Τρίτη 6 Φεβρουαρίου

Ενώ στη Νέα Υόρκη η Wall Street κατέγραφε τη μεγαλύτερη πτώση μέσα σε μία μέρα στη ιστορία της (!) με το αρνητικό ρεκόρ να σημειώνεται κατά την προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ που μόλις πριν από λίγες ημέρες στο Καπιτώλιο, κόμπαζε για το ράλι των μετοχών επί των ημερών του,  στην Αθήνα η πολιτική αντιπαράθεση, μέσα σε δώδεκα ώρες, μετατοπίστηκε από το Μακεδονικό (που θα παρήγαγε και σεισμικές εξελίξεις, σύμφωνα με τους προοδευτικούς αναλυτές) στην υπόθεση Novartis την οποία η κυβέρνηση χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών, εάν και η δικαστική έρευνα είναι σε εξέλιξη και θεωρητικά δεν γινόταν να γνωρίζει τί και ποιους αφορά. Εδώ όμως είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ. Για τέταρτη ημέρα χθες αλλα καταγράφοντας διάφορα αρνητικά ρεκόρ, κατέρρευσε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η πτώση ξεκίνησε στις 30 Ιανουαρίου για να γίνει μεγαλύτερη την Παρασκευή πριν εξελιχθεί στη χθεσινή πανωλεθρία και την απώλεια των 1,175 μονάδων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια μέσα σε μία ημέρα στην ιστορία της Wall Street.  Μέσα σε τέσσερις ημέρες, υπολογίζεται ότι χάθηκαν περί τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια
Το FACT αποφεύγει την καταγραφή των ειδήσεων των αγορών αλλά βρήκαμε πολύ ενδιαφέρουσα την ανάλυση του Bloomberg.
“Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη πρώτη του Χρηματιστηρίου προβληματική είναι ότι δεν μπορούν να προσδιοριστούν επακριβώς οι αιτίες που την προκάλεσαν. Όπως συμβαίνει και με τα αεροπορικά ατυχήματα, οι ειδικοί εντοπίζουν μια σειρά από παράγοντες που κυμαίνονται από τις επιφυλάξεις για την πολιτική των υψηλών επιτοκίων μέχρι την επί μακρόν πτώση των συναλλαγών που οφείλεται στη χαμηλή μεταβλητότητα των αγορών”.
Πάντως, ο αναλυτής της εξαιρετικά δημοφιλούς οικονομικής στήλης UpShot των NYT  υποστηρίζει πως η πτώση πρέπει να αποτιμηθεί ως λιγότερο τρομακτική απ’όσο δείχνει.
Μέχρι αυτή την ώρα η Wall Street δείχνει ν’ανακάμπτει

Εννοείται βέβαια ότι η πτώση στη Wall Street επηρέασε τις ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές. Επηρέασαν όμως και την έκδοση του ελληνικού επταετούς ομολόγου η οποία αναβλήθηκε.
Έχουμε σχολιάσει πολλάκις την εμμονή της κυβέρνησης να βγει στις αγορές και να χρηματοδοτήσει με ακριβά αγορασμένο χρήμα το νέο της παραμύθι περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια.  To ξαναλέμε με τα λόγια του Κωνσταντίνου Χαροκόπου: “Η κυβέρνηση προκρίνει το cash buffer αντί για την προληπτική γραμμή στήριξης. Πρoτιμά δηλαδή τα ακριβοπληρωμένα κεφάλαια που θα αναζητήσει στις αγορές κεφαλαίων και στον ESM, με ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ, από την προληπτική γραμμή που έχει κόστος μόλις 1% πάνω στα κεφάλαια που ενδεχομένως να χρειαστούν. Το επιχείρημα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης πως το cash buffer προσφέρει σιγουριά και ελευθερία είναι έωλο. Η κυβέρνηση θέλει να το επιλέξει για να μην τελεί κάτω από ένα καθεστώς ελέγχου, μόνο και μόνο για να προετοιμάσει καλύτερα τον κομματικό της στρατό με αφανείς αμοιβές, επιδόματα και αθρόες προσλήψεις που γίνονται κάτω από το ραντάρ της Τρόικα, εν όψει εκλογών”.
Διαβάστε την ανάλυση του Κωνσταντίνου Χαροκόπου στο Liberal για πόσο λανθασμένη είναι η έκδοση του ομολόγου με το κλίμα που επικρατεί στις αγορές.

NOVARTIS. Στην έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, διαβιβάστηκε η δικογραφία για την υπόθεση Novartis, που αφορά τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων για τα αδικήματα της απιστίας και της δωροδοκίας. Οι κατηγορίες αφορούν τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, τους Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο (πρώην υπουργοί Οικονομικών), Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο (πρώην υπουργοί Υγείας), Γιώργο Κουτρουμάνη (πρώην υπουργό Εργασίας – Κοινωνικής Ασφάλισης) και Μάριο Σαλμά (πρώην υφυπουργό Υγείας).
Θα κινηθεί η διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών για τα αδικήματα της δωροδοκίας, της απιστίας και της διακίνησης βρώμικου χρήματος. Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή δεν υπόκειται σε παραγραφή (βάσει Συντάγματος, τα τυχόν αδικήματα πρώην υπουργών παραγράφονται σε πέντε χρόνια).
Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να αποφασίσει τη σύσταση προανακριτικής (και όχι εξεταστικής) επιτροπής. Εάν επιλεγεί η προανακριτικής επιτροπής, η ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα είναι μυστική, με τόσες κάλπες όσες και τα πρόσωπα που παραπέμπονται.
ΤΙ ΑΦΟΡΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ.
Μίζες που φθάνουν τα 50 εκατ. ευρώ φέρεται ότι διακινήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση της Novartis. Συνολικά οι καταθέσεις της δικογραφίας είναι περίπου 20 και σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες τα 40 εκ. ευρώ από το σύνολο της μίζας, φέρεται να διακινήθηκαν πριν από το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση των εμβολίων. Η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές των φαρμακευτικών εταιριών υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ από το 2000 ως το 2015 ενώ από την Novartis η ζημιά την ίδια περίοδο φθάνει τα 3 δισ. Ευρώ.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για εξώφθαλμη παρέμβαση στη δικαιοσύνη.
Στουρνάρας: “Η πολιτική στοχοποίηση έχει τα όρια της”.
Αβραμόπουλος: “Ουδεμία σχέση είχα με το ζήτημα Novartis”.
Σαμαράς: “Η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, εμένα δεν με αγγίζουν”.
Γεωργιάδης: “Θα καταθέσω μήνυση κατά Παπαγγελόπουλου και εισαγγελέως”

Να δοθεί η δικογραφία για τη Novartis στη δημοσιότητα, ζητά από τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στηλιτεύοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς, υπογραμμίζοντας ότι “εξελίσσεται μία βάρβαρη προσβολή των θεμελιωδών θεσμών του κράτους δικαίου” και αφήνοντας υπαινιγμούς περί διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Η υπόθεση Novartis έχει διεθνή διάσταση όπως είχε και η υπόθεση  Siemens πριν από αυτή. Ο χειρισμός από την κυβέρνηση βέβαια είναι πάλι μνημειώδης. Η κατάλυση της διάκρισης των εξουσιών αποκαλύπτει ότι στόχος είναι πάλι να δημιουργηθούν προβλήματα στην Αντιπολίτευση. “Διαμαρτυρηθήκατε την Κυριακή για εμάς αλλά δείτε ποιοι θα σας κυβερνήσουν εκ νέου εάν μας διώξετε!”. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση.
Το κακό βέβαια στην υπόθεση και για να το πούμε με τα ιστορικά, πλέον, λόγια του Νίκου Κωνσταντόπουλου (κατηγόρου στο Ειδικό Δικαστήριο στη Δίκη Κοσκωτά) “Η αλήθεια δεν θα περάσει από αυτή την αίθουσα”. 
Θα το παρακολουθούμε κι αυτό το ζήτημα φιλτράροντας κατά το δυνατόν τη μπουρδολογία και τη φημολογία. 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΣυνελήφθη 29χρονος που κατηγορείται ότι παρέσυρε στο διαμέρισμά του δύο ανήλικες (15 και 16 ετών) τις οποίες γνώρισε μέσω διαδικτύου, στο facebook και, αφού τους έδωσε ναρκωτικά, τις βίασε.  Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 29χρονος, που κατοικεί σε περιοχή των νοτίων προαστίων της Αττικής, “ψάρευε” ανήλικες μέσω διαδικτύου και τις έπειθε να τον επισκεφθούν στο σπίτι του. Μόλις οι δύο κοπέλες πήγαν στο σπίτι του εκείνος τους έδωσε διάφορες ναρκωτικές ουσίες και στη συνέχεια, όταν εκείνες ήταν ανίκανες να αντιδράσουν, τις βίασε.

ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ Η ΕΕ. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί από την Κομισιόν η Στρατηγική Διεύρυνσης της ΕE για την ένταξη στην ένωση της Σερβίας, του Μαυροβούνιου, της πΓΔΜ, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, της Αλβανίας και του Κόσοβου μέχρι το 2025. Αυτή θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη διεύρυνση της ΕΕ τα τελευταία 20ετία, μετά το 2004 που εντάχθηκαν τα 8 πρώην κομμουνιστικά κράτη, η Μάλτα και η Κύπρος. Η έκθεση θα δίνει ένα περίγραμμα και ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Tο γράψαμε και προχθές αλλά σήμερα έχουμε τα FACTs.
Μείωση 75%-80% στη χρήση της πλαστικής σακούλας ελαφρού βάρους στα σουπερμάρκετ σημειώθηκε τον Ιανουάριο, τον πρώτο μήνα εφαρμογής της νέας σχετικής νομοθεσίας, σε σχέση με τον Ιανουάριο 2017, σύμφωνα  με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Στα υπόλοιπα κανάλια του εμπορίου και της εστίασης η μείωση είναι αρκετά μικρότερη. Έτσι εκτιμάται ότι η συνολική μείωση στην πλαστικής σακούλας τον Ιανουάριο 2018 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2017 είναι της τάξης 65%-70%. Αλματώδη αύξηση άνω του 5.000% σημειώνεται στις πωλήσεις τσαντών πολλαπλών χρήσεων.
Σημείωση: Αν το 2018 κλείσει με μείωση της τάξης του 70% ατό σημαίνει κατανάλωση περίπου 110 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος. Ο στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι για 90 λεπτές πλαστικές σακούλες κατά κεφαλήν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

ΝΟΤΙΟΣ ΚΟΡΕΑ. Πέρυσι είχαμε παρακολουθήσει την ειδησεογραφική ροή του σκανδάλου που οδήγησε στην αποπομπή της προέδρου της Νότιας Κορέας Παρκ Γκουέν Χιέ. Θυμίζουμε ότι η αποπομπή της Παρκ έγινε μόλις αποκαλύφθηκε ότι στενή της συνεργάτης, πίεζε μεγάλες εταιρείες να χρηματοδοτήσουν φιλανθρωπικές οργανώσεις που διαχειριζόταν η ίδια.  Στο σκάνδαλο κεντρική θέση είχε η εταιρεία Samsung πέντε στελέχη της οποίας είχαν οδηγηθεί. Διαβάσαμε χθες λοιπόν ότι ο αντιπρόεδρος της Samsung Lee Jae-yong αποφυλακίστηκε χθες αφού το δικαστήριο μετά από άσκηση έφεσης δέχτηκε ότι δεν ζήτησε πολιτικά ανταλλάγματα για τα χρήματα που δώρισε στη συνεργάτη της Παρκ. Ο Lee έμεινε στη φυλακή σχεδόν ένα χρόνο.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.