Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου

Διαβάζετε τις ειδήσεις της ημέρας συνοπτικά όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

“ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ”. Έκπληξη προκάλεσε η δήλωση του Υπουργού Παιδείας ο οποίος κατά την ομιλία του σε αγιασμό σχολείου εξήγγειλε ότι από του χρόνου τα σχολεία θα ξεκινούν μια ώρα αργότερα “για να κοιμόμαστε λίγο περισσότερο”, όπως είπε.

ΑΝΟΙΞΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Ιδιαίτερη στιγμή της σημερινής ημέρας είναι σίγουρα ο αγιασμός στα πυρόπληκτα της Ραφήνας και του Βουτζά. Οι ανακαίνιση των δύο σχολείων έγινε με τη χορηγεία του ΟΠΑΠ ενώ στον αγιασμό παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αγιασμός έγινε και στο Ειδικό Σχολείο της Ραφήνας που είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από την πυρκαγιά. Στον αγιασμό του συγκεκριμένου σχολείο παρέστη ο πρόεδρος της ΝΔ Κ.Μητσοτάκης.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. Την ανάγκη να μη συντριβεί η ΕΕ μεταξύ νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς τόνισε ο πρωθυπουργός στο Ευρωκοινοβούλιο. Διαβεβαίωσε – προφανώς με το βλέμμα στη μη περικοπή των συντάξεων- ότι η Ελλάδα δε θα επαναλάβει τα λάθη και τιs συμπεριφορές που συνέβαλαν στην κρίση. Μπορειτε να ακούσετε ολόκληρη την ομιλία εδώ.
Σε ερωτήσεις που δέχτηκε ο Πρωθυπουργός από βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά και τους Φιλελεύθερους ο κ.Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ και τον Κ.Μητσοτάκη.
Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ και Ποτάμι αντέδρασαν έντονα στην ομιλία του Πρωθυπουργού στο ΕΚ.

ΑΥΡΙΟ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ. Οι 750 Ευρωβουλευτές καλούνται αύριο, Τετάρτη, να αποφασίσουν εάν θα ενεργοποιηθεί το Άρθρο 7 της Συνθήκης της Ε.Ε. κατά της Ουγγαρίας, που κατηγορείται για περιορισμό των ελευθεριών και παραβίαση του Κράτους Δικαίου. Για “εκβιασμό των φιλομεταναστευτικών δυνάμεων κατά της χριστιανικής Ουγγαρίας” έκανε λόγο ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην ομιλία που εκφώνησε στο ΕΚ.
Το ζήτημα της ψηφοφορίας αυτής έχει δημιουργήσει μείζον ζήτημα στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην ομάδα του οποίου ανήκει και το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας.
Η Νέα Δημοκρατία, μέλος της ομάδας του ΕΛΚ,  με σημερινή ανακοίνωση του Προέδρου της δήλωσε ότι θα ψηφίσει τις κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας.”Δεν πρόκειται να δεχθούμε συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τον πυρήνα των δημοκρατικών αξιών και αρχών μας”, καταλήγει στη δήλωσή του.
Και οι συντηρητικοί της Αυστρίας θα ψηφίσουν υπέρ των κυρώσεων στην Ουγγαρία. Η απόφασή τους αυτή έκανε αίσθηση δεδομένων των στενών σχέσεων που διατηρεί ο Σεμπάστιαν Κουρτς με τον Βίκτορ Όρμπαν αφού και ο ίδιος είναι υποστηρικτής της σκληρής γραμμής στο μεταναστευτικό.
Σε λίγο ξεκινάει η συνεδρίαση του ΕΛΚ όπου θα κριθεί και το αν το κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν θα παραμείνει στην ομάδα του.

ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ. Οι οδηγοί άνω των 74 χρόνων, σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ, θα πρέπει να ανανεώσουν το δίπλωμά τους αποδεικνύοντας πως και ξέρουν να οδηγούν και να παρκάρουν αλλά και έχουν τα αντανακλαστικά για σωστή πορεία. Το υπουργείο Μεταφορών με εγκύκλιο του προς τις αρμόδιες διευθύνσεις και υπηρεσίες βάζει “φρένο” στους ηλικιωμένους που κυκλοφορούν στους δρόμους και έχουν χάσει τα αντανακλαστικά τους αυξάνοντας τις πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος. Ειδικότερα,  οι ηλικιωμένοι οδηγοί θα πρέπει να δώσουν ξανά εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης μόλις συμπληρώσουν το 74ο έτος της ηλικίας τους και μάλιστα να επαναλαμβάνουν την διαδικασία κάθε τρία χρόνια, εκτός από τις ιατρικές βεβαιώσεις που θα προσκομίζουν. Όσοι είναι πάνω από 80 ετών θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα κάθε δύο χρόνια. Οι ηλικιωμένοι θα κάνουν έναν κύκλο βασικής οδήγησης και δεν θα δίνουν όλο το πρόγραμμα των εξετάσεων (σήματα οδήγησης). Ανανέωση διπλώματος υποχρεούνται και οι οδηγοί άλλων χωρών που ζουν και κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ Ο ΛΟΥΛΑ.Ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα θα παραδεχθεί σήμερα την ήττα του στη νομική μάχη να είναι υποψήφιος για τις εκλογές της 7ης Οκτωβρίου και θα επιτρέψει στο Κόμμα των Εργαζομένων (PT) να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του νυν υποψήφιου αντιπροέδρου, Φερνάντο Χαντάντ, για την προεδρία, σύμφωνα με κομματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς.

ΒΡΕΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 50 ΗΜΕΡΕΣ. Ας κλείσουμε με κάτι ευχάριστο. Διαβάστε στην “Καθημερινή” την ιστορία της Μπόνι, της γάτας που μετά την πρωτοφανή κινητοποίηση χιλιάδων χρηστών στα σόσιαλ μήντια βρέθηκε ζωντανή 50 ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι και ξαναβρέθηκε με την οικογένειά της.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα! Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.