Τρίτη 27 Μαρτίου

Παραμένουν στην τουρκική φυλακή οι δύο Έλληνες αξιωματικοί παρά το καλό κλίμα στη χθεσινή σύνοδο κορυφής στη Βάρνα. Ο Πάνος Καμμένος τώρα δηλώνει ότι αυτός θα σώσει τη Μακεδονία. Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς μετά τις αντιδράσεις αλλά εμείς εξετάζουμε όσα είχαν γίνει μέχρι τώρα και η κυβέρνηση επιχείρησε να απαξιώσει.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ αύριο Τετάρτη 28 Μαρτίου, από τις 12:00 έως και τις 17:00.
ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ. 
Το φαινόμενο της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αναμένεται να συνεχιστεί με μειωμένη ένταση έως μεθαύριο, 29 Μαρτίου, επηρεάζοντας κυρίως την κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Σημαντικά αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης είναι πιθανό να πλήξουν κυρίως το ανατολικό τμήμα της Κρήτης αύριο, Τετάρτη.

 

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ. Προφυλακισμένοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, όπως αποφάσισε το αρμόδιο τουρκικό δικαστήριο.  Ο δικαστής επικαλείται το γεγονός ότι “δεν διαθέτουν διεύθυνση διαμονής στην Τουρκία”, ακόμη ότι “υφίσταται η σκέψη ότι μπορεί να διαφύγουν αν παραμείνουν ελεύθεροι”. Στους λόγους απόρριψης της άρσης προφυλάκισης συμπεριλαμβάνεται και το ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, αλλά και ο τρόπος που αυτή έγινε. Ο δικαστής ισχυρίζεται μέσα σε όλα ότι “το μέτρο προφυλάκισης είναι σε λογικό πλαίσιο αν ληφθεί υπόψη ότι η προβλεπόμενη από τον νόμο ποινή είναι 5ετής φυλάκιση”. Σύμφωνα με το ΑΠΕ οι δικηγόροι των δύο αναμένεται να καταθέσουν έφεση.

ΧΘΕΣ, ΣΤΗ ΒΑΡΝΑ. Η χθεσινή σύνοδος κορυφής στη Βάρνα της Βουλγαρίας πήγε καλύτερα απ’όσο περίμεναν όλοι άσχετα αν δεν είδαμε άμεσα τα αποτελέσματα και αναφερόμαστε στην υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών. Γιουνκέρ και Τουσκ επέδωσαν αυστηρά μηνύματα στον πρόεδρο της Τουρκίας για το Αιγαίο, την κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τους δύο Έλληνες αξιωματικούς για τους οποίους ο πρόεδρος της Κομισιόν προέτρεψε τον Ερντογάν να τους απελευθερώσει πριν το Ορθόδοξο Πάσχα.
+ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Την πυκνή ανάλυση του Αντώνη Παπαγιαννίδη για το θέμα.

ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ. “Θα εμποδίσουμε με οποιοδήποτε τρόπο τη χρήση του όρου “Μακεδονία” στην ονομασία των Σκοπίων. Ο πρωθυπουργός πιστεύει στη σύνθετη ονομασία για το Σκοπιανό, εμείς διαφωνούμε και δεν το ψηφίζουμε”.
ΣΧΟΛΙΟ: Για να καταψηφίσει ή να υπερψηφίσει μια συμφωνία με τα Σκόπια ο κ.Καμμένος πρέπει πρώτα η κυβέρνησή του να τη φέρει στη Βουλή. Για την ώρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι καν ορατό. Έτσι λοιπόν, η δήλωση αυτή γίνεται αφενός γιατί στις δημοσκοπήσεις το κοινό απεύθυνσής του δείχνει πλέον διαλυμένο και προσπαθεί να ανασυγκροτήσει στοιχειωδώς το ακροατήριο του και αφετέρου γιατί γνωρίζει ότι τα πάνελ των σχολιαστών και η δημόσια σφαίρα θα αρχίσει πάλι να συζητάει το μέλλον της κυβέρνησης αντί τα ζητήματα που καίνε τον ελληνικό λαό. 

ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ ΑΠΟ ΦΠΑ ΤΟ AIRBNB. Aπαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb, υπό τον όρο ότι κατά τη διάρκεια της μίσθωσης δεν παρέχονται από μέρους του εκμισθωτή πρόσθετες υπηρεσίες προς τους μισθωτές, ανάλογες με τις παρεχόμενες στον ξενοδοχειακό ή παρόμοιο τομέα, όπως υπηρεσίες καθαριότητας, περισυλλογής απορριμμάτων, αντικατάστασης κλινοσκεπασμάτων και λοιπών οικιακών ειδών, βοηθητικού προσωπικού και λοιπές υπηρεσίες για την περιποίηση των πελατών.

ΦΟΡΟΛΟΤΑΡΙΑ. Ολοκληρώθηκε η 14η φορολοταρία – Δείτε τα αποτελέσματα της κλήρωσης

ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ. Την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).  Παράλληλα έδωσε το πράσινο φως για τη συνολική δόση ύψους 6,7 δισ. προς τη χώρα μας. Το υπόλοιπο 1 δισ. θα εκταμιευθεί μετά τον Απρίλιο, υπό δύο προϋποθέσεις: μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και επίσπευση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΕΞΤΡΕΜΙΣΜΟΣ. Ακόμη τρία άτομα είναι σε διαδικασία ταυτοποίησης για την επίθεση στον πολυχώρο “Φαβέλα” στην Καστέλα όπου είχε τραυματιστεί, μεταξύ άλλων και η δικηγορος της οικογένειας Φύσσα. O ένας εκ των δύο είναι σεσημασμένος, καθώς έχει συλληφθεί στο παρελθόν για επεισόδια με άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής ενώ ακόμη δυο φορές έχει προσαχθεί για ανάλογα επεισόδια.

 • ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ. Οι μεγάλες αντιδράσεις που προκάλεσε το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς έφεραν την απόσυρσή του. Όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς αποσύρεται, προς το παρόν.
  Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι στόχος της ήταν να επιλύσει για πρώτη φορά τα ζητήματα για τα ζώα συντροφιά δεν είναι αληθής.
  Ο νόμος που ψηφίστηκε  το 2012 από την κυβέρνηση ΓΑΠ και με πρωτοβουλία της τότε υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένας Αποστολάκη, έβαλε καταρχάς τάξη. Η διαβούλευση διήρκησε μήνες και κατέγραψε και ρεκόρ συμμετοχής για την εποχή.
  Οι βασικές προβλέψεις του Ν4039/12 ήταν/είναι οι εξής: 
 • Δημιουργία στο Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους , βασικό εργαλείο για την οργάνωση διαχείριση και προστασία των ζώων συντροφιάς.
 • Η ηλεκτρονική σήμανση για δεσποζόμενες γάτες και σκύλους κατέστη υποχρεωτική. Για τα αδέσποτα που περισυλλέγονται κατέστη υποχρεωτική η σήμανση και η στείρωση.
 • Προβλέφθηκε η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και στείρωσης στα δημοτικά κτηνιατρεία και τις διευθύνσεις Γεωργικής Ανάπτυξης των νομών της χώρας με τη συμμετοχή εθελοντών κτηνιάτρων από την Ελλάδα και τις χώρες της ΕΕ. Οι πολίτες θα καταβάλουν μόνο το κόστος των υλικών
 • Δημιουργήθηκε οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων στους δήμους σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις ενω θεσμοθετήθηκε η ευθύνη των δήμων για κάθε βλάβη η ζημία που προκαλείται σε τρίτο από αδέσποτα.
 • Απαγορεύτηκε η συμμετοχή κάθε είδους ζώου σε τσίρκο η άλλα παρεμφερή δημόσια θεάματα και οποιαδήποτε δημόσια έκθεση ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό.
 • Η κακοποίηση και βάναυση μεταχείριση ζώου τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης εως πέντε χρόνια και πρόστιμο 5000-30000Ε ενώ προβλέφθηκε η δυνατότητα παρέμβασης εισαγγελέα για προσωρινή η οριστική αφαίρεση ζώου
 • Τέθηκε εκτός νόμου η εκτροφή, εκπαίδευση και χρησιμοποίηση ζώων σε οποιοδήποτε είδος μονομαχίας.
 • Στις περιπτώσεις που ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει τη διατήρηση ζώων συντροφιάς ,ο αριθμός των επιτρεπόμενων ζώων περιορίζεται στα δύο ζώα ανά διαμέρισμα. Απαγόρευση για μόνιμη παραμονή των ζώων αυτών σε βεράντες ή ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος. Η διάταξη αυτή χαιρετίστηκε ιδιαίτερα και με ανακούφιση όπως και πολλές άλλες από τη φιλοζωική κοινότητα.
  Όλα αυτά ήταν ουσιαστικές παρεμβάσεις και δεν έχουν καμία σχέση με το ακατανόητο κείμενο που έφερε προς διαβούλευση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. 

 

ΣΥΡΙΑ. Εκατό λεωφορεία με 7.000 αντάρτες μαχητές και αμάχους εκκένωσαν την πόλη Γούτα στα προάστια της Δαμασκού που βρίσκονταν υπό πολύμηνη πολιορκία από τις δυνάμεις του Άσαντ. Η επιχείρηση έλαβε χώρα χθες το βράδυ σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Συρία με έδρα το Λονδίνο. Το κονβόι κατευθύνθηκε στην περιοχή ΝΔ του Ιντλίμπ που βρίσκεται υπό την κατοχή των ανταρτών ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις σταδιακά καταλαμβάνουν τη Γούτα.

Ακόμα στις ειδήσεις

ΚΟΣΟΒΟ. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων Κοσοβάρων αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ράμους Χαραντινάι και να πάψουν να παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο. Η απόφαση λήφθηκε μετά από διαβουλεύσεις που είχαν στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η αποχώρηση των Σέρβων από την κυβέρνηση του Κοσόβου αποτελεί αντίδραση για τη σύλληψη και απέλαση, τη Δευτέρα στη Μιτροβίτσα, του αξιωματούχου της σερβικής κυβέρνησης Μάρκο Τζούριτς. Ο Σέρβος πρόεδρος χαρακτήρισε τη σύλληψη του κ. Τζούριτς ως προσπάθεια τρομοκράτησης του σερβικού πληθυσμού.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΕΚ ΝΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΑΝ ΜΑΡΙ ΛΕΠΕΝ. Το Ακυρωτικό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας, επιβεβαίωσε σήμερα την καταδίκη του Ζαν-Μαρί Λεπέν σε πρόστιμο 30.000 ευρώ επειδή το 2015 χαρακτήρισε και πάλι τους θαλάμους αερίων “λεπτομέρεια” της ιστορίας του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Με τη σημερινή απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου η ποινή σε βάρος του Λεπέν καθίσταται οριστική. Το δικαστήριο  απέρριψε την προσφυγή του συνιδρυτή του κόμματος της γαλλικής άκρας δεξιάς Εθνικό Μέτωπο κατά της καταδίκης του για αμφισβήτηση εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, η οποία είχε ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου 2017 από το εφετείο του Παρισιού. Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε ήδη καταδικασθεί δύο φορές από τη γαλλική δικαιοσύνη για τις δηλώσεις αυτές, τις οποίες είχε κάνει για πρώτη φορά το 1987.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΛΕΙ FACEBOOK ΓΙΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Facebook να δώσει απαντήσεις “τις δύο προσεχείς εβδομάδες” στα ερωτήματα που προκύπτουν από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Σύμφωνα με email που απέστειλε η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης Βέρα Ζούροβα, η Κομισιόν ζητάει από το Facebook να προσδιορίσει τα μέτρα που πρόκειται να εφαρμόσει, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη αντίστοιχων φαινομένων. Στο μεταξύ ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αν και κλήθηκε επίσημα από το βρετανικό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι δεν θα εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής αλλά θα στείλει τον Chief Technology Officer του Facebook, Mike Schroepfer, ή τον Chief Product Officer, Chris Cox για να δώσουν εξηγήσεις.

ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ UBER ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΟΔΗΓΟΥΜΕΝΑ. Την αναστολή της άδειας που είχε παρασχεθεί στην Uber για την πραγματοποίηση δοκιμών οχημάτων με σύστημα αυτόνομης οδήγησης στο δημόσιο δίκτυο της Αριζόνας, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας μετά το τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 18 Μαρτίου με αποτέλεσμα το θάνατο 49χρονη πεζής. Στη σχετική επιστολή ο κυβερνήτης της πολιτείας των ΗΠΑ, Doug Ducey αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το οπτικό υλικό από το δυστύχημα είναι “ανησυχητικό και εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο η Uber θα μπορούσε να συνεχίσει τις δοκιμές στην Αριζόνα”. Παράλληλα σύμφωνα με τον ίδιο, το συμβάν αποτελεί “αναμφισβήτητη αποτυχία” της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

ΜΙΑ ΠΗΡΟΥΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ. Ένα πολύ διαφορετικό, πρωτύπο και όμορφο κείμενο υπογράφει ο Πάνος Δεληγιάννης, εκδότης του FNL. Κάνει μια λίστα από τα 10+15 εστιατόρια που έγραψαν ιστορία στην αθηναϊκή σκηνή τις δεκαετίας του ’80 και του ’90 για τους δικούς του λόγους το καθένα.