Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

Φωτιά και πάγος οι κυρίαρχοι συμβολισμοί στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Πιονγκτσάνγκ. Περισσότερο αναπαράσταση των διεθνών σχέσεων στις μέρες μας, μας φαίνεται.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος και ο Θύμιος Τζάλλας από τη Μεγάλη Βρετανία.

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS. Μέχρι σήμερα, στο FACT έχουμε αποφύγει να εμπλακούμε στην ειδησεογραφία που αφορά τη σκανδαλολογία και καταπιανόμαστε με τα σχετικά θέματα ακροθιγώς. Το ίδιο θα κάνουμε με την υπόθεση της Novartis πολλώ μαλλον δε όταν διαπιστώνουμε μια πρωτοφανή εργαλειοποίηση της ποινικής δικαιοσύνης από μία κυβέρνηση. Όμως επειδή τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται ανήκουν στην αντιπολίτευση και το FACT δεν είναι φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση, δεν θέλουμε να θεωρηθεί ότι υποβαθμίζουμε το ζήτημα.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και έχει διεθνείς διαστάσεις. Για τη χώρα μας  η φαρμακευτική δαπάνη είναι μία από τις αιτίες της χρεωκοπίας της αλλά και της απόλυτης διάλυσης του συστήματος υγείας. Στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται κατά κύριο λόγο εκατοντάδες γιατροί, πρόεδροι νοσοκομείων και άλλων οργανισμών.
Όσον αφορά τους πολιτικούς, πατώντας πάνω σε μια διάχυτη αντίληψη “αντισυστημισμού” την οποία μάλιστα καλλιέργησε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ για να έρθει στην εξουσία η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι χειρισμοί στην υπόθεση αυτή βρίσκονται στη διακριτική της ευχέρεια, ότι ο χειρισμός της εξαρτάται από τον Πρωθυπουργό προκειμένου αυτός να εμφανιστεί ως “Αγγελος-τιμωρός” ο οποίος μπορεί “ν’αυταπατήθηκε αλλά εκείνος και το κόμμα του δεν έκλεψαν”. Όμως αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Η διαδικασία προβλέπεται από το νόμο περί ευθύνης των Υπουργών ο οποίος εφαρμόζεται από τη Βουλή.
Ο Πρωθυπουργός δεν είχε καμία δουλειά να συγκαλεί πολύωρες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για να αποφασίσει τί θα κάνει ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Ο όλος χειρισμός οδήγησε την αντιπολίτευση να μιλήσει για “πολωνοποίηση” δηλαδή για κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών. Μια ρητορική αποστροφή που εάν και υπερβολική δεν στερείται βάσης.
Διαβάζουμε σήμερα στο ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου στην Καθημερινή πως η δικαστική έρευνα προσανατολίζεται τώρα  στην εξεύρεση offshore εταιρειών και λογαριασμών μέσω των οποίων θα μπορούσε να γίνει η διακίνηση του μαύρου πολιτικού χρήματος. Η εξεύρεση αυτών των στοιχείων θεωρείται αναγκαία για τους πολιτικούς και τους στενούς τους συνεργάτες γιατί οι κατηγορίες για χρηματισμό στηρίζονται μόνο σε μαρτυρίες και δεν έχουν υπάρχουν άλλα αποδεικτικά στοιχεία. Για το λόγο αυτό ήδη η εισαγγελέας διαφθοράς ζήτησε τη συνδρομή των ελβετικών και κυπριακών αρχών για το ανοιγμα των λογαριασμών του πρώην στελέχους της Novartis Κώστα Φρουζή αλλά και άλλων προσώπων που φέρεται να έπαιξαν το ρόλο “οχημάτων” μεταφοράς χρήματος.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ:Άπαξ και υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων ο φάκελος διαβιβάζεται στη Βουλή για να αποφασίσει τί μέλλει γενέσθαι με αυτούς. Με τις υπογραφές 30 βουλευτών κατατίθεται προς την Ολομελεια της Βουλής πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής..Μόλις κατατεθεί το αίτημα από τους βουλευτές της πλειοψηφίας συγκαλείται η Ολομέλεια και παράλληλα κληρώνεται από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας το τριμελές δικαστικό συμβούλιο. Σε περίπτωση, που η επιτροπή αποφασίσει να παραπέμψει τους εμπλεκόμενους, τότε συγκαλείται εκ νέου η Ολομέλεια της Βουλής για να αποφασίσει υπέρ ή κατά της άσκησης ποινικής δίωξης (με απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών).
ΙΔΙΑΤΕΡΟΤΗΤΑ. Στη συγκεκριμένη υπόθεση τυχόν αδικήματα έχουν παραγραφεί γιατί σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών έχουν μεσολαβήσει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι από την τέλεσή τους. Σε αυτή την περίπτωση ο φάκελλος επιστρέφει στη δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση.
ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Η επιστροφή του φακέλου στη δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να ρίξει σημαντικά τους τόνους. Ήδη σήμερα, ο σκληρά φιλοκυβερνητικός Τύπος, στα πρωτοσέλιδά του, υποβαθμίζει αισθητά το θέμα.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. Διαψεύδουν η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης ότι συμμετείχαν σε κοινή σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο για την υπόθεση της Novartis.

BUSINESS AS USUAL ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. Τέλος μπήκε από την Πρωτοχρονιά στο “πάγωμα” των μισθολογικών ωριμάνσεων των υπαλλήλων του Δημοσίου, που είχε επιβληθεί με το μνημονιακό νόμο 4354 του 2015. Έτσι, από εδώ και πέρα, η μισθολογική ανέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται κανονικά (κάθε 3 χρόνια για Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και κάθε 2 χρόνια για τους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης), με ετήσιο κόστος περίπου 143 εκατ. ευρώ για τον Προϋπολογισμό.  Με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζεται ότι η αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων για το χρονικό διάστημα από 1.1.2016 έως 31.12.2017 αφορά όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους, τόσο αυτούς που υπηρετούσαν στις 31.12.2015 όσο και αυτούς που διορίστηκαν από 1.1.2016 και μετά.

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. 22 (ΠΕΡΙΤΤΕΣ)ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ (ΑΧΡΕΙΑΣΤΟ) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ. Το θέμα το διαβάσαμε χθες στο Inside Story κι εάν εξαιρέσεις το ύφος της πρόζας που κατά τη γνώμη μας απάδει του είδους συνιστά άλλη μια τρανή απόδειξη ότι το μόνο που συνέβη στη χώρα τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν η απώλεια εισοδήματος γιατί κατά τα λοιπά τίποτα δεν ίσιωσε στη δημόσια διοίκηση.

ΟΛΑ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ. Ξεκίνησαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες μετά από τη μία εντυπωσιακή τελετή έναρξης στην οποία αθλητές της Νοτίου και της Βορείου Κορέας παρήλασαν μαζί, κάτω από μία ενωμένη σημαία. Η αδελφή του δικτάτορα της Βορείου Κορέας έφτασε στη χώρα ως εκπρόσωπος της χώρας της. Είναι η πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια που μέλος της οικογένειας που κυβερνά τη Βόρειο Κορέα επισκέπτεται τη Νότια.
Της αμερικανικής αντιπροσωπείας ηγείται ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ο οποίος, σε ειδική τελετή, συναντήθηκε με ανθρώπους που κατάφεραν να αποδράσουν από το καθεστώς της Βορείου Κορέας. Χθες Ο Μάικ Πενς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Moon Jae στη Μπλε Οικία στη Σεούλ όπου και τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα παραμένει στενή σύμμαχος των ΗΠΑ.
ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ το πρωί στους New York Times αυτό το εντυπωσιακό άρθρο που καταγράφει πώς έγινε εφικτή η συμμετοχή της Βορείου Κορέας στους αγώνες. Είναι αποτέλεσμα πολύμηνων διπλωματικών ενεργειών, κάτω από το ραντάρ, σε διάφορα μέρη του κόσμου. Από το Πεκίνο μέχρι την Ελβετία.

BREXIT: Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ 3-9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ. Ελαφρύ ξύλο για το Brexit αυτή την εβδομάδα, με πρωταγωνιστή τον Τζέικομπ Ρις Μογκ -τον Τραμπ της Βρετανίας, αλλά σε στραβάδι. Διαπληκτίστηκε με ακτιβιστές που τον αντιπαθούν. Αλλά και οι Brexiteers έχουν τις δικές τους μισητές φιγούρες, στην κορυφή των οποίων βρίσκεται εσχάτως ο Τζορτζ Σόρος. Είναι ο άνθρωπος που κερδοσκόπησε εναντίον της λίρας το 1992, στην περίφημη Μαύρη Τετάρτη, βγάζοντας το νόμισμα έξω από τον ενιαίο σύστημα νομισμάτων, πρόδρομο του ευρώ. Τώρα εμφανίστηκε ως χρηματοδότης με 400 εκατομμύρια λίρες μίας καμπάνιας για την ανατροπή του Brexit. Ο Γκι Φερχόφστατ, διαπραγματευτής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, έγινε έξαλλος γιατί λέει ότι το πρωτοσέλιδο του Telegraph υπογεγραμμένο από τον πρώην σύμβουλο της Μέι, Νικ Τίμοθι, αναπαράγει τη μισαλλόδοξη ρητορική του Βίκτορ Όρμπαν εναντίον του Σόρος στην Ουγγαρία.
Όσο η μάχη εξελίσσεται στα χαρακώματα, στα σαλόνια της διαπραγμάτευσης ο Μπαρνιέ είπε ότι η συμφωνία για την περίοδο προσαρμογής που ζήτησε η Βρετανία, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πριν δύο μέρες οι Βρετανοί απειλήθηκαν ότι θα υποστούν κυρώσεις αν στα δύο χρόνια της μετάβασης δεν τηρήσουν τους κανόνες της ΕΕ. Αυτά επισήμως.
Ανεπισήμως, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέει ότι οι Βρετανοί θα χρειαστούν πολύ περισσότερα από δύο χρόνια μέχρι να μπορέσουν να φύγουν. Αν δεν γίνει δεύτερο δημοψήφισμα μέχρι τότε. Ο Λόρδος Άντονις (ελληνοκυπριακής καταγωγής, πρώην συνεργάτης του Μπλερ και αγαπητός στους μοντέρνους Τόρις) άρχισε περιοδεία πόρτα πόρτα για να πείσει τον κόσμο να ψηφίσει εναντίον του Brexit.
Η εβδομάδα σε έναν δείκτη: To Bloomberg λέει ότι η Ελλάδα αναπτύσσεται ταχύτερα από τη Βρετανία.

ΤΣΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Κατηγορίες εναντίον του Μάρτιν Σουλτς εξαπέλυσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μετά τη διαφαινόμενη απόφαση του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να τον αποκλείσει από την κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Αφορμή στάθηκε η βούληση του Μάρτιν Σουλτς να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, παρά το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα δήλωνε δημοσίως ότι δεν επιθυμούσε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό την Άνγκελα Μέρκελ. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τονίζει την υψηλή δημοτικότητά του (το 70% των Γερμανών εμφανίζεται να επιθυμεί την παραμονή του στο υπουργείο Εξωτερικών) και δήλωσε ότι “Είναι σαφές ότι λυπάμαι για το γεγονός ότι η δημόσια εκτίμηση του έργου μου δεν ενδιαφέρει καθόλου τη νέα ηγεσία του SPD”.
ΟΜΩΣ τ
ο SPD επιβεβαίωσε αργά το μεσημέρι τις πληροφορίες που ήθελαν τον Μάρτιν Σουλτς, να αποσύρει το ενδιαφέρον του για το υπουργείο Εξωτερικών. “Δηλώνω την απόσυρση του ενδιαφέροντός μου για την είσοδο στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα ελπίζω βαθιά ότι με αυτό τελειώνουν και οι συζητήσεις για τα πρόσωπα εντός του SPD”, δήλωσε ο κ. Σουλτς σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΣΚΟΠΙΩΝ. Περίπου 45 λεπτά κράτησε η συνάντηση του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη με τον δήμαρχο των Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκοφ στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας. “Στις κοινές μας δηλώσεις με τον κ. Σιλέγκοφ μιλήσαμε και υπογραμμίσαμε τους φιλικούς μας δεσμούς και τη βούληση μας για συνεργασία μεταξύ των δυο πρωτευουσών”, έγραψε στο twitter ο κ. Καμίνης μετά τη συνάντηση. Χθες με κοινό άρθρο τους στις εφημερίδες “Τα Νέα” και “Sloboden Pecat”, οι δήμαρχοι της Αθήνας και των Σκοπίων εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΡΕΝΟ. Η πιο συναρπαστική ιστορία της νεοτερικότητας είναι αυτή των σιδηροδρόμων. Η Κίνα διαθέτει το πιο εκτενές δίκτυο γρήγορων τρένων στον κόσμο. Όμως, ένα τρένο, από την εποχή του Μάο, συνεχίζει τα δρομολόγιά του. Πολύ ωραίο βίντεο του BBC.

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ. Αυτή κι αν είναι εντυπωσιακή είδηση. Φαίνεται πως το αμινοξύ “ασπαραγγίνη” συνδέεται με τη διόγκωση και τον πολλαπλασιασμό των κακοήθων όγκων του μαστού. Επιστήμονες κατόρθωσαν να περιορίσουν τον πολλαπλασιασμό όγκων σε ποντίκια με επιθετικό καρκίνο του μαστού μόλις μπλόκαραν τη δράση της ασπαραγγίνης  μείωσαν δραστικά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Η ανακάλυψη είναι σημαντική γιατί το συγκεκριμένο αμινοξύ βρίσκεται βέβαια στα σπαράγγια αλλά και σε άλλες τροφές. Εάν η έρευνα επαληθευτεί σημαίνει ότι μια διόρθωση στις διατροφικές συνήθειες καρκινοπαθών θα βοηθήσει στον περιορισμό των καρκινικών όγκων στον οργανισμό τους.

ΜΑΘΕ ΤΕΧΝΗ ΚΙ ΑΣΤΗΝΕ. Tα Σαββατοκύριακα που έχουμε περισσότερο χρόνο μας αρέσει να τα περνάμε στην κουζίνα. Σας προτείνουμε να πειραματιστείτε με ένα φιλέτο Wellington που θέλει την τεχνική του αλλά και τον χρόνο του. Δείτε το βίντεο κι ακολουθείστε τις οδηγίες στο Cucina di Caruso και η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη!

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Καλό Σαββατοκύριακο!

.