Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου

Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή αλλά η πολιτική συζήτηση περί άλλα τυρβάζει. Τί σημαίνει η επ’αόριστον παραμονή του Κινέζου προέδρου Σι στην εξουσία;

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος και η Ιωάννα Παπαγιάννη.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας απλώς απαντήστε με REPLY σε αυτό το εμέηλ.

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

OIKONOMIA-Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Η έλευση των επικεφαλής του κλιμακίου των δανειστών στην Αθήνα σημαίνει και την έναρξη της δ’ και τελευταίας αξιολόγησης ενώ εκκρεμεί το επίσημο κλείσιμο της γ’ με την εκταμίευση της δόσης και το θέμα του χρέους επαναμφανίζεται, έστω και δειλά στο δημόσιο διάλογο.
Η διαπραγμάτευση δεν θα είναι μόνο δύσκολη, ίσως η δυσκολότερη μέχρι σήμερα. Θα είναι και πολύ σύνθετη και πολυπαραγοντική. Όπως κάναμε και στις τρεις προηγούμενες αξιολογήσεις θα σας κρατούμε ενημερωμένους ουσιωδώς.
Τα προαπαιτούμενα αυτή τη φορά είναι 88 και στοιχίζονται εγκάρσια σε ολόκληρη της δομή της χώρας, από τη γενική κυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση, μέχρι τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ αλλά και τομείς όπως η ενέργεια. Θα δούμε, πάλι, πολιτικό μπρα ντε φερ ενώ η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να οικοδομήσει το αφήγημα της καθαρής εξόδου από το μνημόνιο.
Με τη εμπειρία που έχουμε σποκομίσει παρακολουθώντας την ελληνική κρίση από το 2010 και έχοντας καλύψει για το FACT όλες τις αξιολογήσεις με κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διαπιστώνουμε πολλές αντικειμενικές δυσκολίες στο να κλείσει η αξιολόγηση. Αυτή τη φορά μια συμφωνία θα είναι πρωτίστως μια πολιτική απόφαση, των δανειστών αλλά όχι μόνο. Θα δούμε.
Σήμερα, ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη ετήσια τακτική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος επεσήμανε την αναγκαιότητα να υπάρχει η προστασία από μια γραμμή στήριξης κάτι που θα μειώσει το κόστος του δανεισμού για τη χώρα και θα της αφήσει ανοιχτή την πόρτα για συμμετοχή στο πρόγραμμα της επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.  “Δεν πρέπει να δραματοποιείται το μέτρο της προληπτικής στήριξης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα δια του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκοθ Κουτεντάκη  ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δηλώσεις όπως αυτές του Γιάννη Στουρνάρα δυσχεραίνουν το έργο της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο. Μάλιστα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ενώ λοιπόν η χώρα βρίσκεται σ’ενα κρίσιμο σταυροδρόμι, το πεδίο του δημοσίου διαλόγου το καταλαμβάνει βασικώς η σκανδαλολογία με διάφορες μορφές.
Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση της αναπλ.Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνιας Αντωνοπούλου μετά την αποκάλυψη ότι έκανε χρήση ευεργετικής διάταξης που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την επιδότηση του ενοικίου των εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών. Σύμφωνα με τις δηλώσεις “πόθεν έσχες” η Ράνια Αντωνοπούλου και ο σύζυγός της Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Δ.Παπαδημητρίου ήταν οι πλουσιότεροι υπουργοί της κυβέρνησης και η επιλογή τους να αιτηθούν το επίδομα ενοικίου τη στιγμή που οι κατοικίες των Ελλήνων βγαίνουν στους πλειστηριασμούς για χρέη 500Ε δημιούργησε πολιτική θύελλα.
Θυμίζουμε πως όλο το κυβερνητικό αφήγημα στο πεδίο της πολιτικής καθώς και ο χειρισμός στην υπόθεση Novartis εδράζεται ακριβώς στην επίκληση του ηθικού πλεονεκτήματος της κυβέρνησης, στο ότι είναι διαφορετική από το “διεφθαρμένο παλαιό πολιτικό σύστημα”.
Ήταν σοβαρό πλήγμα στο επίπεδο της επικοινωνίας για την κυβέρνηση αυτό.
Ένα εξίσου σοβαρό χτύπημα κατάφερε το πρωί η εφημερίδα “Φιλελεύθερος” η οποία αποκάλυψε έγγραφο της πρώην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένης Ράικου η οποία ενώ διερευνούσε την υπόθεση Novartis ενέπλεκε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή για άστοχους χειρισμούς στην πολιτική τιμολόγησης φαρμάκων.
Το έγγραφο Ράϊκου δεν μπήκε στη δικογραφία με την οποία ενοχοποιήθηκαν τα δέκα πολιτικά πρόσωπα και δημιουργείται τεράστιο ζήτημα που το μεγεθύνει η απάντηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος λέει ότι δεν έχει κάποια εμπλοκή στην τιμολόγηση ενώ η εφημερίδα επικαλείται κάποια ανώνυμη πηγή!
Το θράσος μας άφησε άναυδους.
Στο θέμα της υπόθεσης Novartis αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάϊατ σχετικά με την έρευνα του FBI. Σε προγραμματισμένη συνάντησή του το μεσημέρι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο αμερικανός Πρέσβης σημείωσε: “Η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά Έλληνες πολιτικούς”.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΟ. Γράφαμε στο δελτίο της Πέμπτης, την επομένη της συζήτησης στη Βουλή για τη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis ότι θα κάναμε ταμείο μετά την εικόνα που θα μας έδιναν οι δημοσκοπήσεις. Πράγματι χθες, το ΒΗΜΑ, δημοσίευσε μια καλή δημοσκόπηση της METRON Analysis που καταγράφει το “αποτύπωμα” που άφησε το Μακεδονικό και η Νοβάρτις στο εκλογικό σώμα το προηγούμενο διάστημα.
Η σκανδαλολογία έδωσε μια γερή ώθηση στον αντισυστημισμό και ενίσχυσε σημαντικά τη Χρυσή Αυγή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε δυνάμεις στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τα αστικά κέντρα, σημαντικές απώλειες καταγράφει και το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής ενώ οι απώλειες της Νέας Δημοκρατίας είναι οριακές και, σύμφωνα με τους ερευνητές της METRON συνδέονται με την υπόθεση Novartis.
Η καταγραφή δύο κομματιδίων στα δεξιά της ΝΔ και ειδικά του Βελόπουλου για εμάς απλώς επιβεβαιώνουν τη φημολογία ότι ο συγκεκριμένος χώρος που το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ρωσοφιλία  δέχεται οικονομικές ενισχύσεις από το εξωτερικό.
Από την προηγούμενη εβδομάδα επισημαίναμε ότι ο χειρισμός της συγκεκριμένης υπόθεσης από την κυβέρνηση ενισχύει τον αντισυστημισμό. Χθες αργά το απόγευμα και μετά την γνωστοποίηση της δημοσκόπησης, ομάδα Χρυσαυγιτών επιτέθηκε σε στέκι αριστεριστών στον Πειραιά στέλνοντας καμπόσους από τους θαμώνες του στο νοσοκομείο, τρεις από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να εργαλειοποιεί τη Χρυσή Αυγή και να τη χρησιμοποιεί ως πιόνι του στη σκακιέρα των πολιτικών του χειρισμών.
Αντίδοτο στις συνέπειες των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι άλλο από την ανάδειξη των θεμάτων που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών καθώς και των προτάσεων που υπάρχουν για το μέλλον.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Σύνθετα τα πράγματα και στο πεδίο του Μακεδονικού. Η ενημέρωση συνεχίζει να έρχεται αποκλειστικά από την πλευρά των Σκοπιανών. Μιλώντας στο Euronews ο ΠΘ της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι η χώρα του συζητάει την περίληψη γεωγραφικού προσδιορισμού στο όνομα της χώρας του αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει το Σύνταγμα.
Και το θέμα του ονόματος είναι πολύ σύνθετο και δεν εξαντλείται στο erga omnes.
Όπως αποκαλύπτει στο ρεπορτάζ του στην Καθημερινή ο Βασίλης Νέδος η πρόταση συμφωνίας επτά σημείων που σύμφωνα με πληεοφορίες καταλήγει η ελληνική πλευρά αποτυπώνει και το εύρος του προβλήματος. Σύμφωνα, πάντα, με το ρεπορτάζ οι δύο χώρες διαπραγματευονται την ονομασία, το εύρος χρήσης της, τη γλώσσα, την ταυτότητα,  τις εμπορικές χρήσεις, τις  συντμήσεις και τα ακρωνύμια

ΚΙΝΑ-Την είδηση πρέπει να τη έχετε διαβάσει ήδη όλοι. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ανακοίνωσε πως σκοπεύει να καταργήσει το όριο που υπάρχει στη θητεία του προέδρου ανοίγοντας το δρόμο για την παραμονή του νυν προέδρου Ξι στην εξουσία για όσο αυτός το θελήσει.

Η είδηση έχει προκαλέσει αίσθηση.
Ζητήσαμε τη γνώμη του Επαμεινώνδα Χριστοφιλόπουλου Προϊστάμενο Προοπτικής Διερεύνησης του Millenium Project του Δικτύου “Πράξη” να μας εξηγήσει τη σημασία αυτής της απόφασης.
Να τι μας είπε:
Όλα ξεκίνησαν το 2012 (8 Νοεμβρίου) όταν το 18ο συνέδριο του Κουμμουνιστικού Κόμματος ξεκίνησε την διαδικασία αλλαγής ηγεσίας (που συμβαίνει κάθε δέκα χρόνια). Ο Σι κληρονόμησε τότε μια οικονομία με τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, που είχε καταγραφεί από τα τέλη της δεκαετίας του 90, και σταδιακά διαμόρφωσε και επικοινώνησε το όραμα του για μια Κίνα που θα συνδυάζει ένα καλύτερο επίπεδο ζωής, κοινωνική αρμονία, και οικονομικές ευκαιρίες για όλους (ο λεγόμενος «σοσιαλισμός με Κινέζικα χαρακτηριστικά») . Οραματίστηκε επίσης την αναζωογόνηση του έθνους και την ισχυρή επανατοποθέτηση της Κίνας στη διεθνή σκηνή.
Πέντε χρόνια μετά, φαίνεται ότι έχει πετύχει σε όλα, δίνοντας μάχες και τελικά περιορίζοντας σημαντικά τη διαφθορά (κυρίως στα ανώτερα και ανώτατα) επίπεδα διακυβέρνησης. Να τονίσουμε ότι το πολιτικό σύστημα στην Κίνα είναι πολύπλοκο, με 2 παράλληλα συστήματα διακυβέρνησης που αλληλοσυνδέονται και αλληλοελέγχονται σε όλα τα επίπεδα, της ιεραρχίας ΚΚΚ (το Κουμμουνιστικού Κόμματος της Κίνας) και της Κυβέρνησης, και επομένως οι δραστικές αλλαγές (και κυρίως ο πόλεμος στη διαφθορά και οι αλλαγές στην οικονομία) που κατάφερε ο Σι απαίτησαν ενέργειες και την κατάλληλη στήριξη και στα δυο επίπεδα.
Το πρόσημο της θητείας του μέχρι τώρα είναι εξαιρετικά θετικό για την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, ενώ οι συχνές δημόσιες εμφανίσεις του (κάτι ασυνήθιστο για τους Κινέζους προέδρους) αντιμετωπίζονται με ενθουσιασμό όπως οι αντίστοιχες του Ομπάμα στην Αμερική. Σήμερα, δίκαια θεωρείται ως ένας από τους μεγάλους του ΚΚΚ, μαζί με τον Μάο Τσετούνγκ και τον Deng Xiaoping (που έκανε το άνοιγμα της Κινέζικης Οικονομίας). Θυμίζω επίσης ότι τον Οκτώβριο του 2017 η “κοσμοθεωρία του Xi Jinping” , ενσωματώθηκε στο καταστατικό του Κόμματος (έχει την ισχύ συντάγματος) και από μόνο του σαν γεγονός τον κάνει παντοδύναμο, και η δυνατότητα παράτασης της θητείας του φαίνεται αναμενόμενη εξέλιξη μετά το συνέδριο του Οκτωβρίου.
Ωστόσο και παρά τα σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, για την βελτίωση της ποιότητας της δικαιοσύνης, την προστασία του περιβάλλοντος, κλπ, ταυτόχρονα, φαίνεται ότι εντείνονται οι προσπάθειες για τον έλεγχο των κοινωνικών μέσων και της ελευθερίας της έκφρασης, ενώ το νέο “εθελοντικό” σύστημα αξιολόγησης των πολιτών βάσει της δραστηριότητας τους στα κοινωνικά δίκτυα αναμένεται να περιορίσει ακόμη περισσότερο την αυθόρμητη έκφραση. Σημειώνεται ωστόσο και πάλι, ότι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας φαίνεται να μη ενοχλείται, ή να αποδέχεται ως αναγκαιότητα αυτά τα μέτρα.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ. Η ρουμανική ταινία “Touch me Not” της  Αντίνα Πιτίλιε κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο. Η ταινία θεωρούνταν outsider κυρίως λογω των τολμηρών ερωτικών της σκηνών.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι είναι η ποιότητα των τροφών και όχι η ποσότητα (δια του υπολογισμού των θερμίδων) που επηρρεάζει τον έλεγχο του βάρους μας. Η Ιωάννα Παπαγιάννη γράφει σχετικά.