μεγάλη σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με αυτή τη μικρή υποχώρηση, ο κ. Τρία διαβεβαίωσε πως μολονότι τα ελλείμματα θα μείνουν ψηλά φέτος και το επόμενο έτος, αλλά θα αρχίσουν να μειώνονται από το 2020, ικανοποιώντας έτσι εν μέρει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης.

ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ. O πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξ Στουμπ ανακοίνωσε, χθες, την πρόθεσή του να γίνει ο βασικός υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο βασικός λόγος της υποψηφιότητάς του όπως είπε, χθες, από το Στρασβούργο είναι ότι οι ευρωπαϊκές αρχές δέχονται επίθεση και είναι σε θέση να τις υπερασπιστεί. “Δεχόμαστε επίθεση και απέξω από την Ε.Ε. (Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα), και από μέσα (Πολωνία Ουγγαρία), ακόμα και μέσα στο κόμμα μας”, είπε χαρακτηριστικά.

ΝΟΜΠΕΛ ΧΗΜΕΙΑΣ. Οι επιστήμονες Φράνσις Άρνολντ, Τζορτζ Σμιθ και Γκρέγκορι Ουίντερ τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Χημείας 2018 για τις έρευνές τους με τη χρήση της κατευθυνόμενης εξέλιξης για την παραγωγή ενζύμων για νέες χημικές και φαρμακευτικές ουσίες. “Οι φετινοί Νομπελίστες Χημείας εμπνεύσθηκαν από τη δύναμη της εξέλιξης και χρησιμοποίησαν τις ίδιες αρχές -γενετική αλλαγή και επιλογή- για να αναπτύξουν πρωτεΐνες που λύνουν χημικά προβλήματα της ανθρωπότητας”. Οι βραβευθέντες “τιθάσευσαν τις αρχές εξέλιξης” ανοίγοντας τον δρόμο για την παραγωγή νέων υλικών ή πιο καθαρών βιοκαυσίμων, και για καινοτόμες θεραπείες, τονίζει η Ακαδημία.

ΚΕΪΜΠΡΙΤΖ ΥΠΕΡ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ αποφάσισε να αποδείξει ότι η αριστεία και η αξιολόγηση δεν αφορούν μόνο τους προνομιούχους. Ανακοίνωσε χθες ότι θα “ανοίξουν οι πόρτες” σε φοιτητές, από μη προνομιούχα κοινωνικά περιβάλλοντα, που έχουν υψηλές ικανότητες αλλά δεν πληρούν στο έπακρο τα πολύ αυστηρά κριτήρια. Και όλα αυτά χωρίς να ρίξει τα υψηλά στάνταρντς του. Οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι θα μπορούν να συμμετέχουν σε ένα ταχύρυθμο πρόγραμμα 3 εβδομάδων ή να παρακολουθήσουν ένα προπαρασκευαστικό έτος με σκοπό την προετοιμασία τους για την είσοδο τους στο πανεπιστήμιο. “Όλοι επωφελούνται από περιβάλλοντα που συνυπάρχουν διαφορετικές εθνικότητες, δεξιότητες, κοσμοθεωρίες και οικογενειακά υπόβαθρα” είπε ο αντιπρύτανης Τουπ.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!