Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου

Με όρους που χρησιμοποιούνται σε εμπόλεμες ζώνες μιλούν πλέον για τη Μόρια οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Διεθνής Αμνηστία. Καταγγελίες ενώσεων συνταξιούχων ότι δεν χορηγούνται συντάξεις σε δικαιούχους για να εμφανίζει ο ΕΦΚΑ πλεόνασμα! Συμφωνία Βόρειας και Νότιας Κορέας, συγκρατημένη αισιοδοξία από τη διεθνή κοινότητα.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Στην άποψή του ότι η  μείωση των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο και δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, εμμένει ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ επανέλαβε ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να προχωρήσει η κυβέρνηση στην εφαρμογή μέρους των αντίμετρων “που είναι φιλικά προς την ανάπτυξη”.  “Πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει”. Εύλογα, βέβαια, δημιουργείται το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση αποδέχθηκε το μέτρο αυτό επιβεβαιώνοντας τους επικριτές της που ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση υπέγραψε ό,τι της ζήτησαν οι δανειστές για να κλείσουν την τελευταία αξιολόγηση ώστε να διατηρηθεί στην εξουσία και τώρα πάλι όλη η συζήτηση έχει τον ίδιο στόχο.

Το ζήτημα της περικοπής ή όχι των συντάξεων απασχολεί σε καθημερινή βάση πάνελ και τύπο δεδομένου ότι όλοι συνδέουν τη σχετική απόφαση με το ενδεχόμενο των εκλογών. Εμείς, αποφεύγουμε να καταγράφουμε τα σχετικά ρεπορτάζ γιατί πιστεύουμε ότι ανήκουν στη σφαίρα της παραπολιτικής.  

Και απόδειξη αυτού είναι ότι την ώρα που όλα τα πάνελ ασχολούνται με τις συντάξεις μόνο για να προσδιορίσουν το χρόνο των εκλογών αρκετοί συνταξιούχοι φαίνεται ότι ζουν επί ξύλου κρεμάμενοι αφού ο χρόνος αναμονής για την καταβολή της σύνταξης στους δικαιούχους φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις τα έξι χρόνια! Αυτός είναι ο λόγος που το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις και τα εφάπαξ που ανέρχονται σε 180.000.

ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ. Κατατέθηκε σήμερα το απόγευμα στη Βουλή η τροπολογία για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο από την Ολομέλεια.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΙΑ. Με μια ανακοίνωση κόλαφο η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει “μαύρη τρύπα” για τα ανθρώπινα δικαιώματα τους καταυλισμούς προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου. Υποστηρίζει επίσης ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να μεταφέρουν άμεσα τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα και να τερματίσουν την απάνθρωπη πολιτική περιορισμού.

Σημείωση: Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στη Μόρια της Λέσβου βρίσκονται 8.827 πρόσφυγες, ενώ ο καταυλισμός υποτίθεται ότι έχει μέγιστη χωρητικότητα 3.100 ανθρώπων.
Το κέντρο φιλοξενίας στο Βαθύ της Σάμου παρέχει καταφύγιο σε περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ η αναφερόμενη χωρητικότητά του είναι 648 άτομα ενώ το κέντρο φιλοξενίας  Βιάλ στη Χίο, φιλοξενεί τον διπλάσιο αριθμό από την επίσημη χωρητικότητά του (2.269 άτομα).

Στο ίδιο ύφος και ο διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Απόστολος Βεΐζης, ο οποίος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” έκανε έκκληση για άμεση μετακίνηση των παιδιών αλλά και του γυναικείου πληθυσμού από την προσφυγική δομή της Μόριας. Επεσήμανε ότι  “η έκκληση για εκκένωση του καταυλισμού από τα παιδιά και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού θυμίζει εκκλήσεις σε εμπόλεμες ζώνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις κάνουμε κάτι τέτοιο”.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟ “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ”; Tο σοβαρό ενδεχόμενο η βύθιση του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη ΙΙ” που προκάλεσε πριν από ένα χρόνο τεράστια ρύπανση στον Σαρωνικό να οφείλεται σε έκρηξη βόμβας ή άλλου μηχανισμού φέρεται ότι εξετάζεται διεξοδικά. Σύμφωνα με πληροφορίες των “ΝΕΩΝ”,  σε πόρισμα του Εργαστηρίου Ναυπηγικής και Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου που συντάχθηκε – ύστερα από εισαγγελική παραγγελία – μετά από εννιά επιθεωρήσεις του “Αγία Ζώνη ΙΙ” ερευνάται αν το ρήγμα μήκους περίπου 2-3 μέτρων στα ύφαλα του πλοίου σχετίζεται με πιθανή έκρηξη, αγνώστου μηχανισμού. Δεν φαίνεται να έχουν εντοπιστεί ίχνη εκρηκτικού μηχανισμού, πυρίτιδας κάτι που ίσως να οφείλεται όμως στην πολύμηνη βύθιση του πλοίου.
+Σχολιάζοντας το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ ο αρμόδιος υπουργός Φώτης Κουβέλης δήλωσε πως το πόρισμα για το οποίο γίνεται λόγος στο δημοσίευμα δεν έχει διαβιβαστεί στο υπουργείο αλλά θα διαβιβαστεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή που διερευνά και το θέμα.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ. Σε συμφωνία με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, αλλά και σε σειρά μέτρων με στόχο να αναθερμανθουν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, κατέληξαν ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-ιν και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν. Μεταξύ άλλων συμφώνησαν ότι θα εκκενώσουν 11 στρατιωτικά φυλάκια η κάθε μία ως το τέλος του έτους, θα σταματήσουν τα στρατιωτικά γυμνάσια στη μεθόριο από την 1η Νοεμβρίου, θα συμμετέχουν από κοινού στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, περιλαμβανομένων των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 και ότι θα συνεργαστούν για να υποβάλουν κοινή υποψηφιότητα για να υποδεχθούν τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032.
Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας δήλωσε πως “η εποχή που η χερσόνησος της Κορέας θα είναι αποπυρηνικοποιημένη δεν είναι μακριά”, ο πρόεδρος Τραμπ, μέσω τουίτερ, χαρακτήρισε τα νέα πολύ ευχάριστα ενώ ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέα Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι σκοπεύει σύντομα να επισκεφθεί τη Νότιο Κορέα.

“Η πρόθεση του Κιμ να επισκεφθεί τη Σεούλ είναι μια πολύ σημαντική κίνηση και μπορεί να εξελιχθεί στην πιο χειροπιαστή απόδειξη ότι η Βόρειος Κορέα είναι έτοιμη να αφήσει πίσω της το παρελθόν της απομόνωσης”, γράφει ο αναλυτής του Forbes.
“Οι Αμερικανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι η αποφυγή ενός καταστροφικού πολέμου στη χερσόνησο της Κορέας είναι ένας εξίσου σημαντικό στόχος με την πλήρη αποπυρηνικοποιηση της. Εάν το χειριστούν σωστά μπορεί το ένα να προχωρήσει χωρίς να ματαιώσει το άλλο”, επισημαίνει το Bloomberg.

“FORT TRUMP”. O ακροδεξιός πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέϊ Ντούντα που επισκέπτεται τη Ουάσινγκτον, όπως γράφαμε και χθες, πρότεινε στις ΗΠΑ να ιδρύσουν στρατιωτική βάση στη χώρα του. Μάλιστα είχε την ιδέα να την ονομάσουν “Fort Trump”. “Ο πρόεδρος της Πολωνίας μας προσέφερε 2εκ δολλάρια για τη βάση”, δήλωσε ο Τραμπ αποστομώνοντας όσους περίμεναν να ασκήσει πίεση για το συνταγματικό πραξικόπημα του Ντούντα στην Πολωνία.

ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΣΗΜΟ. Ο πρόεδρος της Ιρλανδίας υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο αφαιρείται από το Σύνταγμα της χώρα η 8η Τροποποίηση η οποία απαγόρευε τις εκτρώσεις. Θυμίζουμε ότι τον Μάιο, οι Ιρλανδοί αποφάσισαν με μεγάλη πλειοψηφία (67%) σε δημοψήφισμα την κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επιχείρησαν να αμφισβητήσουν στο δικαστήριο ομάδες πολιτών. Η τελευταία σχετική ένσταση απορρίφθηκε το δικαστήριο πριν από λίγες ημέρες κι έτσι ο πρόεδρος της χώρας Michael  Higgins προχώρησε στην υπογραφή της σχετικής διάταξης.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΡΕΝΑ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ. Όσο εμείς τσακωνόμασταν για το αν θα ξαναγυρίσει ή όχι το “Ασημένιο Βέλος” στη Γερμανία ξεκίνησαν να “τρέχουν” τα πρώτα τυρκουάζ τρένα που κινούνται με υδρογόνο. Τα τρένα υδρογόνου είναι πιο “καθαρά” και λιγότερα θορυβώδη από τα τρένα ντίζελ αφού παράγουν ηλεκτρισμό μέσω μιας διεργασίας που το τελικό υποπροϊόν είναι μόνο ατμός και νερό. Η ενέργεια που παράγεται αποθηκεύεται σε μπαταρίες λιθίου. Εκτός από τη Γερμανία η Βρετανία, η Δανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ιταλία και ο Καναδάς έχουν προσεγγίσει την κατασκευάστρια εταιρεία  Alstom και συζητούν την προοπτική αγοράς τρένων υδρογόνου.

“ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΜΟΥ”.Πίνακας που αποδίδονταν ως έργο κάποιου “Ολλανδικού Εργαστηρίου” είναι στην πραγματικότητα έργο του Ρέμπραντ. O έμπορος έργων τέχνης Γιαν Σιξ εντόπισε τον πίνακα “Αφήστε τα παιδιά να έρθουν κοντά μου” σε οίκο δημοπρασιών της Γερμανίας το 2014. Πριν την δημοπρασία η εκτίμηση για την αξία του πίνακα ήταν 15.000-20.000 ευρώ και τελικά ο Σιξ και ένας επενδυτής αγόρασαν τον πίνακα προς 1,5 εκατ. ευρώ. Ο Σιξ αναφέρει πως κατάλαβε ότι είναι έργο του Ρέμπραντ, όταν εντόπισε ένα πρόσωπο στο πίσω μέρος του πίνακα, που έμοιαζε με τον ζωγράφο σε νεαρή ηλικία. Μελετητές του έργου του Ρέμπραντ συμφώνησαν με τον έμπορο τέχνης, ενώ τους ισχυρισμούς επιβεβαίωσε και η ακτινολογική έρευνα.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα! Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.