Δευτέρα 25 Ιουνίου

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Γιώργος Γιάνναρος, ο δημοσιογράφος Άλκης Κούρκουλας και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Επικοινωνείτε μαζί μας πατώντας REPLY σε αυτό το εμέηλ.

Ευχαριστούμε για τα μηνύματά σας με τις παρατηρήσεις, την κριτική, τις διορθώσεις και τα ενθαρρυντικά σας λόγια.

ΖΩΗ. Το πρωί του Σαββάτου 23 Ιουνίου απεβίωσε ο δικηγόρος Χρήστος Γραμματίδης. Εκτός από στενός φίλος ετών ήταν και θερμός υποστηρικτής αυτού του εγχειρήματος. Η πολυετής φιλία κάνει δύσκολο να μιλήσουμε για εκείνον χωρίς να καταλήξουμε να μιλάμε για τον εαυτό μας γιαυτό το αποφύγαμε και θα προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε.
Ο αγαπημένος του ποιητής ήταν ο Γιώργος Σεφέρης όμως εμείς στη μνήμη του σας προτείνουμε ν’ακούσετε την ανάγνωση του ποιήματος “Εν τω μηνί Αθύρ” του Κωνσταντίνου Καβάφη από τον μεγάλο Δημήτρη Μαρωνίτη για το περιοδικό “Εντευκτήριο” που τη μοιράστηκε μαζί μας γιαυτήν ακριβώς την περίσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ για το έργο της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”. Ο Χρήστος Γραμματίδης πριν πεθάνει είχε ζητήσει από τη LIFO να κάνει προβάλλει το έργο της.

ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΦΟΡΟΥΣ. Δώδεκα ημέρες παραπάνω θα πρέπει να δουλέψουν φέτος οι Ελληνες προκειμένου να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Δηλαδή, θα δουλέψουν 198 ημέρες για να πληρώσουν το ποσό που τους αναλογεί σε φόρους  και 167 ημέρες για τα κέρδη τους. Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών “Μάρκος Δραγούμης” που παρουσιάστηκε σήμερα,  η ημέρα “φορολογικής ελευθερίας”, δηλαδή, η ημέρα που κάθε πολίτης έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του ως φορολογούμενος, φέτος είναι η 18η Ιουλίου, όταν πέρυσι ήταν η 6ης Ιουλίου. Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης ο μέσος φορολογούμενος δουλεύει 50 ημέρες για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του σε άμεσους φόρους, 67 ημέρες για τους έμμεσους και 81 ημέρες για τις ασφαλιστικές εισφορές.Το 2009 η ημέρα φορολογικής ελευθερίας ήταν περίπου 2 μήνες νωρίτερα, στις 28 Μαΐου.

+Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία ζήτησε η Νέα Δημοκρατία.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Ο βασικός υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης, Μουχαρέμ Ιντζέ παραδέχτηκε σήμερα την ήττα του (Reuters) μετά την εντυπωσιακή επανεκλογή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ποσοστό 52.5 (Anadolu).
Στην επινίκια ομιλία του ο πρόεδρος Ερντογάν δεσμεύθηκε (Hurriyet) να πατάξει την τρομοκρατία και να ενισχύσει τη θετική φήμη της χώρας του. Η επανεκλογή Ερντογάν ο οποίος κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Τουρκίας από το 2005 του εξασφαλίζει καθολική ισχύ (CNN- fast facts) μετά την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης (Associated Press) στο περσινό δημοψήφισμα. Οι εκλογές αυτές σήμαναν και το τέλος του αξιώματος του Πρωθυπουργού στη χώρα.
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
“Στις εκλογές της 24ης Ιουνίου,  ο Πρόεδρος Tαγίπ Ερντογάν, κατάφερε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο,  το κόμμα του (AKP) σε συνεργασία με τον σύμμαχό του MHP εξασφαλίζει την πλειοψηφία στην 600μελή  εθνοσυνέλευση, και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών HDP εξέλεξε 67 βουλευτές, ξεπερνώντας το όριο του 10% για την εκπροσώπηση στην τουρκική εθνοσυνέλευση.
Aπό τα τρία αυτά βασικά χαρακτηριστικά της χθεσινής εκλογής τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί “αιφνιδιασμός”   αλλά τα δύο πρώτα χαρακτηριστικά στεναχώρησαν μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας, ιδιαίτερα στις αστικές τάξειςΑπογοήτευσαν και την Δυτική κοινή γνώμη που στηρίζει την ενημέρωση της σ’αυτή την πλευρά της κοινωνίας και θεωρούσε ότι θα αποδοκιμάζονταν οι αυταρχικές συμπεριφορές και η στρατηγική του προέδρου Ερντογάν.  Η εκλογική επιρροή του ασφαλώς συρρικνώθηκε αφού το 52% που του εξασφάλισε τη νίκη από τον πρώτο γύρο είναι αποτέλεσμα συμμαχίας και όχι προσωπική επίδοση, αποτέλεσμα όπως μας είχε συνηθίσει μέχρι τώρα.
Η  στρατηγική της συνεργασίας του Ερντογάν  με τους εθνικιστές, και η επίσπευση των εκλογών επιβραβεύτηκε,  παρά την περί του αντιθέτου άποψη που κυριάρχησε τις τελευταίες εβδομάδες -καθολικά- μεταξύ των αναλυτών και παρατηρητών. Μόνο το φιλοκουρδικό HDP  επιβεβαίωσε αυτές τις αναλύσεις και κατοχυρώνει το ρόλο του, ο οποίος μπορεί να ξεπερνά την μικρή αριθμητικά παρουσία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση.
Κανείς δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα και σίγουρα όχι οι αγορές που κατάφεραν να στηρίξουν μία αναιμική άνοδο του χρηματιστηρίου και της τουρκικής λίρας Για λίγες μόνο ώρες.
Πολλοί ψηφοφόροι κατέληξαν στους κόλπους του κυβερνητικού κόμματος και του κ. Ερντογάν από τον φόβο που προκαλούσαν οι νομισματικοί κλυδωνισμοί και την αδυναμία της αντιπολίτευσης να προβάλει μία σαφή εναλλακτική προοπτική.   Η κραυγαλέα ανισότητα ευκαιριών προβολής έπαιξε ασφαλώς τον ρόλο της , όπως και το γεγονός ότι οι εκλογές έγιναν ενώ η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξακολουθήσει να καλύπτει όλη την επικράτεια. Ανεξαρτήτως των αντιδράσεων αυτών το αποτέλεσμα εξασφαλίζει μιας κάποιας μορφής σταθερότητα και επιτρέπει  την άμεση εκκίνηση κρίσιμων διαδικασιών όπως την πραγματική αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων. Ήδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένα από τα ονόματα που κυριαρχούν στη συζήτηση”, γράφει για το FACT ο δημοσιογράφος Άλκης Κούρκουλας.
“Οι Τουρκικές Εκλογές έγιναν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης με τα ΜΜΕ στα χέρια της πλειοψηφίας οπότε δύσκολα μπορούν να χαρακτηριστούν δίκαιες. Ωστόσο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον παράγοντα “πολιτική κληρονομιά”. Ναι, η αντιπολίτευση έκανε μια πολύ καλή καμπάνια αλλά ήταν η πρώτη εδώ και δεκαετίες”, σχολίασε στο τουίτερ η ειδική αναλύτρια Elmira Bayrasli.
“Όμως υπάρχει ένα πρώτο γεγονός που κάνει την εξουσία Ερντογάν δύσκολα αμφισβητήσιμη: 87% των σχεδόν 60 εκατομμυρίων Τούρκων που δικαιούνταν ψήφου (η Τουρκία έχει ήδη πάνω από 80 εκατομμύρια πληθυσμό, με άνω του 25% νέους – ας καταγράφονται κι αυτά…) πήγαν και ψήφισαν.
Η συμμετοχή είναι εκείνη που νομιμοποιεί τα καθεστώτα -και εικόνες όπως υπέργηρων Τούρκων να πορεύονται στις κάλπες στους ώμους των μεσόκοπων παιδιών τους, ή πάλι εκλογικών επιτροπών να πηγαίνουν με συνοδεία την κάλπη στα σπίτια ανθρώπων με κινητικά προβλήματα ώστε “κανείς να μην μείνει αψήφιστος”, δίνουν ιδιότυπο βάθος στην αυριανή εξουσία Ερντογάν”, σχολιάζει στο economia.gr ο Αντώνης Παπαγιαννίδης.

ΜΙΝΙ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ. Μπορεί η χθεσινή μίνι Σύνοδος για το Μεταναστευτικό να μην κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν ανέδειξε όμως κάποιες τάσεις. Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι στόχος δεν ήταν να συζητηθούν όλα από την αρχή αλλά το να περάσει η Ένωση από το μοντέλο της κρίσης η οποία έχει τελειώσει σε κάτι πιο συστημικό και βιώσιμο.
Πηγές της Επιτροπής ανέφεραν, ότι η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως να γεφυρωθεί το χρηματοδοτικό χάσμα , ύψους 500 εκατ. ευρώ , για το Ταμείο για την Αφρική, καθώς επίσης να αρχίσει να εκταμιεύεται το δεύτερο πακέτο, ύψους 3 δισ. ευρώ, προς την Τουρκία.
+Βρήκαμε εξαιρετικό το ρεπορτάζ του Θάνου Αθανασίου για τη Real News όπου εξηγεί τις προτάσεις Μέρκελ. Συμφωνούμε δε με την εκτίμηση που έκανε στη σελίδα του στο facebook οτι όλο αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί “εφιάλτης”.
Εκεί σημειώνει ότι “τα περί επιστροφής μεταναστών από Γερμανία σε Ελλάδα λόγω Δουβλίνου είναι out of context. Tέτοιες επιστροφές δεν γίνονται και όταν γίνονται είναι ένα δυο άτομα – όχι μαζικές. Η εκ νέου υπαγωγή της Ελλάδας στο Δουβλίνο περιέχει διάταξη προστασίας από ένα τέτοιο ενδεχόμενο”.

ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΟΥ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΠΑΡΚΟΜΕΤΡΩΝ. Τέλος την “ξυστή” κάρτα στάθμευσης στο δήμο της Αθήνας. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, παρουσίασε σήμερα την ηλεκτρονική εφαρμογή myAthensPass, που είναι αγορά χρόνου στάθμευσης μέσω κινητού και η οποία αλλάζει όλα τα δεδομένα στο παρκάρισμα στην πόλη. Με την εφαρμογή myAthensPass, ο οδηγός μπορεί να αγοράσει ηλεκτρονικά, πιο γρήγορα και πιο εύκολα, χρόνο στάθμευσης για το αυτοκίνητό του. Αφορά 10.500 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, 5.000 θέσεις για μόνιμους κατοίκους, 3.500 θέσεις για επισκέπτες και περίπου 2.000 για μοτοσυκλέτες και μοτοποδήλατα.

ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΞΕΝΟ. Την Κυριακή 24/6 έπαιξαν Αγγλία-Παναμάς στα πλαίσια των ομίλων του Μουντιάλ. Για τη μικρή φτωχή χώρα είναι η παρθενική της εμφάνιση σε Μουντιάλ και ήδη η συμμετοχή θεωρείται κατόρθωμα. Η ιδιαιτερότητα όμως του αγώνα με την Αγγλία έγκειται στον άνθρωπο, του οποίου δημιούργημα είναι η ομάδα του Παναμά: τον 60χρονο προπονητή Gary Stempel. O Stempel γεννήθηκε στον Παναμά, αλλά σε ηλικία 6 ετών μετακόμισε στην Αγγλία. Ο πατέρας του ήταν επαγγελματίας παίκτης του baseball. Στην Αγγλία σπούδασε φυσικοθεραπεία και δούλευε ως δημοτικός υπάλληλος. Ώσπου το 1985 είδε μια αγγελία της ποδοσφαιρικής ομάδας Millwall που έψαχνε για διευθυντή επικοιωνίας. Έτσι μπήκε στο ποδόσφαιρο. Και μετά από 24 χρόνια του δόθηκε η ευκαιρία να επιστρέψει στη γένετειρά του τον Παναμά. Άρχισε να δουλεύει στις ακαδημίες και τις μικρές εθνικές ομάδες. Η επίδρασή του ήταν άμεση και θεμελιώδης: οι νεαροί παίκτες του Παναμά τον έβλεπαν πατερναλιστικά, σαν life coach και όχι απλά σαν προπονητή. Τους έβγαλε από την ανέχεια ( οι προπονήσεις στον Παναμά γίνονται σε γήπεδα δημοσίων σχολείων ) και τους ενέπνευσε στο να φτάσουν στο απόλυτο όνειρο: τη συμμετοχή σε ένα Μουντιάλ. Ό,τι και να συμβεί στους αγωνιστικούς χώρους της Ρωσίας, ο Παναμάς έχει βρει στον Αγγλοθρεμμένο προπονητή του έναν εθνικό ήρωα. (Γιώργος Γιάνναρος)
Πηγή: Guardian

Η “ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ” ΜΙΑΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗΣ ΓΕΥΣΗΣ. Γιατί λέμε “έμεινα παγωτό”; Επειδή το παγωτό είναι κάτι παγωμένο και συμπαγές, που δεν κουνιέται; Τότε μήπως το μαλακό παγωτό της μηχανής ή η γρανίτα δεν είναι παγωτά; Η Θάλεια Τσιχλάκη λύνει στο FNL, για ακόμη μια φορά, ένα γαστρονομικό μυστήριο