Πέμπτη 17 Μαίου

Διαφορετικοί οι τόνοι αλλά και η ουσία των δηλώσεων Τσίπρα-Ζάεφ για το αν έχουμε συμφωνία για το Μακεδονικό με τον δεύτερο να δείχνει πιο βέβαιος για κάτι τέτοιο. Υπό τις πιέσεις των αγορών οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι όσα συμφωνήθηκαν θα εφαρμοστούν. Στάση πολιτικών κρατούμενων στη Βενεζουέλα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. “Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση που πρέπει να διανυθεί και δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία”, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Ζ.Ζάεφ στο περιθώριο της Διάσκεψης των Δυτικών Βαλκανίων. Σε ερώτηση που δέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι γίνεται προσπάθεια για να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου, καθώς και το ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει μια συμφωνία που μπορεί να αντέξει στον χρόνο και όχι να χαθεί σε μερικούς μήνες. “Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στο πιο κρίσιμο σημείο”.
Από την πλευρά του ο Ζάεφ νωρίτερα, μίλησε σε εντελώς διαφορετικούς τόνους,  δίνοντας την εντύπωση πως κατέληξαν σε μεταξύ τους συμφωνία. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε στη συνέντευξη τύπου. Τώρα, σύμφωνα με τον Ζ.Ζάεφ, μέλλει να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις με τους φορείς και τα κόμματα στο εσωτερικό της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. “Αν δεχτούν τότε μπορεί να έχουμε κάποια λύση”, τόνισε προσθέτοντας ότι ελπίζει σε λύση μέχρι τον Ιούνιο κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν.
O Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε ερώτηση για τις δηλώσεις Ζάεφ αλλά είπε ότι δεν τις άκουσε.

ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΕΙΡΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ. Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τη σπείρα που έκλεβε αντικαρκινικά φάρμακα από ελληνικά νοσοκομεία και τα πουλούσε στο εξωτερικό.Οι χαμηλές τιμές πρωτοτύπων φαρμάκων στην Ελλάδα (μέσα στις τρεις χαμηλότερες) σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η -σε κάποιες περιπτώσεις- κακή λειτουργία νοσοκομειακών μονάδων αποθήκευσης φαρμάκων και οι δυνατότητες παράλληλου εμπορίου μέσα στην Ε.Ε. από χώρα σε χώρα, ιδιαίτερα προς τις χώρες με πολύ ακριβότερα φάρμακα, οδήγησαν στη γιγάντωση ενός αποκρουστικού κυκλώματος διακίνησης κλεμμένων φαρμάκων από ελληνικά κρατικά φαρμακεία σε χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά και όχι μόνο. Στα πλαίσια αυτού του «πρωτότυπου» εμπορίου διακινήθηκαν, από το 2013 έως σήμερα, 14.500 σκευάσματα προς Ε.Ε. και τρίτες χώρες. Διαβάστε τις αποκαλύψεις του Τάσου Τέλλογλου στην Καθημερινή.

ΚΟΠΗΚΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ. Ό,τι έχει ψηφιστεί θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους δανειστές στο Χίλτον. Ο αξιωματούχος του υπουργείου που μετείχε στη σημερινή συνάντηση ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται ή προβλέπεται να εφαρμοστούν τόσο από τις αρχές του 2019 όσο και από τις αρχές του 2020 θα εφαρμοστούν κανονικά. Με τη δήλωση αυτή ουσιαστικά μπήκε ένα τέλος στις προεκλογικού τύπου υποσχέσεις στελεχών των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ), οι οποίοι το τελευταίο διάστημα επιχειρούν να πείσουν πως οι προβλεπόμενες από το νόμο Κατρούγκαλο μειώσεις στις συντάξεις δεν θα εφαρμοστούν.

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. Συγγενείς πολιτικών κρατουμένων σε φυλακή του Καράκας στη Βενεζουέλα, ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι έχουν εξεγερθεί. Οι περίπου 300 κρατούμενοι στις φυλακές των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας, φέρονται να έχουν καταλάβει μέρος της φυλακής. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες η εξέγερση έγινε μόλις χτυπήθηκε από τους φρουρούς φοιτητής πολιτικός κρατούμενος. Κάποιοι από τους φυλακισμένους κρατούνται επί δύο και τρία χρόνια τώρα περιμένοντας δίκη. Οι πολιτικοί κρατούμενοι στη Βενεζουέλα διαμαρτύρονται διαρκώς για τις άθλιες συνθήκες κράτησής τους ενώ η κυβέρνηση Μαδούρο κωφεύγει σε διαρκείς εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για την απελευθέρωσή τους.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΛΑ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο  για να εξετάσει τους διεθνείς κινδύνους που εγκυμονεί το πρόσφατο ξέσπασμα του ιού Έμπολα στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ θα κληθεί να αποφασίσει αν θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία.

ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΦΙΛΙΑΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΟΗΕ. Τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατοικούν σε αστικά κέντρα μέχρι το 2050 και η πληθυσμιακή αυτή έκρηξη θα επικεντρώνεται στην Ινδία, την Κίνα και τη Νιγηρία, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Ο παγκόσμιος αγροτικός πληθυσμός θα κορυφωθεί μέσα σε μερικά χρόνια και στη συνέχεια θα μειωθεί μέχρι το 2050, σύμφωνα με έκθεση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA).
Το Τόκιο είναι επί του παρόντος η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο με 37 εκατομμύρια κατοίκους. Ακολουθεί το Νέο Δελχί με 29 εκατομμύρια, η Σανγκάη με 26 εκατομμύρια και η Πόλη του Μεξικού και το Σάο Πάολο με περίπου 22 εκατομμύρια η καθεμία.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ. Η 18η Μαίου έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Η θεματική του φετινού εορτασμού είναι “Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό” ενώ τιμώμενο Μουσείο φέτος στη χώρα μας είναι το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ.
Η πρόσβαση σε όλα τα μουσεία της χώρας αύριο θα είναι ελεύθερη. Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων στα ελληνικά μουσεία εδώ.