Τρίτη 22 Μαίου

Τα ιψενικά κάστρα στον αέρα από τον “Αρχιμάστορα Σόλνες” του Ερρίκου Ίψεν θυμηθήκαμε διαβάζοντας το ρεπορτάζ για το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης. Η συνεχιζόμενη ανομία προκαλεί εντάσεις μεταξύ των κομμάτων. Μια “γυάλινη οροφή” για τις γυναίκες σπάει με κρότο.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρα όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

Η ΑΝΟΜΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΝΤΑΣΗ. Ένταση στο πολιτικό σκηνικό για δεύτερη μέρα και με αφορμή πάλι  βίαιο περιστατικό εξίσου σοβαρό με την επίθεση στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Χθες αργά το απόγευμα μέλη της ομάδας Ρουβίκωνας μπήκαν στο κτίριο του ΣτΕ και προκάλεσαν υλικές φθορές. Γύρισαν κι ένα βίντεο της πράξης τους, φτιαγμένο λες από διαφημιστική εταιρεία.
Σε δήλωσή του με αφορμή το περιστατικό, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να “υπερβεί επιτέλους τον εαυτό του” και να “συνειδητοποιήσει ότι ο διχαστικός του λόγος μόνο ζημία προκαλεί στον τόπο”.
Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε πως “ο κ. Μητσοτάκης καταδικάζει τη βία από όπου και αν προέρχεται, αρκεί να μην προέρχεται από την ακροδεξιά”.
Οι ίδιοι οι δικαστές και μέσω της Ένωσης Δικαστών του ΣτΕ έκαναν λόγο για “ενέργεια που στρέφεται ευθέως κατά του συνταγματικά και δημοκρατικά κατοχυρωμένου θεσμού της Δικαιοσύνης” τονίζοντας ότι “το κενό που προκύπτει από την υποχώρηση των θεσμών της δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και η δικαιοσύνη, καλύπτει η ωμή βία που παραπέμπει σε πρωτόγονες κοινωνίες”.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ η οποία θα περιέχει τον όρο “Μακεδονία” δεν θα είναι αποδεκτή για τους Ανεξάρτητους Ελληνες, είπε ο Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του την Τρίτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha και εκτίμησε ότι τελικά δεν θα υπάρξει λύση. Τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει αν θα υπάρχει όρος όπως “Ανω” ή “Νόβα” και ότι “από τη στιγμή που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία θα είναι αλυτρωτικό”.
Την ίδια στιγμή ο Νίκος Παππάς δήλωνε πως πάνω στις προτάσεις Νίμιτς υπάρχει περιθώριο να εξευρεθεί κάποια λύση. “Έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα η γειτονική χώρα και δεν πρέπει να το βγάζουμε από τη συζήτηση μέσα στην Ελλάδα υπό το φως μίας ατυχούς διαρροής του συγκεκριμένου ονόματος (Μακεδονία του Ίλιντεν)”, είπε χαρακτηριστικά.
Ενώ από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, η Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στο Real FM δήλωσε ότι καμία συζήτηση δεν πρέπει να γίνει για το ζήτημα πριν προηγηθούν αλλαγές στο Σύνταγμα.

Η “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ. Το 110σέλιδο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, με τίτλο “Ελλάδα: Σχέδιο ανάπτυξης για το μέλλον” δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα “Καθημερινή”. Το περίφημο αυτό σχέδιο αποτελεί περισσότερο “ευχολόγιο” της κυβέρνησης, παρά ολοκληρωμένη στρατηγική για το πώς θα έρθει η ανάπτυξη στη χώρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Το μεγαλύτερο βάρος του σχεδίου, το οποίο έχει αλλάξει ήδη δύο φορές, με παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (την πρώτη φορά επέστρεψε με παρατηρήσεις 80 σελίδων στην Αθήνα), πέφτει στο παρελθόν και σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Οι τομείς για τους οποίους δίνονται συγκεκριμένα στοιχεία για τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν στο μέλλον είναι μικρής έκτασης, ενώ η ποσοτικοποίηση των στόχων είναι ελάχιστη. Διαβάστε ολόκληρο το θέμα εδώ.
+Αύριο συζητείται στη Βουλή σε συνεδρίαση προ ημερησίας διατάξεως το “Ολιστικό Αναπτυξιακό Σχέδιο”. Ερωτηματικά εγείρει η απουσία Καμμένου.

ΝΑ ΚΑΙ Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ! Είχαμε καιρό να ακούσουμε νέα του. Σήμερα όμως, ο ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανίστηκε για να δηλώσει ότι ο χρόνος τελειώνει για το ΔΝΤ το οποίο πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του για το αν θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Εξήγησε ακόμα  ότι είναι σημαντικό για την αξιοπιστία του ελληνικού προγράμματος και τη μεταμνημονιακή εποχή να ενεργοποιήσει το ΔΝΤ το πρόγραμμά του, αλλά ακόμα και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, το Ταμείο θα συνεχίσει να μετέχει κανονικά στην μεταμνημονιακή επιτήρηση του ελληνικού προγράμματος.
Σε κάθε περίπτωση: “Ολες οι αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ανεξάρτητα από το αν θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ με χρηματοδότηση ή όχι”.

ΕΙΔΕΣ Η ΔΕΗ; Σε μαζική αποστολή εξωδίκων σε καταναλωτές με ανεξόφλητες οφειλές άνω των 1.000 ευρώ (οφειλέτες που είτε δεν τα έχουν ρυθμίσει είτε έχουν μπει σε διακανονισμό αλλά βγήκαν εκτός διότι δεν τήρησαν τις ρυθμίσεις) προχώρησε η Qualco που έχει προσληφθεί από τη ΔΕΗ για να συνδράμει στο έργο της είσπραξης των ανεξόφλητων οφειλών ύψους 2,8 δισ. Σε πρώτη φάση αποστέλλονται εξώδικα μέσω των οποίων οι οφειλέτες καλούνται να διακανονίσουν τα χρέη τους εντός 15 ημερών. Η δεύτερη φάση αφορά όσους δεν ανταποκριθούν και ακολουθεί διακοπή της ηλεκτροδότησης και στη συνέχεια διεκδίκηση των οφειλών από τη ΔΕΗ με δικαστικά μέσα. Ο στόχος που έχει θέσει η Qualco, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει από τη ΔΕΗ είναι η είσπραξη για φέτος 50 εκατ. ευρώ, ποσό που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιχείρησης θα υπερκαλυφθεί και θα φτάσει στα 150 εκατ. ευρώ.

ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ. Τη ριζική αναμόρφωση του νόμου 2190 του 1920 (!) που διέπει το δίκαιο των Ανωνύμων Εταιρειών προωθεί το υπουργείο Οικονομίας στο νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό δημόσια διαβούλευση. Μία από τις βασικότερες αλλαγές να είναι η κατάργηση έκδοσης των ανωνύμων μετοχών από την 1/1/2019 που θα τεθεί σε ισχύ το νέο πλαίσιο. Οι ανώνυμες μετοχές που έχουν ήδη εκδοθεί από ελληνικές ανώνυμες εταιρείες ονομαστικοποιούνται αυτοδίκαια την 1/1/2020.

Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ. Να μια “γυάλινη οροφή” που σπάει στ’αλήθεια και κάνει κρότο. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διόρισε την πρώτη γυναίκα επικεφαλής του ύστερα από δύο και πλέον αιώνες λειτουργίας. Η Στέισι Κάνινγκχαμ θα αναβαθμιστεί στον ρόλο της προέδρου New York Stock Exchange (NYSE) από την σημερινή θέση του επιχειρησιακού διευθυντή.
Σε συνέντευξή της στους Financial Times πέρυσι είχε δηλώσει ότι για πρώτη φορά “ερωτεύθηκε” την αίθουσα συναλλαγών του χρηματιστήριου ως μαθητευόμενη παράλληλα με τις σπουδές της ως μηχανικού στο πανεπιστήμιο.
Συνέκρινε επίσης την εμπειρία της στη διαπραγμάτευση μετοχών με ένα άλλο πάθος της, τη μαγειρική. Η Κάνινγκχαμ έκανε ένα μικρό διάλειμμα στην καριέρα της και για εννέα μήνες σπούδασε διοίκηση μονάδων εστίασης, ενώ έκανε και ένα πέρασμα από την κουζίνα εστιατορίου στη Νέα Υόρκη.

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΩΣ ΜΑΖΑ. Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρον Μίλο του Ινστιτούτου Επιστημών Βάιτσμαν του Ισραήλ, έκαναν την πιο ολοκληρωμένη έως τώρα “απογραφή” της γήινης βιόσφαιρας και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).
Η συνολική βιομάζα της Γης -δηλαδή το σύνολο της μάζας κάθε έμβιου οργανισμού- εκτιμάται σε περίπου 550 γιγατόνους άνθρακα, από τους οποίους οι 450 (το 80%) είναι η μάζα των φυτών, οι 70 (το 15%) η μάζα των βακτηρίων και οι υπόλοιποι 30 (το 5%) η μάζα άλλων μικροοργανισμών και ζώων. Η βιομάζα των 7,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων της Γης δεν ξεπερνά το 0,01% αλλά είναι πλέον περίπου δεκαπλάσια της μάζας όλων των άγριων ζώων, καθώς στην πορεία της εξέλιξης οι άνθρωποι έχουν συμβάλει στην εξαφάνιση του 83% των άγριων ζώων και του 50% της μάζας των φυτών. Παρόλο που οι ωκεανοί καταλαμβάνουν το 71% της επιφάνειας της Γης, η συνολική βιομάζα της ξηράς υπολογίζεται ότι είναι σχεδόν 80 φορές μεγαλύτερη από τη συνολική βιομάζα των θαλασσών.
Ως μέτρο σύγκρισης χρησιμοποιήθηκε η μάζα του άνθρακα, που αντανακλά τη μάζα των μορίων της ζωής, όπως του DNA και των πρωτεϊνών, ενώ αφήνει απέξω τη μάζα του νερού μέσα στους έμβιους οργανισμούς. Οι επιστήμονες παραδέχθηκαν ότι οι υπολογισμοί τους έχουν ένα όχι αμελητέο περιθώριο σφάλματος.

Η ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ BILL GATES. Ο Bill Gates που δεν χρειάζεται συστάσεις, δημοσίευσε χθες στο πολύ δημοφιλές μπλογκ του μια λίστα από πέντε βιβλία που τα προτείνει ως αναγνώσματα για το καλοκαίρι. Τα βρήκαμε ενδιαφέροντα γιατί τυχαίνει να έχουμε διαβάσει τα τρία από τα πέντε: “Everything happens for a reason, ένας ύμνος στον ορθολογισμό όταν περνάς μια φάση απελπισίας όπως ένα πρόβλημα υγείας. “Factfulness”, εαν και γραμμένο στη λογική της ποπ κουλτούρας και των TEDx αξίζει να διαβάσετε αυτό το βιβλίο για να μάθετε πως λειτουργεί ο κόσμος και για να πειστείτε με… facts γιατί οι κοινωνίες με την πάροδο του χρόνου προοδεύουν. “Linconl in the Bardot”, βραβευμένο με Man Booker, κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις “Ικαρος” με τον τίτλο “Λήθη και Λίνκολν”.Το βιβλίο είναι βέβαια μυθιστόρημα που χτίζεται πάνω στο  γεγονός της απώλειας του γιού του Αβραάμ Λίνκολν εν μέσω του αμερικανικού εμφυλίου. Το Bardo παραπέμπει στη βουδιστική παράδοση, είναι το στάδιο που μεσολαβεί από το θάνατο μέχρι η ψυχή να λάβει μια νέα ενσάρκωση. Η υπόθεση εκτυλίσσεται το βράδυ του θανάτου του μικρού Ουίλι. Είναι ένα ιδιαίτερο μυθιστόρημα.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!