Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου

Με υπερτριπλάσιο επιτόκιο από αυτό των μνημονίων η κυβέρνηση πανηγυρίζει την έξοδο στις αγορές. Πρέπει να είναι οι πιο ακριβά αγορασμένες εντυπώσεις της Μεταπολίτευσης με τους φόρους πολιτών που αγωνιούν να ανταπεξέλθουν στα στοιχειώδη.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξε ο Θανάσης Παναγόπουλος με τη βοήθεια της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου.

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΑΚΡΙΒΟ ΧΡΗΜΑ. 3 δις ευρώ με επιτόκιο 3,5% δανείστηκε το ελληνικό δημόσιο  στην πολυαναμενόμενη έκδοση του επταετούς ομολόγους στην οποία προχώρησε, τελικώς, σήμερα. Η ζήτηση κάλυψε κατά πολύ το στόχο αφού το ελληνικό δημόσιο δέχτηκε προσφορές που έφταναν τα 7 δις ευρώ.
Ο λόγος, βέβαια, που οι επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον είναι ότι τα επιτόκια αυτά δεν υπάρχουν στην αγορά, σε καμία αναπτυγμένη οικονομία. Έπειτα έχει εμπεδωθεί η αίσθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν φέρνει πλέον καμία αντίρρηση στους δανειστές και για τίποτα (το Μακεδονικό το αποδεικνύει περίτρανα) οπότε δεν προβλέπονται κλυδωνισμοί και σε αυτό το επίπεδο.
Η κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την επιλογή της εξόδου στις αγορές δεν αφορά μόνο το υψηλό κόστος του δανεισμού αλλά ότι όλο αυτό γίνεται για τις εντυπώσεις και βέβαια για τη χρηματοδότηση ενός νέο κομματικού κράτους, εκτός των δεσμεύσεων των δανειακών συμβάσεων που θα εξακολουθούν να ισχύουν πολλά χρόνια μετά τη λήξη τους.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙ “ΚΑΘΑΡΗΣ ΕΞΟΔΟΥ”. Οριστικό τέλος στα περί “καθαρής εξόδου” από τον Πιερ Μοσκοβισί. Ο επίτροπος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει ότι ναι μεν δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια για την Ελλάδα, αλλά δεδομένου ότι πολλές από τις δεσμεύσεις του τρέχοντος  προγράμματος θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται για μεγάλο διάστημα μετά τη λήξη του, είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθεί μία κατάλληλη μορφή εποπτείας για την μεταμνημονιακή εποχή.

ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ 1000Ε. Ως ύποπτη για ξέπλυμα χρήματος θα θεωρείται από τις τράπεζες κάθε περιστασιακή, μη τακτικά επαναλαμβανόμενη, μεταφορά χρηματικού ποσού άνω των 1.000 ευρώ, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες το οποίο αναρτήθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών για δημόσια διαβούλευση στον διαδικτυακό τόπο www.opengov.gr. Η διαβούλευση τελειώνει αύριο Παρασκευή.

ΣΤΑ 722Ε Η ΜΕΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗ.  Στα 722,26 ευρώ ανήλθε το μέσο εισόδημα από κύριες συντάξεις τον Δεκέμβριο σύμφωνα με το Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων “ΗΛΙΟΣ”. Το πλήθος των συνταξιούχων ήταν 2.586.480. Το μέσο εισόδημα από επικουρικές στα 171,67 ευρώ και το μέσο εισόδημα από μερίσματα στα 97,93 ευρώ, διαμορφώνοντας έτσι το μέσο εισόδημα, όσων δικαιούνται κύρια και επικουρική σύνταξη στα 894 ευρώ.

ΠΑΛΙ ΕΞΩ Ο ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ. Νέα άδεια χορηγήθηκε από το Συμβούλιο των φυλακών στον Δημήτρη Κουφοντίνα που εκτίει ποινή 16 φορές ισόβια για την εγκληματική δράση της 17Ν. Θα βγει αύριο στις 9 το πρωί από τις φυλακές και θα επιστρέψει μετά από δυο μέρες. Οι περιοριστικοί όροι που του έχουν επιβληθεί είναι η διαμονή στο σπίτι του στο Βαρνάβα, η μη απομάκρυνσή του από τον Δήμο και η παρουσία του στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του 2 φορές την ημέρα.

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΟΜΙΑΣ. Εισβολή 20 μελών του Ρουβίκωνα ​στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Περίπου είκοσι μέλη του Ρουβίκωνα έφτασαν νωρίτερα το μεσημέρι έξω από το κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, στην οδό Μασσαλίας, στο κέντρο της Αθήνας. Αφού πήγαν στην είσοδο του κτιρίου, πέταξαν τρικάκια με συνθήματα για την Παλαιστίνη και στη συνέχεια αποχώρησαν. Σύμφωνα με την αστυνομία, μόλις τα μέλη του Ρουβίκωνα κατάλαβαν ότι έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς, κάλυψαν τα πρόσωπα τους με κουκούλες και κράνη και μπήκαν στο κτίριο της Νομικής προκειμένου να βρουν καταφύγιο. Το επεισόδιο σταμάτησε εκεί και βέβαια δεν έγινε κάποια προσαγωγή.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΚΤΩ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ. Στο Συμβούλιο Επικρατείας θα μεταφερθεί πιθανότατα το θέμα της χορήγησης ασύλου των 8 Τούρκων αξιωματικών. Οι νομικοί παραστάτες του ενός από τους οκτώ, καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Σταύρος Τσακυράκης και η Νομική Διεύθυνση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους προσφυγές δια του Βασ. Παπαδόπουλου, υπέβαλλαν αίτηση στο Διοικητικό Εφετείο να εκδικαστεί από το Συμβούλιο Επικρατείας η υπόθεση της χορήγησης η μη ασύλου προκειμένου το θέμα να ξεκαθαρίσει σε μια δίκη και για τους οκτώ και να μην χρειάζεται να γίνουν διαφορετικές δίκες και σε πολλά στάδια, πρωτοδικείο εφετείο. Μετά από αυτό η δίκη του ενός Τούρκου για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει να επανεξεταστεί η χορήγηση ασύλου και είχε προσδιοριστεί για τις 15 Φεβρουαρίου θα αναβληθεί.

ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ. Μετά τις αντιδράσεις η κυβέρνηση απέσυρε την τροπολογία που είχε κατατεθεί την Τρίτη από τον κ. Τσιρώνη για τη δημιουργία σε εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις “στρατοπέδων συγκέντρωσης” αδέσποτων ζώων. Η τροπολογία αυτή έδινε τη δυνατότητα στους δήμους να  ξεφορτώνονται τα αδέσποτά τους σε εγκαταστάσεις νέου τύπου που θα λειτουργούσαν σε απομακρυσμένες χορτολιβαδικές και άλλες πρώην δασικές εκτάσεις. Άμεση ήταν η αντίδραση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής ομοσπονδίας και της Animal Action που ανέφερε ότι “Είναι εντελώς απαράδεκτη η τροπολογία με σκοπό δήθεν περίθαλψη και μείωση των αδέσποτων ζώων”. Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση θα την επαναφέρει σε άλλο νομοσχέδιο.

ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΟΥ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ. Δυνατότητα να φορτίζουν την προσωποποιημένη κάρτα ATH.ENA Card θα έχουν οι χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς που διαθέτουν smartphone. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή ATH.ENA Card, όσοι επιθυμούν μπορούν να αγοράσουν προϊόντα κομίστρου και να φορτίσουν/επαναφορτίσουν την προσωποποιημένη κάρτα τους, όπου και αν βρίσκονται, με τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου. Τα κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό Android και υποστήριξη τεχνολογίας NFC γίνονται αυτόματα σημεία επαναφόρτισης των προσωποποιημένων καρτών χωρίς να χρειάζεται μετάβαση σε κάποιο εκδοτήριο ή μηχάνημα αυτόματης έκδοσης.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ. 1ΕΚ$ ΣΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. Η International Rescue Committee ( η αμερικανική ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 1933 από τον Άλμπερτ Αίνστάιν για να βοηθήσει τους ευρωπαίους πολίτες (κυρίως Εβραίους) που υπέφεραν από το χιτλερικό καθεστώς) ανακοίνωσε τη συνέργεια με τον  τεχνολογικό κολοσσό Intel στην τεχνολογική εκπαίδευση των προσφύγων στη Γερμανία. Το πρόγραμμα που ονομάζεται Project Core θα στοιχίσει 1 εκατομμύριο δολλάρια και θα εκπαιδεύσει σε υψηλότατο επίπεδο στις τεχνολογίες αιχμής περί τους 1000 πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στη Γερμανία από το 2015.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΤΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΣΑΣ. Θα παραδεχτούμε ότι εμείς εδώ στο  FACT έχουμε τερατώδη μνήμη. Βέβαια δεν σταματούμε στιγμή να την εκπαιδεύουμε με διάφορους τρόπους που ίσως αξίζει, κάποια φορά, να καθίσουμε να τους γράψουμε. Οπότε, είμαστε σε θέση να αποτιμήσουμε πότε ένα άρθρο που αφορά στην εκπαίδευση της μνήμης μας είναι σοβαρό ή όχι. Διαβάσαμε αυτό το άρθρο στο Inc και το προσυπογράφουμε. “Αυτός είναι ο απλούστερος τρόπος να θυμάστε ό,τι διαβάζετε”.

ΑΜΑΡΤΙΕΣ, ΟΧΙ ΑΣΤΕΙΑ! Εντάξει, Τσικνοπέμπτη σήμερα, τρελή Αποκριά, είχε και ήλιο όλη μέρα, έχουμε κέφια, ας αφήσουμε για λίγο την υγιεινή διατροφή κι ας προτείνουμε μια συνταγή που και την έχουμε φτιάξει αλλά κυρίως την έχουμε απολαύσει από τα ίδια τα χέρια της Εύης Φέτση που την προτείνει στο σάιτ της. Σουφλέ τυριών. Μια συνταγή που κάνει ό,τι υπόσχεται.   Κάντε και μια βόλτα στο σάιτ της, το Blond Confusion. Το ανανέωσε. Οι λάτρεις του hard core lifestyle αλλά και οι λίγο πιο πουριτανοί σε αυτά (όπως εμείς) θα βρείτε πολλή αλλά κυρίως ζωντανή ύλη να διαβάσετε.