Δευτέρα 1 Οκτωβρίου

Καλό μήνα! Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας, μέχρι αυτή την ώρα, όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Επικοινωνείτε μαζί μας απαντώντας σε αυτό το εμέηλ.

ΧΡΗΣΤΙΚΑ. ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΤΡΟΛΕΪ. Οι εργαζόμενοι θα κάνουν στάση εργασίας αύριο, Τρίτη, από τις 12.00 έως τις 17.00
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ CAPITAL CONTROL. 29 απαντήσεις σε αντιστοιχα ερωτήματα για τη νέα χαλάρωση των capital controls που ισχύει από σήμερα, δίνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: “Βουτιά” επενδύσεων το 2018 – Ανάπτυξη 2,5% το 2019. Τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργήσει στην ελληνική οικονομία τα μείγματα πολιτικής κυβέρνησης και δανειστών αποτυπώνονται αυτή τη φορά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και στις προβολές που έχει κάνει το ίδιο του ΥΠΟΙΚ. Για τη φετινή χρονιά, προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα κινηθεί με ρυθμό 2,1% αντί για 2% που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, ενώ για το 2019 ο πήχης ανεβαίνει στο 2,5% από 2,4% που προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο.
Για φέτος, το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι δεν θα υπάρξει ο ισχυρός ρυθμός αύξησης των επενδύσεων που είχε προβλεφθεί την άνοιξη -η πρόβλεψη από το +11,1% του μεσοπρόθεσμου κατεβαίνει στο οριακά θετικό +0,8%- εκτιμά όμως ότι το χαμένο έδαφος θα αντισταθμιστεί από την καλύτερη του αναμενομένου πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,0% από +0,5% στο μεσοπρόθεσμο), αλλά και την αύξηση των εξαγωγών με ρυθμό 7,5% από 5,6% που είχε γραφτεί στο μεσοπρόθεσμο.
Όσον αφορά τις συντάξεις, σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι στο προσχέδιο θα αποτυπώνεται ότι δεν απαιτείται η περικοπή των συντάξεων. Το θέμα αυτό είναι ήσσονος σημασίας, έτσι κι αλλιώς.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΡΝΑΕΙ. Ανησυχητικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις γεννήσεις και τους θανάτους το 2017. Οι γεννήσεις στην Ελλάδα παρουσίασαν μείωση κατά 4.7% σε σχέση με το 2016 ενώ αντίστοιχα οι θάνατοι παρουσίασαν αύξηση κατά 4,8%.Ακρως ανησυχητικό είναι το εύρημα ότι αύξηση (και μάλιστα σημαντική, της τάξης του 7,1%) παρουσίασαν το 2017 οι γεννήσεις νεκρών βρεφών στη χώρα.Ραγδαία άνοδο το 2017 παρουσίασαν τα σύμφωνα συμβίωσης σε ποσοστό που άγγιξε το 30% (29,5% για την ακρίβεια)

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ. Παρά την επικράτηση του ΝΑΙ (91,46%-τελικό αποτέλεσμα) και τον συμβουλευτικό χαρακτήρα που έχει για την αποδοχή ή όχι της ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ με παράλληλη αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η πολύ χαμηλή προσέλευση στις κάλπες (36,91%-666.743 ψηφοφόροι) έριξε βαριά σκιά στη “δυτική προοπτική” της ΠΓΔΜ.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ έσπευσε να δηλώσει ότι θα προχωρήσει σύμφωνα με το σχέδιό του και θα φέρει το θέμα στη Βουλή η οποία και είναι η αρμόδια να αποφασίσει αν θα προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση που είναι ένα από τα προαπαιτούμενα της Συμφωνίας των Πρεσπών ώστε αυτή να έρθει προς επικύρωση και από την ελληνική Βουλή. Αν δεν περάσει από την Βουλή της ΠΓΔΜ τότε ο Ζάεφ θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, κάτι που το αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό VMRO δεν βλέπει θετικά. Το VMRO πέραν κάποιων αναμενόμενων λεκτικών λεοναρισμών και πανηγυρισμών για το ποσοστό της αποχής δεν διευκρίνισε τι θα κάνει επί της ουσίας, δηλαδή στη Βουλή.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση, τουλάχιστον η μισή, δηλαδή η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ γιατί όσα λέει ο Πάνος Καμμένος δεν πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά, ούτε ν’αξιολογούνται, εξέφρασε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου τον σκεπτικισμό της για το χαμηλό ποσοστό της συμμετοχής αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρωτοβουλία Ζάεφ να προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση θα προχωρήσει.
Η Νέα Δημοκρατία επανέλαβε την πάγια θέση της ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τη χώρα μας.
ΚΙΝΑΛ: “Μετά τον ελληνικό λαό και οι πολίτες της FYROM γύρισαν την πλάτη στην συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ”.
Ποτάμι: “Πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας και τις στενότερες σχέσεις της με τη Δύση”.

ΑΝΑΛΥΣΗ
“Φαίνεται ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η προκήρυξη νέων εκλογών, όπου ο κ. Ζάεφ μάλλον θα επικρατήσει και πάλι, χωρίς, ωστόσο, να εξασφαλίσει μια ισχυρότερη πλειοψηφία της σημερινής.  Οπότε εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι νεκρή και η γειτονική χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η ευρωπαϊκή προοπτική θα απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο και η πΓΔΜ θα επιστρέψει στο φαύλο κύκλο της εσωτερικής αστάθειας, οικονομικής αποτελμάτωσης και εθνοτικών τριβών. Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο ‘περίεργης’ κινητικότητας στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου”, γράφει, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος στην Καθημερινή.
“Η επιλογή του Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει, έστω και μ’ αυτήν την βάση, την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης (με απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3) και να μην προσφύγει στην κάλπη με πρόωρες εκλογές (εδώ: προσοχή! η προβλεπόμενη προεκλογική εκστρατεία στην γείτονα είναι 3μηνη, άρα σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο χρόνος θα “έφευγε”), σημαίνει ότι το πολιτικό πλήγμα δεν μεταφράζεται σε φρένο.
Αυτό, λοιπόν, είναι ένα πρώτο “αύριο”. Όμως ακολουθούν και άλλα “αύριο”, γράφει, μεταξύ άλλων, ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, η συνέχεια της ανάλυσης εδώ.
“Ηταν ένα δημοψήφισμα που προκάλεσε πλανητικό ενδιαφέρον. Εχασαν ο Ζάεφ και οι διεθνείς ελίτ. Κέρδισαν οι εθνικιστές και οι Ρώσοι. Η αντίστιξη δεν ήταν ΝΑΙ ή ΟΧΙ, ήταν ΝΑΙ ή αποχή. Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι σχέδια που κατασκευάζονται ερήμην των λαών, όσο ταλέντο και να υπάρχει στους πρωταγωνιστές της διεθνούς διπλωματίας, δεν αποδίδουν. Θυμηθήκαμε πόσο απρόβλεπτη είναι η κάλπη, πόσο ισχυρή η γοητεία του λαϊκισμού και η θυμική ψήφος, πόσο μεγάλη είναι η απόσταση των πάνω από τους κάτω, πόσο η προτεκτορατοποίηση των χωρών μπορεί να πυροδοτήσει έντονη κοινωνική δυσφορία, πόσο η υπερβολική πίεση φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα, πόσο εδραιωμένοι είναι οι εθνικοί μύθοι, πόσο το φαντασιακό μπορεί να νικήσει το πραγματικό. Συμβαίνει στη ζωή, συμβαίνει και στην εξωτερική πολιτική”, γράφει, μεταξύ άλλων, στο News247 η Αγγελική Σπανού.

Γερμανικός Τύπος: Απέτυχε παταγωδώς του δημοψήφισμα στα Σκόπια-Κερδίζει χρόνο ο Τσίπρας.

ΝΟΜΠΕΛ ΙΑΤΡΙΚΗΣ. Δύο ανοσιολόγοι, ο Αμερικανός Τζέιμς Π. Άλισον και ο Ιάπωνας Τασούκου Χόνζο βραβεύονται με το Νόμπελ Ιατρικής για την νέα τους προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. “Ενισχύοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος για να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα οι δύο επιστήμονες που βραβεύονται με τον Νόμπελ φέτος θέσπισαν μία νέα αρχή στην αντιμετώπιση του καρκίνου”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής του Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.
+Φέτος, δεν θα απονεμηθεί Νομπέλ Λογοτεχνίας στον απόηχο του σκανδάλου που δημιουργήθηκε μετά την αποκάλυψη ότι μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας εμπλέκεται σε παρενοχλήσεις και βιασμούς γυναικών.

NAFTA-ΞΑΝΑ. Απόφαση που προβλέπει την αναθεώρηση των όρων της συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της περιοχής της Βόρειας Αμερικής (NAFTA), ενέκρινε ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά από πολλές και επίπονες διαπραγματεύσεις με την καναδική κυβέρνηση, ώστε η συμφωνία να παραμείνει τριμερής (ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό). Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση του Καναδά δήλωσε ότι η συμφωνία μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι αμερικανοί παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων θα αποκτήσουν ευρύτερη πρόσβαση στην καναδική αγορά και θα μπει “οροφή” στις εξαγωγές αυτοκινήτων από τον Καναδά στις ΗΠΑ.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ. Οι μαζικές ταφές για τα εκατοντάδες θύματα του σεισμού των 7,4 Ρίχτερ και του φονικού τσουνάμι άρχισαν στην Ινδονησία ενόσω οι απεγνωσμένοι συγγενείς αναζητούν τους αγνοούμενους συγγενείς τους σε μαύρες σακούλες. Νωρίτερα, στους λόφους πάνω από την πόλη Παλού, όπου σημειώθηκε η νέα τραγωδία με τους 835 νεκρούς, εθελοντές έσκαψαν έναν τάφο 100 μέτρων υπό την οδηγία να υπάρχει χώρος για περίπου 1.300 νεκρούς. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ώρες και μέρες.
+Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το Atlantic αποτυπώνουν την τραγική κατάσταση στη χώρα.

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΟΡΕΑΣ. Σήμερα η Βόρειος και η Νότιος Κορέα ξεκίνησαν την απομάκρυνση των ναρκών από τις απο στρατιωτικοποιημένες ζώνες τους στα σύνορα. Η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει τρεις εβδομάδες και διεξάγεται στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών να διακόψουν κάθε εχθρική πράξη μεταξύ τους.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ. Το διαβάσαμε στη “Ναυτεμπορική”. Σήμερα και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις εισαγωγές και την κατανάλωση του καφέ στις χώρες της ΕΕ. Το 2017 η ΕΕ εισήγαγε 10% παραπάνω καφέ απ’όσο είχε εισάγει την προηγούμενη δεκαετία ανεβάζοντας τις ποσότητες στα 3 εκατομμύρια τόνους. Η Βραζιλία, το Βιετνάμ και η Ονδούρα είναι οι τρεις κατά σειρά βασικοί εξαγωγείς καφέ προς την ΕΕ, ενώ η Γερμανία, η Ιταλία και το Βέλγιο είναι οι τρεις κατά σειρά χώρες με τις μεγαλύτερες εισαγωγές στον καφέ. Πλήρη στοιχεία εδώ.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα, μέχρι αυτή την ώρα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!