Η εβδομάδα 11-15 Ιουνίου

Ένας βουλευτής που από το βήμα της Βουλής καλεί τις Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουν πραξικόπημα είναι απολύτως δηλωτικό ότι οι λέξεις έχουν χάσει, πλέον, το νόημά τους. Η χώρα μας μοιάζει όλο και περισσότερο στην οργουελική “Φάρμα των Ζώων”. 
Μια εβδομάδα με σημαντικά γεγονότα και μεγάλη ένταση.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε όπως τις κατέγραψαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος, ο δημοσιογράφος Άλκης Κούρκουλας (τουρκικές εκλογές), ο Θύμιος Τζάλλας (Brexit και Δυτικά Βαλκάνια) και ο Γιώργος Γιάνναρος (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου).

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Με την δικαιοσύνη να διερευνά αν βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου διέπραξε το κακούργημα της εσχάτης προδοσίας η πολιτική ιστορία της χώρας καταγράφει νέα χαμηλά απαξίωσης των θεσμών. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κ.Μπαρμπαρούσης που από το βήμα της Βουλής κάλεσε τις Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουν πραξικόπημα είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα βίαιο και φαιδρό πρόσωπο που κατά το παρελθόν έχει οχυρωθεί πίσω από τη βουλευτική του ασυλία για βιοπραγίες που διέπραξε σε βάρος μεταναστών όμως το επεισόδιο είναι δηλωτικό του βασικού πολιτικού προβλήματος της χώρας ότι δηλαδή οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Ποτέ η ελληνική πολιτική σκηνή δεν έμοιαζε τόσο πολύ με τη “Φάρμα των Ζώων” του Τζ.Όργουελ.
Η συζήτηση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για να αποτρέψει την υπογραφή της συμφωνίας με τα Σκόπια συνεχίζεται ενώ αύριο το μεσημέρι διοργανώνεται συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος.
Δεν αναμένονται εκπλήξεις κατά την ψήφιση της πρότασης μομφής αφού οι ΑΝΕΛ έχουν δηλώσει πως στηρίζουν την κυβέρνηση αν και διαφωνούν με τη συμφωνία που θα υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ στις Πρέσπες.
Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για τη συμφωνία αυτή. Καταγράφουμε τη μετριοπαθή άποψη της Άννας Διαμαντοπούλου η οποία χαρακτηρίζει τη συμφωνία “ετεροβαρή”.
Ο καθ.Άγγελος Συρίγος χαρακτήρισε τη συμφωνία “έντιμο συμβιβασμό” επισημαίνοντας ωστόσο ότι κρίνει προβληματική την αναγνώριση από την πλευρά μας της μακεδονικής εθνότητα και γλώσσας. Για “έντιμο συμβιβασμό με αποδελτό ρίσκο” έκανε λόγο και ο διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Ντόκος επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης μέχρι να καταλήξουμε σε συμφωνία ήταν προβληματικές.
Ενώ όποιος θέλει να διαβάσει μια πλήρη νομική και πολιτική ανάλυση της συμφωνίας και των προβλημάτων που δημιουργεί μπορεί να διαβάσει αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Σύμφωνα με τη συμφωνία που θα υπογράψει η Ελλάδα η πΓΔΜ θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Το γεγονός ότι ο ΥΠΕΞ της Ελληνικής Δημοκρατίας  αποκαλεί τη χώρα ήδη με αυτό το όνομα και πριν την υπογραφή της συμφωνία απλώς για να προκαλεί ας μείνει ως κατακλείδα μιας σειράς αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων.
Έχουμε αντιληφθεί πλήρως τους λόγους για τους οποίους οι ευρωπαίοι εταίροι άσκησαν κάθε είδους πίεση να λυθεί το ζήτημα ώστε να ενισχυθεί η θέση του Ζόραν Ζάεφ αλλά το τίμημα ήταν η Ελλάδα να μοιάζει όσο περνάει ο χρόνος λίγο περισσότερο με Βενεζουέλα.

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Ψηφίστηκε χθες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το 4ο Μνημόνιο προκειμένου να κλείσει η 4η και τελευταία αξιολόγηση και λίγες ώρες μετά ο ESM αποφάσισε την εκταμίευση της υποδόσης των 1,5 δις.
Για τα ειδεχθή μέτρα που θα περιλαμβάνει το 4ο Μνημόνιο και το οποίο δεν συνοδεύεται από επιπλέον χρηματοδότηση έχουμε γράψει όλες τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο δεν θα υπάρχει νέο μνημόνιο μεν αλλά η κυβέρνηση έχει εγγυηθεί ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και ότι από την πλευρά των δανειστών θα υπάρχει ισχυρή εποπτεία.
Για την ώρα τουλάχιστον δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το πώς θα ρυθμιστεί το θέμα του χρέους.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΕ 2‘.Ένα όνομα εμφανίζεται, ένα όνομα χάνεται. Ο όρος “πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” περιλαμβάνει την τελευταία επίσημη αναφορά στη Γιουγκοσλαβία. Αν φυσικά η συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων προχωρήσει. Από το Λονδίνο και το Chatham House ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Ίζντοκ Μίροσιτς είπε ότι το δύσκολο μέρος ξεκινάει τώρα, με την αποδοχή της συμφωνίας στο εσωτερικό των δύο χωρών.
Στα Δυτικά Βαλκάνια είναι πράγματι της μόδας οι διμερείς συμφωνίες που επιτυγχάνονται μεν, τακτοποιούν ατύπως τις διαφορές, αλλά δεν επικυρώνονται από τα κοινοβούλια των εμπλεκόμενων χωρών. Για παράδειγμα, η επικύρωση της συμφωνίας επίλυσης εδαφικής διαφοράς ανάμεσα στη Βοσνία και την Κροατία εκκρεμεί από το 1999. O Μίροσιτς έριξε και έναν σύντομο, πολιτισμένο καυγά με τον εκπρόσωπο της κροατικής πρεσβείας στο Λονδίνο για δική τους, αντίστοιχη εδαφική διαφορά που εκκρεμεί στη Χάγη.
Οι εδαφικές διενέξεις είναι το ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί στην περιοχή ώστε να προχωρήσει η σχεδιαζόμενη ένταξη των έξι υποψηφίων κρατών στην ΕΕ (Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, Κόσοβο, FYROM και Αλβανία). Το άλλο είναι η διαφθορά -στη FYROM η δικαστίνα που διερεύνησε καταγγελίες διαφθοράς της προηγούμενης κυβέρνησης μπήκε σε πρόγραμμα προστασίας από την αστυνομία.)
Οι Βρυξέλλες πρέπει μάλιστα να βιαστούν αν θέλουν να αναχαιτίσουν την επιρροή τρίτων χωρών. Η Κίνα υπογράφει τη μία συμφωνία μετά την άλλη στην περιοχή (22 μέτρησε χθες ο Μίροσιτς). Το think tank ECFR πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή περιλαμβάνοντας άμεσα τις έξι χώρες στα διαρθρωτικά ταμεία της. Προς το παρόν πάντως, αντί για χρήματα, οι Βρετανοί αποφάσισαν να στείλουν στρατιώτες για να αναχαιτίσουν τη ρωσική επιρροή στις εκλογές της Βοσνίας τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Η εβδομάδα σε ένα βίντεο: Τι λένε οι κάτοικοι της FYROM για τη συμφωνία; (Θύμιος Τζάλλας)

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Δέκα μέρες πριν την αναμέτρηση της 24ης Ιουνίου, η Τουρκία γιορτάζει το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού,  και περιμένει αμίλητη την ημέρα της κρίσεως. Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων δείχνει με μεγάλη σταθερότητα την τάση μείωσης της επιρροής Ερντογάν και των φιλοκυβερνητικών κομμάτων και την ενίσχυση της αντιπολίτευσης.  Με την ίδια, ωστόσο, επιμονή δείχνει ότι τόσο ο Ερντογάν όσο και ο κυβερνητικός συνασπισμός του, προηγείται σταθερά των άλλων κομμάτων. Αλλά η εικόνα αυτή που κανονικά δεν θα άφηνε πολλά περιθώρια και αγωνίες για το τι θα συμβεί στις εκλογές,  αναστατώνει τους κύκλους της εξουσίας. Σύμφωνα με όσα καταθέτουν όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τους κύκλους αυτούς, δημοσιογράφοι, αναλυτές κομματικά στελέχη στελέχη της αυτοδιοίκησης γνωστοί για τις επαφές τους με αυτό τον χώρο,  μεταφέρουν ένα κλίμα αγωνίας -έως και πανικού- που επικρατεί. Ο Φατίχ Αλταϊλί, γνωστός για την εσωτερική ενημέρωση που απολάμβανε, έγραψε στην HABERTURK την ημερα του Μπαϊραμιού ότι “περιμένουν ένα θαύμα για να ανατρέψει την κατάσταση”.
Τεχνικές αναλύσεις δείχνουν ότι αν  η επιρροή του Ερντογανικού στρατοπέδου  συρρικνωθεί κάτω από το 45%, τότε όποιο ποσοστό πάνω από 10% συγκεντρώσει το Κουρδικό κόμμα,  σημαίνει αυτόματα τον έλεγχο της εθνοσυνέλευσης από την αντιπολίτευση. Σημαίνει δηλαδή στρατηγική ήττα του Ερντογάν, ακόμα και αν εκλεγεί πρόεδρος. Μόνο αν το στρατόπεδο Ερντογάν συγκεντρώσει πάνω από 47% δεν θα απειλείται ο έλεγχος της Εθνοσυνέλευσης. Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων, ο μέσος όρος δηλαδή όλων των δημοσιευμένων ερευνών της κοινής γνώμης, δείχνει το φιλοκυβερνητικό στρατόπεδο λίγο πάνω από το 47% ! (Άλκης Κούρκουλας)

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ. Ήταν αναμφίβολα η είδηση της εβδομάδας και το γεγονός που ξεχωρίζει την τρέχουσα χρονιά η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιν Γιονγκ Ουν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου η συμφωνία προβλέπει τον καθολικό αφοπλισμό της Βορείου Κορέας και την αναστολή όλων των πολεμικών ασκήσεων στην περιοχή από την πλευρά των ΗΠΑ. Μπορεί ο πλανήτης να χαιρέτισε τη συμφωνία αυτή αλλά πλήθος αναλυτών επεσήμαναν ότι είναι εξαιρετικά ασαφή ενώ κρίνεται ως εξαιρετικά προβληματικό ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία του πλήρους αφοπλισμού της Βορείου Κορέας.
Είναι χαρακτηριστική η ανάλυση της υπηρεσίας πληροφοριών της κυβέρνησης του Ισραήλ που αποκάλυψε χθες το AXIOS που κρίνει υπερβολική την αισιοδοξία του προέδρου Τραμπ ενώ αντιμετωπίζει με μεγάλο σκεπτισμό τη σπουδή του να δεχτεί την πλήρη απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή.
Μεγάλο το πλήθος των ερωτηματικών, λοιπόν. Όπως επισημαίνει σε μια εκτενή αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση η στήλη The Interpreter των New York Times, μένει να δούμε τι θα συμβεί όταν η πραγματικότητα συγκρουστεί με  τα αισθήματα υπερβολικής αισιοδοξίας του προέδρου Τραμπ.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ BREXIT; Οι σχετικές με το Brexit ψηφοφορίες που διεξάγονται στο βρετανικό κοινοβούλιο, και για τις οποίες διαβάζουμε το τελευταίο διάστημα, δεν αφορούν τις Βρυξέλλες. Είναι νόμοι με τους οποίους το βρετανικό κράτος ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα του Brexit.
Όμως, οι φιλοευρωπαϊκές πτέρυγες και στα δύο Σώματα της Βουλής (μη αιρετοί Λόρδοι και εκλεγμένοι βουλευτές) βρίσκουν ευκαιρία για να προτείνουν τροπολογίες που ακυρώνουν στην πράξη το σκληρό Brexit.
Αυτό συνέβη με τον Νόμο Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση που αντικαθιστά τον Νόμο Ένταξης στην ΕΟΚ το 1972. Οι Λόρδοι εξέτασαν το νομοσχέδιο και έστειλαν 15 τροπολογίες στους βουλευτές. Η Βουλή των Λόρδων είναι φιλοευρωπαϊκή και σε αντίστοιχο πνεύμα ήταν και οι τροπολογίες της. Προβλέπουν για παράδειγμα, συμμετοχή στην Τελωνειακή Ένωση, συνέχιση της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλα πολλά.
Οι βουλευτές καταψήφισαν τις τροπολογίες. Μεσολάβησε μάχη, αφού η Τερέζα Μέι συνάντησε στο γραφείο της, και ενώ η συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη, τους περίπου 12 διαφωνούντες του κόμματος της. Η πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι οι βουλευτές θα έχουν ουσιαστικό λόγο στην τελική συμφωνία αποχώρησης. Θα μπορούν δηλαδή να στείλουν την κυβέρνηση πίσω στις Βρυξέλλες, ώστε η Μέι να πετύχει καλύτερους όρους. Στην Ελλάδα είχαμε μία αντίστοιχη συζήτηση για τη συμφωνία με την FYROM. Η Μέι μπορεί να υπογράφει διεθνείς συνθήκες χωρίς την ανάμειξη του κοινοβουλίου, αλλά στην περίπτωση του Brexit, οι βουλευτές θέλουν να την αναγκάσουν να τους ακούσει.
Ποια είναι όμως η “τελική συμφωνία αποχώρησης”. Είναι κείμενο συμφωνίας στο οποίο οι δύο πλευρές κατέληξαν τον Δεκέμβριο του 2017. Περιγράφει τους όρους αποχώρησης, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί, αφού εκκρεμεί το ζήτημα της Βορείου Ιρλανδίας (εδώ από το Fact ποιο είναι το πρόβλημα). Εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν, η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή το φθινόπωρο.
Η Μέι γλίτωσε την ήττα, σε αντίθεση με τον Κόρμπιν τον οποίον αγνόησαν 90 φιλοευρωπαϊστές βουλευτές του κόμματος του (ανάμεσα τους έξι σκιώδεις υπουργοί που στη συνέχεια παραιτήθηκαν) και υπερψήφισαν την τροπολογία που προέβλεπε συμμετοχή στην ΕΕ αλά Νορβηγία.
Ο δρόμος για την κυβέρνηση είναι μακρύς, αφού και άλλοι νόμοι για το Brexit έρχονται προς ψήφιση, με πρώτον στη σειρά αυτόν που θα ρυθμίζει τις εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας μετά το Brexit. Προκειμένου μάλιστα η Μέι να εξασφαλίσει την συναίνεση των διαφωνούντων, τους διαβεβαίωσε ότι “θα έχουν πολλές ευκαιρίες” να την καταψηφίσουν στο μέλλον. Υπόσχεση ενδεικτική του ότι όταν προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο, η Μέι  εισπράττει κάθε φορά 2-3 εβδομάδες το πολύ.
Η εβδομάδα σε μία δημοσκόπηση: Δύο στους δέκα Βρετανούς πιστεύουν ότι η πρωθυπουργός τους τα έκανε μαντάρα με το Brexit. (Θύμιος Τζάλλας)

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ. Στα πλαίσια της ακύρωσης της συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα και των νέων ποινών που θέσπισε το Μάιο η διακυβέρνηση Trump για το καθεστώς του Ιράν, η NIKE ανακοίνωσε 3 μέρες προτού η Εθνική ομάδα του Ιράν αγωνιστεί στο Μουντιάλ, πως αναγκάζεται να αποσύρει την παροχή ποδοσφαιρικών παπουτσιών στην εθνική ομάδα του Ιράν, φοβούμενη πως θα βρεθεί αντιμέτωπη με υπέρογκο πρόστιμο από την διακυβέρνηση Trump. Ο προπονητής της Εθνικής Ιράν χαρακτήρισε άδικη την απόφαση της NIKE και ζήτησε τη “βοήθεια” της FIFA. Independent. (Γιώργος Γιάνναρος)

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΕΛΦΩΝ. Ένα νέο πολιτιστικό φεστιβάλ ανοίγει σήμερα τις πύλες του, το Φεστιβάλ Δελφών σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Μαραμή. Σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες συναντούν τον ελληνικό λόγο σε διάφορες μορφές του στο χρόνο.
Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε δύο κύκλους. Ο πρώτος ξεκινάει από αύριο με προγραμματισμένες εκδηλώσεις μέχρι το τέλος του μήνα και ο δεύτερος ξεκινάει από τα μέσα Αυγούστου μέχρι το τέλος του. Διαβάστε το πρόγραμμα εδώ.

ΨΑΡΙ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ;  Τα μενού της Προεδρίας της Δημοκρατίας στα δείπνα που παραθέτει ο Προκόπης Παυλόπουλος σε ξένους ηγέτες, προκαλούν συχνά αρνητικά σχόλια γιατί κάποιες φορές το ψάρι στο μενού έχει συνοδευτεί από κόκκινο κρασί. Εμείς, πάλι, το συνηθίζουμε. Διαβάσαμε το άρθρο του Σίμου Γεωργόπουλου στο FNL που εξηγεί γιατί δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά τι πρέπει να προσέξουμε όταν συνοδεύουμε το ψάρι με κόκκινο κρασί, οπότε βρήκαμε το θάρρος να το ομολογήσουμε κι εμείς!

ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ. “Βοήθεια! Είμαι μόνος μου/μόνη μου στο πάρτυ! Τι να κάνω;”.  Θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα μικρό εγχειρίδιο για το πώς να περνάτε τέλεια μόνοι σας σε μπαρ, εστιατόρια, πάρτι και γκαλερί χωρίς να βαριέστε καθόλου. Μέχρι να το κάνουμε όμως διαβάσετε αυτό τον έξυπνο οδηγό από το Bloomberg Pursuits. Βρίσκουμε τα tips ολόσωστα αλλά κάνουμε μια επισήμανση. Στις συμπεριφορές δεν αρκεί ποτέ το να ξέρουμε τη συνταγή. Πρέπει να εξασκηθούμε μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ξεκινήστε από απόψε, λοιπόν!
Αυτά για σήμερα! Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. Καλό Σαββατοκύριακο!