Πέμπτη 12 Ιουλίου

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν μετά την επεισοδιακή σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες .Γιορτές σε 15 πόλεις θα διοργανώσει η κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ για να γιορτάσει την επιτυχία της στο ΝΑΤΟ.  Σε 1 13 λεπτά για μονοπρόσωπη εταιρεία μέσω υπολογιστή. Τα εμπόδια βέβαια στην επιχειρηματικότητα βρίσκονται αλλού.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θύμιος Τζάλλας.

Το αυριανό FACT θα είναι το τελευταίο προ των θερινών μας διακοπών.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ. Ολοκληρώθηκε η δίωρη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Αναμένεται να δοθεί συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού.

ΤΩΡΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος Τραμπ και οι λοιποι ηγέτες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη νατοϊκή συμμαχία με τις δηλώσεις που έκαναν μετά το πέρας της διήμερης συνόδου του οργανισμού στις Βρυξέλλες. Οι δηλώσεις Τραμπ δίνουν για την ώρα τουλάχιστον ένα τέλος σε μια ασυνήθιστη, δημόσια αντιπαράθεση των μελών της συμμαχίας για την αύξηση ή μη των αμυντικών τους δαπανών. Ο Τραμπ που ξεκίνησε πολύ επιθετικά κατηγορώντας τις ευρωπαϊκές χώρες ότι δεν ξοδεύουν αρκετά για την δική τους ασφάλεια δήλωσε ότι συμφωνήθηκε οι δαπάνες αυτές να αυξηθούν και ότι τώρα αισθάνεται ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Ρώϋτερς οι συζητήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες έγιναν με μεγάλη ένταση με τον αμερικανό πρόεδρο να δέχεται πυρά από τους συμμάχους του αλλά και να ανταποδίδει χτυπήματα και να ασκεί πίεση προσωπικά στην Άγκελα Μέρκελ. Άλλωστε ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στη Σύνοδο αποφασισμένος να πάρει κάποιες δεσμεύσεις που να μπορούν στη συνέχεια να “επικοινωνηθούν” ως συμμόρφωση των ευρωπαίων στις επιθυμίες του.

“ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ. Την πρόσκληση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και ΠΓΔΜ παρέδωσε ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στον Ζόραν Ζάεφ. Ο Ζάεφ ευχαρίστησε τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας και κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να πανηγυρίσουν για το γεγονός στις 14 Ιουλίου στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε 15 διαφορετικές πόλεις της χώρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ EUROGROUP ΓΙΑ ΕΜΑΣ. Τυπικώς είναι ακριβής η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη συνεδρίαση του οργάνου: “Αυτή είναι η τελευταία συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης με την Ελλάδα σε πρόγραμμα”, δήλωσε.
Στην πραγματικότητα βέβαια όπως ήδη ξέρουμε η Ελλάδα θα παραμείνει για καιρό υπο εποπτεία. Για του λόγου του αληθές διαβάστε τον οδηγό σε μορφή Q&A που εξέσωσε η Κομισιόν όπου δίνει διευκρινίσεις στα της εποπτείας.
+Στις 27 Ιουλίου θα συνεδριάσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για να εξετάσει την έκθεση για την ελληνική οικονομία στην οποία θα περιέχεται και η πλήρης ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

BREXIT: Η ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ.  Η Τερέζα Μέι παρουσίασε σήμερα το White Paper (ή Λευκή Βίβλο) για τη μελλοντική εμπορική σχέση Βρετανίας και ΕΕ.  Οι Βρετανοί ζητάνε ζώνη ελεύθερου εμπορίου για τα αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα και αναγνωρίζουν προνομιακό καθεστώς μετακίνησης για τους ευρωπαίους υπηκόους. Στο νέο καθεστώς, εκ των πραγμάτων, η δικαιοδοσία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου θα εξακολουθήσει. Όμως, την ίδια στιγμή οι τράπεζες θα χάσουν την πρόσβασή τους στην ενιαία αγορά.
Ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, ευρωσκεπτικιστής Συντηρητικός, χαρακτήρισε τη Λευκή Βίβλο ως τη μεγαλύτερη πράξη υποτέλειας των Βρετανών από τη Συνθήκη του Λε Γκουλέτ το 1200. Η Μέι στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής είπε στους υπουργούς ότι ευχαρίστως θα άλλαζε την έκθεση, αλλά πλέον δεν μπορεί γιατί την ενέκρινε η Άνγκελα Μέρκελ.
Όποιος θέλει να ρίξει μια ματιά στη Λευκή Βίβλο της Υποτέλειας εδώ. Είναι 104 σελίδες και πιθανώς να μην έχει προλάβει να τη διαβάσει ακόμη ούτε ο νέος υπουργός Brexit. Θα την αναλύσει μάλλον μαζί με τον διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΕ 13 ΛΕΠΤΑ. Από τις 22 Ιουλίου όποιος το επιθυμεί, θα μπορεί να ιδρύσει μια μονοπρόσωπη ΙΚΕ εφόσον διαθέτει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η διαδικασία θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και της πλατφόρμας της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μιας Στάσης.
Εφόσον ενδιαφέρεστε διαβάστε τον οδηγό του In.gr για το πώς μπορείτε να προχωρήσετε στην ίδρυση μιας τέτοιας εταιρείας.
ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ. Εχθρική φορολογική νομοθεσία, εκδικητικές πολεοδομικές ρυθμίσεις κατά των μεγάλων επενδύσεων και ασφυκτικό εναγκαλισμό των επιχειρήσεων από το κράτος διαπιστώνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, με το οποίο επαναφέρει το αίτημα για ίδρυση υπουργείου Βιομηχανίας.Σύμφωνα με τον ΣΕΒ τα οριζόντια αντικίνητρα στο επιχειρείν στην Ελλάδα πλήττουν αθροιστικά και δυσανάλογα την Ελλάδα που παράγει, ενώ επισημαίνει πως οι αδύναμοι θεσμοί, δηλαδή η ασυνέχεια του κράτους στη χάραξη πολιτικών και η αδυναμία διυπουργικού συντονισμού σε σύνθετα ζητήματα, όπως είναι η βιομηχανική πολιτική, αποτελούν επιπλέον εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η απουσία μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα “είναι φυσιολογικό επακόλουθο αυτής της εχθρικής στάσης” και έχει επιπτώσεις στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς τους στερεί τη δυνατότητα να εξελιχθούν, να καινοτομήσουν και να αναπτυχθούν με τρόπο που θα τους επέτρεπε να είναι ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές.
ΥΠΕΡΨΗΦΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΜΙΣΗ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ. Υπερψηφίζει η Νέα Δημοκρατία την τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής όπως ανακοίνωσε στην ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά τη συναίνεση εκ μέρους της Ν.Δ. στην κατάτμηση, φαίνεται να εξασφαλίζεται το όριο των 200 ψήφων που απαιτούνται για την ψήφιση της ρύθμισης, οπότε θα ισχύσει από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.Αναφορικά με το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές, η Ν.Δ. επιμένει να καλεί την πλειοψηφία να υπερψηφίσει την τροπολογία που κατέθεσε σήμερα, ώστε να ισχύσει το δικαίωμα των απόδημων Ελλήνων να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους από τις επόμενες εθνικές εκλογές.
ΔΙΑΣΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ. Θα μας συγκινεί για καιρό η ιστορία της διάσωσης των αγοριών από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη.  Καταρχάς μας συγκινεί ο θρήνος της χήρας του δύτη που έχασε τη ζωή του και πάνω απ’όλα η ιστορία του 14 χρονου Αντούλ που έπαιξε κομβικό ρόλο στην επιχείρηση απεγκλωβισμού.
Αυτά είναι τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!