Τρίτη 27 Φεβρουαρίου

Τέσσερα ονόματα μας προτείνουν οι Σκοπιανοί, η  “μάχη του επιδοτούμενου ενοικίου” που αφορά μόλις 300 Έλληνες συνεχίζεται ενώ η κοινωνία παλεύει να επιβιώσει.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Για να επικοινωνήσετε μαζί μας απαντάτε σε αυτό το εμέηλ πατώντας REPLY.

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Τέσσερα είναι τα ονόματα που προτείνει η πλευρά των Σκοπίων στη διαπραγμάτευση που γίνεται με την Ελλάδα υπό συνθήκες μυστικότητα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό αποκάλυψε σήμερα σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο Πρωθυπουργός τη πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Τα ονόματα είναι τα εξής:
“Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, “Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας”, “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη” και “Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)”.
Σε ερώτηση κατά πόσον η Ελλάδα θα δεχόταν κάποια απ’αυτές τις επιλογές, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ εμφανίστηκε θετικός, λέγοντας “Ναι… Έχουν κάποιες επιλογές που προτιμούν περισσότερο και μερικές που δεν προτιμούν και τόσο (σχετικά με το όνομα)”.

ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ- ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ. Προσφυγές κατέθεσαν δεκάδες διπλωματούχοι μηχανικοί, με τον συντονισμό του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, προκειμένου να ακυρώσει η ελληνική Δικαιοσύνη τις μη σύννομες και παράλογες πρόσθετες, όπως τις χαρακτηρίζουν, αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλλει ο ΕΦΚΑ για τα έτη 2011 και 2012.
“Είναι παράλογο, για οποιονδήποτε πολίτη, όχι μόνο μηχανικό, να πληρώνει έστω και ένα ευρώ παραπάνω από το 50% του εισοδήματός του για το σύνολο των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Ποσώς μάλλον όταν ξεπερνάμε το 100%.
Αυτό ονομάζεται δήμευση περιουσίας, δήμευση από το Κράτος των κόπων και της εργασίας των Ελλήνων μηχανικών. Δεν θα τους αφήσουμε να μας διώξουν από το επάγγελμα”. Αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους όπου παραθέτουν παραδείγματα με χαρακτηριστικότερο εκείνο όπου για καθαρό εισόδημα (μετά την αφαίρεση των εξόδων) 1000 ευρώ, ο μηχανικός θα πληρώσει 1.135,50 ευρώ!

ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ ΤΟ 2015. Πολύ άσχημη είδηση δεδομένου ότι ο δείκτης του προσδόκιμου ζωής είναι αυτός που δηλώνει τον βαθμό ανάπτυξης αλλά συνήθως υπανάπτυξης μιας χώρας. Το 2015 λοιπόν σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά τέσσερις μήνες. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας μέχρι θα μειωθεί κατά 20,4% μέχρι το 2050. Η μείωση του προσδόκιμου ζωής οφείλεται στη μείωση των δαπανών για την υγεία την περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Επιδοτούμε το ταμείο των συνδικαλιστικών της ΔΕΗ, βλέπετε ενώ στην Ελλάδα συνεχίζει να υπάρχει κόσμος που μπορεί να βγαίνει στη σύνταξη στα 47 και τα 48 του χρόνια.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ. Για δεύτερη χρονιά η Περιφέρεια Αττικής προχωρά στην υλοποίηση του προγράμματος “Ρεύμα για όλους” με το οποίο θα επιδοτηθούν 8.045 νοικοκυριά στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με το ποσό των 5 εκατομμυρίων.
Καταγράφουμε την είδηση για να επισημάνουμε ότι η πρωτοβουλία είναι σωστή in context, δεδομένης της κατάστασης και των συνθηκών. Πρέπει ωστόσο να θυμίσουμε ότι δεν είναι δυνατόν παραπάνω από το μισό του λογαριασμού ρεύματος να αφορά άλλες δαπάνες που χρηματοδοτούν ένα υπέρογκο κράτος. Ούτε είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τη ΔΕΗ με την οποία καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει συγκρουστεί ουσιωδώς ώστε να εξορθολογίσει τη λειτουργία της και βέβαια να σταματήσει την επιδότηση του ταμείου των εργαζομένων της.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, έπειτα από επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό, ακολουθώντας τη σύζυγό του εκτός κυβέρνησης, μετά το σάλο που δημιούργησε η αποκάλυψη για την επιδότηση ενοικίου ύψους 12.000 ευρώ που έλαβε για διαμέρισμα στο Κολωνάκι.
Στην παραδοχή ότι έχει λάβει το επίμαχο επίδομα ενοικίου προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο προβλεπόταν από σχετική διάταξη η οποία είχε ψηφιστεί το 2015.
Ξέχασε να αναφέρει βέβαια ότι το νόμο τον έφερε ο ίδιος προς ψήφιση, προφανώς για τη δική του εξυπηρέτηση. Ωραία πράγματα. 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Μετά από μια πολύ πετυχημένη καριέρα στη ΔΗΜΑΡ και το ΠΟΤΑΜΙ η Κατερίνα Μάρκου είπε να περάσει μια βόλτα κι από τη Νέα Δημοκρατία και να ενταχθεί στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα.

.ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ. Το ζήτημα της Πολωνίας και της ενδεχόμενης ενεργοποίησης του άρθρου 7 της Συνθήκης της ΕΕ λόγω σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου, μετά από τη σχετική πρόταση της Κομισιόν, συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικού Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.
Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών υποθέσεων της ΕΕ ενημερώθηκαν από την Κομισιόν για τη διαδικασία, καθώς και για το ότι έχει ξεκινήσει νέος διάλογος με τις πολωνικές αρχές. Ως εκ τούτου οι υπουργοί αποφάσισαν να περιμένουν το αποτέλεσμα των εν λόγω διαπραγματεύσεων προτού προχωρήσουν σε ένα τέτοιο βήμα που θα μπορούσε τελικά να στερήσει από την Πολωνία το δικαίωμα ψήφου της στην ΕΕ.
Την περασμένη χρονιά εγκρίθηκαν από το πολωνικό Κοινοβούλιο δύο νομοσχέδια τα οποία επιτρέπουν στις νομοθετικές και εκτελεστικές εξουσίες να παρεμβαίνουν με σοβαρό και εκτεταμένο τρόπο στην απονομή δικαιοσύνης και, επομένως, αποτελούν “σοβαρή απειλή κατά της δικαστικής ανεξαρτησίας”.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ. Συνεχίζει την επέλαση του ο νεαρός πρίγκηπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ο οποίος συντάσσει διαρκώς διατάγματα που φέρνουν τα πάνω-κάτω στη χώρα του και βάζει τον 82 πατέρα του και βασιλιά  απλώς να τα υπογράφει. Σειρά για…μεταρρύθμιση είχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ο βασιλιά Σαλμάν, υιοθετώντας την εισήγηση του γιού του απέπεμψε τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού και διόρισε νέους επικεφαλής, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, σε θέσεις ευθύνης.

MICROSOFT ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΕΝΩΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. H οικία της Λέλας Καραγιάννη, της αγωνίστριας της Αντίστασης στην Κατοχή, ανοίγει τις πόρτες της ξανά και ο Δήμος Αθηναίων τη μετατρέπει σε χώρο ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων για όλη την Κυψέλη. Πρόκειται για μία σύμπραξη του Δήμου Αθηναίων με την εταιρία Microsoft και τη μη κυβερνητική οργάνωση Social Innov, μέσω της οποίας περισσότεροι από 4.000 πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν προγράμματα πληροφορικής και ψηφιακών μέσων. Στο κτίριο θα φιλοξενηθούν επίσης, ομιλίες και ημερίδες για θέματα τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα! Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.