Δευτέρα 16 Απριλίου

Η Άγκυρα με τη “στρατηγική της σημαίας” διατηρεί σε χαμηλή φωτιά αλλά σε φωτιά τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, 1,9 δις μέσα σ’ενα μόλις μήνα οι φόροι που δεν καταβλήθησαν στην εφορία, ο Ζάεφ αδειάζει τη διαπραγμάτευση για το Μακεδονικό. Η τραγουδίστρια της ποπ Μπιγιονσέ άφησε άναυδους κοινό και κριτικούς σ’ενα θέαμα που χαρακτηρίστηκε ως ανεπανάληπτο. Σε μια χώρα που παράγει ανεπανάληπτα θεάματα. 

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

Ό,τι πρεπει να ξέρετε για σήμερα

ΚΥΜΑΤΙΖΕΙ Η ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ. Στη διάψευση των ισχυρισμών του  πρωθυπουργού και του υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας ότι Τούρκοι κομάντος κατέβασαν ελληνική σημαία από την ακατοίκητη βραχονησίδα Ανθρωποφάς στους Φούρνους της Ικαρίας, προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Τζανακόπουλος. “Η σημαία κυματίζει κανονικά” επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος Φούρνων.
Νωρίτερα ο Μπ.Γιλντιρίμ είχε
επιβεβαιώσει πως η ακτοφυλακή της χώρας του κατέβασε ελληνική σημαία από “τουρκική βραχονησίδα, όπως τη χαρακτήρισε.  Μάλιστα, μίλησε για εσκεμμένες προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο, με αφορμή την ύψωση της ελληνικής σημαίας από τρεις νεαρούς Φουρνιώτες στην ακατοίκητη βραχονησίδα Ανθρωποφάς. Ο Γιλντιρίμ παραλλήλισε την ενέργεια των τριών νεαρών να στήσουν την γαλανόλευκη στο υψηλότερο σημείο της βραχονησίδας με αυτή στα Ιμια στις 25 Ιανουαρίου 1996 και κατά δήλωσή του άνδρες της τουρκικής ακτοφυλακής την κατέβασαν.

ΑΛΜΑ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. Εκρηκτική είναι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Μέσα σ’ενα μόλις μήνα έμειναν απλήρωτοι 1,9δις σε φόρους.  Στα 101,6 δισ. ευρώ σκαρφάλωσε τον Φεβρουάριο το σύνολο των ληξιπρόθεσμων (παλαιών και νέων) οφειλών προς το Δημόσιο παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,013 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό της αύξησης τα 1,908 δισ. ευρώ αφορούν φορολογικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ. Στο τέλος Φεβρουαρίου το σύνολο των οφειλετών ανέρχονταν σε 3.964.279, οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να επιβληθουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 1.739.301 και όσοι είναι υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 1.088.696 (το 62,59%).
ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΟ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ.Υπερδιπλάσιο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.Το πρωτογενές αποτέλεσμα ανήλθε στα 2,32 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 1,096 δισ. ευρώ εκατ. και ύστερα από πρωτογενές πλέονασμα 1,07 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017.

ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ. Άνοιξε σήμερα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, για χρέη έως 50.000 ευρώ και η οποία αφορά τόσο χρέη προς τα Ταμεία, όσο και προς την Εφορία. Στη ρύθμιση μπορούν να δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί και σταδιακά οι αγρότες. Όσοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση ρύθμισης στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού θα πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) και να ακολουθήσουν τις σχετικές οδηγίες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Σε ξεκάθαρη αμφισβήτηση των αιτημάτων της Ελλάδας για αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και για ονομασία erga omnes (δηλαδή έναντι όλων) προέβη ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο κ. Ζάεφ τόνισε πως η νέα ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στο εξωτερικό, χωρίς να υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος, όπου και αναγράφεται το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA. Επιμένει η κυβέρνηση ότι υπάρχει περιθώριο συμφωνίας με τα Σκόπια παρά τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ. Εξακολουθώ να λέω ότι έχουμε μπροστά μας μια ευκαιρία, δήλωσε στον Αντ1 ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ανέφερε ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση των διαπραγματεύσεων και ότι στο τέλος των συζητήσεων θα μπορέσουμε να δούμε αν θα υπάρξει συμφωνία. Μίλησε για αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή, σε κάθε περίπτωση, 165 βουλευτών και πρόσθεσε ότι “αν ο κύριος Καμμένος θέλει να φύγει από την κυβέρνηση λόγω Σκοπιανού, ας το κάνει”.
ΣΧΟΛΙΟ. Δεν είναι καθόλου προφανής ο λόγος που ο Ζόραν Ζάεφ αδειάζει με αυτό τον τρόπο τη διαπραγμάτευση και στην πραγματικότητα εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση η οποία εμφανίζεται να διαπραγματεύεται σκληρά και μάλιστα μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα διέδιδε ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία.
Θα χρειαστούμε λίγο χρόνο για να διαπιστώσουμε αν με αυτή του τη δήλωση ο Ζόραν Ζάεφ έστειλε σήμα SOS προς ΗΠΑ και Γερμανία να συνεχίσουν να πιέζουν προς όλες τις κατυθεύνσεις.

 

Ακόμα στις ειδήσεις

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. Το σύστημα της απλής αναλογικής (οι έδρες θα μοιράζονται αναλόγως με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής)  για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατίθεται σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Οι εκλογές για τους δήμους και τις περιφέρειες θα διεξάγονται κάθε 4 χρόνια, αντί για 5 που πραγματοποιούνται τώρα, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, όπως προβλέπει ο ισχύων νόμος. Οι επόμενες εκλογές (αντί για τις 26 Μαΐου 2019 μαζί με τις ευρωεκλογλες) θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019 και με νόμο θα παραταθεί η θητεία των νυν δημάρχων και περιφερειαρχών έως το τέλος του 2019.
Με δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης 
κατηγορεί την κυβέρνηση πως “εργαλειοποιεί και την αυτοδιοίκηση αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει χάος για να περιορίσει τις εντυπώσεις από την επερχόμενη συντριπτική ήττα της”. Μάλιστα δεσμεύτηκε πως αν οι αυτοδιοικητικές εκλογές γίνουν μετά τις εθνικές εκλογές, θα αλλάξει το νόμο.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΚΤΩ. Το 18μηνο για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς παρέρχεται τον Μάιο και τότε θα αφεθούν ελεύθεροι δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7. “Δεν υπάρχει κάποιος λόγος που να εμποδίζει αυτή την διαδικασία με την παρέλευση του 18μηνου” σημείωσε και πρόσθεσε ότι “Δεν υπήρξε προσφυγή της τουρκικής πλευράς προς στην ελληνική Δικαιοσύνη με το αίτημα να δικαστούν εδώ, στην Ελλάδα, για τα αδικήματα που προβλέπονται από τον ποινικό κώδικα”.

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΟΜΙΑΣ. Επίθεση με σφυριά και μπογιές πραγματοποίησαν στις 6.20 το πρωί μέλη της αντιεξουσιαστικής ομάδας “Ρουβίκωνας” σε κτήριο εταιρείας, στην Κηφισιά. Τα μέλη του Ρουβίκωνα έσπασαν τζάμια του κτηρίου και στη συνέχεια πέταξαν μπογιές.
ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ. Στο FACT δεν καταγράφουμε ποτέ το περιεχόμενο προκηρύξεων τρομοκρατικών ή άλλων παράνομων πράξεων που προσπαθούν απεγνωσμένα να ενδυθούν τον πολιτικό ακτιβισμό ως λεοντη. Καταγράφουμε μόνο την είδηση.

“ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ ΘΕΑΜΑ”. Φαίνεται πως η τραγουδίστρια της ποπ Μπιγιονσέ, η πρώτη μαύρη καλλιτέχνης που ανοίγει τιμητικά το εμβληματικό ποπ φεστιβάλ Coachella στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ άφησε το σύμπαν άναυδο. Οι κριτικές μιλούν για ιστορική παράσταση όπου το μεγάλο θέαμα συνδυάζεται με τη μουσική και περπατάει παράλληλα προς τις μεγάλες πολιτικές συζητήσεις της εποχής χωρίς η συναυλία να μετατρέπεται σε πολιτική εκδήλωση.
“Η Μπιγιονσέ είναι μεγαλύτερη από την Κοατσέλα. Δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε πιο ριζοσπαστική, πλήρη, μεγάλη παράσταση φέτος ή ακόμα και σύντομα από αυτή που έδωσε η τραγουδίστρια το Σάββατο”, γράφει εκστασιασμένος ο κριτικός των New York Times.
Βρήκαμε στο YouTube αυτό το βίντεο από την έναρξη του σόου.