Σαρωτική νίκη Όρμπαν στην Ουγγαρία, φρίκη από τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, η τηλεόραση συνεχίζει να κυριαρχεί ως Μέσο επικοινωνίας.
Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Εφόσον δεν το έχετε κάνει ήδη μπορείτε να διαβάσετε το τελευταίο μας newsletter. Όλο και κάτι ενδιαφέρον θα βρείτε εκεί.
Επικοινωνείτε πατώντας REPLY σε αυτό το εμέηλ.
ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΟΡΜΠΑΝ. Με προσέλευση-ρεκόρ στις κάλπες, γύρω στο 70% εκτιμάται η συμμετοχή, και με ποσοστό 48% ο Βίκτορ Όρμπαν κατάφερε σαρωτική νίκη κερδίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής της Ουγγαρίας με 133 έδρες.
Άμεσα και με ενθουσιασμό αντέδρασαν όλοι οι ακροδεξιοί ηγέτες της Ευρώπης, από τον Ολλανδό Γκερ Βίλτερς και τη Μαρίν Λεπέν μέχρι την “Εναλλακτική για τη Γερμανία”.
Σήμερα, η Άγκελα Μέρκελ συνεχάρη τον Β.Όρμπαν. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τον Όρμπαν παρά τις διαφορετικές τους απόψεις στο προσφυγικό.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν καταγγελίες για σοβαρές παραβάσεις στη διαδικασία, άκυρα ψηφοδέλτια και… χαμένες ψήφους. Είναι πολύ αμφίβολο ότι αυτά θα ληφθούν σοβαρά ή και θα εξεταστούν ακόμα.
Όπως επισημαίνει το Politico, αν και η Ουγγαρία είναι μια μικρή χώρα και μάλλον περιφερειακή ακόμα και στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της ομάδας των κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρωβουλής, ο Όρμπαν συνιστά ένα “μοντέλο για το πολιτεύεσθαι” κι αυτό είναι που κάνει τη νίκη του ανησυχητική για τους θιασώτες, βέβαια, της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Ακόμα επισημαίνεται πως οι συγκρούσεις με την ΕΕ θα ενταθούν, θα ενισχυθεί “η γκρίνια” εντός του ΕΛΚ με αίτημα το κόμμα του, το Fidesz, να αποπεμφθεί από το ΕΛΚ κόντρα στις απόψεις της ηγετικής ομάδας ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα θα γλιστρήσει, ακόμα περισσότερο, στον αυταρχισμό.
ΦΤΗΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. Το μισό “κοστίζουν” οι Έλληνες εργαζόμενοι σε σχέση με το μέσο όρο στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.
Το ανά ώρα κόστος της εργασίας (μισθολογικό και μη μισθολογικό) ανήλθε στην Ελλάδα το 2017 στα 14,5 ευρώ. Στην ευρωζώνη ήταν κατά μέσο όρο στα 30,3 ευρώ, ενώ μεταξύ των κρατών της ΕΕ το μικρότερο εργατικό κόστος είχαν η Βουλγαρία με 4,9 ευρώ, η Ρουμανία με 6,3 ευρώ, η Λιθουανία με 8 ευρώ, η Λετονία με 8,1 ευρώ, και η Ουγγαρία με 9,1 ευρώ. Στον αντίποδα, το μεγαλύτερο ανά ώρα κόστος εργασίας στην ΕΕ εμφάνισαν για το 2017 η Δανία με 42,5 ευρώ, το Βέλγιο με 39,6 ευρώ, το Λουξεμβούργο με 37,6 ευρώ, η Σουηδία με 36,6 ευρώ και η Γαλλία με 36 ευρώ.
Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο ωριαίο κόστος εργασίας ήταν στον βιομηχανικό τομέα με 15,3 ευρώ. Στον τομέα των υπηρεσιών ήταν στα 14,3 ευρώ, ενώ στον τομέα των κατασκευών ήταν στα 10,2 ευρώ.
ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ. Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη δέσμευση των ΗΠΑ και της Γαλλίας να απαντήσουν σε φερόμενη επίθεση του καθεστώς Άσαντ και των συμμάχων του με χημικά όπλα σε πόλη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι εντός 48 ωρών θα υπάρξει απάντηση μετά από πληροφορίες ότι η επίθεση στην πόλη Δούμα έγινε με χημικά όπλα. Οι διασώστες κάνουν λόγο για 60 νεκρούς ανάμεσα σε αυτούς αρκετές γυναίκες και παιδιά.
Πριν την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 22.00 ώρα Ελλάδος, οι Ηνωμένες Πολιτείες διένειμαν ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητείται η δημιουργία ενός “νέου μηχανισμού ανεξάρτητης έρευνας των Ηνωμένων Εθνών” για την καταφυγή στα χημικά όπλα στη Συρία, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου. Αυτό το νέο εργαλείο έρευνας των Ηνωμένων Εθνών θα έχει αρχικά εντολή ενός έτους, η οποία θα είναι ανανεώσιμη. Ο ΟΗΕ δεν διαθέτει πλέον έναν οργανισμό έρευνας για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία μετά τη διάλυση στα τέλη του 2017 της JIM, μιας ομάδας του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, η εντολή της οποίας δεν ανανεώθηκε λόγω πολλών ρωσικών βέτο.
Την ίδια στιγμή η Ρωσία κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιτέθηκε ανοιχτά σε αεροπορική της βάση στη Χολμς και κατά την επίθεση σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας του ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς πρώτα να έχει επιλυθεί το ονοματολογικό. Για σημαντική πρόοδο στην τελευταία συνάντηση που είχαν στις 30 Μαρτίου στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ενώ εκτίμησε ότι στη νέα συνάντηση που θα έχουν οι ΥΠΕΞ στην Οχρίδα, στις 12 Απριλίου, θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις, που θα μπορούσαν να δρομολογήσουν και συνάντηση του ίδιου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.
Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ. Οι επαγγελματίες της επικοινωνίας γνωρίζουν, έστω και εμπειρικά πως η δημοφιλία στο facebook και στα social media είναι, στην πραγματικότητα, πολύ περιορισμένη ακόμα κι αν δημιουργείται η αίσθηση για το αντίθετο. Μια πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου Eurodata TV δείχνει ότι στις ΗΠΑ και ειδικά στην Ευρώπη, τα ποσοστά τηλεθέασης παραμένουν ιστορικά υψηλά τα τελευταία 25 χρόνια. H Eurodata παρατηρεί σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή: η Βόρεια Αμερική παραμένει πρώτη με 4 ώρες και 3 λεπτά τηλεθέασης ημερησίως κατά μέσο όρο, ενώ ακολουθεί η Ευρώπη με 3 ώρες και 49 λεπτά και στη συνέχεια η Βραζιλία και η Ρωσία. Μια σημαντική αλλαγή είναι η δυνατότητα replay των τηλεοπτικών προγραμμάτων, αλλά και παρακολούθησής τους σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή κινητά τηλέφωνα, υπηρεσίες που φέρνουν “κατά μέσο όρο 8% επιπλέον τηλεθέαση” στις 35 χώρες όπου μετρήθηκαν. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι ΗΠΑ και η Βρετανία παραμένουν οι χώρες με τη μεγαλύτερη εξαγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων και ακολουθούν η Γαλλία, η Γερμανία και η Τουρκία.
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!