Η εβδομάδα 7-11 Μαίου

Διαβάζετε την ειδησεογραφική ανασκόπηση της εβδομάδας που μας πέρασε όπως την κατέγραψαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος, ο δημοσιογράφος Άλκης Κούρκουλας από την Τουρκία και ο Θύμιος Τζάλλας από τη Μεγάλη Βρετανία.

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΕΙΔΗΣΗ. Η σημαντικότερη και δυστυχώς η πιο σοκαριστική είδηση που έχουμε καταγράψει εδώ και μήνες στο FACT είναι οι λεπτομέρειες που ήρθαν στη δημοσιότητα για τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος στη Λ.Κηφισού με θύματα δύο ανθρώπους και έναν στο νοσοκομείο σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Ο οδηγός ήταν εντελώς μεθυσμένος και στο παρελθόν είχε ξανασυλληφθεί πάλι μεθυσμένος με την αστυνομία να τον τιμωρεί μ’ενα απλό πρόστιμο 200Ε. Η νταλίκα δε κυκλοφορούσε με ψευδή στοιχεία. Το περιστατικό θυμίζει τη διάλυση του κράτους αλλά και της κοινωνίας σε κάθε επίπεδο.

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Χθεσινό δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας (που επιβεβαιώνεται από το ΥΠΟΙΚ)  που χαρακτηρίζει το αναπτυξιακό σχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στους δανειστές ως ανάξιο λόγου δεν πρέπει ν’αξιολογηθεί τόσο για την κρίση του (“το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκε έχει μεγαλύτερη αξία”) αλλά ως σαφή ένδειξη για το τι πραγματικά συμβαίνει στη διαπραγμάτευση καθώς εδώ και οκτώ χρόνια μάθαμε καλά το ρόλο που παίζουν αυτές οι διαρροές. Καταρχάς να επισημάνουμε ότι το αναπτυξιακό σχέδιο που το σχολιάζει ο ξένος Τύπος δεν έχει ανακοινωθεί στη χώρα, στα πολιτικά κόμματα και στον Τύπο κι αυτό ας μπει στην ατελείωτη λίστα των θεσμικών ατοπημάτων της κυβέρνησης. Όμως η διαρροή αυτή δείχνει ότι αυτό που συμβαίνει πάλι είναι μια “υπερήφανη διαπραγμάτευση” όπου η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται το μέλλον της χώρας αλλά τους όρους (βασικώς στον ΣΥΡΙΖΑ καίγονται για την περικοπή των συντάξεων) με τους οποίους θα οδηγηθούμε στις εκλογές ώστε να περιορίσει αυτό που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ως εκλογική ήττα.
Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν φταίει μόνον η κυβέρνηση. Βλέπουμε ευθύνες στον Τύπο και τα τηλεοπτικά πάνελ που νυχθημερόν αναλύουν ως το φυσιολογικότερη εξέλιξη το πότε συμφέρει την κυβέρνηση να πάει σε εκλογές και όχι τι είναι το συμφέρον για τη χώρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ. “Η βασική αλλαγή σε σχέση με το 2014 είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν άλλο για την Ελλάδα. Θα μπορούσε όμως κάποιος να πει ότι η ελάφρυνση χρέους είναι ένα είδος πληρωμής. Επομένως, δεν θα δοθεί χωρίς όρους. Αυτά για να μπορούμε να συνεννοηθούμε. Τα υπόλοιπα είναι συζητήσεις καφενείου για τους ιθαγενείς ή για τους συγγραφείς εμετικών σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα που νομίζουν ότι είναι άμεμπτοι και κάτοχοι της μοναδικής αλήθειας…”, γράφει ο Άγγελος Αθανασόπουλος στο in.gr.

ΚΑΠΟΙΑ FACTS ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Αλιεύσαμε από τον λογαριασμό του Διονύση Ρίζου, ειδικού για θέματα κοινωνικής ασφάλισης δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις Το πρώτο εδώ και το δεύτερο και πιο εντυπωσιακό εδώ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.  Τίποτα νεότερο από το εκλογικό μέτωπο. Οι συμμαχίες έχουν σταθεροποιηθεί,  ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι η παλιά φρουρά των διαδόχων του Νετζμετιν Ερμπακάν έχει μετακινηθεί στην αντιπολίτευση προς τον Ερντογάν,  Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το ότι οι Κούρδοι έχουν μείνει εκτός και των δύο συμμαχιών Αφού δεν θέλουν τη συμμαχία του Ερντογάν , αλλά δεν θέλουν ακόμα περισσότερο την Μεράλ Ακσενέρ και δεν τους θέλει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.
Στο δεύτερο γύρο -αν υπάρξει δεύτερος γύρος- οι Κούρδοι  φαίνεται ότι θα ενισχύσουν την αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος εφόσον αυτό καταφέρει να διακριθεί.  Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται -για ότι αξίζουν δείχνουν ωστόσο ότι ο Ερντογάν θα επιβληθεί από τον πρώτο γύρο.
Αυτό που δυσκολεύει την τακτική του προέδρου είναι βέβαια η οικονομία,  αφού η πτώση της Λίρας είναι ταχύτερη από την κίνηση του ημερολογιου προς τις εκλογές. Ο κίνδυνος των εκπλήξεων δεν μπορεί να αποκλεισθεί παρά το ότι η Διεθνής συγκυρία ευνοεί τη στρατηγική του Ερντογάν ευνοεί τη σταθερότητα. (Άλκης Κούρκουλας)

ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ IRAN DEAL. Παρ’όλο που οι ευρωπαίοι ηγέτες σχεδόν σύρθηκαν μέχρι την Ουάσινγκτον για να πείσουν τον πρόεδρο Τραμπ να μείνει η χώρα του στη συμφωνία για τον πυρηνικό αφοπλισμό του Ιράν με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των οικονομικών κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν. Φυσικά η ανησυχία για τις συνέπειες αυτής της απόφαση έχει “χτυπήσει κόκκινο” και ήδη η ανοιχτή, πλέον, σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ δεν θεωρείται άσχετη από την εξέλιξη αυτή.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία αυτή; Δείτε το πολύ κατατοπιστικό γράφημα του Vox.
Κι ένα εξίσου κατατοπιστικό Q&A με όσα θα θέλαμε να ξέρουμε για τη συμφωνία αλλά ντρεπόμαστε να ρωτήσουμε, πάλι από το Vox
Όσοι θέλουν αν εμβαθύνουν (αρκετά) πιο πολύ η στήλη Interpreter καταγράφει τα έξι βασικά σενάρια της επόμενης μέρας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ-ΚΙΜ. Τελικώς χθες ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βόρειας Κορέας στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη. Ο ίδιος ο Τραμπ επιθυμούσε η συνάντηση να γίνει στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας αλλά για λόγους ασφαλείας και πολιτικής προτιμήθηκε η Σιγκαπούρη, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.
“Μετά από 16 μήνες στο Λευκό Οίκο και από τη μέχρι τώρα πολιτεία του ο Τραμπ δείχνει κάθε φορά πανέτοιμος για να κάνει δραματικές κινήσεις και να θέσει σκληρά τελεσίγραφα. Όμως ο ίδιος και η ομάδα του έχουν επιδείξει περιορισμένες δυνατότητες στο να διαπραγματεύονται συμβιβαστικές λύσεις σε ακανθώδη ζητήματα όπως αυτά που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ με τη Βόρειο Κορεά”, γράφει αναλυτής στο Bloomberg.
“H Βόρειος Κορέα πουλάει την ίδια υπόσχεση για αποπυρηνικοποίηση τα τελευταία 27 χρόνια καταφέρνοντας κάθε φορά κι από ένα σεβαστό αντίτιμο”, επισημαίνει η Mona Charen στο ρεπουμπλικανικό National Review.

ΛΙΓΟΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΡΟΛΟΣ. Χθες σχολιάσαμε τον Πρίγκιπα της Ουαλίας και διάδοχο του Βρετανικού Θρόνου να γίνεται πρεσβευτής της απόφασης της χώρας του να περιορίσει τη χρήση των πλαστικών με το να παραγγείλει ένα παγωμένο καφέ χωρίς καλαμάκι.
Με αφορμή τον όγκο των σχολίων που παρήγαγε και παράγει η επίσκεψη αυτή ο Θύμιος Τζάλλας μας έγραψε 5 facts και 1 fake για το βρετανικό θρόνο.
Σήμερα το βασιλικό ζεύγος είναι στην Κρήτη όπου και επισκέφθηκε το Ανάκτορο της Κνωσού και στη συνέχεια τη διαδικασία της παρασκευής του φαγητού στην αρχαία Κρήτη όπως την έχει ανασυστήσει η αρχαιολόγος Τζέρολιν Ελίζαμπεθ Μόρισον. Διαβάστε στη LIFO για το πώς παρασκεύαζαν το φαγητό στην Κρήτη κατά την αρχαιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ.
*Αυτό το άρθρο στους NYT είναι από τα πιο εντυπωσιακά αναγνώσματα των τελευταίων εβδομάδων, ίσως και μηνών. Με την πολιτική ορθότητα να σαρώνει στις ΗΠΑ όσοι βρίσκονται διωκόμενοι για τις ανορθόδοξες απόψεις τους (και όχι δεν αναφερόμαστε σε τραμπικούς ή alt-right παλαβούς) έχουν στήσει ένα άτυπο dark web από σάιτ, podcasts, videos, εκδηλώσεων που συγκεντρώνει εκατοντάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενου κοινού και οι ίδιοι καταφέρνουν να βγάζουν πολλά χρήματα από αυτό.
*Λέξεις, λέξεις, λέξεις. Πώς θα εξελιχθεί η αγγλική γλώσσα μέσα από τη χρήση του διαδικτύου; Πολύ ενδιαφέρον!
* Ένας οδηγός στους βασικούς τύπους του sushi.

ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΜΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
*Κυριακάτικη ξενάγηση σε 35 βιβλιοθήκες της Αθήνας, με οδηγούς τους υπεύθυνους των βιβλιοθηκών, επιμελητές και βιβλιοθηκονόμους που γνωρίζουν σε βάθος τις συλλογές τους, οργανώνουν οι Αtenistas την Κυριακή, 13/5, από τις 11.00 έως τις 16.00. Οργανώστε από πριν τις επισκέψεις σας και δηλώστε, όπου απαιτείται, τη συμμετοχή σας μέσω τηλεφώνου, email ή της πλατφόρμας eventbrite.
* Bazaar Βιβλίου στην Τεχνόπολη διοργανώνουν τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM. Το μπααζάρ πλαισιώνεται από συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις.
*Συνεχίζεται για δεύτερο Π-Σ-Κ το Athens Street Food Festival στο Αμαξοστάσιο ΟΣΥ στο Γκάζι. Δείτε τις φετινές συμμετοχές.
Έχουμε ακούσει θετικά σχόλια και θα περάσουμε μια βόλτα.

Αυτά για την εβδομάδα που μας πέρασε. Καλό Σαββατοκύριακο!