Η εβδομάδα 28 Μαίου – 1 Ιουνίου

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις που πρέπει να κρατήσετε από την εβδομάδα που μας πέρασε όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος, ο δημοσιογράφος Άλκης Κούρκουλας για τις τουρκικές εκλογές και ο Θύμιος Τζάλλας από τη Μεγάλη Βρετανία για την πορεία του  Brexit.

Επικοινωνείτε μαζί μας απαντώντας σε αυτό το εμέηλ ενώ εάν βρίσκετε το FACT χρήσιμο καλέστε τους φίλους σας να εγγραφούν.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ. Ενώ οι πολιτικές εξελίξεις στον ευρωπαϊκό νότο, σε Ιταλία και Ισπανία, δονούν την Ευρώπη και τα διεθνή χρηματιστήρια, στον βούρκο του ελληνικού πολιτικού συστήματος ο Πάνος Καμμένος βυσσοδομεί με παραληρήματα ρητορικής μίσους στο τουίτερ εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων που τόλμησαν να τον επικρίνουν για το ταξίδι του στο Μονακό.
Η διαπραγμάτευση για το Μακεδονικό, για την ώρα, δεν φαίνεται να δίνει στην Κομισιόν την “καλή είδηση” που περιμένει, το “success story” που τόσο χρειάζεται στα Δυτικά Βαλκάνια για να δημιουργήσει την εντύπωση πως δεν πάνε όλα “κατά διαβόλου” στη Γηραιά Ήπειρο.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Εμπλοκή για άγνωστο λόγο σημειώθηκε στη διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ αργά σήμερα το απόγευμα. Ενώ η κοινή γνώμη ανέμενε ανακοίνωση ότι πραγματοποιήθηκε το τυπικό τηλεφώνημα μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ που θα επισφράγιζε την πρόοδο και θα όριζε και το ραντεβού για την υπογραφή της συμφωνίας αυτής στις Πρέσπες, πηγές του Μαξίμου δηλώνουν ότι “η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών”.
Για την ώρα παραμένει άγνωστο αν πρόκειται για πραγματική εμπλοκή ή για επικοινωνιακή τακτική του Μαξίμου που δεν μας έχει πείσει για τη διαπραγματευτική του δεινότητα.
Η πίεση που ασκείται στις δύο πλευρές για την επίτευξη μιας συμφωνίας, οποιασδήποτε συμφωνίας, είναι τόσο μεγάλη που είναι ασφαλές να συμπεράνουμε ότι η εμπλοκή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί “ναυάγιο”.
Τι συζητείται. Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα το απόγευμα να πληροφορηθούμε την εμπλοκή στο τραπέζι βρίσκονταν στο όνομα “Severna Makedonija”, “Βόρειος Μακεδονία”, όνομα για όλες τις χρήσης (δηλαδή erga omnes) και με αναθεώρηση του συντάγματος της πΓΔΜ.
Η υποχώρηση της Ελλάδας, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες γιατί η κυβέρνηση ενημερώνει μόνο τους φιλικούς, προς αυτήν, δημοσιογράφους και κανέναν άλλον στη χώρα, θα ήταν ότι η Ελλάδα θα έστελνε μια επιστολή σε ΕΕ και ΝΑΤΟ ότι αποδέχεται τη συμφωνία η οποία αναμένει να τεθεί σε ισχύ αφού τα Σκόπια εκπληρώσουν όλα τα προαπαιτούμενα. Δηλαδή, θα υπογράφαμε τη συμφωνία χωρίς τα Σκόπια να έχουν αλλάξει το σύνταγμά τους.
Την ίδια στιγμή, στις 6 Ιουνίου, οι Παμμακεδονικές Ενώσεις διοργανώνουν συλλαλητήρια σε 13 πόλεις της Ελλάδας.
Ακόμα έχουμε δρόμο. Θα δούμε.

ΕΦΚΑ.  Αναρτήθηκαν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) οι εισφορές Απριλίου 2018 για τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η καταληκτική ημερομηνία καταβολής είναι η Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018.

ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ. Μετά από μια θυελλώδη εβδομάδα ορκίστηκε σήμερα η κυβέρνηση του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας με Πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε στην Ιταλία. Ναι, πρόκειται για τον δικηγόρο με το αμφισβητούμενο βιογραφικό. Μετά την απόρριψη του Παόλο Σαβόνα για την θέση του Υπουργού των Οικονομικών (ορίστηκε Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) η οποία και προκάλεσε όλη την κυβερνητική κρίση, η συμφωνία για τη δημιουργία κυβέρνηση κατέστη, τελικώς, εφικτή. Για όλους τους υπουργούς είναι η πρώτη κυβερνητική εμπειρία, με μόνη εξαίρεση για τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, ο οποίος ήταν υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων στις κυβερνήσεις των Μάριο Μόντι και Ενρίκο Λέτα.
“Οι εξελίξεις στην Ιταλία επιτείνουν τους φόβους του Βερολίνου ότι μια βαθύτερη ενοποίηση της Ευρώπης θα λειτουργήσει εις βάρος των δικών του συμφερόντων. Μετά τους Ελληνες, θέλουν και οι Ιταλοί να κάνουν υπέρογκες δαπάνες και πρέπει επειγόντως να ανακληθούν στην τάξη. Το πρόβλημα είναι ότι αύξηση των δαπανών για την παιδεία, τη στέγαση και τις υποδομές είχε υποσχεθεί προεκλογικά και το κόμμα του Σολτς. Μόλις όμως ο τελευταίος έγινε υπουργός, αποφάσισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για νέο χρέος και το μόνο που μπορεί να γίνει είναι μείωση της φορολογίας”, γράφει ο Μιχάλης Μητσός σχολιάζοντας τα γεγονότα στην Ιταλία.

ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ. Ο Μαριάνο Ραχόι είναι παρελθόν για την Ισπανία μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής που κατατέθηκε εναντίον του οι Σοσιαλιστές. Ο Ραχόι είχε παραδεχτεί την ήττα του πριν από τη ψηφοφορία. Υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν 180 βουλευτές, 169 ψήφισαν κατά κι ένας απείχε.
Νέος Πρωθυπουργός της χώρας είναι ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τη Δευτέρα και την ερχόμενη εβδομάδα να διορίσει και την κυβέρνησή του.
Πέδρο Σάντσεθ: Ποιος είναι ο νέος Πρωθυπουργός της Ισπανίας.

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΝΟΘΕΙΑΣ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Ο φόβος της νοθείας επανέρχεται αυτή την εβδομάδα καθώς η  τουρκική λίρα καταφέρνει να αποφύγει την ολική τήξη, ανοίγοντας το δρόμο για  μετεκλογική προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ενώ ο δείκτης μεταβλητότητας της τουρκικής λίρας εξακολουθεί να πέφτει για πέμπτη συνεχή ημέρα, εξακολουθεί ωστόσο να είναι ο υψηλότερος στον κόσμο
Ο Κουρκούτ Μπορατάβ, ( Korkut Boratav), ένας από τους πλέον σεβαστούς Τούρκους οικονομολόγους δήλωσε ότι η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2019, μοιάζει απολύτως αναπόφευκτη όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.
Η μνήμη της νοθείας που λέγεται ότι έγινε στο δημοψήφισμα, και που σύμφωνα με εκθέσεις διεθνών παρατηρητών επηρέασε 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους,  επανέρχεται καθώς η Ανώτατη Εκλογική Αρχή (YSK), δεν έχει πάρει μέτρα για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα που είχαν καταγγελθεί τότε. ( μεταξύ των οποίων οι εμφανίσεις μη εγκεκριμένων σφραγισμένων ψηφοδελτίων .  Στις ανησυχίες της αντιπολίτευσης, που φέτος έχει καταφέρει να συνεννοείται καλύτερα έχει προστεθεί νέα εγκύκλιος που μετακινεί τα εκλογικά κέντρα 144.000 χιλιάδων ψηφοφόρων από τον κανονικό τους χώρο, σε άλλα εκλογικά κέντρα.  Η YSK επικαλείται λόγους ασφαλείας αλλά η αντιπολίτευση επισημαίνει ότι αυτοί που θίγονται από τις μετακινήσεις αυτές ψηφίζουν κατά 70 80% υπέρ της κουρδικής αντιπολίτευσης, και μετακινούνται σε τμήματα που μέχρι τώρα ψήφιζαν 70 έως 80%  υπέρ του κυβερνητικού κόμματος.
Τέλος τίποτα δεν έχει αλλάξει στις δημοσκοπήσεις,  ούτε η ακρίβεια τους, αφού και αυτή τη βδομάδα υπεύθυνοι δημοσκόποι επεσήμαναν ότι έχουν δυσκολίες να πάρουν τις απαντήσεις στα ερωτηματολόγια τους.  “Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να παίρνουμε 18 απαντήσεις στα 40 με 45 ερωτηματολόγια που μοιράζαμε αλλά τώρα για να πάρουμε 18 απαντήσεις πρέπει να χτυπήσουμε 120 πόρτες” , μας λέει  ό καθηγητής Αλή Τσαρκόγλου. (Άλκης Κούρκουλας)

BREXIT: ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΗ.  Τρεις καμπάνιες τρέχουν υπέρ του remain αυτή τη στιγμή στη Βρετανία. Η μία είναι του Τζορτζ Σόρος που ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία για δεύτερο δημοψήφισμα. Η δεύτερη είναι πρωτοβουλία της αριστερής πτέρυγας των Labour. Λέγονται Left Against Brexit. Είναι η γνωστή επιχειρηματολογία της ριζοσπαστικής αριστεράς των Labour: Στη Βρετανία η Ευρώπη είναι φιλοεργατική, αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη νεοφιλελεύθερη. Αυτά λέει και ο Κόρμπιν γι’αυτό και την ημέρα του δημοψηφίσματος οι μισοί ψηφοφόροι των Εργατικών δεν ήξεραν ποια είναι η θέση του κόμματος.
Η τελευταία εκστρατεία είναι από τα δεξιά των Labour με τον Λόρδο Άδωνις (εκπρόσωπο της μπλερικής πτέρυγας) να έχει ξεκινήσει περιοδεία εκατό στάσεων σε εκλογικές περιφέρειες που ψήφισαν Brexit. “”Αρκετά συχνά οι άνθρωποι που συναντώ μου λένε ότι το μεγαλύτερο τους πρόβλημα είναι ότι ο δήμος αργεί να μαζέψει τα σκουπίδια. Και πως αν ήταν πιο καλές οι υπηρεσίες δεν θα ψήφιζαν Brexit” είπε ο Λόρδος Άδωνις. Μία κλασική απόδειξη ότι πολύ συχνά στα δημοψηφίσματα ο καθένας απαντάει στην ερώτηση που έχει στο μυαλό του και όχι σε αυτή που βλέπει στο ψηφοδέλτιο.
Η αποκομιδή απορριμάτων μάλλον βοήθησε το Brexit, σε αντίθεση με την ελληνική φέτα που ξαφνικά το εμποδίζει. Η νέα διαφωνία στη διαπραγμάτευση είναι ο σεβασμός από τη Βρετανία των κανονισμών ονομασίας προέλευσης που ήδη ισχύουν για κάποια ευρωπαϊκά προϊόντα σήμερα. Διαφωνία υπάρχει και για το δορυφορικό σύστημα Galileo. Οι Βρυξέλλες θέλουν να διώξουν τη Βρετανία από το (πολλών δισεκατομμυρίων)  πρότζεκτ, και το Λονδίνο θέλει τώρα να να πληρώσει λιγότερα στον λογαριασμό για το Brexit.
O διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ ζήτησε από τη Τερέζα Μέι να σταματήσει να “παίζει κρυφτό”, αλλά η ατάκα της εβδομάδας ανήκει στον Τζέρεμι Χόσκιν, χρηματοδότη των Τόρις. Έγραψε στον Telegraph ότι η Μέι δεν είναι ανίκανη όπως νομίζουν όλοι, αλλά παριστάνει την ανίκανη για να κρατήσει τη χώρα στο Remain. Τουλάχιστον, ας της αναγνωρίσουμε ότι εκτελεί τον ρόλο με θαυμαστή ικανότητα. (Θύμιος Τζάλλας)

ΤΟ “ΙΕΡΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ” ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. Το ιερό δισκοπότηρο της αντικαρκινικής έρευνας. Ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας τον Ερικ Κλάιν καθηγητή του Cleveland Centre στο Οχάιο, ανέπτυξαν μια επαναστατική εξέταση αίματος η οποία ανιχνεύει 10 τύπους καρκίνου μήνες ή ακόμη και χρόνια πριν κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα συμπτώματα στον ασθενή. Στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε 1,600 άτομα η ακρίβεια άγγιξε το 90% αφού κατάφερε σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις να διακρίνει τα υγιή άτομα και εκείνα που είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί με καρκίνο. Είναι εντυπωσιακό ότι μέσω της εξέτασης εντοπίστηκαν 4 άτομα που αντιμετώπιζαν πρόβλημα από την ομάδα των υγιών ατόμων και τα οποία τελικά διαγνώστηκαν με καρκίνο λίγους μήνες αργότερα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εξέταση θα μπορεί να δώσει αποτελέσματα μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων από την λήψη του δείγματος.

ΠΑΖΑΡΙ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΜΙΕΤ. Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας διοργανώνει αύριο και μεθαύριο παζάρι βιβλίων και αντικειμένων στην αυλή του κτιρίου του, στην Πλάκα, Θουκυδίδου 13. Οι εκδόσεις του ΜΙΕΤ είναι μοναδικές και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Το παζάρι θα λειτουργεί και τις δύο ημέρες από τις 11.00-18.00.

ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Αν το Σαββατοκύριακο θέλετε να βγείτε για φαγητό προτείνουμε να ρίξετε μια ματιά στο αφιέρωμα του Τάσου Μητσελή στο FNL στις ‘Εθνικ Κουζίνες της Αθήνας. Ο Τάσος Μητσελής τα γράφει πολύ ωραία. Διαβάζεις το κείμενο και σου έρχεται η όρεξη για κάτι διαφορετικό.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα της εβδομάδας που μας πέρασε. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. Καλό Σαββατοκύρικο!