Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου

Προσοχή στους εμβολιασμούς των παιδιών. Νέα μήνυση για το Μάτι, νέα μαρτυρία για το δράμα που έζησαν οι συμπολίτες μας αβοήθητοι. Εξαιτίας της αδιαφορίας του ΥΠΠΟ περνάνε μνημεία και μουσεία στο υπερταμείο κατά παράβαση του Συντάγματος. Γενικό αδιέξοδο στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Μέσα σε όλα έχουμε και τον Τραμπ με τις ιδέες του για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη. Κανονικό War Room δημιουργεί το facebook για να αντιμετωπίσει τα fake news.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ. Την ανησυχία των παιδιάτρων έχει προκαλέσει η είδηση ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ουσιαστικά επιτρέψει σε ανεμβολίαστα παιδιά να γράφονται σε σχολεία ακολουθώντας μία τυπική διαδικασία. Όπως προκύπτει από διευκρινίσεις του υπουργείου, τις οποίες επικαλείται η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, οι γονείς αρκεί να προσκομίσουν βεβαίωση ιδιώτη γιατρού ότι υπάρχει ζήτημα “πιθανών παρενεργειών” ή ότι το παιδί δεν έχει εμβολιαστεί για άλλο λόγο που οφείλεται σε “προσωπικά δεδομένα”. Η Ένωση Παιδιάτρων επισημαίνει τα κενά του θεσμικού πλαισίου για τους εμβολιασμούς των παιδιών και τονίζει πως προκαλείται σύγχυση και αφήνονται πολύ μεγάλα περιθώρια για αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας και της αναγκαιότητας των εμβολίων, ενώ κάνει λόγο για “άλλοθι σε όλες τις αντιεμβολιαστικές ομάδες”.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Μόλις στις 3 Σεπτεμβρίου καταγράφαμε την είδηση για την αύξηση των κρουσμάτων της ιλαράς το α’εξάμηνο του 2018 λόγω πλημμελούς εμβολιασμού. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

ΝΕΑ ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ. Ο Γιάννης Χαρδαλούπας, αδελφός της 26χρονης Ελισάβετ Χαρδαλούπα που προ ημερών πέθανε στην Εντατική του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” από τα εγκαύματα που της προκάλεσε η πυρκαγιά στο Μάτι, κατέθεσε μήνυση ζητώντας να καταλογιστούν ευθύνες. Στην μηνυτήρια αναφορά γίνεται λόγος για παντελής απουσία της πυροσβεστικής και της αστυνομίας ενώ είναι συγκλονιστική η περιγραφή για το πως μετέφερε ο ίδιος, με το ΙΧ του τις σοβαρά τραυματισμένες μητέρα και αδελφή του που τελικά υπέκυψαν στα τραύματά τους ενώ γίνεται και λόγος για την τρομακτική γραφειοκρατία που δεν του επέτρεψε να μεταφέρει την αδελφή του σε νοσοκομείο των ΗΠΑ όπως ήθελε επιχειρώντας να κάνει εκείνη το καλύτερο δυνατό.

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ. Τις προηγούμενες ημέρες αποφύγαμε να καταγράψουμε την είδηση των καταγγελιών του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που αφορούσαν την παραχώρηση από το ΥΠΠΟ μουσείων και μνημείων του Νομού Χανίων στο Υπερταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας. Το συγκεκριμένο όργανο συχνά αρέσκεται σε υπερβολές και κρίναμε σκόπιμο να παρακολουθήσουμε πως θα εξελιχθεί η υπόθεση αυτή πριν την καταγράψουμε. Διαβάζοντας όμως το ρεπορτάζ της έγκριτης δημοσιογράφου Αγγελικής Κώττη στο Liberal προκύπτει ότι όντως το ΥΠΠΟΤ δεν φρόντισε να εξαιρεθούν τα μνημεία και τα αρχαιολογικά μουσεία από την παραχώρηση στο Υπερταμείο κάτι που είναι απροκάλυπτα αντισυνταγματικό. Πέραν της αδιαφορίας που επέδειξε το ΥΠΠΟΤ, αν και στις εξαιρέσεις από την υποχρέωση παραχώρησης στο ταμείο που έχουν οι διάφοροι φορείς του δημοσίου γίνεται αναφορά στους αρχαιολογικούς χώρους, υπάρχει μια ασάφεια στους όρους καθώς τα μνημεία και τα μουσεία δεν περιγράφονται ως “αρχαιολογικοί χώροι”.Όλο αυτό βέβαια συνιστά άλλη μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση υπέγραψε με κλειστά μάτια ό,τι της έβαλαν μπροστά της οι δανειστές προκειμένου να κλείσουν τις αξιολογήσεις.

ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ-ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΟ BREXIT. Ούτε στο προσφυγικό, ούτε στο Brexit τα βρήκαν οι 28 στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ.  Όσον αφορά τη μείωση των προσφυγικών ροών η ΕΕ επιδιώκει να την επιτύχει με ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και με τη σύναψη συμφωνιών με τις χώρες της βόρειας Αφρικής και του αραβικού κόσμου. Οι διαφωνίες εντοπίζονται στην εσωτερική μετανάστευση αφού υπάρχουν χώρες που αρνούνται πεισματικά να δεχτούν πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, οι χώρες της “ομάδας του Βίσεγκραντ”, έχοντας πρακτικά (αν και όχι επισήμως) στο πλευρό τους και την προεδρεύουσα Αυστρία και τις δύο από τις τρεις σκανδιναβικές χώρες, αρνήθηκαν για μια ακόμη φορά να δεχθούν οποιαδήποτε ρύθμιση που θα τους επιβάλλουν να υποδέχονται κάποιο αριθμό προσφύγων στο έδαφός της. Παράλληλα, η Ιταλία συνεχίζει να προκαλεί, απειλώντας με βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ στην περίπτωση που δεν δοθεί “ευρωπαϊκή λύση” στο προσφυγικό.
΄Οσον αφορά το Brexit αποφασίστηκε να διεξαχθεί στις 17-18 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες ειδική σύνοδος κορυφής προκειμένου να δοθεί μια ακόμα ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. Να δημιουργηθεί Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, με δικό του εξοπλισμό, στελέχωση και χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβαση του στην Ολομέλεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής. Υποστήριξε ότι ο Μηχανισμός θα κοστίσει πολύ λιγότερο από την κοινή άμυνα και τη συνοριοφυλακή, αλλά θα είναι εξίσου ή περισσότερο αποτελεσματικός και ότι αυτό θα δώσει στους Ευρωπαίους πολίτες και ένα σαφές μήνυμα ενίσχυσης της αλληλεγγύης.

ΤΕΙΧΟΣ ΣΤΗ ΣΑΧΑΡΑ. Μέσα σε όλα έχουμε και τις ιδέες του προέδρου Τραμπ για το πως πρέπει η ΕΕ να αντιμετωπίσει το προσφυγικό. Φαίνεται πως πρότεινε στον Ισπανό ΥΠΕΞ την ανέγερση τείχους κατά μήκος της Σαχάρας προκειμένου να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές.

ΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΕΛΚ Ο ΟΡΜΠΑΝ. “Τα ΜΜΕ δεν μπορούν να με αναγκάσουν να αποβάλλω τον Βίκτορ Όρμπαν”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Τζόζεφ Ντόουλ, για να προσθέσει: “Έχουμε δημοκρατία στην ομάδα μας, κυριαρχεί το γράμμα του νόμου, έχουμε ελευθερία και κανόνες”.
Από την πλευρά του, ο Όρμπαν εμφανίστηκε επιθετικός και δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: “Το κόμμα μου είναι το πιο επιτυχημένο στις τάξεις του ΕΛΚ”.

“ΘΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ”. Τη σπουδαιότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών υπογράμμισαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας, Νίκος Κοτζιάς και Χάικο Μάας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ θα κερδηθεί και εκτίμησε ότι η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο μετά τα μέσα του Ιανουαρίου κάτι που θα γίνει, όπως είπε, με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού αλλά και κάποιων ανεξάρτητων βουλευτών.
+Κυριάκος Μητσοτάκης σε Χ.Μαας: “Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών”.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ AIRBNB ΓΙΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ. Ύστερα από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για την προστασία των καταναλωτών τον Ιούλιο, η Airbnb δεσμεύτηκε μέχρι το τέλος του 2018 να τροποποιήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις των υπηρεσιών της αλλά και να βελτιώσει την παρουσίαση των τιμών. Η εταιρεία μεταξύ άλλων έχει δεσμευτεί να καταστήσει σαφές ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να ασκούν αγωγή κατά του παρόχου καταλύματος σε περίπτωση σωματικής βλάβης ή άλλων ζημιών και να εμφανίζει το συνολικό κόστος της κράτησης (συμπεριλαμβανομένων των χρεώσεων για υπηρεσίες και καθαρισμό). Επιπλέον, δεσμεύτηκε να αναφέρεται με σαφήνεια αν η προσφορά γίνεται από ιδιώτη ή επαγγελματία, καθώς οι κανόνες περί προστασίας των καταναλωτών διαφέρουν στις δύο περιπτώσεις.

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ. Αντιμέτωπη με πρόστιμο το οποίο θα φτάσει τα 4 δισ. δανικές κορώνες (538 εκατ. ευρώ) βρίσκεται η Danske Bank, εάν αποδειχθεί ότι φέρει ευθύνη για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα ξεπλύματος χρήματος στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Η ποινή, σε περίπτωση που επιβληθεί, θα αποτελέσει ρεκόρ για τη Δανία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το συγκεκριμένο πρόστιμο δεν προστατεύει την τράπεζα από πρόστιμα εκτός Δανίας και το τελικό ποσό που θα κληθεί να πληρώσει θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Χθες  η τράπεζα ανακοίνωσε την παραίτηση του CEO, Thomas Borgen, ενώ παραδέχθηκε ότι τουλάχιστον 234 δισεκατομμύρια δολάρια “πέρασαν” από το μικρό παράρτημα της στην Εσθονία μεταξύ 2007 και 2015 και ο πρόεδρος της, Οle Andersen, τόνισε ότι μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως “ύποπτο”.

ΕΝΑ “WAR ROOM” ΚΑΤΑ ΤΩΝ FAKE NEWS. Με την κριτική που δέχεται το facebook για την ανοχή του απέναντι στα fake news να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου η εταιρεία “αντεπιτίθεται” περισσότερο επικοινωνιακά με την οργάνωση ενός “θαλάμου επιχειρήσεων” από τον οποίο θα εποπτεύει κάθε περίεργη κίνηση στην πλατφόρμα. Οι New York Times μπήκαν πρώτοι σε αυτό το War Room, διαβάσαμε το ρεπορτάζ τους και καταγράψαμε για εσάς τα βασικά του σημεία. Το διαβάζετε εδώ.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!