Τετάρτη 4 Ιουλίου

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ. Μιλώντας σήμερα στη γερμανική Βουλή η Καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει με την ελληνική για την άμεση επαναπροώθηση  όσων προσφύγων-μεταναστών έχουν καταγραφεί στη χώρα μας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα γερμανικά σύνορα. Είπε επίσης ότι παράλληλα θα προχωρήσουν ταχύτερα οι διαδικασίες επανένωσης οικογενειών ενώ τόνισε ότι συμφωνίες σαν αυτή με την Ελλάδα θα συναφθούν και με άλλες χώρες. Μένει βέβαια να πληροφορηθούμε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας την οποία για την ώρα καλύπτει μυστικότητα.
Το SPD στην ίδια συζήτηση στη Βουλή τάχθηκε αναφανδόν κατά των κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων-μεταναστών για τα οποία συμφωνήσε η Μέρκελ με τον Ζεερχόφερ.  Οι σοσιαλδημοκράτες συμμετέχουν κι αυτοί στον μεγάλο κυβερνητικό σχηματισμό και μέλλει να δούμε πως θα χειριστούν αυτή την διαφωνία που οι ίδιοι την ορίζουν ως καταστατική.
Die Welt. “Ο Τσίπρας πίστεψε ότι είχε συμφωνία με τη Μέρκελ για το προσφυγικό και το ΦΠΑ”.
“Τα δύσκολα έρχονται για την Άγκελα Μέρκελ”, εκτιμά στην ανάλυσή του ο Γιάννης Μαντζίκος.

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Μιλώντας σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες βέβαια αργούν να δείξουν θετικά αποτελέσματα. Αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου για το χρέος, είπε πως μέχρι το 2033 η Ελλάδα θα πληρώνει λιγότερους τόκους και κεφάλαια για το χρέος της, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο για να στηριχθούν η οικονομία και οι πολίτες.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο Reuters είπε ότι η Ελλάδα, μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές χωρίς βοήθεια ενώ τόνισε ότι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για την οικονομία μπορούν να αναθεωρηθούν.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αν η χρήση του πλαστικού χρήματος στη χώρα μας φτάσει τα επίπεδα του μέσου όρου στην υπόλοιπη Ευρώπη τότε τα έσοδα από τον ΦΠΑ μπορεί να αυξηθούν μέχρι και κατά 3,3 δις. Όπως τονίζεται στη μελέτη, η Ελλάδα παραμένει στην έβδομη χαμηλότερη θέση στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την αξία συναλλαγών με κάρτα ως ποσοστό της ιδιωτικής κατανάλωσης (Ελλάδα το 2017: 20,1% – μ.ο. Ε.Ε. 28 το 2016: 34,9%).

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Αλλάζει γνώμη η κυβέρνηση σήμερα και μετά τις χθεσινές, διφορούμενες δηλώσεις της, διαβεβαιώνει πως σε καμία περίπτωση δεν θα απαιτηθούν 180 θετικές ψήφοι στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τη διαβεβαίωση αυτή την έδωσε τόσο ο Νίκος Φίλης για λογαριασμό του κόμματος όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ. Διεθνής συγκίνηση έχει προκαλέσει η ιστορία του εγκλωβισμού 12 παιδιών με τον προπονητή τους σε σπήλαιο της Ταϊλάνδης. Αυτή τη στιγμή οι διασώστες δίνουν αγώνα δρόμου με το χρόνο γιατί πλησιάζει η εποχή των βροχών που μπορεί να καταστήσει τη διάσωση των παιδιών αδύνατη για μήνες.
Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι να μάθουν τα παιδιά, εκ των οποίων κανένα δεν ξέρει κολύμπι, να βουτούν μέσα στο νερό με ειδικές καταδυτικές μάσκες. Μέχρι στιγμής κανένα δεν έχει αποπειραθεί να το κάνει. Και οι διασώστες πρέπει να βιαστούν, καθώς αναμένεται καταιγίδα έως την Παρασκευή, γεγονός που σημαίνει ότι το σπήλαιο θα γεμίσει ξανά νερό. Αυτή τη στιγμή διατυπώνονται πολλές ιδέες και απόψεις από τη διεθνή ομάδα διάσωσης ενώ κάποιες από τις ομάδες ψάχνουν το σπήλαιο μήπως και ανακαλύψουν εναλλακτικούς τρόπους διαφυγής από αυτό. Τα παιδιά, ηλικίας 11 έως 16 ετών, και ο 25χρονος προπονητής τους χάθηκαν στις 23 Ιουνίου. Εκτιμάται ότι μπήκαν στο σπήλαιο, στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι, στη βόρεια Ταϊλάνδη, και παγιδεύτηκαν έπειτα από μία ισχυρή καταιγίδα.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ. Σήμερα είναι η επέτειος διακήρυξης της αμερικανικής ανεξαρτησίας. O συντάκτης της διακήρυξης αυτής, ο Τόμας Τζέφερσον εκτός από την πολιτική και τα γράμματα ασχολούνται μανιακά με τη γαστρονομία. Η επιρροή του δε στη γαστρονομική κουλτούρα των ΗΠΑ ήταν τεράστια. Διαβάστε το σχετικό.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Αύριο δεν θα εκδώσουμε FACT