Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου

 

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος και η Ιωάννα Παπαγιάννη.

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΒΟΥΛΗ-ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS. Τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονταν στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis αποφάσισε η Βουλή έπειτα από μαραθώνια διαδικασία 21 ωρών. H μυστική ψηφοφορία ξεκίνησε στις 3.00 και ανακοινώθηκε λίγο πριν από τις 6.00.
Τις περισσότερες ψήφους υπέρ της παραπομπής του συγκέντρωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (188 ΝΑΙ) που η κυβέρνηση τον προόριζε και για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εάν ενθυμείστε, ενώ τις λιγότερες θετικές ο Μάριος Σαλμάς (159) κάτι βέβαια που προκαλεί εύλογη απορία. Πώς είναι δυνατόν, για την πλειοψηφία, ο Μάριος Σαλμάς που διετέλεσε αναπληρωτής Υπουργός Υγείας να συγκεντρώνει λιγότερες ψήφους για την παραπομπή του από τον Παναγιώτη Πικραμμένο που διετέλεσε Πρωθυπουργός για λίγες ημέρες;

Τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

  • Η Ν.Δ. παρέστη στην ψηφοφορία, αλλά σε μία κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού δεν προσήλθε στις κάλπες.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα.
  • Οι ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ για όλα τα πρόσωπα εκτός του Μάριου Σαλμά. Ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει για παραπομπή τον Μάριο Σαλμά, αλλά ανέφερε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.
  • Η Χ.Α. ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα.
  • Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα.
  • Η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι έριξαν σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο που ανέγραφε “Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)”, το οποίο καταμετρήθηκε ως άκυρο.
  • Η Ένωση Κεντρώων ψήφισε “παρών”

Η προανακριτική επιτροπή θα απαρτίζεται από 21 μέλη (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 από την Ν.Δ. και 1 από κάθε ένα από τα υπόλοιπα κόμματα) και οι εργασίες της θα διαρκέσουν για 1 μήνα.
+ Διαβάστε μια συνοπτική καταγραφή όσων απάντησαν στις κατηγορίες οι φερόμενοι ως ένοχοι.
+ + Διαβάστε πώς είδαν τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής ο Τάσος Τέλλογλου και ο Χρήστος Ιωάννου για το Inside Story

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ FACT. Τελικώς, οι δέκα κάλπες διέψευσαν τη φημολογία των προηγούμενων ημερών που ήθελε τον ΠτΒ Νίκο Βούτση, της ομάδας των “ιδιοκτητών” του ΣΥΡΙΖΑ όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε την ιδρυτική ομάδα του κόμματος. Ο Πρόεδρος της Βουλής μαζί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (Τσακαλώτο, Χουλιαράκη,Πιτσιόρλα) ανήκε στο στρατόπεδο που δεν ενέκρινε τον χειρισμό Τσίπρα-Τζανακόπουλου στην υπόθεση και προέβλεψαν το Βατερλώ στη Βουλή που όντως συνέβη. Όλες τις προηγούμενες ημέρες φερόταν ότι προσπαθούσε, παρασκηνιακά, να “σπάσει” τις γραμμές της ψηφοφορίας και να γλυτώσει από την “ταλαιπωρία”τους Πικραμμένο, Λυκουρέντζο ακόμα και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως το διατύπωναν οι κομιστές του μηνύματος.
Εκτιμήθηκε τότε (για να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή) ότι ήταν ένα τρικ τακτικής για να δελεάσει την αντιπολίτευση να νομιμοποιήσει τη διαδικασία των δέκα καλπών με τη συμμετοχή της στην ψηφοφορία.
Η Νέα Δημοκρατία σε μια πράξη υψηλού πολιτικού συμβολισμού έμεινε μεν στην αίθουσα αλλά δεν ψήφισε διαμαρτυρόμενη για τη μεθόδευση των δέκα καλπώνενώ δήλωσε υπέρ της ανακριτικής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατήρησε θεσμικούς τόνους, μάλλον χαμηλούς, δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης παρά μόνο ανέλυσε το πολιτικό της συμφραζόμενο χωρίς να παραλείψει να περιγράψει πόσο καλύτερη θα ήταν η θέση της χώρας σήμερα “εάν η Ελλάδα ήταν μια κανονική χώρα”, όπως είπε.
Χαμηλούς τόνους αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους κράτησε και ο Πρωθυπουργός ο οποίος αναφέρθηκε ελάχιστα στην υπόθεση.
Η κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες και ιδιαίτερα μετά την ψυχρολουσία του  Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας είχε λάβει το μήνυμα ότι τα τερτίπια της με τη Novartis έθεταν, πάλι, υπό αμφισβήτηση το πόσο σοβαρά μπορούν να την παίρνουν οι δανειστές, οι “ολίγον εταίροι”, οι πάσης φύσεως θεσμικοί ατζέντηδες επιχειρηματικών συμφερόντων και οι ίδιοι οι επενδυτές.
Αξιοσημείωτη και η στρατηγική του Ευάγγελου Βενιζέλου που μ’ένα tribute στον αρχαίο Λυσία και στον οικείο σε όλους “Υπερ Αδυνάτου Λόγο”  ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας την κυβέρνηση που τον συμπεριέλαβε στους προς διερεύνηση πολιτικούς και του έδωσε την ευκαιρία να δώσει έναν αγώνα, όχι για την υπεράσπιση του εαυτού του αλλά για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας.
Θα περιμένουμε και τις δημοσκοπήσεις για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα και τότε να “κάνουμε ταμείο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
“Ο Αλέξης Τσίπρας έβγαλε από το μανίκι του τον άσσο της Novartis πιστεύοντας ότι θα κατατρόπωνε τους πολιτικούς του εχθρούς και θα μπορούσε να στρέψει την προσοχή του κόσμου μακριά από τους άθλιους χειρισμούς της κυβέρνησής του στο Μακεδονικό. Απέτυχε σε όλα. Οι πολιτικοί του εχθροί βγήκαν ενδυναμωμένοι από τη χθεσινή διαδικασία”, επισημαίνει ο Θανάσης Μαυρίδης στο Liberal.
“Σ’αυτό τον φόντο, η αφοπλιστική παρατήρηση Πικραμμένου “περίμενα περισσότερο σεβασμό” ηχεί σχεδόν απλοϊκή. Και μένει, θαρρούμε, με την κατακλείδα: “αυτή η περιπέτεια μου έδωσε την ευκαιρία να μετρήσω τους φίλους μου”. Σε κάνει να αναλογίζεσαι γιατί η πολιτική στην Ελλάδα θα μείνει εκεί που είναι. Αυτάρεσκα κλειστή”, παρατηρεί ο Αντώνης Παπαγιαννίδης στο Andro.
“Ακόμη και σε μία ήρεμη περίοδο οι διχαστικές επιλογές προκαλούν αβεβαιότητα και αστάθεια. Πολύ περισσότερο σε μια περίοδο που αναμένεται να κριθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της χώρας. Η θετική είδηση της αναβάθμισης της Moody’s  δείχνει ακριβώς την κρισιμότητα της κατάστασης. Το αξιόχρεο της χώρας συνεχίζει να βρίσκεται 5 επίπεδα κάτω από ότι ονομάζεται “επενδυτική βαθμίδα” και επιπλέον “επέστρεψε” ουσιαστικά εκεί όπου βρισκόταν το καλοκαίρι του 2014. Ο οίκος βασίζει τις θετικές εκτιμήσεις του στην σταθερότητα που προσφέρει η παραδοχή της Κυβέρνησης ότι θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα αλλά και στην παραδοχή ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα δυναμιτίσει το κλίμα στην κοινωνία”, γράφει ο Σταμάτης Ζαχαρός στο News247

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ. Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία διαβίωσης όπως αυτά προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της εταιρείας MARC με θέμα “Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής” και για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με το Εργατουπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην κάλυψη των λογαριασμών ενώ για τους ανέργους η κατάσταση είναι χειρότερη.
Αίσθηση προκαλούν και τα στοιχεία για την θέρμανση, όπου έξι στους δέκα άνεργους δεν μπορούν να εξασφαλίσουν θέρμανση.
Από την έρευνα, ακόμα, προκύπτει πως είναι πολύ μεγάλα τα ποσοστά της ετεροαπασχόλησης (32%).
Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους κάτω των 35 ετών (25,3%) δεν έχει πλήρη ασφάλιση. Ποσοστό 16% αναφέρουν πως έχουν ασφαλιστεί για λιγότερες ώρες και 9,3% εργάζονται ανασφάλιστοι.
Τα κρούσματα της παραβίασης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εμφανίζονται εντονότερα στις μικρότερες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις προσλήψεις των τελευταίων ετών της κρίσης. Το 1/4 όσων προσλήφθηκαν την τελευταία τριετία στερούνται πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ. Μετά την μετονομασία του αεροδρομίου και του εθνικού αυτοκινητόδρομου Σκοπίων-Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση Ζάεφ ξεκίνησε την αποκαθήλωση αγαλμάτων που είχαν τοποθετηθεί επί πρωθυπουργίας Νίκολα Γκρούεφσκι από την πόλη των Σκοπίων. Σήμερα τα ξημερώματα κατέβηκε από τον χώρο μπροστά στο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο κέντρο της πόλης ο ανδριάντας του Άντον Γιάνεφ ή “Κιόσετο”, όπως ήταν γνωστός, στελέχους του VMRO τον 19o αιώνα, μιας εμβληματικής προσωπικότητας για το σλαβομακεδονικό εθνικισμό.

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Για άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα κάνει λόγο η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία στην ετήσια έκθεσή της για τ’Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας είναι μια λεπτομερής καταγραφή των παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου σε παγκόσμιο επίπεδο και εκεί καταγράφει και τα περιστατικά ρατσισμού αλλά και ακραίες παραβιάσεις δικαιωμάτων όπως η δουλειά. Στη φετινή έκθεση η Ελλάδα “φιγουράρει” με τις παραβιάσεις της σε όλα τα επίπεδα. Στο προσφυγικό, στα περιστατικά ρατσισμού αλλά και καταναγκαστικής εργασίας με παράδειγμα την καταδίκη της χώρας μας και των δικαστηρίων της για περίφημη υπόθεση της Μανωλάδας.
Κατά τα λοιπά, ο κ.Μουζάλας ήταν υπερήφανος για το έργο του στο Υπουργείο Μετανάστευσης και θέλησε να διεκδικήσει και θέση επιτρόπου για τ’Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η MOODY’S. Κατά δύο βαθμίδες ανέβηκε η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από τη Moody’s η οποία ανέβασε την Ελλάδα στο επίπεδο “Β3″ από το Caa2” που ήταν.
Πριν σπεύσει ο οποιοσδήποτε να πανηγυρίσει με αυτά τα καλά νέα απλώς να θυμίσουμε ότι στο επίπεδο Caa2 προσγειωθήκαμε μετά την υπερήφανη διαπραγμάτευση Τσίπρα-Βαρουφάκη. Δηλαδή η αναβάθμιση μας επιστρέφει στο σημείο που βρισκόμασταν το 2014 το οποίο βέβαια είναι ακόμα πέντε επίπεδα κάτω από αυτό που ονομάζεται “επενδυτική βαθμίδα” και δεν οφείλεται μόνο στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα εφαρμόσει τα συμφωνημένα αλλά και στη στάση που κρατάει η Νέα Δημοκρατία και ο τρόπος που περιγράφει το μέλλον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντίθετα απ’όσα έκανε ο Αλέξης Τσίπρας δηλαδή ως αντιπολίτευση.
Για να ξέρουμε, ακριβώς, πού βρισκόμαστε και γιατί.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΝΕΑ ΤΙΜΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Πρόστιμο 5 εκατατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αυξάνεται κατά 3,28 εκατομμύρια ευρώ κάθε εξάμηνο επέβαλλε το Ευρωδικαστήριο στην Ελλάδα για την υπόθεση του Θριασίου Πεδίου. Το δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα δεν έχει πράξει όσα όφειλε για να εξυπηρετηθεί ο πληθυσμός του Θριασίου Πεδίου από αποχετευτικό δίκτυο, ώστε να μην καταλήγουν ανεπεξέργαστα τα λύματα στο υπέδαφος και στον κόλπο της Ελευσίνας. Είχε προηγηθεί καταδίκη της χώρας το 2004, η οποία οδήγησε στην κατασκευή βιολογικού καθαρισμού. Μέχρι σήμερα όμως περίπου ο μισός πληθυσμός της περιοχής δεν έχει συνδεθεί με το αποχευτευτικό δίκτυο.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ  Στην πραγματοποίηση νέας ηλεκτρονικής διασταύρωσης για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων θα προχωρήσει σε 30 μέρες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η αρχή αναφέρει πως θα διενεργεί τουλάχιστον δυο ηλεκτρονικές διασταυρώσεις κάθε έτος, σε ημερομηνίες που δεν θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων. Η πρώτη ηλεκτρονική διασταύρωση στην Ελλάδα για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων πραγματοποιήθηκε στις 06.06.2017 και είχε ως αποτέλεσμα το διάστημα που μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα τα ασφαλισμένα οχήματα να αυξηθούν κατά 510.000 αγγίζοντας για πρώτη φορά το μέγεθος των 6,26 εκατομμυρίων.

ΥΦΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΑΛΙΔΕΣ. Κάποιοι μας κοροϊδεύουν επειδή αρνούμαστε να καταναλώσουμε το οποιοδήποτε υγρό, από νεράκι μέχρι το πιο σοφιστικέ απόσταγμα εάν δεν έχουμε το κατάλληλο ποτήρι. Κι όμως! Το κατάλληλο ποτήρι είναι εξίσου σημαντικό με την ποιότητα του υγρού που πίνεις από αυτό.
Ποιο, λοιπόν, είναι το κατάλληλο ποτήρι για το δημοφιλέστατο λευκό κρασί; Μας εξηγεί ο Σίμος Γεωργόπουλος.
Και μιας και βρισκόμαστε στο κρασί, το διαβάσαμε στο Bloomberg Pursuits. Σε όσους αρέσει η γεύση της σαμπάνιας αλλά έχουν προϋπολογισμό… για μπύρες ας αναζητήσουν (στο διαδίκτυο) την εναλλακτική του Prosecco που, μεταξύ μας, δεν έχουμε καταλάβει τί του βρίσκουν αρκετοί. Κάποιες Cremant de Loire μπορείτε βέβαια να βρείτε σε κάποιες κάβες. Θα το διερευνήσουμε και θα επιστρέψουμε σε αυτό.
Οι αφρώδεις οίνοι της κατηγορίας Cremant είναι στην πραγματικότητα σαμπάνιες που φτιάχνονται εκτός της ζώνης της Σαμπάνιας και έτσι δεν έχουν το δικαίωμα να ονομάζονται έτσι. Ας έχουμε ανοιχτό πνεύμα!

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!