Τρίτη 10 Απριλίου

Βαριά και πολύπλοκη η σημερινή ειδησεογραφία επιλέξαμε όσα πραγματικά αξίζει να κρατήσετε από τη σημερινή ημέρα.

 

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Έχοντας καταγράψει την ελληνική κρίση από την πρώτη ημέρα, όταν προσφύγαμε στο ΔΝΤ και εδώ στο FACT καθημερινά τα τελευταία δύο χρόνια, με συγκίνηση δημιουργούμε σήμερα την ετικέτα “Έξοδος από το Μνημόνιο”, γνωρίζοντας, βέβαια, πόσο δύσκολο θα είναι το εγχείρημα και πάνω απ’όλα ότι στην πραγματικότητα η έξοδος από την επιτροπεία και η πλήρης χειραφέτηση της χώρας ακόμα αργεί.
ΑΝΑΛΥΣΗ. Αποκτήσαμε νέο όρο!  “Πρόγραμμα Μεταμνημονιακής Παρακολούθησης”. Έτσι βάφτισε το μεταμνημονιακό μνημόνιο ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με τον Υπουργό το πρόγραμμα αυτό δεν θα περιλαμβάνει νέους όρους (μέτρα) αλλά θα περιγράφει όσα δεν προφτάσουμε να “κλείσουμε” μέχρι τις 21 Ιουνίου όπου θα πραγματοποιηθεί το ιστορικό Eurogroup και η Ευρώπη θα γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής (συμπληρώνουμε εμείς). Αυτά, τα “όσες εκκρεμότητες δεν προλάβουμε να κλείσουμε” δεν θα είναι αμελητέες και είναι εντυπωσιακό ότι τελικώς θα κλείσουν με μια πολιτική απόφαση. Αυτό θα επιβεβαιώσει και την αρχική προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα “διαπραγματεύσεις με τους δανειστές”. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ισχυρίζονταν πάντα ότι το κλείσιμο των αξιολογήσεων και η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές στην πραγματικότητα ήταν πάντα μια πολιτική απόφαση που ελάμβαναν οι δανειστές κάθε φορά και λιγότερο η συμμόρφωση προς τα προαπαιτούμενο κάθε αξιολόγησης. Γιαυτό και η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης  τώρα στο “τυπικό τέλος”, να μιλάει εμμονικά για “καθαρή έξοδο από το μνημόνιο” αντί για πολιτική συμφωνία εξόδου, ενώ η καθαρή έξοδος είναι κάτι που ενδιαφέρει αποκλειστικά τους ψηφοφόρους της ΝΔ οι οποίοι έτσι κι αλλιώς εχθρεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ θα μας εντυπωσιάζει κάθε φορά από την αρχή.

ΒΟΜΒΑ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματική την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ, καθώς και τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος). Δηλαδή έκρινε αντισυνταγματικό όλο το νόμο Κατρούγκαλου.  Όπως επισημαίνει σε σχόλιό του ο δικηγόρος και ειδικός για θέματα Εργατικού Δικαίου και Κοινωνικής Ασφάλισης Διονύσης Ρίζος ” Σε περίπτωση που οι έν λόγω πληροφορίες επαληθευθούν και οι συγκεκριμένες διατάξεις κριθούν αντισυνταγματικές θα πρέπει, σε συμμόρφωση αυτού, ο ΕΦΚΑ να διαχωριστεί σε αντίστοιχο αριθμό φορέων με βάσει την ασκούμενη δραστηριότητα και ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών να αλλάξει από το σημερινό επαχθές μέτρο του υπολογισμόυ με βάση το εισόδημα”.

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Σημαντική βελτίωση στην οδική ασφάλεια καταγράφεται στην Ελλάδα μεταξύ 2010-2017, ωστόσο τα στοιχεία των θανατηφόρων τροχαίων εξακολουθούν να είναι σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αυτό επισημαίνει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια στην ΕΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2010-2017 καταγράφεται σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα (-41%) και στην ΕΕ (-20%). Το 2017 ο τραγικός απολογισμός στην Ελλάδα ήταν 69 θάνατοι από τροχαία, ανά εκατομμύριο κατοίκων. Την ίδια χρονιά στην ΕΕ σημειώθηκαν 49 θάνατοι από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων. Σε σχέση με το 2016 τα θανατηφόρα τροχαία στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 10%.

ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ. Στο FACT δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην κάλυψη ειδήσεων και θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Θυμίζουμε ότι πέρυσι το Πάσχα και με αφορμή την δημοσίευση από τη Νέα Δημοκρατία ενός Στρατηγικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια είχαμε ζητήσει από τον Μανώλη Ανδριωτάκη να μας το αξιολογήσει. Να, τι μας είχε γράψει τότε.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Την αποδέσμευση ολόκληρης της ομάδας ΔΙΑΣ, που είναι επιφορτισμένη με την προστασία του κτιρίου της ΝΔ αλλά και του πολιτικού του γραφείου, προκειμένου να ενισχυθεί η αστυνόμευση στις γειτονιές της Αθήνας, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο facebook.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως η ασφάλεια του πολίτη αποτελεί βασική προτεραιότητά του και γι’ αυτό το λόγο επικοινώνησε με τον αρχηγό της αστυνομίας, από τον οποίο ζήτησε την αξιοποίηση του 20% των αστυνομικών που έχουν διατεθεί για τη φύλαξη της ΝΔ. Η κίνηση αυτή του  Κυριάκου Μητσοτάκη αφορά περίπου 32 αστυνομικούς.
Αφορμή για την πρωτοβουλία αυτή ήταν δημοσιεύματα του κυριακάτικου τύπου που ήθελαν την κυβέρνηση να μειώνει κατά 30% τους αστυνομικούς που κάνουν περιπολίες στις γειτονιές.
Απαντώντας στην πρωτοβουλία αυτή, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα στα οποία αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης “fake news”. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περισσότεροι από 600 αστυνομικοί που υπηρετούν στην ασφάλεια προσώπων, αναμένεται να αποδεσμευτούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

ΜΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΡΟΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ. Επί δύο ξεχωριστών σχεδίων αποφάσεων για τη Συρία, ενός αμερικανικού κι ενός ρωσικού, θα κληθεί να ψηφίσει απόψε το βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την απόφαση της Ρωσίας να καταθέσει δικό της σχέδιο πλην του αμερικανικού.
Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει “σύντομα” μια ομάδα έρευνας στην Ντούμα στην ανατολική Γούτα για να διερευνήσει τη φερόμενη χημική επίθεση που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή
Ο ΟΑΧΟ, ο οποίος έλαβε επίσημη πρόσκληση από τη Δαμασκό για να διενεργήσει έρευνα “ζήτησε από τη Συριακή Αραβική Δημοκρατία να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις για αυτή την αποστολή”, ανέφερε ο Οργανισμός με ανακοίνωσή του.
+ Ο πρόεδρος Τραμπ ανέβαλε την επίσκεψη στη Βολιβία και το Περού ώστε να εστιάσει την προσοχή του στη Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

“STOP SOROS”. Στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή του στο πρωθυπουργικό αξίωμα, ο Βίκτορ Όρμπαν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει ριζικές αλλαγές για την κυβέρνησή του. Το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή όπου πλέον διαθέτει και την ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3 θα είναι αυτό που ονόμασε “Stop Soros” και θα αφορά τον περιορισμό της λειτουργίας των ΜΚΟ (επιβάλλοντας φόρο) που δραστηριοποιούνται στη χώρα και διαφωνούν με την αντιμεταναστευτική του πολιτική και οι οποίες, σύμφωνα με την ακροδεξιά συνωμοσιολογία, χρηματοδοτούνται από τον επιχειρηματία Τζώρτζ Σόρος. Ο Σόρος λειτούργησε ως κεντρική, “δαιμονική” φιγούρα στην καμπάνια του Σόρος. Όπως παρατήρησε, εύστοχα, η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, “Ο Όρμπαν κατηγόρησε για τα πάντα έναν Εβραίο και κέρδισε”. Το μέλλον του Central European University του Τζορτζ Σόρος με έδρα τη Βουδαπέστη είναι ακόμα ασαφές ενώ από την πλευρά του το ίδρυμα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αποκτήσει campus στη Βιέννη.
Στον απόηχο των αποτελεσμάτων των εκλογών, παραιτήθηκε από την προεδρία του κόμματος και τη βουλευτική του έδρα, έπειτα από τη συντριπτική ήττα που υπέστη στις εκλογές ο ηγέτης του ακροδεξιού Jobbik (Γιόμπικ), δεύτερης πολιτικής δύναμης στην Ουγγαρία, Γκάμπορ Βόνα.
Ο Βόνα το 2010 είχε εισέλθει στη Βουλή φορώντας στρατιωτική στολή και αποχωρεί από αυτή με κομψό κουστούμι και γραβάτα. Το 2013 επιχείρησε να στρέψει το κόμμα του προς τη συμβατική Δεξιά εγκαταλείποντας τις εξτρεμιστικές του θέσεις καθώς ο Β. Όρμπαν πλησίαζε όλο και περισσότερο την Ακροδεξιά με την αντιμεταναστευτική του πλατφόρμα στη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη. Όμως η στρατηγική του να μετατραπεί σε μια μετριοπαθή δύναμη, παίρνοντας αποστάσεις από τη ρατσιστική και ξενοφοβική πλατφόρμα η οποία είχε καθορίσει τα χρόνια της διαμόρφωσής του, απέτυχε επιβεβαιώνοντας τη γνωστή πολιτική συμπεριφορά που θέλει τους πολίτες, όταν μπορούν να επιλέξουν μεταξύ του αυθεντικού και της απομίμησης δεν θα διστάσουν στιγμή να το κάνουν.Η κοινοβουλευτική ομάδα του Jobbik θα διαθέτει 25 βουλευτές, αυξάνοντας την κοινοβουλευτική του δύναμη κατά ένα βουλευτή. Θα είναι η μεγαλύτερη αντιπολιτευτική δύναμη, ωστόσο ο συνολικός αριθμός των βουλευτών των κεντροαριστερών κομμάτων θα είναι μεγαλύτερος 38 βουλευτές.

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΝΤΑΒΟΣ. Μιλώντας σε υψηλόβαθμους κινέζους και ξένους αξιωματούχους στο Φόρουμ Μποάο της Ασίας, μια εκδήλωση που αποκαλείται “το κινεζικό Νταβός” ο πρόεδρος Σι Τζινπίγκ υποσχέθηκε  “Μια νέα φάση”  οικονομικού “ανοίγματος” της χώρας του. Σύμφωνα με τον Σι, οι μεταρρυθμίσεις και το άνοιγμα της Κίνας οπωσδήποτε θα επιτύχουν και η ψυχροπολεμική νοοτροπία, οι πολιτικές μηδενικού αθροίσματος (“Zero-sum mentality”) και ο απομονωτισμός θα πέσουν σε τοίχο. Ο Σι τόνισε ακόμη ότι το άνοιγμα της οικονομίας φέρνει πρόοδο, ενώ το κλείσιμο οπισθοδρόμηση, κάνοντας μια έμμεση νύξη προς τον Τραμπ. Σύμφωνα με τον Κινέζο πρόεδρο, το Πεκίνο θα προχωρήσει σε μείωση των δασμών στις εισαγωγές οχημάτων, ενώ θα μειωθούν και οι δασμοί που επιβάλλονται σε μερικά άλλα προϊόντα. Οι μειώσεις αυτές των δασμών, θα γίνουν μέσα στο 2018.”Θα πάρουμε την πρωτοβουλία να αυξήσουμε τις εισαγωγές” τόνισε ενώ συμπλήρωσε ότι η Κίνα θα προχωρήσει στην ενίσχυση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.
Στο άνοιγμά τους, οι ασιατικές αγορές αντέδρασαν θετικά και με ανακούφιση, κατά τους αναλυτές του Bloomberg,  μετά τις δηλώσεις Σι ότι δεν θα μπει σε λογική πολέμου.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε! Εαν βρίσκετε το FACT χρήσιμο προωθείστε το σε φίλους και γνωστούς με την παρότρυνση να εγγραφούν.